Keresés

Részletes keresés

Barátocska :) Creative Commons License 2007.06.14 0 0 385
Világos. Tehát a lelki szegények nem is annyira lélekben "szegények", hanem inkább kevésbé tudatosak, mint a többiek. Az életük történéseit nem élik meg mélységeiben: nem keresik az összefüggéseket, nem agyalnak, nem problémáznak, felületesek. Nem kérdezgetik folyton, hogy "miért", és nem próbálnak meg válaszokat sem találni, vagy ha igen, megelégszenek felszínes magyarázatokkal.

E szerint a "definíció" szerint ezek az emberek azok, akik hazudnak maguknak, és tele vannak elfojtásokkal. Megállnak a legkényelmesebb "válasznál", és azzal vitorláznak tovább?

Én eddig mást gondoltam a lelki szegénység mögé, azért nem is értettem egyet veled. Körülbelül valami olyasmit, hogy egyszerüség, de nem rossz értelemben, hanem inkább úgy, mint tisztaság, mint mondjuk, ahogy egy falucskában az egyszerü parasztemberek élnek. A jelenben, a pillanattal együtt, fogadva azt, ami van, csinálva azt, amit kell. De ha jól belegondolok, végül is ez ugyanaz.
Előzmény: hurráoptimista (376)
hurráoptimista Creative Commons License 2007.06.14 0 0 384
Mindkettő. Egymást egyszerre kiegészítve és feltételezve. De hogy melyik volt előbb, arra igazából ugyanúgy nem tudnék válaszolni, mint a tyúk-tojás kérdésére... Talán gyökereimben, amelyre mint alapra épült rá minden: élettapasztalat, filozófia, zene, (s)irodalom...
Előzmény: Törölt nick (383)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.13 0 0 383

Neked elméletek alapján ilyen a hozzáállásod, vagy gyökereidben ilyen borúlátó vagy?

Előzmény: hurráoptimista (382)
hurráoptimista Creative Commons License 2007.06.13 0 0 382

Jólesne, persze. Ha azt mondanám hogy nem, arcon köpném magam (és Téged is), amit nem szeretnék. Hurráoptimizmus, és épp ezért álságos volna...

Áltatást tőlem senki ne várjon. Már nem... Egy időben még képes lettem volna.

Előzmény: Törölt nick (381)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.13 0 0 381
szerinted. szerintem is. de néha jólesne, ha valaki aszondaná, hogy nem. mert én nem győződtem meg róla.
Előzmény: hurráoptimista (380)
hurráoptimista Creative Commons License 2007.06.13 0 0 380
Minden mindegy..
Előzmény: Törölt nick (379)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.13 0 0 379

Jó, már visszaolvastam, rájöttem. Akik nem jönnek rá, hogy a létezés micsoda tragikum magában, nyakunkba szakadt felelősség-kéretlenül, azokat nem kell sajnálni, sem irigyelni. Nem lelki szegények ők.

Más. A szenvedéseket nem lehet összehasonlítgatni, mindenkinek a sajátja a legnagyobb. Ilyeténképpen nincsen különbség lelki szegények és nem lelki szegények között.

Előzmény: hurráoptimista (372)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.13 0 0 378

hú de érdekeset hoztál. aha, gondolkodom rajta.  A Te szenvedésed mértéke milyen?

Előzmény: hurráoptimista (377)
hurráoptimista Creative Commons License 2007.06.13 0 0 377

"Egy ember szenvedéseinek mértéke valójában nem is attól függ, hogy őt külső csapások mennyire súktják, hanem attól, hogy esetében az akarat az öntudat milyen fokán objektiválódott: azaz szenvedéseinek mértékét az ember önmagában hordja."

(Schopenhauer)

Ezt mondtam én is, csak más szavakkal: az egyéni érzékenység, az alkat, a személyiség "hozottak", az elme és a lélek érzékenységi faktora mindenkinél más; akinél kevésbé (vagy csak minimálisan) "afficiálható", ő a "lelki szegény" ebben a tekintetben, aki kevésbé is szenved ezáltal.

hurráoptimista Creative Commons License 2007.06.13 0 0 376
Alqapvetően nem gondolok mást én sem, csak ezt a lelki szegénységet nem tudom homogén módon erénynek látni. Mert egyfelől az egyén szempontjából kétségtelenül kívánatos, előnyös a felszínes életvitel (a történések megélése nem okoz /annyi/ törést, nincsenek az élet minden pillanatát megmételyező traumák, krízisek), másfelől viszont semmiképp sem olyasmi, amely például szolgálhatna - akár egyének számára, akár társadalmi mértékben. A mai korszellem pl. a felszínességet, a gátlástalanságot, az immoralitást preferálja, amelyhez rengetegen - személyiségüknél fogva - mindenféle gond nélkül hézagmentesen illeszkedni tudnak és akarnak. Mások, talán nem is kevesen viszont zsigeri undort, nem ritkán gyűlöletet, a legtöbbször azonban csak rezignált apátiát éreznek ezen kor és ezen kor "percemberei" iránt. Szóval egyszerre egyéni és társadalmi kérdés is ez...
Előzmény: Barátocska :) (373)
The Delirium Creative Commons License 2007.06.13 0 0 375
Remélem egyszer nekem is fog ez menni.
Előzmény: mutluluk (374)
mutluluk Creative Commons License 2007.06.13 0 0 374
tudat, értelem nélkül én nehezen képzelném el az életet.. szeretek beszélni, sétálni, élvezni a vihart, a napsütést...:)
Előzmény: hurráoptimista (370)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.06.13 0 0 373
Válaszoltál, igen, köszi :)

De nem értek egyet feltétlenül. Ez élet "élhetősége", a megélés módjai, és az abból adódó minőségek annyira eltérőek, hogy nem is nagyon lehet összehasonlítani.

Az általad lelki szegénynek nevezett emberek talán nem küzdenek ennyi kétséggel, nincs bennük ennyi szenvedés, de ugyanakkor nincs "lehetőségük" az élet (olykor azért vallljuk be, elég szépségesen) szenvedélyes megélésére sem, tehát kimaradnak a szélsőséges boldogság- és örömérzetek is...

Ők feltehetően egy többé-kevésbé nyugodt, harmonikus boldogságérzetben tudják végigélni az életet, itt-ott egy kis problémával, de hamar "kilábalva" belőle. A "többiek" pedig megjárják ugyan a poklokat, de megjárhatják a másik szélsőséget is, ami nem feltétlenül a mennyország, sőt, szerintem nem is az. :)) Ez azért jobban hangzik, még ha kockázatosabb is. :))

Amúgy nem tudom, Jézus mire gondolt: lelki szegénynek születni kell, vagy el is lehet érni ezt az állapotot? És vajon ez lenne a végső cél is szerinte, a "lelki szegénység" állapotába keveredni? Egy unalmas mennyországba??? ;)) Hüm-hüm... :)

Előzmény: hurráoptimista (372)
hurráoptimista Creative Commons License 2007.06.13 0 0 372

Igen, hajlamos vagyok pejoratív értelemben használni (ami nem szép, belátom), de ez egy ambivalens reakció: egyfelől (le)sajnálom őket, mert a létezés alapvetéseit, az élet tragikumát minimálisan sem képesek érzékelni, , másfelől viszont hihetetlenül irigylem őket. Én soha nem lehetek olyan, márpedig az emberi élet paradox módon pont akkor élhető, ha valaki lelki szegényként éli végig. Én pedig naponta (!) szorongással vegyes izgalommal gondolok arra, hogy én mindenhogyan be fogom fejezni földi pályafutásom, csak "természetes" módon nem. A mikor... na igen, ez kérdéses. A legnagyobb talány hosszú évek óta.

Remélem, ezzel válaszoltam a "mit jelent..." kérdésedre is.

Előzmény: Barátocska :) (369)
hurráoptimista Creative Commons License 2007.06.13 0 0 371
fogalmaztam
Előzmény: hurráoptimista (367)
hurráoptimista Creative Commons License 2007.06.13 0 0 370

Empirikus (pontosabban: ön-tudati) értelemben nemlét az alvás is. A tudat ilyenkor tetszhalott, a külvilág tehát ekkor ki van zárva. A tudat, az önreflexió, az absztrahálási képesség, a mentális diszpozíció az, amely alapvetően mindent elront az embereknél. Tudat, értelem nélkül sokkal könnyebb, elviselhetőbb lenne az emberi élet. Még akkor is, ha természetesen az az élet már mindennek volna nevezhető, csak emberinek nem. Nekem megérné lemondani erről a "kegyről".

Ideálisan pedig a nemlét alatt mindaz értendő, amiben a születés előtt voltunk és a halál után leszünk. Ha egyáltalán voltunk/leszünk.

Előzmény: mutluluk (365)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.06.13 0 0 369
Érzékenység, belső bizonytalanság, időnkénti zavarodottság, ez stimmel nálam :)))

De azért kíváncsi lennék tényleg a te "lelki szegény" meghatározásodra. Úgy érzem, pejoratív értelemben használod, elég erősen. Ezzel nem igazán tudok egyetérteni.

A "lelki szegénység", mint fogalom, kevesek számára jelenti ugyanazt. Neked mit jelent?
Előzmény: hurráoptimista (367)
hurráoptimista Creative Commons License 2007.06.13 0 0 368

Ha a kérdést így teszik fel, arra a válaszom egyértelműen nem.

Előzmény: mutluluk (364)
hurráoptimista Creative Commons License 2007.06.13 0 0 367

Pontatlanul fogalmata, ezt most differenciálnám: a sok szmájli - úgy a való életben, mint itt a virtuális közegben is -, jelentheti a lelki szegénységet (úgy mint az egyszerű jellem, az élet drámái iránti "alkati" érzéketlenséget, stb.), tehát adottságot, amely nem minősítés, hanem ténymegállapítás (viszont engem módfelett irritál), de jelenthet ugyanakkor zavarodottságot is, a belső bizonytalanság leplezését, amely egy érzékeny lelket takar. Mindkettőre van példa az ismerősi, de akár még a baráti körömben is.

Amennyire nagyon felületesen módomban állt megismerni Téged, nálad az utóbbiról lehet szó. Lelki szegénynek tehát semmiképp sem mondanálak.

Előzmény: Barátocska :) (363)
mutluluk Creative Commons License 2007.06.13 0 0 366
Nagyon gyanús vagy...:))))))
Előzmény: Barátocska :) (363)
mutluluk Creative Commons License 2007.06.13 0 0 365
Milyen a nemlét? Mit értesz nemlét alatt?
Előzmény: hurráoptimista (362)
mutluluk Creative Commons License 2007.06.13 0 0 364
az a problémád a vidám emberekkel, hogy te nem vagy vidám?
Előzmény: hurráoptimista (362)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.06.13 0 0 363
Ha a sok szmájli önmagában gyanús tünet, akkor én vagyok a legszegényebb lelki szegény. :))))) Egyébként te mit értesz "lelki szegénység" alatt? Egészen eltérőek az értelmezések. Elmondod?
Előzmény: hurráoptimista (360)
hurráoptimista Creative Commons License 2007.06.13 0 0 362
Nekem a nemlét. A lét, az itt-létem tévedés. Szorít, mint egy rossz, szűk cipő. Csodálom azokat, akik a legtermészetesebb módon tudják viselni ezt az életnek nevezett gúnyát. Nem fáj sehol (vagy ha mégis, mosolyognak hozzá), nem szűk nekik, semmi diszkomfortérzet. Kisemberek kis életei.
Előzmény: mutluluk (361)
mutluluk Creative Commons License 2007.06.13 0 0 361

szoktam:) sőt még magamra is szoktam ismerni:) az a furcsa ha jókedvem van?:)

az lenne a természetes, ha közömbös lennék vagy rosszkedvű? Neked mi a természetes?

Előzmény: hurráoptimista (360)
hurráoptimista Creative Commons License 2007.06.13 0 0 360
Lehet, hogy tükörbe kellene nézni... A sok szmájli önmagában gyanús tünet.
Előzmény: mutluluk (359)
mutluluk Creative Commons License 2007.06.13 0 0 359
miért?:) milyen a lelki szegény?:)
Előzmény: hurráoptimista (358)
hurráoptimista Creative Commons License 2007.06.13 0 0 358
De. Csak boldog vagy és lelki szegény.
Előzmény: mutluluk (357)
mutluluk Creative Commons License 2007.06.13 0 0 357

"Az ember él és útját a szenvedés kövezi"

Szenvedés lenne az élet? Na ne már:))) Vagy ha nem szenvedek, akkor már nem is élek?:))

Előzmény: The Delirium (353)
Open-Minded Creative Commons License 2007.06.12 0 0 356
Gondolattal képesek vagyunk önmagunkat megsebezni, ahogy erőt is meríthetünk belőle. A gondolat egy eszköz, az eszköz használó pedig én vagyok, s ahogy minden eszköz és fegyver, ez is két élű. Az a GONDOLAT, mely szerint a gondolat fájdalmat okoz, fájdalmat fog okozni minden elgondolás alkalmával. Okozott már örömöt egy gondolat, mosolyogtál már amikor eszdbe jutott valami vagy valaki gondolatban?
Előzmény: The Delirium (353)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!