azok jelentkezését várjuk akik 2016 januárban a Fülöp-szigeteken üdülnek, és a sziget túrákat csoportosan szeretnék
megszervezni. Több utas olcsóbb részvételi díj.Társakat keresünk, mi a következő időpontokban a következő helyszíneken leszünk: Puerto Princesa jan. 5-7, Port Barton jan.9-13, El Nido jan 15-21, Coron jan.23-29
Tervezek kiköltözni a Fülöp szigetekre, pontosabban Davao-ba, ahol egy kedves ismerősöm lakik (filippínó) és olyan kérdésem lenne, hogy mivel jár az 1-1 éves VISA-kat megszerezni európai állampolgárként? Elég sokat olvastam, de mindenhol mást írnak, mindenhol más feltételeket, mindenhol más árakat. Olyan ember válasza érdekelne, aki az elmúlt 6-12 hónapban váltotta ki a tartózkodási engedélyt (és munkavállalásit) és így releváns infókkal tudna szolgálni.
Általánosságban egy nappal legalább, hogy a kiszemelt járatra legyen helyed, de két nappal előtte sztem elég.
A buszra érdemes, meleg ruhát, vagy könnyű plédet vinni, mert baromira megy a légkondi, hideg van. Banaue, ha nem süt a nap napokig, amúgy sem meleg tájék, melegítő, esőkabát jól jöhet.
Vannak express kisbuszok is, de azokról érdemes helyben (pl a szálláshelyen) érdeklődni...
Én csomagmegőrzőt nem láttam Banauében. Van egy kicsi túrista iroda, de hogy vállalják-e, hogy a csomagokat megőrzik, azt nem tudom.
Aki esetleg Bagio city-t útba ejti, na hagyja ki a kávét, sütit a Coffe by the ruins -nál. :)
fülöp szigeteki szállásoknál a tripadvisorra nem érdemes adni, mivel ahogy nézem a review-k 80-90%-a kamu. egy-egy profilra kattintva (sokszor még a profilkép is ugyan az) látható, hogy minden kommentet ugyan azon a napon írta, mindegyiket egy bizonyos térségre. (pl el nido.)
A Native Village Inn-t ha valakinek telik rá (mert azért az nem olcsó szállás), akkor én csak ajánlani tudom! A paradicsomleves az egyszerűen mennyei! Az ebédet és a vacsorát reggel kell megrendelni, de legalább két órával előbb, mert mindent frissen készítenek! A kávéjuk, bár csepegtetős-szűrős, mégis zamatos és üdítő. A panoráma amit étkezés közben csodálhatsz az meg leírhatatlan! (Ha épp nem felhő vonul át a völgyön!)
A faházak egyszerűek, világítás, áram van csak bennük, a wc/zuhanyzó közös, de példásan tiszta; egyfolytában takarítják a lányok, akik amúgy mindenre gondosan figyelnek!
A közelben forró vízű forrás és fürdő van a rizsteraszok között megbújva. Gyönyörű vidék!
hat gyerek 4 felnottre:) igen-igen, en oltasparti vagyok. a mi gyerekeink be vannak oltva, mert mar voltak azsiaban, a tobbieket most oltjak, es szedni fogjuk a malariatablettat:-) jobb a bekesseg.
Egy jótanács: az oslobi túra részleteit duplán csekkoljátok le, mielőtt befizettek. Velünk előfordult, hogy odafelé kb. 30 ember volt a hajón (mikor befizettünk maximum 15-ről volt szó), és a kapitány visszafelé még beszervezett kb extra 20 embert, ami elég veszélyesnek tűnt (szó szerint nem volt elég hely a hajón) és az út kb. 3 óra, mindenki fel is háborodott, és kb. 2 óra csúszással indultunk vissza, a feldühödött tömeg leszállíttatta a kapitánnyal az új embereket. A hajó egyébként botrányosan rossz állapotban van, iszonyú lassú, abban sem vagyok biztos, hogy van engedélyük ilyen túrákat csinálni.
Összességében az élmény a cetcápákkal szuper volt, de az úta maga szörnyű (kb. 6 óra nettó hajókázás). Ami még fontos, hogy ha Alona beachen fizettek be, az csak az útiköltséget fedezi (azt hiszem, mi olyan 600 peso-t fizettünk fejenként), a belépőt a helszínen kell majd megvenni külön, az ár attól függ, hogy milyen formában néznétek meg a cetcápákat, a legtöbben természetesen a vízből, az emlékeim szerint olyan extra 500 peso.
Végül a terv: MNL-MPH (Boracay, innen tovább megyünk majd a Kalibo reptérre) KLO-CEB Innen áthajózunk Tubigonba, ahol robogót bérlünk és leutazunk az Alona Beachre. Innen majd Oslob-ba megyünk hajóval cetcápát nézni. A makikat és a csokihegyeket pedig motorral, saját szervezésben. Visszahajózunk Cebuba. CEB-PPS El Nidozunk PPS-MNL
Ennél kevesebb repülésből nem tudtam megoldani, ezen is rengeteget törtem az agyam.
Mindenesetre remelem ennyi gyerekkel kiterjesztetted kutatasodat a malariara is, mert Palawanon az igencsak jelen van, es gyerekekre meg veszelyesebb mint felnottekre, es 6 gyerekkel 6x annyi esely van, hogy valameyik elkapna.
Nem riogatni akarok, csak megjegyezni, hogy ezt nem tanacsos elbagatelizalni mint ahogy azt sokan teszik.
Köszi az infót. Coronon voltatok? Mert végül is most ismét csak El Nidoról esik szó, viszont nekem a dilemmám pont az, hogy Coron, vagy El Nidot válasszuk 3-4 napra. Az elpusztult korall nem hangzik túl jól :( Bohol körül lenéztetek a tenger aljára? Ott milyen volt?
Alig van elo korall El-Nido kornyeken, legalabbis amerre az island hopping turak vannak. Pangalusian Island-nel viszont gyonyoru volt. Annak a turanak a resze amiben Snake Island is van merthogy kvazi egymas mellett vannak. A tobbi helyen lehangolo latvany volt a rengeteg elpusztult korall. Robogot lehet berelni. 3 evvel ezelott meg nem volt kotelezo mentomelleny. Aki nem tudott uszni az nyilvan felvette.
Nekem tetszett Bohol is. Nem tudnek kulonbseget tenni hogy azt elveztuk jobban vagy Palawant. El-Nido egy "zsaktelepules" ahova mindenki csak a latnivalok miatt megy, illetve szinte minden helyik a turistakra epit valamilyen vallalkozast. E miatt meg hogy szinte mindent messzirol kell odavinni, kisse draga peldaul a kajalas.
Boholon viszont tenyleg lehet akar hosszabb idoszakra is elni. Persze ott is sok a turista de a legtobben nem beloluk elnek. Lehetett fozni a szallasunkon ugyhogy gyakran bejeepniztunk Tagbilaranba, vettunk ezt-azt aztan grilleztunk meg foztunk amit akartunk. Kiloszamra toltuk magunkba a mangot meg papayat stb. Latnivalo ott is van boven. Sot, banom hogy nem mentunk fel messzebb Anda tersegebe. Sajnos csak az utazasunk utan olvastam jo dolgokat arrol a tersegrol, illetve talakoztam is valakivel akinek ott van haza.
jaj, hat attol nem felek, hogy nem fogom jol erezni magam Palawanon:-))))))) sok kutakodas ide vagy oda:-) inkabb az van, h minel tobbet olvasok rola, annal inkabb ott lennek:)
en nagyon szeretem ezt a kutakodast aneten, az egesz szervezest:-) amiota gyerekekkel utazunk, kicsit alaposabb vagyok, nem szeretem a felesleges koroket, ami gyerek nelkul egybkent nem zavarna:-)
es most hat gyerek lesz, 5-15 evesig, muszaj tajekozodjak:-))))))))
Motorozni is lehet. pl. olvastam eg yblogon puertobol elmotoroztak a kisutakon sabangba.
Sabangban is van jungle túra, es van mangroven hajozas. El nidoban is van mangrove.
El nido kornyeki beachek is jo felnapos trekkingek egy kis furdessel. Mountain bike kolcsonzot is talaltam.
Nem tudom mennyi időd van, es mi a cel, de hA csinálnál egy Palawan körtúrát, az nem jó ötlet? Nem konkrét dolgokat megnézni, hanem látni a szigetet:-) Fel az egyik oldalon, le a másikon? Egyik városból ki, másikba be? Egyszerűen csak ott lenni.
Emlekeim szerint a korall indonez mercevel csak.oke volt El Nido korul, raadasaul akik utanam 1-2 evvel mentek azt mondtak, azota sok bombazas volt, tehat arrol, hogy MOST hol a legszebb, inkabb majd kinnt erdeklodj, olyanoktol akik epp megtettek a kirandulasokat.
Ha sokkallod a 4 kirandulast, esetleg kombinald Coronnal mint Zs javasolja, akkor te is osszehasonlithatod a kettot.
En csak japanokat lattam mentomellenyben uszkalni Miniloc lagunajaban.
Motorzni nyilvan lehet, de az uthalozat nem eppen boseges es konkret latnivalo sincs nagyon a kornyeken.