Ha egy kész behajtó 350m-re van, akkor a másik irányba csak 150m-t kellene megtenned. Az még mindig közelebbi, mint a 350m-es, ráadásul erdő is van. Nem hivatalos bejáratot nem tudsz készíteni? Mondjuk a háztól 50m-re, és letagadod, hogy te lettél volna. Te csak használod.
Mielőtt felújították a szóban forgó utat, a bejárás megoldott volt. A felújítás során szüntették meg a bejutás lehetőségét, mivel nem hivatalos csatlakozás volt! Mi telefonon a telek vásárlása előtt érdeklődtünk a behajtó létesítése felöl. Akkor megnyugtattak, hogy meg fogják adni, csak csináltassunk egy tervet. Megcsináltattuk, majd ültek rajta majdnem 4 hónapot és nem adták meg!
Országosnak országos, de mellékút! Az ÚT 2-1.155 "Közutak melletti ingatlanok, kiszolgáló létesítmények útcsatlakozása című Útügyi Műszaki Előírásra hivatkozik, miszerint lakott területen kívül lévő útcsatlakozások közötti legkisebb távolság minimum 500 méter kell legyen! Ez egy mezőgazdasági terület, ami parlagon van hagyva. Két erdővel van körülzárva. A gondomat tovább bonyolítja, hogy engem a termőföld védelméről szóló törvény 2007. évi CXXIX. törvény 5.§(1) kötelez arra, hogy a területet megműveljem, ellenkező esetben az ingatlanügyi hatóság megbírságol! Na?
Ez valami országos főút? Vagy az M7-es autópálya? Hogyhogy nem engedi a lehajtót? Szalagkorlát van? Kicsit hihetetlen a helyzet, írhatnál róla bővebben. Nincsnek szomszéok?
Igen, ez egy igazi hülyeség! Itt van a szép idő, kezdődhetne az építkezés, de nem tud, mert a Magyar Közút ellehetetlenít! Pusztítsak erdőt, mert neki az megfelelőbb. Mi ez, ha nem dilettánsok gyülekezete??? Ja és a legszebb, hogy 4 hónapot vártunk erre az állásfoglalásra!
Hogy miért van velem baja nem tudom, de nem enged gépjármű behajtót létesíteni. Kitalálta, hogy 350 méterrel odébb van egy, használjam azt és létesítsek szervízutat. Azzal az apró ténnyel nem foglalkozik, hogy a telkem és az említett csatlakozás között erdő van. Szerinte ki kell irtsam az erdőt 300 méter hosszan, hogy bejussak a telkemre! Korrekt?
Nekem meg kutyáim vannak! Ők szeretnék a macskát, de a macskák nincsenek kibékülve a kutyákkal... általában! Ezért marad az ultrahangos riasztás. Csak a közút kezelője ne lenne :( Simán meg tudja akadályozni szubjektív döntések alapján ez építkezésemet attól függetlenül, hogy nem is hatóság! Mehetek a Minisztériumba felmentést kérni, mert nem vagyok szimpatikus a Magyar Közútnál! Érdekes ország ez! Hol maradnak az alkotmányos jogaim és az állampolgári kötelességeimet hogyan tudom gyakorolni, ha akadályoznak benne?
Tudja valaki, mit kell érteni a következőkön? Ez a OKC segédletből való, őket is megkérdezem majd, de hátha közületek valaki csinált már ilyet (A PKC classic-ot értem, a többit nem)
Nekem macskám van. Egér nincs. Esetleg be lehet falazni minden oldalba egy cicát, így az egerek nem rágják ki. Elég sok nikecell szigetelésű házban laktam már, sehol nem költöztek a falba egerek. Inkább a tetőtér volt nekik kedvező.
Jó gondolat, érdemes lehet rajta elgondolkodni! Ez ma jutott nekem is eszembe... csak gondoltam megkérdem, van-e bármilyen hasonló tapasztalata valakinek ezzel az egérdologgal kapcsolatban...
Ettől én is tartottam, de! Mostani házunk nem PKC, viszont nikecellel van szigetelve. Egyszer volt egerünk, a tároló ajtaján keresztül jött be a házba. Sikerült kitessékelnünk és raktam a tárolóba egy ultrahangos riasztót (2-3 ezer Ft), ami távol tartja a rágcsálókat, bár a kisebbik kutyám (Yorki) sem nagyon szereti azóta a tárolót! :) A nikecelt nem kezdte meg sosem rágcsáló. Azóta egyszer a kocsim motorterében (nem garázsban áll) hallottam motoszkálást. Egy mezei pocok volt. Raktam a kocsi alá is egy ilyen ultrahangos okosságot és megoldódott a gondom! :) Tehát, hogy majd az építendő PKC-s házamnál ne legyen rágcsáló okozta probléma, azt találtam ki, hogy a ház minden sarkába fogok rakni egy kültéri konnektort, amibe egy-egy ultrahangos riasztót fogok telepíteni.
Csak egy érdekes kérdés merült fel bennem... Hogyan lehet megakadályozni hogy mondjuk egerek berágják magukat a szigetelésbe... nem szeretném ha megennék a házat miután ebből a rendszerből megépítem...
Szerintem akkor is túl van lihegve a dolog. Bár az én házam kicsit nagyobb, mint amire feltétlen szüksége van 4 embernek, és a pára terhelés is kisebb, mint amit elviselne a ház. Ha 110nm-en lennénk összezárva, két fürdővel egy ilyen házban, akkor tuti lenne értelme a szellőztető gépnek. De egy házrész hozzátoldásnál nem ezt sorolnám a legfontosabb dolgok közé. És ezért írtam le a tapasztalataimat. Nekem vannak pro és kontra.
Attól, hogy neked van "ijened", akkor te egy eset vagy a sok közül akinek van egy enyéni véleménye a dologról. Ebből kifolyólag ne hozz olyan elhatározást, hogy túl van lihegve az ügy, gyakorlatilag lebeszélve másokat a gépi szellőztetésről. Attól hogy te nem használod a gépet, csináltál ezzel egy rossz üzletet, nem biztos hogy más is rosszul fog vele járni.
De továbbra is azt mondom, hogy akinek nincs pénze, természetesen működik a ház e nélkül is, aki pedig megérti a lényegét, és rászánja a pénzt, az nem fogja megbánni. A rendszer árárban nagy a szórás, nem csak 1,5M ért, hanem ennek töredékéért is ki lehet alakítani.
Nincs túllihegve a téma ha azt vesszük hogy még szt sem döntötte el PKC vagy Isoteq.
Ráadásul olyan mellett foglalsz állást aminek a saját elmondásod alapján sincs túl sok értelme. A gépi szellőztetés nem csak abból áll veszek egy szép nagy gépet és hagyszoljon. Vegyünk mert mindenkinek van :D A gép telepítési,üzembehelyezési és üzemeltetési költségei, neagyisten karbantartási költségeit ha összegzem 3 hónapért hát akkor inkább azt ajánlom M.Szandi ,hogy építsétek fel a házat és még utazzatok el a Maldív szigetekre kipihenni az építkezést a gép árán :D:D
Ez kb olyan ,beszélgettem egy napsolárokat forgalmazó német vállakozóval és a saját bevalássa szerint egy bizonyos telepítési rendszerben nagy felületet lefedő kialakításnál ha bármilyen meghíbásodás történik a solárral és garanciaidőn túli karbantartási díjat kell feizetni akkor az egy soha meg nem térülő befektetésnek bizonyul. És mint tudjuk akkor beszélünk befektetésről amikor a befektetett összeg megtérülését várjuk..
M.Szandi 3 hónapig megéri nyitogatni néha néha az ablakot és utazni egy jót nem ?
Fórumlakók! :) Bár abszolút nem tartozik a témához, de segítségre van szükségem olyan valakitől, akinek volt már dolga a Magyar Közút Kht-val. Valószínű, hogy a Közút kezelője ellehetetleníteni próbálja az építkezésemet egy gépkocsi beálló létesítésének nem engedélyezésével! Valaki, aki jártas a témában, kérem segítsen! Üdv és bocs az OFF-ért!
Ez a szellőztetősdi túl van lihegve. Mindig azok szólnak bele, akiknek nincs ijenjük! Nekem van, tudom mit beszélek. Egész télen, 3 hónapon keresztül ezidáig állt a gép, és most is csak alapjáraton ketyeg. Egy 800m3 belső térfogatú lakást 100m3/h sebességgel szellőztettünk tavaj tavasztól őszig, ez nagyon kevés, de nem is kell több, mondjuk nálunk az ablakok nyár éjjeletne nyitva vannak, mert ezt szoktuk meg, és reggelente az asszony kiszellőzteti a lakáást az ablakokkal, ami nem is árt. Tehát a mi gépünk szinte teljesen feleslegesen lett beépítve, de nem ez a követendő, hisz fordítva sokkal rossszabb lenne.
A csövezésre én is gondoltam, a szellőztetőre nekem sem lesz pénzem.
Lehet, igazatok van, hogy a régi ablakok lehettek az okai, annak, hogy nincs , nem volt penész. Ez ki fog derülni nemsokára, mert januárban cserélték ki a régieket új, műanyagra. Ajtót, ablakot, mindent. Kíváncsi vagyok, azóta van-e változás. Bevallom, még nem néztem meg.
Érdemben nem tudok neked még jó tanácsot adni az én házam most lett kész és még a festés szárad mindensetre nem raktam be regiszteres szellőztetőt mert már nem maradt rá pénz. Viszont a csövezést ajánlom hogy esetleg csináljátok meg az igazán nem tétel kb10-20 ezrből kijön és ha lesz kereted rá akkor rakhattok be szellőztetőt.
Bízom benne,hogy hagyományos szellőztetés is elégséges lesz annak ellenére hogy itt sokan a gépi szellőztetőre esküsznek.
Az intenzitásról pedig én úgy gondolom hogy emberi léptékkel elég a napi párperces levegőcsere és hétvégenként egy hosszabb!
Az anyóséknál pedig nekem is az a véleményem hogy a légrések biztosítanak annyi levegőki-és beáramlást ami pont azt segíti elő hogy a penészesedés nem indul meg.
Szerintem anyósodéknak a szomszédban jó magas a légcseréjük, azaz rendesen jár a levegő a réseken át (ajtók, ablakok tömítetlensége). Tehát nem halmozódik fel a pára, nincs mi kicsapódjon a falakon, így nincs vizesedés, ahol a penészgombák megtelepszenek. Persze cserében jól fűtik az utcát, de valóban, nincs penészük.
Amint betennének jól záródó ajtókat, ablakokat, "elromlana" a ház páraháztartása, kezdődne ott is a penészedés. Mert a falak csak a mesékben (meg a kőzetgyapot árusok reklámjaiban) "lélegeznek" - azaz valójában nem vesznek részt számottevően a párátlanításban.
Akkor anyósomék a szomszédban nagyon szerencsések , vagy valami nagy titkuk lehet, mert ők tuti, nem szellőztetnek így, ahogy ti mondjátok...sőt néha sehogy sem és náluk egy deka penész sincs sehol, de tényleg sehol. Egyszerű téglaház, szigetelés nélkül! Gondolkoztunk is, hogy el kellene cserélni velük a házat és azt tatarozni. De a mostani házunkba annyi pénzt (keresetünkhöz mérten) tettünk bele, hogy nem érné meg a csere.
Jó oké, ha nem vagyunk otthon, akkor nem kell a szellőztetés, ha ti mondjátok elhiszem. De mi a helyzet éjszaka????
És ezzel be is fejeztem ezt a témát, ami talán már túllépett a prokonceptes fórum keretein .
Egyébként én minden tanácsot szívesen fogadok, fakadjon akár a józan paraszti észből is,mert mint utaltam rá, az nekem sajnos nem mindig van. Én legalább bevallom.