Igen, nagyjából az ablakon van alapesetben, ha csámpásan kezd kelni akkor az alacsonyabb rész felé elhúzom. Talán olyankor nem keveredik el egységesen az élesztő, mert ráadásul nem is az ablak felőli oldalon - ahonnan elvileg hidegebb lenne - alacsonyabb a tészta.
Este valószínűleg sütök kenyeret, lefényképezem a gépet az alufóliával
A gép tetejére, arra a felére ahol kevésbé emelkedett fel a tészta. A magasabbik résznél szabadon maradt a tető.
Általában letakarom a gép ablakát a tetején egy 2-3 rétegűre hajtogatott A5 méretű alufóliával. Ez többször használatos, amíg szét nem szakad, és akkor félrehúztam.
Nekem is volt ilyen, amikor észrevettem, még a kelesztés elején, a tészta laposabb oldalánál alufóliát tettem a gépre. A sütésig aztán szépen kiegyenlítődött.
Nekem se lesz mindig teljesen szabályos, szimmetrikus. Sőt ha sok, vagy mind rozsliszt kb. bármilyen forma ki tud jönni a végére, beleértve pl tengeri csillag, kiselefánt,stb-t is.
Amíg ízlik addig annyira azért nem stresszelek az alakon, másnak nem kell megenni. :)
Nekem az utóbbi 1-2 tk kenyerem érdekes módon "féloldalas" lett. A jobb oldali fele szépen feljött, a bal oldala meg olyan kis "satnya" lett, nem jöt fel szépen.
Nem tudom miért, mi lehet.... Folyadék ? ? ? Régi, döglött liszt-élesztő ????
Jelen konkrét esetben 300 g teljes kiőrlésű tönköly liszt (tgl300), 1 teás kanál só, fél kocka élesztő, 1 evőkanál étolaj, találomra jósok lenmag, találomra jó sok szotyi, találomra medvehagyma. Ehhez egy tálban adagoltam épp annyi vizet, hogy kézzel gyorsan megkeverve labdába összeálljon. Ezután normál, alap programon (nem a teljes kiőrlésűn!) megy a gépbe.
Tapasztalataim szerint eme folyamatban a liszt nyugodtan cserélhető sima teljes kiőrlésűre, sima tönkölyre, grahamre, ezek tetszőleges keverékére. Ezek tetszőleges keverékére zabliszttel. Hozzáadott mag, fűszer, folyadék fajtája szabadon variálható.
Víz az hozzáadott dolgok függvényében kb. 220-270 ml-re szokott így kijönni, de pontosan sosem nézem, mert adja magát.
Szerintem tök jó lesz mind, legalábbis nekem ízlenek. :)
Majd szétesik, ezt most jöttem rá az egy perces, használati útmutató által "nyílás kialakításának" nevezett szakaszban játssza el. Itt egész tűrhető, van mikor itt tényleg szét van folyva, felkenődve a sütőforma oldalára, stb:
Aztán újra lesz kenyérforma, de az elsőt meg sem közelíti és ez a végeredmény:
Szóval normális ez, hogy másodszorra ennyivel kisebb lesz mindig? 100% teljes kiőrlésű liszt, cukor nélkül.
Mi az "ejtés" után szoktuk kivenni a lapátot, nincs komoly rásülés a tengelyre. Arra kell vigyáznunk, hogy ne gyömöszöljük, lapogassuk a tésztát, csak középre igazítjuk.
A teljes folyamat alatt le szoktuk takarni konyharuhával a kenyérsütő tetejét, a szellőzőket is.
Sütés után az üstöt kivesszük a gépből, majd negyed órával később rázzuk ki belőle a kenyeret.
Volt, amikor kb. duplájára hízott a tengely, egyszer elég csúnyán ki is szakított egy darabot.
Egyik működő módszer volt, hogy a sütőforma alján a tengelyt kézzel megforgatom oda-vissza, szükség szerint rongy vagy kesztyű segítségével, ha forró. Amikor hallani lehet egy kis roppanást, akkor jó, elenged a tengely. Kirázás közben is lehet forgatni a tengelyt.
Olyan is van, hogy lezajlik a sütés, majd az 1 órás utánmelegítés, utána elkezd kihűlni az egész szerkezet (ha épp nincs otthon senki, nyilván magára marad). Ennek során belső párásodás keletkezik a sütőformában, amitől a kenyér alja akár be is nyirkosodik. A párától meglazul a tengely is, könnyen kivehető. A párásodás mértéke az eltelt időtől függ.
De kivétel után, például egy rácsra téve könnyen meg is szárad ropogósra, akár a saját melegétől is, ha nem hűlt ki nagyon.
A gép szellőzőnyílásai egyrészt a víztartalom távozását segítik, másrészt a sütőtér fémfala és a műanyag ház között áramló levegő hőszigetelést is biztosít, hogy a műanyag ne forrósodjon át túlzottan, valamint a belső alkatrészek, elektronika sem. Ezt nevezik hidegfalú konstrukciónak, attól függetlenül, ha nem is teljesen hideg.
Emiatt én legalábbis törekedtem arra, hogy csak a plexire tettem hővisszaverő alufóliát, illetve amikor egyszer karbantartás miatt darabokra szedtem, egyúttal a plexi alá építettem be egy darab fóliát. Így nem átlátszó, de úgyis már "rutinból" sütök vele, nem olyan fontos látni.
Lehet, hogy igazad van ezzel az odasüléssel, kérdés, mennyire sül oda? Nálunk most az van, hogy a keverőlapát alá is befolyik a tészta, megsül és alig akar kijönni a kenyér a lapáttal. Ha nem lenne ott a lapát, akkor legalább meg lehetne tekerni a tengelyt és úgy már jönnie kellene a kenyérnek. Egyszer lehet, kipróbálom.
Kenyérliszthez kevesebb folyadék kell? Tegnap abból sütöttem és jobban megkelt, viszont be is esett a teteje. Belül is látszott, hogy levegősebb a kész kenyér.
Illetve a "szellőzőket hagyjuk szabadon" az mit jelent? Teljesen vagy légáteresztő anyag mehet rá? Letakartam a gépet kelesztés közben és rajtafelejtettem. A sülés felénél jutott eszembe, levettem, kis gondolkodás után visszaraktam, aztán pár perc múlva lecseréltem csak az ablak takarására. Határozottan úgy emlékszem, mikor először levettem a törölközőt, akkor még magas volt a kenyér teteje, mikor pár perc múlva végleg levettem, akkorra esett össze. (Azért a nyakam nem tenném rá.) Ebből úgy tűnt, az a fél-1 perc takarás nélkül elég volt, hogy összeessen. Szóval lehet, jót tenne neki, ha takarva lenne (főleg télen, mikor nincs olyan meleg a házban meg ajtónyitogatásnál ér(het)i némi hideg, de a szellőzés nyilván jelentősen csökken.
Amikor én csak simán kivettem a lapátot, a tengely belesült a kenyérbe, mivel az nem teflonos. Kivételnél ráragadt a kenyér, úgy kellett kiszakítani, maradt is rajta, le kellett áztatni.
Később vettem egy új sütőformát, a régi, meghibásodott darabból pedig kiépítettem a tengelyt, így lett egy tengely nélküli formám, amit 42 perc után cserélek, a már leírt módon:
Az én gépem receptjében 3/4 zacskó élesztőt írnak 75 dkg és 1 kg kenyérhez, 1 zacskót a 1.3 kg-hoz, úgy látszik, valóban elég tág határok közt mozog, mennyi kell x dkg liszthez.
Búzadara elfelejtve, tápérték engem nem érdekel, de a rugalmas kenyér igen. Így is az a bajom, hogy hamar szárad.
Most nagyjából elfogy a kenyér 1 nap alatt, jobb lenne nagyobbat sütni, de akkor kimaradna, kidobálni meg sajnálnám.
Még 1 kérdés: Te kiveszed a lapátot sülés előtt? Én nem akarom nyitogatni a fedelet, ezért benne szokott maradni, de elég sok szelet kenyeret hazavág, mikor kiszedem a kenyérből. Szimpatikusabb lenne kiszedni sütés előtt és hát ha sütőben sütném a kenyeret, akkor is kapna levegőt, elvileg tényleg nem árthatna a tésztának fél perc levegőzés. De még nem szántam rá magam, meg azt sem tudtam eldönteni, mikor kellene kiszedni: dagasztás után, vagy inkább a 2 ejtés (keverés) után. Ha dagasztás után kiszedem, akkor elmarad az ejtés, ami, gondolom, nem véletlenül van kitalálva.
A 7 grammos instant élesztő 500 g liszthez van méretezve, noha kisebb eltérések még beleférnek.
A tejcukor az élesztőt közvetlenül nem táplálja elvileg, legfeljebb ha tejsavbaktériumok a tejcukrot előbb lebontják (mint a kefírben is például) és/vagy a tej elősegítheti valami módon a liszt keményítőjének hatékonyabb felhasználását is, a széndioxid előállításához. Amellett a tej megváltoztatja a tészta állagát, rugalmasságát, ez is befolyásolja a végeredményt.
Búzadarát én is adagoltam egy időben, javítja a kenyér tápértékét, de kevésbé rugalmas, törékenyebb is egyúttal. Vízmennyiséget csökkenteni kell, ha jól emlékszem.
Vajtól kicsit más az íze, talán azt is próbáltam, nem nagyon emlékszem.
Közben gondolkodtam és arra jutottam, lehet, hogy most jó a sütés és régen fújta fel túlságosan.
Aztán ma fél kg liszt, 3 dl víz (+apróságok) sütés ment, újkori szokás szerint nem fújódott fel igazán, de elnézve, hogy felét azért kitöltötte az üstnek és majdnem 2x ennyi a max. kapacitás, végülis rendben vagyunk. Ha ennyitől tele lenne, hová férne a majdnem kétszer ennyi kenyér? :) Aztán megmértem, 68 dkg a kenyér, talán tényleg nem is kell nagyobbnak lennie.
Más: nézegettem a könyvét, míg sütött és 2 dolog tűnt fel. Fehér kenyérhez kb. 2/3-1/3 arányban írja a lisztet és a búzadarát. A búzadara miben változtatja meg a kenyeret, próbálta valaki? A másik, hogy "sima" kenyérhez ír 20-25 gr vajat. Az megintcsak miben más, mint a vaj nélküli kenyér?
Kétlapátos, "nagy" bilis gép (by Aldi) és fele-kétharmada telt meg sütés végére. Azért így írom, mert sütés közben még nőtt kicsit.
Ezzel szemben a pizzatészta, ami szinte az egész bilit kitölti:
50 dkg liszt
3 dl tej
6 evőkanál olaj
csipet só
1 kkanál cukor
1 zacskó élesttő (7 g)
Mitől kel meg sokkal jobban a pizzatészta? Az olaj teszi, vagy az 1 zacskó élesztőnek sok a +10 dkg liszt és/vagy 0.5 dl víz? Merre kezdjek módosítani?
Igazság szerint én általánosságban fogalmaztam, olyat mondjuk még nem láttam, de el tudom képzelni.
Instant élesztőt azért is kedvelem jobban mellesleg, mert – valószínűleg a hozzáadott emulgeálószer miatt – jobb a kenyér állaga, rugalmasabb, még a száradás során is tovább fogyasztható.
Míg nyers élesztővel hamarabb lesz csontszáraz, "élesebb", szinte belevág az ember szájába. A jellegzetes élesztőszag is jobban dominál, élesztő mennyiségét is nehezebb eltalálni, hiába mérem ki grammra, mintha változó lenne az aktivitás.
De itt most arról beszélek, amikor semmi egyéb nincs a kenyérben, csak liszt, víz, élesztő, só.