Keresés

Részletes keresés

pynky Creative Commons License 2008.04.19 0 0 1251
Hát igen :)
De azért elég röhejes, hogy a héten 3x mértek meg (tsúly, RR, pisi)... Még a 3.-nak se volt annyi esze, hogy elég bénán mutat a kiskönyvben egy héten belül 3 különböző beirás... De végülis nekem mindegy, hadd mérjenek, ha annyira akarnak :)))

p.
Előzmény: Shiro (1250)
Shiro Creative Commons License 2008.04.19 0 0 1250
Jajj, vérnyomás, ne is mondd... nekem volt olyan, hogy azt mondta a nővér, hogy ezt most inkább nem írja be, mert rögtön kikiáltanak hypertóniásnak, pedig ő már ismer és tudja, hogy nincs ilyen bajom...:o)
Én ezért mindig vittem a sajátomat, megmutattam, hogy az is ugyanannyit mér, mint az ottani, aztán megmutattam, hogy miket szoktam mérni otthon... ezzel azért általában le tudtam szerelni őket. Legalábbis a normálisabbakat :o)

S.
Előzmény: pynky (1249)
pynky Creative Commons License 2008.04.19 0 0 1249
Én azt az utat választottam, hogy elmegyek, és méretek, és irok (különösebben nem zavar), de nem hagyom felidegesiteni magam. És visszaszólok :))) Annyira röhejes, amikor az eü. dolgozónak elakad a szava... Pedig mindig normálisan szólok.
Most arról próbáltak meggyőzni, hogy magas a vérnyomásom. Persze, ők magasat mérnek, mert minden gondozás-féleséget utálok, jól felpumpálom magam előtte :))
Feltettek egy 24 órás mérőt, és volt még 100/60 is néha az értékek között... De simán kikiáltottak volna hypertoniásnak, hogy szedjek vmi sz@r bogyót...
Na, mindegy....

csakegysokadnick: szerintem sem gáz (nagyon;). A Merckforminnal történtek kutatások a PCOS-s kismamáknál, és azt találták, hogy nem okoz magzatkárosodást. De ezt nem tudják még itthon felvállalni, nem tudom miért... Vagyis tudom, de nem fogadom el :)

p.

Előzmény: Törölt nick (1248)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.18 0 0 1248
Igen, bár már 1 évvel bölcsebb lett :) (és ez szemmel láthatóan az önbizalmára is kihat hála a jó égnek...) Az extrán tetszik, hogy mostmár ugye pontosan tudja, hogy problémás eset lehetek a GDM miatt (a fene nagy önfejem miatt meg tutira az leszek:)))) mégsem ráz le (van olyan doki, aki a 32.!!! héten rúgta ki a kismamát mert GDM-es lett... éljen az etikus magatartás...). Mondjuk cserébe könnyű és gyors szülést borítékolhat komplikáció nélkül :))) (megígértem neki:))))
Előzmény: Shiro (1247)
Shiro Creative Commons License 2008.04.18 0 0 1247
Ő az a fiatal kezdő doki, ugye?

Állítólag ők sokkal jobbak, mint a híres nagy prof-ok, ilyen szempontból... mernek kísérletezni

s.
Előzmény: Törölt nick (1246)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.18 0 0 1246
Köszi:) Akor mégsem olyan durva :)))

És igen, ehhez sajna komolyabb "előélet" kell, hogy az ember eljátszhassa... na meg egy normális nőgyógyász aki hajlandó ebbe belemenni és pl. ennek a tudatában a végén gyakrabban csinálni flowmetriát stb - mintha "aktív" GDM-es lennék... (sima kórházi orvos, egy fillért sem kap a terhesgondozásért úgyhogy ritka rendes doki :)
Előzmény: Shiro (1244)
Shiro Creative Commons License 2008.04.18 0 0 1245
Ja, az előzményben írtakat kifejezetten rutinos (csakegy esetében renitens :o))diétázóknak ajánlom. Akinek most először jön elő a GDM, vagy esetleg tudja magáról, hogy ha nem ellenőrzik, akkor nehezen tart be dolgokat, az mindenképpen járjon rendszeresen vizsgálatokra, tartson be mindent amit ott mondanak, valamint jöjjön és kérdezzen.... vagyunk itt elegen, segítünk :o)
S.
Előzmény: Shiro (1244)
Shiro Creative Commons License 2008.04.18 0 0 1244
Igen ;o)))

De szerintem járható út.

Kezdő diétázóknak sosem ajánlanám, de te már végigcsináltad és tudod, hogy mit kockáztatsz, ha nem tartod be. Az jó, hogy az orvosod tud róla. Szerintem ez a legfontosabb.
Az, hogy ujjbegyből nézed a profilt, egyáltalán nem számít. Állítólag a SOTE II-n pl. mindig onnan nézik, ha van akkor saját mérővel... tehát simán otthon is megcsinálhatnák a kismamák. A lényeg, hogy néhány méréssel kalibráld be a mérődet.
Nekem az inzulin, meg a nagy túlsúly miatt rendszeresen kellene ellenőriztetnem a vc-omat, meg járnom kéne terhelésre is. Ismerős diabetológus szakorvos szó szerint közölte velem, hogy: Mi a szarnak....!!! ;o) Mérjem itthon, aztán szóljak, ha valami nem stimmel, úgyis tudom, hogy mik a határok...

Ja, a gyöngybetűs naplóra meg én előre megmondtam, hogy nem vagyok hajlandó írni. Mérek, ha kell minden nap teljes profilt, de hogy nem számolgatom, hogy hány gramm volt az alma, meg a rizs, meg a pizza... stb... az tuti... nem is kérték soha :o)

Csak tartsd a magadnak előírtakat és vigyázz arra a bébire :o)

S.
Előzmény: Törölt nick (1243)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.18 0 0 1243
érdekes dolog ez a részletes vércukor profil... te most gondolom arra gondolsz, hogy egész nap mérik az ember cukrát a kórházban az elvileg diétás kaja mellett... ami ugye mindenki tudja, hogy vicc... Nálam nem is volt ilyen, simán a reggeli cukrok alapján döntöttek volna az inzulin mellett...

Egyébként én most is hatalmas dilemmában vagyok... Most vagyok 7 hetes terhes. A kórházban automatikusan GDM-es kategóriába soroltak mert a lányomnál az voltam. Marhára örülök, mit mondjak. Még esélyt sem adnak. És most dilemmázok a stratégiámon.

A dilemmám az, hogy én nem vagyok hajlandó mégegyszer végigcsinálni azt amit a lányomnál műveltek velem. Nem a diétát, azt lelkesen betartom ha a gyerekem egészsége a tét (de csak ésszel). A szívatások,a megalázások, a rohangálás, az iszonyú stressz az orvosok miatt, a fejem felett lebegő kard, az üvöltözések, a megbélyegzés, a lecs*szés a nem gyöngybetűvel vezetett diétásnapló miatt stb. Na ez az amiből most nem kérnék. Terveim vannak de még nem tudom, milyen lenne az ideális kivitelezés.

A stratégiám: 17. héten (a belgyógyász a 17. hetet javasolta a priuszom miatt) ITTHON megcsinálom az 1. terhelésest. Veszek 75g szőlőcukrot, szépen megiszogatom 10-15 perc alatt aztán mérek egy 2 órást ujjbegyből. Tudom, nem vénás de addigra lesz még néhány vérvételem így össze tudom majd nézni a cukormérőm a vénás vérrel és ha kell újrakalibráltatni. Így ÉN tisztában leszek vele mi a helyzet a cukrommal a 17. héten. Ha 7.8 fölé megy, akkor elkezdek egy szigorú GI diétát (ld. nem nézem a CH-t, a GI-t viszont annál inkább. Zsömle, kenyér, édességek kilőve stb.) - plusz folyamatosan mérem a cukrom. Ha megy a kontroll akkor semmi gond, tovább méricskélek a terhesség végéig, ha meg kell akkor a CH-kat ugyanúgy állítom be mint a lányomnál (180-ról indítva max. 160-ra lemenve - ha 160-nál is gond van akkor viszont diabetológia és sajnos inzulin).

Ha a 17. heti OK (a lányomnál még a 26. heti is az volt, a 28. hetinél lett magas a cukrom) akkor a 26. héten otthon megint 75g CH, hogy lássam mennyit romlott a helyzet.

A kórházban szépen bejelentkezek a terhelésesre, oda is megyek aztán kiöntöm szépen a vizet. Lesz egy szép cukrom és viszlát (erről a tervről tud a nőgyógyászom is - fogja is a fejét de ismer engem:)- és az összes többi lépésről plusz a helyzetről is tájékoztatni fogom, nekem az a fontos, hogy a hivatalos kórházi papírokban ne szerepeljen ennél a terhességnél a GDM és levédjem az orvosom fenekét, hogy ő elküldött a terhelésesre). Ha az otthon mért cukrom a határ közelében van, kérek egy beutalót a helyi sztk-ba terhelésesre a háziorvostól és megcsináltatom ott. A további stratégia megegyezik a 17. hetivel.

Közben folyamatosan (a kórházban) nézetem a HgA1c-m. Ha az 6 fölé megy akkor is azonnal megyek a diabetológiára (a lányomnál végig 5.6 alatt volt).

Ha mind a két mérés OK lesz, a cukrom akkor is nézegetem majd hetente 1-2 alkalommal a 36. hétig.

Ja igen. Ennél a terhességnél VÉGIG szedni fogom a metformint (a lányomnál a 16. héten abbahagytam és még a diabetológián is megerősítették, hogy akkor már akár végig is szedhettem volna... csak ugye nem írhatják fel terhes nőnek). Igaz, most csak 1*850 mg-ot de azt végig szedem majd. Pont emiatt remélhetően meg fogom úszni a GDM-et - vagy ha ki is alakul, nem lesz olyan rossz a helyzet.

Durván hangzik? :)))
Előzmény: Shiro (1240)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.18 0 0 1242
(mármint megúszhatod -nagy valószínűséggel- de ugye mindenkinek más a szervezete így sajna ez azért ott fog lebegni a fejed fölött egészen a 36. hétig ha jól emlékszem)
Előzmény: Törölt nick (1241)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.18 0 0 1241
Meg. 9.8 volt nekem a lányomnál, diétával OK volt a dolog! (bár az idegeimet megtépázta a diéta és a kötelező evésidők:)

(Fontos: Olvass el olyan sokat amilyen sokat csak lehet a glikémiás indexről. Nézd meg, minek mennyi az indexe. Reggelire és tízóraira próbálj max. 30 GI-s kaját enni (ld. nagyon lassút) mert terhesen a reggeli cukorral szokott általában gond lenni, a diabetológián is csak azt nézik, ha az 7 fölé megy inzulint adnak - közben meg lehet, hogy a diéta átvariálásával is 7 alatt lehetne tartani. Ha továbbra is 7 fölé megy, vidd le 20 CH-ra és pótold a tízórainál vagy az ebédnél (mérjél cukrot, hová tudod bepakolni)- de a diétás naplóba továbbra az a régi CH értékeket írd a korrekt cukorral majd különben leszedik a fejed:) (érdekes mert nekem a 2. diabetológián hívta fel erre a trükkre a figyelmem a főorvos, az 1. diabetológián a fejemet is leszedték volna ha ezt csináltam volna)
Előzmény: taffy (1239)
Shiro Creative Commons License 2008.04.18 0 0 1240
Szia!

Az, hogy megúszod-e az inzulint, az a részletes vércukor profilodtól függ. De ha szükséged lesz rá, akkor sincs katasztrófa. Én itt már többször is írtam, hogy a harmadik gyereknél inzulinoztam. A terhesség végére már napi 80 egység inzulint kellett beadnom. Ez a szokásos mennyiség többszöröse. Mégis ahogy megszületett a gyerek, rögtön leállították és teljesen rendbejöttem.
No para. Tartsd be az utasításokat, amik a diétára vonatkoznak és nem lesz semmi baj. Ha kell segítség itt sokmindent megtalálsz a topikban, illetve ha valami gond van, akkor csak kérdezz és szívesen válaszolunk neked. :o)

S.
Előzmény: taffy (1239)
taffy Creative Commons License 2008.04.18 0 0 1239
Sziasztok,
nekem most terhelésen 9-es cukrot mértek.
3 gyerek, eddig nem volt gond. Mire számítsak?
Szerintetek meguszhatom az inzulint?
Most 180 gr-os diétát tartok, és hétfőn megyek diétás nővérhez.
littlered76 Creative Commons License 2008.04.09 0 0 1238
Szia! Megvolt a tanácsadás, ketten voltunk, kérdezhettünk bármit, azért okosabb lettem, mint internet alapján eddig voltam, szóval nem bántam meg. Köszi!
Előzmény: Éloin (1237)
Éloin Creative Commons License 2008.03.31 0 0 1237

Szia!

É is ott voltam tanácsadáson, Zentai Andinál. Én 1x voltam nála, elküldtem e-mailben egy kérdőívet a táplálkozási szokásaimról, méretek stb.

És egy 165 g CH-s diétát írt elő, ami frankón kézben tartotta a vércukromat. A kórházban meg profilokat néztek és én is magamnak minden héten (szinte).

Tényleg nem olcsó a MM, DE Zentai Andit csak dícsérni tudom.

Megbeszélitek mi az ami ajánlott, mit tilos enni. Napi étkezések száma, mikor mit ehetsz (lassú-gyors CH), mi számít CHnak, kapsz táblázatot, minek mennyi a CH értéke. Azt hiszem nagyjából ennyi.

Előzmény: littlered76 (1232)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.31 0 0 1236
Thaisz dokinő jófej volt:) a helyi SZTK-ban rámnézett és első blikkre megmondta, hogy nincs nekem semmi bajom:))) (odamentem hozzá, hogy a lányommal terhességi diabom volt és meg kéne nézni, hogy minden OK-e mielőtt bevállaljuk a ketteskét:) de legalább soron kívül fogadott :)))
Előzmény: pynky (1235)
pynky Creative Commons License 2008.03.31 0 0 1235
Sziasztok:)

Nem tudom, melyik az MM-es diabetológia, de én terhes-diabetológiára a Péterfybe járok (Thaisz főo.nő rendel ott), és nagyon meg vagyok elégedve. Maximálisan tájékoztatnak, minden kérdésre válaszolnak, lehet "értetlenkedni" is. Kéthetente kell menni gondozásra. Diab. centrum, úgyhogy patológiás terhesrendelés is van párhuzamosan. Oda a héten megyek, de azt mondják, hogy nagyon jó.
Remélem segitettem, ha esetleg kell valakinek :)

p.
Előzmény: Törölt nick (1234)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.28 0 0 1234
én nem fogok leállni az Adimettel... (a lányomnál a 16. héten leálltam... és a mai napig bántam). Most nem fogok.

Ha az MM-be akarsz járni a diabetológiára akkor szerintem kösd fel a gatyád (anyagilag) mert ha valakinél előjön a terhességi diab akkor általában a TB-s diabetológiákon hetente hívják vérvételre (fú de rühelltem). Nem lenne jobb esetleg valami TB-s helyre menni???? (csak ne a Sote 1-re). És amíg nem kiáltanak ki diabosnak addig GI diéta.

A Zentai Andi féle tanácsadást meg szvsz felejtsd el, eddig csak rosszakat hallottam róla.

Sok sikert!!!

(egyébként én is parázok, hogy mi lehet a cukrommal, most próbálok kisírni egy HgA1c-t valakitől... csak remélni tudom, hogy a cukrom az elmúlt hónapokban nem volt vészesen magas... bár én csak kb. 1 hónapja kezdtem újra szedni a metet abból is csak 1*850-et...)
Előzmény: littlered76 (1232)
juci30 Creative Commons License 2008.03.28 0 0 1233
Gondolom azóta találtál, de leírom bármelyik patikában lehet kapni.
Előzmény: Rebarbara10 (1231)
littlered76 Creative Commons License 2008.03.28 0 0 1232
Sziasztok, látom lelassult picit ez a topic, de sebaj, visszaolvasok. 12. héten vagyok, Tűű dokitól kaptam egy babát ajándékba 2 hónap Meforal után, most állok le vele, és hát a terheléses cukrom 7.6 lett. Ezt gondolom tudjátok, hogy nem épp katasztrófa, de így a legelején nem túl jó jel, szóval erősebb diétára váltok. Ha valaki erre jár, aki volt már a Mensmentises diabetológusnál, esetleg leírná, hányszor kell hozzá menni havonta és hogy működik? Ad pl. egy listát, vagy könyvet ajánl, vagy hogy? Köszi szépen, addig is visszaolvasok.
Rebarbara10 Creative Commons License 2008.03.10 0 0 1231

keresek!

accu chek aktiv vércukormérőhöz keresek tesztcsíkot

klaudiakis@gamil.com

Pogiii Creative Commons License 2008.02.27 0 0 1230
Éloin, jujj, nem semmi, h mennyi mindent nem ehetsz :O. Laktoherb és társai egyeskémnél is okoztak hasgörcsöt, most már meg sem próbáltam inni, amúgy is felesleges az ilyen tejszaporítós cuccok 99%-a (úgyis csak a sok ciciretétel szaporít rendesen... meg az elegendő ivás-evés).
Én viszont most a szénhidrátot továbbra is figyelem, mert az első szülésem után úgy eleresztettem magam szopi alatt, hogy naggggyon nehezen fogytam csak le ebből utána. Persze semmi diéta, de nem nasizok feleslegesen.
A második terhességem legelső pillanatától diétáztam én is, mégse sikerült "megelőzni" a diabot... legfeljebb késleltetni lehet sztem, ha elő akar jönni, elő is fog. No meg így legalább tényleg nem öntöttem nyakon a babát feleslegesen a 75g glükózzal...

Beali, fúú, ez durva, hogy J...-ban fürdették a kh-ban... :O jáj...

Pingvin, én 4,5 kilót híztam most, hogy a legelejétől diétáztam, az elsővel meg 8 kilót, de vele csak a 25. héttől, a terhelés utántól.
Sztem érdemes venni mérőt, később is jól jöhet... 10e-ért nem is volt a legdrágább ám...

Előzmény: Éloin (1218)
Shiro Creative Commons License 2008.02.27 0 0 1229
Olyan dolgokat egyél, amiből sokat ehetsz, mert nincs, vagy kevés benne a ch.

Például sajtokat... megeheted akármelyik nagyáruház teljes sajtkészletét :o)
Sonkákat... kolbászt, szalonnát... én amikor a 10kg-ot fogytam, akkor 150g-os CH diétán voltam. Estére egy zsemlét ehettem és ettem hozzá 20dkg főttcsászárszalonnát...hmmm... nem voltam éhes és nem ettem csak 30g ch-t

Lehet kapni diabet kenyeret és zsemlét. Ezekből többet ehetsz, mert egyrészt kevesebb bennük a ch, másrészt nehezebben szívódik fel.

Aztán én szintén az első GDM-es terhességem alatt rengeteg tökmagot ettem, mert abban is kevés a CH, ráadásul az olaj gátolja a felszívódását... jó volt, mikor ehetnékem volt, mert a rágáskényszeremet kielégítette :o)

S.
Előzmény: pingvin77 (1228)
pingvin77 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 1228
Hát olyan velem nem fordulna elő, hogy elfelejtek enni, most is olyan iszonyat farkaséhes vagyok, és még 35 perc van az ebédig. Nehéz így dolgozni. A sok vízivás valamit segít.
Előzmény: Shiro (1227)
Shiro Creative Commons License 2008.02.27 0 0 1227
Nem betartani nem kell, hanem nem olyan kevés a szénhidrát. Nekem nem engedték a 150g-ot, mert az előző terhességnél fogytam vele. Tehát inkább 180g-os diétára tettek és kaptam mellé inzulint.
Míg a nem inzulinosoknál, ha rosszabbodik az eredmény, akkor egyik-másik étkezésnél elvesznek valamennyi CH-t, addig nekem nem vettek el semmit, hanem emeltek az inzulin egységeken.
Egyébként ugyanolyan szigorú, vagy még szigorúbb, mert ha inzulinos nem eszi meg a kellő időben az előírt adagot akkor is gond van. Nekem volt, hogy a gyerekekkel eljátszottuk az időt és elfelejtettem enni... rögtön hipóztam... volt, hogy 2,2 volt a cukrom...az orvos szerint egy hajszál választott el, hogy elájuljak...:o(
Előzmény: pingvin77 (1226)
pingvin77 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 1226

Nem vettem végül vércukormérőt, 10.000-be került volna. Viszont mától pontosan betartom a diétát a terheléses vizsgálatig, aztán majd meglátjuk.

Én nem voltam inzulinos, 175 grammos diétát kellett tartanom.

Az mit jelent, hogy az inzulinosoknak nem kell annyira betartaniuk a diétát?

Előzmény: pingvin77 (1222)
Shiro Creative Commons License 2008.02.26 0 0 1225
Én az elsőnél nem voltam inzulinos, 10kg-ot fogytam a terhesség alatt, szülés után 20kg-al kevesebb voltam, mint előtte :o)
A következőnél pedig inzulinos voltam, tehát nem kellett annyira diétáznom, így asszem 6kg-ot híztam összesen, de erre most nem vennék mérget

S.
Éloin Creative Commons License 2008.02.26 0 0 1224

Megáll az eszem, pont azzal a sz.rral fürdették a kislányod!

Annyi de annyi rosszat hallottam erről a márkáról, pont ilyeneket amit neked/Dorkának is okozott. Messzire elkerülöm amikor vásárolni indulunk.

Nem semmi a fiad, én azt hittem az atópiás/dermatitiszes/ekcémás bőr a hófehérkékre jellemző (mint én, pl).

És tényleg szuper az idő:)) Egy póló+nadrág duettben sétálunk ma.

Előzmény: beali (1221)
Éloin Creative Commons License 2008.02.26 0 0 1223

Szia!

Én 11 kg-ot híztam. Ebből 1 kg az utolsó hónapban és az a saját bűnöm, már nagyon untam a diétát és időnként kilengtem (nem követendő példa).

pingvin77 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 1222

Azért egy kicsit rám ijesztettetek.

Veszek ma a gyógyszertárban vércukormérőt. Van valami tudnivaló a használatáról, vagy minden le van írva hozzá? Csinálok olyan profil-izét.

Csak azt nem értem, hogy - mivel nagyjából betartottam a diétát, nem számoltam a szénhidrátot, csak emlékszem az adagok nagyságára - hogy lehet az, hogy a 21. hétre már 5 kilót híztam? Amikor az előzővel a 31. héten kiderült a diab, és onnantól pontosan diétáztam, a végéig már csak plusz 2 kg jött fel (az addig összeszedett tekintélyes pluszsúlyhoz).

Akik végig pontosan diétáznak, jellemzően mennyit híznak?

Amúgy szülés után az első perctől teljes tejmentes diétát kell majd tartanom, mert a kisfiam tejallergiás.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!