A hajtásokat ingyen adom, (és lesz ott még más is ha érdekel) különben valóban a kukazsákba kerül. Ebből pénzt csinálni......sztem illetlenség, de legalább is nem az én asztalom.
Csere, hát sok minden érdekelne még, de tapasztalatom az, hogy hiába írom le, nem is hallottak olyan növényről.
Ugyan nem tőlem kérdezted...De...Keresőbe beírod Facebok...Kijön egy kis regisztrációs tábla, kitöltöd, s jó esetben perceken belül bent vagy... S ott is a keresőbe bemásolod a lent említett csoportcímet...Sok sikert...Üdv...
Mindig ámulatba ejtenek a növénykedvelő pasik. Csak gratulálni lehet a növényeidhez, csodásak. Nem vagyok ismerős a face-en, annyit megírnál, hogy kell regisztráció ahhoz, hogy ezt a dísznövényes csoportot meg lehessen nézni.
OK. Köszönöm...Jelentkeznék az őszi levágottakra...kp is, de akár - bár írtad, hogy speckó eset vagy illetve a növényeid is tehát nehéz neked cserét ajánlani, de azért majd a szárakért megpróbálom...a magoncok pedig majd érdekelnek...Üdv...s figyelem a facét...
Vagy karcoltam (de én inkább megreszeltem a mag élét pl. csiszolópapírral, körömreszelővel) és langyos vízben előáztattam 1 napig (pl. radiátoron volt az edény), vagy forráztam és ugyanúgy áztattam 1 napig. Mindkettő tökéletesen működik.
Ezután olyan mélyre vetem, hogy ne lássam a magot, 2 cm. természetesen párás meleg hely (mini szobai melegház az ablakpárkányon) és 5 napon belül kibújtak, most pl. B. galpinii-k.
Félfás dugványról melegtalpon könnyen gyökeresedik.
Ősszel a rengeteg levágott ágat kidobálom, azokat el lehet vinni ha kell valakinek.
Mindig az éppen növekvő magoncokból szoktam a felesleget facebookon eladni, idén a B. galpinii -k várhatóak, gyorsan növekednek. (Meg lesz még pár MO-i premier növényem az idén.)
Szerintem semmi különös nincs a tartásukban, nálam ugyanúgy vannak mint a többi teleltetős trópusi/mediterrán növény. Nyáron meleg napos hely. Öntözésigény szerint, de moderálva, nem kell, hogy állandóan a vízben álljanak, nem is szeretik mint pl. a leander. Tápoldat a növekedési időszakban (május végétől - augusztus elejéig) K túlsúlyos (virágzásindító) táppal, de csak normál mennyiségben, mert a túl sok táptól csak nő világba. Teleltetés előtt fás részig visszametszés (akár 1,- 1,5 méteres ágakat szoktam ilyenkor levágni), ez nagyon fontos szerintem. Régebben nem metszettem, had nőjön a drága, de valóban csak nőtt és sosem virágoztak.
Teleltetés minél világosabb, nem túl hideg, kb 15°C-os helyen, keveset öntözve. Nálam most 16-18 fokos szobában nagyon világos-napos virágoztak. Nem rakom őket ki túl korán (mint a lendereket), csak ha már éjszaka sincs 10 foknál hidegebb. Kis földfrissítés nekik aztán hajrá.
Egyébként 3-4 éves kor előtt szerintem nem virágzóképesek magról nevelve, meg kell érjenek rá. Nálam a Bauhinia pupurea és B. variegeta most nyáron már 3 m feletti magas volt, behordáskor 2 m-re lettek visszavágva.
Képek: (mivel bent virágoztak sajnos fakóbbak a színek mintha napon lettek volna):
A facén van egy srác, akinek 2 méteres virágzó példányai vannak s egy hölgy is, aki fehér s lila virágú magokat fog tavasszal árulni...Egzotikus és mediterrán növények klubja...Üdv...
Nem vagyok fenn a face-n. Írnál ide is valamit a tartásukról, főként ami a teleket illeti, bár személy szerint engem minden érdekel. Képet is rakhatnál fel.
Az erytrina nekem is ledobálta most a leveleit, de látom, hogy legalább él.
Nekem is ugyanaz a bajom a bauhiniával, mint mrtesub-nak télen, nem tudom ezt valahogy ki lehetne-e küszöbölni. Milyen erytrinád van, a galli vagy a vespertilio? Az egy méteres növekedés egy nyár alatt az nagyon szép teljesítmény, az enyém kb. 45 cm.es, de lentről elágazott, így duplának néz ki a törzse.
Napvándor! Én már rendeltem arról az oldalról ismerős nélkül is és minden magom megeredt, tehát azzal szerintem nem volt gond, most utána olvastam a tartásának, annyit láttam, hogy semleges-savas talajt szeret és nem túl vízigényes, csak szárazabb időszakban igényel több vizet. Van fen olyan kép az e---en, hogy 8 levelesen már virágzik és bimbó van rajta. Kíváncsi lennék rá, hol készült a kép, mert nekem kb. ennyit nőt tavasztól nyár végéig, aztán nem szeretett a garázsban sem, meg nem szeretett a déli ablakban sem. lehet, hogy most vetek február végén, korábban, mint szoktam és majd meglátjuk.
Ettől függetlenül nagyon várom, hogy valaki írjon személyes tapasztalatot a tartásáról, mert számomra annyira szép, hogy még egy darabig próbálkozni fogok.
"fű fa virág árul össze vissza magot " és senki nem tudja hogy ha ki is kel a mag, hogyan lehet azt a növényt megtartani. Egyáltalán van-e esély arra hogy Mo-on házikerti körülmények közt megél-e az a növény.
Persze azt is lehet mondani hogy aki ilyen magokat vásárol nézzen utána milyen igényei vannak a fejlődő növénynek.
Az eladó meg csak abban érdekelt hogy jó áron túladjon a magjain.
Sokszor olvasok olyan hirdetést ami egyenesen parasztvakítás.
Én többször is vásároltam bauhinia magoncokat, többfélét is, nyáron semmi gond velük, télen mindíg tönkrementek, az erythrinával nekem is jobbak a tapasztalataim, nekem az egyik a nyáron egy méteresre nőtt és ezzel most télen sem volt semmi baj (persze eldobálta a levelei jó részét).
Én eddig két alkalommal ültettem magról, de szerintem későn ültettem a magokat, mert nekem az a problémám, hogy télen nem marad meg, addig szépen növekszik. Viszont tavaly ültettem erytrinákat jóval korábban, mint szoktam és azok még elvannak a garázsban, élnek. Szóval engem is érdekelnek a tapasztalatok, mert én is akarok magot idén és ezt az egyet újra fogom ültetni.
Szia! Köszi az infót! Kíváncsian várom a Pachykat, sajnos az érdeklődés eddig gyakorlatilag a nullával volt egyenlő, neked több féle is van?
A másik mániám a kapaszkodó lombkaktuszok , akár 2 félét is sikerült beszereznem, sajnos itt nálunk ezek nem kaphatók, persze az ebay-en meg amerikai kertészetekben számomra elérhetetlen árakon lehet találni ilyesmit, de annyira nem vagyok megszállott:-)
én az első hármat tartom 2-3 éve. A Brachychiton - ahogy látom - nagy túlélő, egyszerű virágföldben, kissé mostoha körülmények között is nő, mint a bolondgomba. A Ceibát és a Bombaxot caudexeseknek való közegben nevelem, a Ceiba is szépen nő, strapabíró. A Bombax lassabban fejlődik, de úgy látszik, neki is megfelel a közeg.
(Most találtam meg a Pachypodiumos oldalt, majd megmutatom az enyémeket.)
Gac fruit - Momordica cochinchinensis magok eladóak, 300ft/db, a posta 150ft. Összesen 30db van a magokból. A magok frissek, 2015.02.03-án lettek kiszedve a gyümölcsből. A növény a kabakosokhoz tartozik, termesztése velük megegyező. A termés nagyon egészséges, a sárga és piros rész is ehető.
Marci a E-mail címed nem publikus azért is írok ide,a Facebookon a Citrusok Magyarországon-ra nem akartam írni ott is tag vagyok ,meg szeretnélek kérni valamire vagyis szeretnék tőled kérni valamit .Pontosabban az oltás szemzés fórumba írtad és képet is raktál fel arról, hogy van neked oszlopos körtéd a fajtáját írtad hogy nem tudod de ez nem is lényeges!
Ara szeretnélek meg kérni hogy egy pár darab oltó ágat tudnál nekem adni abból a körtéből tavasszal oltani szeretnék vadkörtébe belőle.
Címem nyilvános
Üdvözlettel: Gálea György
Elnézést a fórumozóktól a nem ide tartozó témáért .