Koszonom Pandus - es neked is Daydand, ilyent en is fogtam!!! De sporthorgasz voltam, visszadobtam. . . (OK, mereten aluli volt). Enni meg nem ettem.
Ami a scallop-ot illeti. . .ettel mar nyersen? Csodalatos halboltra leltem, ahol nincs halszag, es a hal nagyon friss. Ott adott a tulaj-elado egy kis kostolot, csak ugy. Felkapott egyet a pultrol, es levagott par szeletet. . .mmmmmm. .... meg most is szamban erzem az izet! Omlos, frinom, friss, nem is tudom, hogyan mondjam el.
Pár hete szépen fogtam, 3 nap alatt 9 db-ot, a legkisebb volt3,5 kilós - a legnagyobb 6,5
Gyönyörű filéket vágtam ki belőlük, besóztam, majd 2 óra bihenés után lemostam, leszárítottam, csepegtettem rá egy pici citromot, csavartam rá egy leheletnyi tarkaborsot, majd lisztbe forgatva kisütöttem olajban.
Hujber-féle Királyleánykát ittam hozzá , elmondhatatlanul finom volt!
A brancin, az orada vagy a karpina is finom, de szerintem a balatoni fogast meg sem közelíti....
A latin leírás szerint searobin, a recepttárban sea breamnek találtam. Durbincs = Dorade, a többit inkább latinul, így biztos megtalálod: skorpióhal = Scorpaena cardinalis, a papagájhal Scaridae spp, a Császársügér Lutjanus sebae, a vörös márna Mullidae spp. és így tovább.
egyik se morgóhal, de hátha vki kedvet kap hozzá, francia receptek.
Tengeri durbincs rózsaszín sókéregben Hozzávalók 6 személyre: 1 nagy tengeri durbincs (kb. 1,5 kg), 1 kg durvaszemű só, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 tojásfehérje A konyhakész halat megmossuk, megtöröljük. A durvaszemű sót robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a paradicsompürét és a tojásfehérjét. Összeturmixoljuk. A rózsaszín só egyharmadát teflon tepsibe simítjuk. Ráfektetjük a halat és beborítjuk a maradék sóval. Jól rányomkodjuk. Előmelegített, 210 fokos sütőben 30 percig sütjük. A sütőt kikapcsoljuk és a halat még 5 percig állni hagyjuk. Feltörjük a sókérget, és a halat tálra tesszük. Ízlés szerint kevés extra szűz olívaolajjal meglocsoljuk.
Fóliában sült skorpióhal
Hozzávalók 6 személyre: 6 kis skorpióhal vagy más vörös tengeri hal, ill. filéje (pl. tengeri márna, császársügér, vörös tengeri sügér), 6 disznóparéj-levél vagy mangold, 25 dkg koktélparadicsom, 1 zöldcitrom, olívaolaj, só, bors
Kiolajozunk egy nagy alufólialapot. Közepére fektetjük a konyhakész, besózott halat. Ráfektetünk 1-1 disznóparéj- vagy mangoldlevelet és kirakjuk néhány zöldcitromkarikával. Melléteszünk néhány szem koktélparadicsomot. Sóval, borssal ízesítjük és meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal. A fóliát lazán összefogjuk, hogy a keletkező gőznek legyen helye, de a széleket jó szorosan összezárjuk. A csomagokat tepsibe fektetjük. Előmelegített, 200 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Párolt rizzsel körítjük
Ha minden igaz 1 hét múlva 4-5 db morgóhal boldog tulajdonosa leszek. A kérdésem: van valaki, aki készített már ilyet? Mire kell figyelni? Minek jó elkészíteni?
Tegnap este megint beállított a házi beszállítóvá előlépett cigó egy kis kárásszal. Ebédre el is készült, simán sülve, semmi cicó. Most megyek a kocsmába, mert nincs itthon mit inni rá. Jut eszembe, lehet, hogy orgazda vagyok? A cigó nemigen ad olyan formaságokra, mint pl. engedély...
Domolykóból még nem próbáltam, de balinból nagyon jó halászlét lehet főzni. És bármily meglepő, a nyárson sült balin is fejedelmi falat. Jól be kell irdalni és akkor nem zavarnak a szálkák.
No akkor egy kis halászlé tegnapról. Sajna a viharos szél+eső miatt csak a gázon. A hal sem volt valami nagy szám, a sógorom fogta balin meg domolykó (de legalább folyami, nem zsíros), tiszta szálka, de a leve egész jó lett.
egyszer nagyanyám elvágta a csirke nyakát, de az valahogy elszaladt utána félig lógó fejjel, és nekem kellett elkapni a csirkét... utána fél évig nem ettem csirkehúst...
Gondolom, ha a lelövendő szőrdisznó egész télen böködi a lábadat Na ja. Végül is az udvarunk olyan kialakítású, hogy hátul a löszfalak határolta rejtett zugban akár nevelgethetnék is néhány mangalica malackát. A munkám révén a táplálásuk sem kerülne pénzbe. De nem tudnám levágni...
Hogy a halaknal maradjunk - ettem mar pocsolya izu pontyot - no az a rossz hus kategoriaba tartozik. csinalhatod a legjobban, nem eri utol a nem pocsolya izut.
A marha dicserete meg majd a tuzrolpattantban :))!
Szerintem nincs olyan, hogy jó hús, meg nem jó hús. Az a jó hús, amit ízletesen készítenek el, s ha még eléd is teszik, az maga csúcs! :-)))
Megfelelő ételekben mindenféle húsúsok felmagasztosu(hat)nak. Gondolj a kocsonyára, a körömpörköltre, a disznótoros paprikásra. Nyugodtan ide sorolhatjuk a húslevest is, hisz abba sem pecsenyének való kerül, hanem csontos, bőnyés, faggyús darabok (szegy, oldalas stb) + egy darab szeletelhető színhús.
Azért tudom, hogy miről beszélsz! :)))
No, de menjük innen más topikba, mert szegény halacskák nem tudnak hangosan tiltakozni oldaluk elfoglalása miatt. :)))
Hát, azért én a saját fogású halat/lövésű vadat szeretem leginkább enni... Meg az általunk kiválasztott és levágott disznót... Mondjuk pacsizni nem szoktunk, nem tudom, hol kezdődik a személyes kapcsolat :-)
mikor voltunk nyaralni, meg akartam kóstolni a rákot... többiek mondták, h az mekkora szemétség, még él, mikor a forró vízbe dobják. mondtam, h engem nem érdekel, én azt rendelek. erre a pincér mondta, h kövessem, és válasszak magamnak :)