Keresés

Részletes keresés

experiment95 Creative Commons License 2022.01.14 0 0 19175

Neked honnan sikerült szerezni,ezt az alanyt?

Nálam kötottebb a talaj,kipróbálnám.

Előzmény: poza (19174)
poza Creative Commons License 2022.01.13 0 0 19174

Homokos. De jószándékú. A vizet valamennyire tartja.

Előzmény: experiment95 (19172)
experiment95 Creative Commons License 2022.01.13 0 0 19173

Nem,még csak kérdezősködöm.

Előzmény: atifoci (19171)
experiment95 Creative Commons License 2022.01.13 0 0 19172

Köszönöm a tájékoztatást.

Milyen a talajod,kötött agyagos,vagy lazább homokos?

Előzmény: poza (19169)
atifoci Creative Commons License 2022.01.12 0 0 19171

Neked sikerült szerezni ?

Előzmény: experiment95 (19168)
sramos34 Creative Commons License 2022.01.10 0 0 19170

Helló Poza! Kérdezni szeretnék tőled, csak nem tudok privátban írni. Rámírnál? 

Előzmény: poza (19169)
poza Creative Commons License 2022.01.10 0 0 19169

Tavalyi telepítésnél ez az alany nem bírta öntözés nélkül. A víz az elején nagyon kell neki. A gf677 simán odaverte növekedésben. A gyökerük is másképp néz ki. A cadaman ősziszerű lefelé induló, a GF jobban terül. Idősebb fám még nincs. Nekem a GF nagyon meggyőző.

Előzmény: experiment95 (19168)
experiment95 Creative Commons License 2022.01.07 0 0 19168

Sziasztok.

A kérdésem elsősorban Mozohoz szólna,hátha olvassa a közeljövőben. Azt szeretném kérdezni,hogy cadman alannyal van e tapasztalatod,vagy bárkinek itt a fórumon,már vagy 7-8 éve olvastam,hogy szeretnél ilyen alanyt.

Ha sikerült vele próbálkozni,vagy bàrki másnak,szívesen fogadnák tapasztalatokat, tanácsokat.

lukacs89 Creative Commons License 2021.12.23 0 0 19167

Szuper vagy, ráadásul ilyen részletesen leírtad, nagyon köszönöm. Sok videót, képet néztem, olvastam a témában, kapizsgálom már nagyon alapszinten, de nagyon sok mèg a fejlődni valóm. :)

Előzmény: eisbaren (19166)
eisbaren Creative Commons License 2021.12.23 0 0 19166

Teljesen igazad van, jobban megnezve a képet, jol latszik a harnadik vázág is, csak gyengébb mint a többi.

Nem lattam a karotol, a kiindulasi pontjat azt hittem egyéves vessző.

A vázágak meghosszabbitasat, te latod majd melyik az idealisabb a lapos szogben állok a legjobbak(törzshöz 50°os szogben allok.

A visszametszes merteke sokmindentol függ. Pl vaza koronanal, vissza sem metszik, hogy csucsrugybol menjen tovabb (idealis szogallas, no meg a csucsrugy vissza tudja kontrolallni a növekedest az auxin aramlas miatt. Azonban a csucsrugybol tamad a tafrina, igy kiskertekben jobb ha nem marad a fan (nyilvan nem tudsz olyan szakszeruen, es surun permetezni mint egy nagytermelo)

De azert akad nemi támpont.

Pl a harmadik gyenge vázag, mivel nagy novekedest akarsz( beerje masik kettot) erdemes erősebben visszavágni kb felére harmadara.

A masik kettőnél mar más. A vazagak folytatasanak szant vesszoket ugy erdemes visszavágni hogy se tul rövidre(sok erős,suru vizhajtas) se túl hosszúra(alja felkopaszodhat) kb harmadat levagod, jo lesz. A vazagak aljan levo gyenge vesszoket pedig, mivel ugyis termőalapok lesznek, eleg csak a csucsrugyét levagni. Mivel ugyis rovid vesszők laposan állnak nem fognak őrült vizhajtas nevelesbe. Idealis termővesszök lesznek rajta, jovore. 

Előzmény: lukacs89 (19165)
lukacs89 Creative Commons License 2021.12.23 0 0 19165

Üdv!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget, és hogy időt, energiát szántál rám.

Akkor én úgy gondolom, hogy a 3-as és 10-es lesz a vázág folytatása, illetve ami a képen nem látszik a 15-ös is egy vázágnak indult, így elvileg megvan a három vázág. A 3-as és 10-es vázágakat hol metsszem el, kb nyolc-tíz rügynél?

Tehát: 1-2 marad, 3-as a vázág, 4(?)-5 kimegy tőből, 6-7 marad, 8-9 kimegy tőből, 10-es a vázág, esetleg legyen a 11 a vázág folytatása? 12-13-15 marad, 14 kimegy tőből.

Köszönöm, ha még egy picit segítesz. :)

Kellemes Ünnepeket Neked és minden fórumozónak!

Előzmény: eisbaren (19164)
eisbaren Creative Commons License 2021.12.23 0 0 19164

Üdv Lukács!

leírom én hogyan metszeném meg, aztán biztos lesz aki máshogy tenne,de ez is egy vélemény.

Képeket szemügyre véve, a fa kiindulási alapja az hogy meg van hagyva 2 vázág.  Ezt a választott formát követve ajánlatos metszeni. (3 vagy 4 vázágat szoktak "ideális" esetben meghagyni, de ezt már ilyenkor nehéz kihozni)

szóval a két vázágon folytatod a vázágak további kinevelését! Vázágak végén kezded a metszést, kiválasztod az ideális állasút (ez lesz a vázág folytatása) a vele konkurenseket levágod. a vázág alsó részein pedig hagysz 2 gyengébb vesszőt amik semmiképp sem próbálnak a vázággal konkurálni, ezek lesznek a jövőbeni termőkarok a vázágak alsó részén.

a kép alapján nem olyan egyszerű ezt konkretizálni, mert nem olyan jól látszik a vesszők állása!

első oldalon a 3vagy 4 legyen a vázág folytatása 5ös lejön tőböl 1es és 2es ideális állású nem túl erős megmarad

másik oldalon 9vagy 10 legyen a vázág folytatása 8 14 lejön tőböl (túl erős növekedésűek) 6 13 15 ideális jó állású remek termőalapok lesznek.

Előzmény: lukacs89 (19160)
naivkezdo Creative Commons License 2021.12.23 0 0 19163

Én meg úgy vagyok vele idéntől, hogy minek kapkodni. Pirosbimbós után lesz még pár komoly fagyhullám, majd amikor minden fagy lement. Már nem a klasszikus évszakok vannak. 

Előzmény: lukacs89 (19162)
lukacs89 Creative Commons License 2021.12.23 0 0 19162

Nem, köszi a kérdést. Tudom, hogy pirosbimbós állapotban, virágzás előtt ajánlott. 

Előzmény: naivkezdo (19161)
naivkezdo Creative Commons License 2021.12.22 0 0 19161

De ugye nem most akarod metszeni?

Előzmény: lukacs89 (19159)
lukacs89 Creative Commons License 2021.12.22 0 0 19160

Bocs, a képek lemaradtak. Szóval:

lukacs89 Creative Commons License 2021.12.22 0 0 19159

Sziasztok!

Lennétek olyan kedvesek és segítenétek?

Hogyan tovább ennek a nektarin fának a metszésével?  

Az első képet besorszámoztam, ha esetleg az alapján valaki segítene, megköszönném.

james69 Creative Commons License 2021.12.18 0 0 19158

A te esetedben lehet összetettebb a probléma nem biztos hogy a tápanyagutánpótlásban van a hiba lehet fel sem tudja azt venni.Valószinüleg  beton kemény lehet a talajod és a csapadék nem jut le a gyökér zónába gf alany tekintetében én még ilyen hajtásnövekedést nem láttam más alanynál sem 10- 20cm alanyok őszre 2m magasságig nöttek szeptember környékén szemeztem be öket maria rosa fajtával az is igaz hogy a gyümölcsösben ültetett gf  alany amit  meghagyok anyafának az kb 50cm magas de az nem lett öntözve olyan sürün mint a háznál ültetett gf-ek .A megoldás lehet az is ha pl:  három ponton a törzs körül leszursz oldalán kifurt pvc  50mm csövet ,de elötte ezt a három lyukat valami vascsövel amit leütöl megcsinálod hogy legyen három lyuk amibe tolod bele a kifurt pvc csövet és mehet bele a tápoldatos vized.

Előzmény: firpoliono2 (19155)
Ali-bá Creative Commons License 2021.12.12 0 0 19157

Harbinger

Kanadai eredetı. Közepesen erős vagy erős növekedésı. Leveli nagyok,
virágai közepesek.

Gyümölcse közepes, héja vékony, sárga alapszínű, kár-
minpirosra színeződő. Húsa sárga, fölöttébb lédús, aromatikus, kitűnő ízű.

Négy héttel vagy még ennél is korábban érik, mint a Redhaven. Telepíté-
se elsősorban a háztájiba ajánlott.

Bőtermő, jó fagyálló, a szélsőséges klímájú termőkörzetekben is tele-
píthető.

Előzmény: marmande (17224)
harula Creative Commons License 2021.12.02 0 0 19156

Köszönöm megnéztem a videókat így tényleg egyszerűbb. Jövő évben meg is próbálkozok vele.

Előzmény: Ali-bá (19149)
firpoliono2 Creative Commons License 2021.11.30 0 0 19155

Atifoci, nyebojsza, eisbaren!

Köszönöm a tanácsaitokat metszés terén. Igyekszem megfontolni és megfogadni őket.

Csak pár éve kezdtem el őszibarackkal is foglalkozni hobbi szinten, így rám fér egy kis segítség.

Ennek a Nektár H-nak ezen az alanyon nagyon örülök, mert pár éve volt már ez a fajta nálam vadőszibarack alanyon, de nem bírta a nagyon kötött agyagtalajt. Sajnos termésig sem jutott el, csak szenvedett, ezért megváltam tőle és jöttek a Championok, Maria Bianca Gf-es alanyon. Ez az alany már jobban bírja, de olyan hajtásnövekedést nálam nem tud produkálni, mint amit látok néhány fórumozó képein. Valószínűleg a talajom ennek az alanynak sem ideális, pedig figyelek a tápanyagutánpótlásra is.

Maria Biancával nem vagyok kibékülve. 6 éve ültettem, de csak negyedakkora, mint az egy évvel később ültetett Championok. Szóval a Nektár H esetében azt szeretném, ha végre lenne egy erőteljesen növekvő, augusztus első felében érő fehér húsú őszibarack is a kertben.

Egyelőre marad Maria Bianca, mert az íze nagyon bejön, nincs szívem kivágni a finom gyümölcse miatt.

eisbaren Creative Commons License 2021.11.29 0 0 19154

Foglalkozott az vele!

Oltás utáni évben én sem szoktam"nyári metszésben" részesíteni. Ilyenkor ugyanis fontos minél több levél,hajtas legyen a kis fácskán. Ezzel elősegitve a fa erősödését. Én azért annyira erősen nem vágnám vissza a leendő vázágaknak való vesszőket. A gyenge vesszőket érdemes erősebben metszeni, de ez a fa erős elbír többet is.

Előzmény: firpoliono2 (19151)
nyebojsza Creative Commons License 2021.11.29 0 0 19153

Ahogy Atifoci is mondja, ha csak az alsó vékony vesszőket hagyod meg, akkor egy rohadt sűrű söprűd lesz, és nem biztos, hogy olyan lesz amit szeretnél.

Lehet, hogy az alsó gyenge vesszőket be kellene áldozni, és az erősebbeket alakítani, azért 4-5 rügynél hosszabbra. Ha az alsó vesszőkön vannak virágrügyek, akkor azt még jövőre hagyd meg, a gyümölcs úgyis lehúzza, és akár az abból feltörőkből is tudsz majd nyáron válogatni. De mindenféleképp nyáron tudod igazán alakítani majd a koronát.

Mozo tudná megmondani a tutit, érdemes nézegetni a képeit (bár nem találtam, amire gondoltam)

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=139726712&t=9144688

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=143528696&t=9144688

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=143943779&t=9144688

atifoci Creative Commons License 2021.11.29 0 0 19152

Ha valóban GF az alany hagyhatsz több vázágat is. Kapjon minél több gyümölcstermelést , mert különben csak hajt mint az őrült.

firpoliono2 Creative Commons License 2021.11.28 0 0 19151

A faiskolás valószínűleg nem foglalkozott a korona formájával. Számára az volt a lényeges, hogy szép fát tudjon eladni.

Idén vettem egy Nektár H-t Gf677-es alanyon. Az eladó állítása szerint mindössze egy éves szemzés. A formája nagyon hasonlít az orsóhoz. Ezt a fát majd tavasszal fogom megmetszeni méghozzá úgy, hogy csak a legalsó négy, jó szögállású vesszőt hagyom meg 2-3 rügyig. Egy ilyen erőteljes metszés azzal a következménnyel jár, hogy a jelenlegi korona 85-90 százaléka el fog tűnni, de csak ezzel a módszerrel lehet a katlant kialakítani.

Az ültetést követő második évben már jóval óvatosabb metszést kell majd alkalmazni.

Mutatom, hogy néz ki jelenleg a Nektár H:

Előzmény: lukacs89 (19150)
lukacs89 Creative Commons License 2021.11.26 0 0 19150

Tényleg, igazad van. Így már értem a kertész elképzelését is, akitől vettem. Valószínűleg orsó formának szánta a fát, vagy csak szimplán nem foglalkozott vele hogyan nő...

Igen van hely, és nekem is jobban tetszik a katlan forma. Van egy pár éves nektarin fám, azt is katlanra nevelgetem.

Köszönöm még egyszer a segítségedet!

Előzmény: firpoliono2 (19147)
Ali-bá Creative Commons License 2021.11.26 0 0 19149

Jeszenszky: Oltás, szemzés, dugványozás.   https://bookline.hu/product/home.action?_v=Jeszenszky_Arpad_Oltas_szemzes_dugvan&type=20&id=85516

De jobb, ha beítod a Google keresőbe : " őszibarack szemzés" és nézel videókat, hogyan kell csinálni.

lásd:   https://www.google.com/search?channel=fs&client=ubuntu&q=+%C5%91szibarack+szemz%C3%A9s   

Előzmény: harula (19148)
harula Creative Commons License 2021.11.26 0 0 19148

Tudnál ajánlani esetleg könyvet a szemzésről?

Előzmény: Ali-bá (19141)
firpoliono2 Creative Commons License 2021.11.23 0 0 19147

A fád jelenlegi formája orsóhoz hasonlít legjobban. Elvileg lehet őszibarackot orsó koronaforma alkalmazásával is nevelni, tehát elkerülhető a durva alakító metszés.

Nekem a katlan forma tetszik őszibarack esetében, így inkább azt alkalmazom.

Ha a tőtáv kicsi, akkor indokolt lehet az orsó, de nálad van hely bőven. Legalábbis képek alapján így látom.

Előzmény: lukacs89 (19146)
lukacs89 Creative Commons License 2021.11.23 0 0 19146

Sejtettem, hogy ez lesz a megoldás. Kicsit sajnálok levágni egy már ilyen fejlett ágat, de nincs mit tenni. Egyébként igen, katlan koronát szeretnék.

Köszönöm a segítséget!

naivkezdo: igen, volt már tavasszal, csak nem jött rá konkrét válasz. Nyáron meg nem foglalkoztam már a metszésével, mert akartunk róla enni pár szem kóstolót.

Előzmény: firpoliono2 (19145)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!