Sziasztok, már sokszor írtam ebbe a topicba, most csatoltam egy képet, annyira nem szeretem mutogatni magam, csak szerintetek ez elegendő fejlődés 3 és fél hónap alatt?(4 hónapja van bérletem de volt sérülés) 45kg-52kg)
Az említett könyvről most eszembe jutott, hogy írja az egyik veszélyforrást a vállra: olyan gyakorlatok, amik a kart felfelé tolják a vállízületben. Mostanában pedig megfigyeltem, hogy sokan nem is nyomnak vízszíntes padon fekve, csak azon az idióta negatív padon. Én nem tudom, honnan szedték ezt a negatív pados hülyeséget az emberek, mert még a youtubeos súlyrángatós látványedző-videokban se nagyon van negatív pad, mégis rá vannak kattanva az emberek.
Szerintem az, hogy a csuklódat mennyire kéne kifordítani, hogy az egyenes rúddal bicepszezni tudj, az inkább alkati sajátosság, hogy mekkora szöget zár be az alkar a felkarhoz képest (ha a tenyeredet előrefordítva lelógatod a kezed, akkor látszik). Minél nagyobb ez a szög, annál megerőltetőbb megfogni az egyenes rudat.
A másik meg, hogy csak addig kell kiegyenesíteni a kezet, amíg a bicepszből tudod visszahúzni, és az alkart nem terheled. Mondjuk én pont a teniszkönyök miatt rendszeresen nyújtom, meg masszírozom az alkarom, anélkül szerintem már nem tudnám kiegyenesíteni a kezem :)
A francot, nekem body nélkül fájt a térdem évek óta, mióta edzek, sokkal jobb :) A teniszkönyök az valóban a túlerőltetés miatt lett. Az alkaromat meg már 17 évesen is simán túl tudtam edzeni rudas bicepszezéssel, így aztán rájöttem, hogy nekem jobb, ha nincs összekötve a két kezem.
Egyébként érdemes megvenni Frederic Delavier: Sportanatómia c. könyvét, abban le van írva és rajzolva minden gyakorlatnál, hogy mire kell figyelni.
Nekem az alkar fáj nagyon egyébként egyenes rudas bicepsznél, de ez sokakkal előfordul. Azt hiszem a hajlékonysághoz van köze, hogy mennyire tudod elforgatni az alkarodat. Én nagyon merev vagyok, és ez sok problémát okoz. Többet kellene nyújtanom, lazítanom, off napokon főleg.
Egyetértek, ami fáj, azt nem szabad csinálni, de időnként meg lehet próbálni, hogy még mindig fáj-e. Én is ritkán csinálok rudas bicepszezést, csak franciarúddal csinálom általában, vagy csak sima kézi súlyzóval. Igazából a sima kézi súlyzó is tökéletes, csinálhatsz vele alsó hangon is 3-4 gyakorlatot, annál több pedig egy bodybuildernek sem feltétlenül kell, nemhogy egy hobbistának. Nekem is kattog a bal vállam, a bal térdem, de mondjuk ezek inkább a 10+ évnyi kézilabdának köszönhetőek.
Ami fáj a gyakorlat végzése közben, azt nem szabad csinálni egyáltalán. Mondjuk a rudas bicepszezés az nálam is kritikus, nem is csinálom (szerencsére van egy gép, amin viszont nagyon jól meg tudom mozgatni, fájdalom nélkül). Guggolni meg kizárólag bemelegítőkrémmel guggolok. Mindig meg kell keresni a gyakorlatot, ami az izomra megadja a terhelést, viszont az izületeket, ínakat nem gyilkolja. Nálam pl. még tabu a nyak mögül nyomás, nyak mögé húzás is, nem akarom kinyírni a vállaimat. Küzdöttem teniszkönyökkel is egy évig, azóta hátazni csak gurtnival hátazok, lehúzáshoz, evezésekhez nagyon jó (nameg felhúzáshoz).
Izületi problémákat szerintem az okozta, hogy tudtam fejlődni izomban, erőben, de a fokozottabb terhelést nem birták. Glükozamin segitett néha, amikor pl.fájdalmas, kattogó volt a könyök franciarudas bicepsznél.
Tempóra, szabályosságra figyelek, de persze az utolsó ismétléseket nehezebb koordinálni.
Vannak edzés előtti készítmények, lehet velük tenni pár próbát. Annyi fajta van belőlük, mint égen a csillag. Csak meg kell találni, ami a legideálisabb. Ezekre pont arra vannak, hogy kicsit jobban odarakjanak edzésre.
Szerintem az izületi sérülések attól vannak, amit az edzőterembe járók 90%-a csinál: úgy rángatóznak a súlyokkal, mint az epilepsziások (ezt a hétvégén láttam: fiatal faszi megfogja a tricepszkötelet a csigán, bűvöli, mint egy kígyót, majd hirtelen hátrarántja, és vissza - ez lett volna a hátsóvállgyakorlat). Az is gyanús, amikor az 50 kilós 16 éves többet rak fel a gépre tricepszezni, mint én (nem azért, mert én olyan húde erős vagyok), szoktam nézni, mi lesz ebből, hát szánalmas a "gyakorlat". Oldalemelni rendesen szerintem 10-ből 1 ember tud, vicces néha a a szárnyaszegett madárként csapkodás a súlyzókkal. Így látatlanban azért nem akarok ítélni, de a sérülések nem véletlenül keletkeznek.
A helyzet az, hogy hellyel-közzel, 30 éve kisérletezek jobban kinézni, mint a nagy magyar átlag. Annyit elértem, hogy nem érzem már véznának magam, bár testépitő szemszögből a 175cm/75 kg kicsit vékony. Sajnos mindig lerobbantam, amikor intenzivebb időszakaim voltak, jött az erő, a tömeg, javultak az arányok, de mindig beütött egy-egy vesekő, porckorong, izületi sérülések.
De még mindig nem adom fel, csak óvatosabb vagyok a tuning cuccokkal.
Kár, hogy ami segitene, annyi mellékhatással járna, hogy inkább kerulom. ( pl. Tribulus.......szét tudtam volna tépni a kondigépet :-) )
Ha jól esik, ha nem, leírom a véleményemet: ne jól kinézni akarj, hanem megismerni a tested, a szervezeted reakcióit a terhelésre, figyeld a súlyzózás után kialakuló izomlázat, az ízületeid jelzéseit, az izmaid változását, a zsírpárnáid alakulását. Ha az étkezésed rendben van, akkor a kondizás mintegy "melléktermékeként" jól fogsz kinézni. Olyan lesz az alakod, amilyet elterveztél. A párod - és tényleg bocsi, hogy ismeretlenül csesztetem - valószínűleg meg van elégedve magával, vagy annyira kishitű, hogy elfogadta, hogy lefelé tart az esztétikai igény-görbéje. Ez nem az ő sajátossága, a lakosság nagy része is így gondolkodik. Öregek vagyunk, szarul nézünk ki. "Ebben a korban már lehet."
Hát a lófaszt!
Bár mindenki úgy tenné, ahogy te, és rávenné magát, hogy megmozduljon! Azt kell látni, hogy minél később, annál nehezebb, de a jó hír, hogy minimális kitartással klassz eredményeket tudsz elérni. Csak komolyan kell venni, és magadnak sem szabad hazudni.
Minden tél végén fogadkozom, hogy nyáron már izmosan, arányosan nézek majd ki.
Se pocak, se vékony karok, labak. Ha most sem jön össze, vagy feladom, vagy majd lassan az öregek otthonában :-)........a párom úgyis csesztet miért kinlodok ezzel 50 felett......
ne jumbot, tiszta kajából. rizs, főtt krumpli, natúr zabpehely, stb. próbáld ki kísérletezni, hogy mennyi az a mennyiség amitől nem, vagy csak minimálisan zsírosodsz tovább. de ha kevés szénhidráttól is zsírosodsz hasra, akkor nem a szénhidrátot kell emelni, hanem az egészséges zsírbevitelt. a fehérjét meg mindig magasan kéne tartani.
Fűrészpálma alapból kell :-( .....nekem is eszembe jutott, hogy ha abból emelem az adagot, kiegyensúlyozza-a megemelkedett tesztoszteron szintet, de magamon kisérletezni ?......ettől azért tartok......
Kicsit elbizonytalanodtam, ma délután is volt hát-mell, előtte kreatin, utána iso100 egy kis plusz kreatinnal.
Edzés előtt kreatin fél liter vízzel keverve, edzés alatt is megittam fél liter vizet,utána megint kb . fél liter a protein kreatin turmix.
Hát nem tudom, ki hogy bírja, a tv előtti másfél ora alatt szó szerint 5-10 percenként mosdó........mint aki egy karton sört becsavart.
Ha nem akarok vesekövet, akkor napközben szintén innom kell, nem keveset.
A munkám autozással jár, benzinkúttól benzinkútig megyek, ha mosdó
kell......de valami tuningot muszáj tolni, mert sehogy nem megy anélkül.
Ennek a fehérje és a kreatinos kérdéseddel ellentétben van alapja. Elvileg tényleg nem lehet ilyen esetben fogyasztani. De a gyakorlatban fogalmam sincs, hogy okoz e tényleg káros mellékhatást.