Hello. Új vagyok itt de fagyálló pálmákkal már évek óta foglalkozom. Most viszont elbizonytalanodtam. Szeretném kiültetni a főnixemet mert már a mérete miatt macerás a mozgatása és az évenkénti gyökérmetszések. Ti menyi esélyt látok a tél túlélésére? Észak és kelet felől a ház fala védené a széltől, a takarását pedig úgy oldanám meg h osb lapokból csinálnék 1 dobozt amit 10 centis nikecel-el bélelnék ki, fűtésnek pedig egy 100w izzóra gondoltam. Köszi előre a válaszokat.
Szia! San Remo a helyszín. Ezek a magok kint voltak szabadban, virágládában egy kemény telet kikelésük előtt. 2012-ben keltek ki. A kis pálmák kaptak pár fok minuszt is 2012 telén. Mostoha körülmények között edzőttek, mire rászántam magam a szétültetésükre. De most már nálad jó kezekbe kerültek.
Én eddig a levelek közepére gondoltam, h az nem fagyhat ki mert akkor vége. De ha ennyi elég a tetejének akkor a gyökérzet takarása egyszerűbb. Viszont fal mellé nem fogom tudni ültetetni az biztos. D-i,Ny-i fekvésben lenne, távol az épülettől. Ez így reménytelen? Talán nem nagyon érné huzat, de eléggé szoliterek lesznek. Ahogy eddig elképzeltük. Nemsokára lesz a kertrendezés. Merjem, ne merjem?:)
Szerintem a gyökérzónát kell a legjobban védni a fagytól, mert ha az megfagy akkor az egész növény kiszáradásos halállal elhal.
A törzs, és a lomb viszont inkább szelősebb takarást kapjon, mert a begombásodás, a befülledés is pusztító lehet.
Nagyon fontos a jó szélvédett hely megválasztása, egy házfal mikroklímája sokat dobhat a pálmánk telelési esélyein, mint ahogy az előző hozzászóló is írta :-)
Az épület közelsége azért fontos, mert ott kevésbé éri a szél a pálmát, , ha világos színű a fal, akkor visszaveri a fénysugarakat, s az is melegíti a környezetét, ha fűtés is van az épületben, akkor a kiszökő hő(hőszennyezés) segíti az áttelelést. +2-5 fokot jelent egy fal előtti elhelyezés a környezethez képest télen. Persze enélkül is kiültethető a pálma, de komolyabb takarás, esetleg vészfűtés kell neki.
Csak azért gondoltam erre (v ilyenre) mert 7 van és nem biztos h nagy örömmel kezd neki ősszel a párom az "ácsmunkának", meg ez év közben kisebb helyet foglal el tároláskor. De egyéb (gyors) ötletet is szívesen meghallgatok.
Igen ez az a pálma. 2009-ben ültettem ki, sajnos 2012-ben kifagyott.Én is azt írtam, hogy március a kiültetés hónapja, de az idei év kivétel, most simán márciusi időjárás van, s a föld is fel van melegedve.
A kiültetést máris elvégezheted, mivel gyakorlatilag vége a télnek.Márciusban szoktuk egyébként javasolni a kiültetést, hogy őszig jól be tudjon gyökeresedni a pálma.Legalább 50X50X50 cm-es gödröt kell ásni, ha nagyobbat ásol az még jobb. A gödör aljára érett (pl. zsákos) marhatrágyát kell tenni, erre egy legalább 10 cm vastag felső földréteg kerüljön.A pálmát ültetés után alaposan be kell öntözni, s ezt a későbbiekben is rendszeresen el kell végezni, amíg a gyökerek mélyebbre nem hatolnak a talajban. További tápanyag utánpótlásra, műtrágyázásra nincs szükség, hiszen nem az a cél, hogy meghajtasd a pálmát, hanem, hogy erős, ellenálló levélzetet fejlesszen. Az ültetőgödör helyét védett ,napos helyen kell kijelölni, déli- délnyugati fekvésben, lehetőleg épülethez közel. Ilyen helyen téli csapadékvédelemmel ellátva biztosabban áttelel a pálma.
Szeretném megkérdezni,hogyan ültessem ki a télálló pálmámat?Most kb 70~80 cm elég agyagos a föld felénk!Nwm szeretném tovább padláson teleltetni!Köszönöm!