megvolt a vasárnapi ebéd utáni újabb BSG rész. és csalódtam egy kicsit. megint kaptunk egy a karakterekre, azok egymással való kapcsolatára öszpontositó, végletekig szentimentális részt. szépen megrendezett darab, félelmetesen figyeltek a flashback-ekben megjelenő részletek és a jelen összevarrására. Ennek ellenére kezd túlzott mélységekben koncentrálni az egyes karakterek jellem és lélekfejlődésére, ami ugyan mindig is jellemző volt a BSG-re, ám az arányok már régen elvesztek. elveszett az izgalom is, a több részen át tartó feszültség. pedig a lezárást pontosan úgy képzeltem el, nem pedig ilyen érzelgős végkifejlettel. valami nagyon másnak kell érkeznie a következő résszel, hogy számomra emlékezetesen maradjon a vég...
Nekem is nagyon tetszett ez a rész. A végével együtt, gondolom még jobb lesz, de így is meg tudnám nézni újra és újra. Jók voltak a visszaemlékezések, meg a sokszereplős jelenetek a Galacticán (pletykalánc, ki melyik oldalára áll a vonalnak). Mary kétféle alakítása döbbenetes, Baltar nagyon jó volt most, Anders jelenete meglepett, és nagyon tetszett, Lee, Kara. Le merem fogadni, hogy az elején a Galactica parancsnokságát akarták Adamának felajánlani, és húzta a száját! :) De majd meglátjuk.
Angol felirattal nem vettem teljes mértékben az adást, továbbá nem bírtam kivárni, hogy az összes gyerekem elhúzzon aludni, és folyton magyarázni kellett az egyiknek, hogy "ááám most ez azelőtt volt, hogy a szááájlonok elkezdték a népirtást, még a régi Capricán vannak", de elégedett vagyok! :)
Komolyan: ha az utolsó részekben a nagy meg a kisérdekes kérdéseket válaszolnák meg feszt, meg lennének olyan keményen harcolós ügyek, soha többet meg sem néznék egy részt sem. Nekem ez a sorozat azért tetszik, mert a karakterekről szól, meg a kapcsolataikról. Ez a filmsorozat, olyan, mint az élet.
/Azért lehet, most megnézem Lee meg Baltar jelentét még egyszer, mert azt nagyon nem értettem./
Ysunak, Freevonak hadd gratuláljak itt: nagyon megszerettem a blogjaitokat!
pg_breki: 10 mondatban összefoglalva bármelyik Shakespeare darab szappanoperának hangzik! :) Próbáld ki! A szappanoperaságot az alapsztorira szokták mondani, pedig valójában nem a sztorival, hanem a bemutatás mikéntjével van nagyon gáz. Abban pedig a BSG egyértelműen magasan felette áll a szappanoperáknak. (Annak idején néztem egy pár mexikói szappanoperát, sőt, a Star Trek klubban egyike voltam azoknak, akik megírták és színpadra állították a Star Trek: Esmeralda avagy a Dilítium titkai című remekművet :)) Főszerepben Juan-Lucas Picardo. :)
Óóó örök hálám, köszönöm szépen! :) Így olvasva eléggé szappanopera jellegű némelyik, nézve nem tünt azért annyira annak. :)) A Caprica-Baltar szál elrontásáért mindenesetre nagy kár, talán most a fináléban (ahogy voltak már rá jelek) helyrehozzák.
"Készen vagyok a Faith című epizód elemzésével. Belemásoltam azt a részt, amiket a hibrid mond, hátha valaki jobb szemű kiszúr valami jelentőségteljeset, ami megvalósult. Az egész csak játék, mert azt gondolom, a nagyobb része csak halandzsa, de hátha:
vasárnapi ebéd után, egy kis szunyókálás gerjesztés gyanánt tökéletesre is sikeredett ez a rész:) igazi nyugis, vihar előtti csendre hajazó epizód. jön a lezárás, készitik elő a talajt. Az öreg és Tigh-t team up-olnak egy utolsó apritásra. Jól beviszkiznek előtte, kiüritik az öreglányt és mehet a tuti buli:) Remélem Roslin átköltözik az anyahajóra, hogy ne zavarja őket az uncsi látomásaival. Kara angyallá avanzsálása Baltar részéről a flotta előtt érdekes jelenet volt, egyrészről vicces, másrészről szerintem egy komoly fordulat Kara életében. Ettől kezdve kőkeményen a megérzései után fog menni, már be is ült a kádba eresztett Sam mellé, hogy utána járjon a slágerlistás dal eredetének. jó lesz ez, szerintem az a 3 óra hatalmasat fog ütni...
„Kéne már valami kiút,”
- szólt a bohóc a zsiványhoz -
„Túl nagy itt a zűr,
Belenyugodni nem bírok.
Boromat gazdagok isszák
Parasztok túrják a földemet
De egyik se fogta föl,
Milyen fontos nekik ez.”
„Nincs okod izgulni!”
- Nyugtatta őt a zsivány -
„Sokan vannak így köröttünk,
Kik életük tréfának érzik ám!
De te és én, túl vagyunk ezen,
Ránk nem ilyen sors vár,
Úgyhogy hagyd a félrebeszélést,
Ahhoz túl későre jár!”
A bástyáról egyre csak
Bámészkodik a hercegnő.
Nők jönnek-mennek,
Meg sok csóró, kutyaütő.
Odakint a távolban
Vadmacska beszél.
Két lovas közeleg
És felüvölt a szél.
Az őrbástyán egyre csak
Haljam az éneked, bármerre nézek.
Azt akarom, hogy vigyázz, vigyázz!
Mindvégig az őrbástyán.
Caprica: ő az, akit a Minisorozatban látunk, ő az, aki megöli a kisbabát, majd szerelmeskedik Baltarral, megmondja neki, hogy 12 cylon modell van, majd a testével védi meg Gaiust a robbanástól. Ő az a beépített ügynök, akinek sikerül kinyernie Baltarból a védelmi kódokat, neki köszönhető, hogy a cylonok el bírták pusztítani a kolóniákat. Feltámadása után hősként tisztelik (ekkor kezdik el Capricának hívni), ő viszont rájön, hogy szerelmes Baltarba, és ez megváltoztatja őt. (Mellesleg van egy "fej-Baltar" a fejében). Boomerrel együtt alapítják azt a mozgalmat, ami megállítja a cylon üldözést, de végül okozója a cylon megszállásnak. A megszállás alatt Baltarral él, egyszer fejbe is lövik Baltar szeme láttára, hogy így vegyék rá a halállista aláírására. Persze feltámad. Baltarral együtt menekül Új-Capricáról, együtt találják meg Hérát. Az anyahajón Baltarral és Hármassal kavar, de valamiért (ez nincs teljesen jól kidolgozva), szakít Baltarral, és amikor Athéna megjelenik Héráért, segít neki megszökni, és visszamegy vele a flottához. Onnantól a börtönben él, ott látja az Operaház Látomást, amit megoszt Athénával, Roslinnal és Hérával. A 4. szezonban valamiért elkezd Tighjal kavarni, Tigh Ellent látja benne, lefekszenek egymással, Caprica terhes lesz. A cylon amnesztiakor Caprica kijön a börtönből, és összeköltözik Tighjal. Az előző részben elveszítette a gyerekét.
Fej-Hatos: ő Baltar másik nője. A Minisorozat második felében tűnik fel, és az első két szezonban folyamatosan Baltar mellett van. Csak ő látja. Nem tudjuk micsoda, de valószínűleg nincs köze a cylonokhoz. Ő maga Isten angyalának nevezi magát, és feladata, hogy Gaiust megtérítse, és általa Gaius az egyistenhit főpapja legyen (jó úton halad). Fej-Hatos elvileg ugyanúgy néz ki, mint Caprica, de sokkal kihívóbban öltözködik, és egészen máshogy, erősebben van kifestve.
Gina: A megerőszakolt Hatos a Pegazuson. Baltart kérik meg, hogy próbáljon rá valahogy hatni. Hogy hogyan is kéne hatnia rá, az nem derül ki, Baltar mindenesetre fegyvert ad neki, megszökteti, és Gina megöli Caint. Majd a Cloud Nine-on bújik el, szemüveget, és vállig érő barna hajat visel, melyet lófarokban hord. Ő áll a Demand Peace cylonbarát szervezet mögött, akik az Epiphanies c. epizódban kavarnak. Baltar ad egy atombombát a szervezetnek (egyszer, amikor nagyon megharagszik Roslinra), Gina viszont arra használja a bombát, hogy Baltar elnöki beiktatása alatt felrobbantsa magát a Cloud Nine-nal egyetemben. Nem támad fel.
Natalie: A lázadó cylonok vezetője, a barna hosszabb hajú modell. Ő képviseli a Hatosokat a Jón nebulai ütközet alatt/után, ő szól fel Cavil ellenében a raiderek lebutítása ellen, mikor Boomer szavazata miatt alulmaradnak a szavazáson, ő állítja át a centuriókat úgy, hogy megint tudjanak önálló döntést hozni, így kezdődik a cylon polgárháború. A többi lázadó hajó megsemmisülése után Leobent küldi, hogy keresse meg az embereket, és ajánljon szövetséget. A cylonok Hármast és az Ötöket keresik, cserébe a Hub elpusztítását ajánlják. Natalie már nem éri meg a Hub elpusztulását, mert Athéna véletlenül azt hiszi, hogy bántani akarja Hérát, és lelövi. Nem támad fel, viszont halála pillanatában a lázadó anyahajó összevissza kezd ugrálni, fedélzetén Roslinnal, Baltarral és az ember pilóták felével.
Lida: Egy másik, még hosszabb hajú modell. Baltar az anyahajón találkozik vele a lázadás alatt, egyelőre nem volt különösebb szerepe.
Szonja: A cylonok képviselője az új Kvórumban. Valószínűleg ugyanaz a modell, aki a Blood On The Scales-ben és a Deadlockban a cylonok egyik vezetőjének tűnt fel. Csak most már neve is van. Szonja külsőre megegyezik Capricával.
Shelley Godfrey: Az első szezonban szerepelt. Egyszercsak megjelent a hajón, és megvádolta Baltart, hogy köze volt a támadáshoz. De a bizonyítékok hamisak voltak, így Baltar tisztázódott. Shelleyben az volt a furcsa, hogy megjelenése egybeesett fej-Hatos eltűnésével és fordítva. Sosem derült ki egyértelműen, hogy cylon volt-e, vagy Hatos megtestesülése.
A 6-osokról is tudnál esetleg egy ilyet írni, mert bevallom én náluk nagyon elvesztettem a fonalat (barnahajú, Baltár nője, Tight nője, megerőszakolt, öngyilkos, stb). :) Köszi!
..., hogy másnál miért nem zavar csak Roslinnál? Másnál nem látomások jelennek meg, hanem a karakterhez, személyiséghez kapcsolódó, abból fakadó problémákra adandó válaszként, direkt módon beképzelt hallucinációkat láthatunk. Akár Baltar, akár Kara esetében a fejében élő személyek a saját maguk problémás személyiségéből fakadnak, azzal hozhatók összefüggésbe. Máskülönben az én kislányom is szokott általa elképzelt személyekkel beszélgetve játszani, ez bizonyos korban teljesen természetes, ami lelki problémák esetében felnőttkorra is áthelyeződhet. A kis Hera sem látomásokkal küzd, hanem egyszerűen van egy rutin, ami fut benne, ami továbböröklődött. Hogy miért és kiprogramozta le ezt a rutint, az kérdés, de semmi köze a misztikumhoz meglátásom szerint, mint a "head" jellegű hallucinációknak sem. Roslin látomásai ilyenformán számomra kilógnak és érthetetlenek. lehet a rák elleni drogra lesz rákenve, de nem hiszem...
én sokszor leirtam itt, hogy számomra a sorozat egy igen nagy hibája ennek a misztikus vonalnak az erőltetése. Most, amikor kiderült, hogy igazából az istenek nem is emberek felett álló lények, hanem egyszerűen az évezdredek alatt elhomályosult információk alakitották úgy a dolgokat, hogy bizonyos cylonoknak,embercsoportoknak tuljadonitottak ilyen jellegű szerepet, az nekem teljes megnyugtató lett. Én bizom abban, hogy a "head" karakterek, az "angyali" szerep sem valami spirituális vonallal lesz magyarázva, hanem igenis valami nagyon is természetszerű dologból fog fakadni.
Roslin nekem soha sem volt szimpatikus figura, a látomásaival, ráeszméléseivel nem igazán tudok mit kezdeni és nem fér bele nekem a BSG élvezeti értékrendszerébe, de ez az én bajom tudom:)
Nekem tetszett, hogy Ellen tud annyira hideg és királynői lenni, de benne van ez a nagyon ember oldal is, és Saullal a legjobbat és a legrosszabbat hozzák ki egymásból.
Karáról Leoben azt mondta, hogy ő már nem az, aki volt, az a része meghalt, ő már egy "angyal, aki vezeti a népét". Fej-Hatos szintén azt mondja magáról, hogy Ő Isten angyala. Kara titka valahol itt (és az Operaház környékén) keresendők, nem cylon mivoltában. Vannak itt erők, amik az emberek és a cylonok felett állnak. És szerintem Kara apja egyike ezeknek az erőknek. Én azt is el tudom képzelni, hogy Danielnek sosem lesz szerepe.
A Chief-et illetőleg teljesen egyetértek, Roslinnal kapcsolatban nem. Mi ebben a gázos? És mit jelent a többesszám? Igazából nagyon könnyen elképzelhető, hogy Roslin újra látja az Operaházi látomást, és abban látja Hérát, amint bajban van. Ebben a sorozatban az emberek rendszeresen vizionálnak, láthatatlan karaketerekkel beszélgetnek, hallucinációik vannak, miért pont Roslinra kell kiakadni?
Karáról még az is kiderülhet, h a biológiai apja civil, és Kara MAGA Daniel. mert ugye John bátyó hozzátöltött vmi vegyületet a Daniel-protípus(ok)hoz...aztán jól megcsinálta Karát...
Chiefet sajnálom én is, majd Tory megvigasztalja, vagy egy nóném 8-aska. az egyik Sixnek meg Sonia lett a neve? tökjó!
huhh, egy kicsit lemaradtam, ezért a két utóbbi részt egybe vettem be. Ellen egyszerűen hiteltelen ezzel a hisztivel, értem, hogy szar neki az érzés, ami Tigh és Caprica közötti dolog miatt állt be nála, de valahogy hidegebb fejjel kellene neki, mint Alkotónak venni ezt az akadályt. A Chief hihetetlenül rá lett szedve, nekem olyan feláldozós feelingem van a részéről. Annyiszor mellényúlt már Boomer miatt, hogy szerintem most ő jön és ő lesz az, aki utána megy Hérának. Gondolom Boomer érzéseire játszik, majd ő is. Legalábbis remélem igy lesz. Chief a legtragikusabb karakter a final five-ból, megis lesz a szerepe. Kara továbbra is egy nagy kérdés számomra. Minden jel azt mutatja, hogy ő is cylon, de valahogy túl direkt lenne. itt valami más lesz, talán ő is egy olyan hibrid, mint Hera? Az apja cylon volt és összefeküdt egy emberrel? Nemtom' Lehet ő lenne Daniel? Meglátjuk. Viszont Roslinnak ezek a rásejtéses feleszmélései annyira gázosak, hogy sirnék...jó lesz ez, csak legyen már vége:)
szerintem is valószínű, hogy a zongoriata Kara "head apja". amikor odament a FF hozzá, már csak Kara volt ott. bár az nekem is feltűnt, hogy senkinek nem tűnt fel :) hogy folyamatosan magában beszélne.. de lehet, hogy már megszokott ez a Galaktikán, elvégre Baltar már profi ebben :)