nem egészen. ahogy a közvetítőcég helyesen mondta, a helyi erő azt nem fogadta volna el. vagyis, a zárolás nem nulla, hanem a teljes 1250 euró lett volna. baj esetén ebből a kárt le is vonják, és a papírokat utólag elküldve a biztosítóhoz kapod vissza a kifizetett összeget. vagyis, a 7 euróért egy utólagos visszafizetésű önrésznullázót vásároltál volna, nem zárolás nullázót. sajnos olaszországban az autóbérlés drága, és nem is a legegyszerűbb. nem öröm ez, az biztos.
Máj. 23-30 között 1 hetet töltöttünk el a szigeten és szeretném tapasztalatainkat megosztani,elsősorban azokrol,amiről itt nem olvastam.Én is nagyon sok jó tanácsot és ötletet kaptam az utazás tervezésekor ezen a fórumon.
-Bécsből indultunk repülővel.Az airberlin üzemeltetésű NIKI fapados járatával utaztunk,23kg-os feladott poggyász is benne az árban .Az auto parkolást a parkvia-n keresztül foglaltam.Az Arion hotel parkolójában hagytuk az autot/56Eu /,ami nem zárt ugyan ,de kamerával figyelt.Transzfer a repterre az ár része,amire sem oda,sem vissza egyetlen percet várni nem kellett.A reptéren nincs tumultus,kigyózó sorban állás a check-in pultoknál,mint Ferihegyen,hanem az airberlin összes járatára folyamatos a beléptetés a pultjaiknál.
-Locautonál /autobérlésonline-n keresztül/foglaltam Golf kategoriájú autot,Skoda Rapidot kaptunk automata sebváltóval/nagyon kényelmes volt a szerpentines utakon/.205 Eu 7 napra+ alap biztositás 178Eu,ami a szélvédő és autogumi kárt nem tartalmazta és az 1250 Eu helyett 550-t zároltak a számlán.Na ettől dobtunk 1 hátast.A brokercégen keresztül nem javasoltak biztositás kötést,mivel a cég nem fogadja el,egyébként 7Eu/nap lett volna a zárolás nullázó,ezért lepődtünk meg ezen a magas bizositáson.Igy 16.000ft-ra jött ki 1 nap bérlés./Amerikában 10.000ft/nap bérleti dijért sokkal komolyabb autot bérelhettünk pár éve/Összesen 1300km tettünk meg 1 hét alatt.Diesel 1.45-1.66Eu között,Bosában volt a legmagasabb.Figyelni kell tankoláskor melyik sorba állunk,mert magunknak tankoltunk,de a pénztárban fizettünk,ez 0.1 Eu-val magasabb üzemanyag árat jelentett,mintha a másik sorban az automatába fizettünk volna.
-Navigációra a legfrissebb gps verziót kell használni,mert folyamatosak az út épitések.Az utak minősége településen belül sokszor nagyon rossz,az autopálya minősége is kifogásolhato bizonyos szakaszokon.
-22-25C fok volt,de a nap ereje igen erős,8-as UV.Kirándulásra ideális volt.Ezt az utat nem szivesen tettük volna meg a július-augusztusi hőségben!
-Szállást megosztottuk:4nap San Teodoro+3nap Stintino.Ez igy volt ideális.Ebből adodik csak a sziget északi részének bejárását terveztük,több nem is fért volna bele./A déli részt majd egy másik kirándulás során fedezzük fel/.A szerpentines utakon 50km/h átlasebességgel kell kalkulálni.
-A tenger fürdésre nekünk hideg volt,20 fok körül.
-Parkolásért csak a Capo d'Orsenél és Bosa városában fizettünk,strandokon ingyenes volt.
-Sok lepusztult házat,gyár épületet láttunk,utak mellett derékig ér a gaz.Csodálkoztunk,hogy akik a turizmusból élnek miért nem forditanak erre nagyobb figyelmet.
-Az utakon sok a motoros és biciklis/kerékpárosokat még autopályán is láttunk/
-Copertto 1-3Eu között/fő.Durva!
-Gyönyörű tengerpartokat láttunk,de csak akkor különlegesek a szinek,.ha a nap süt.Volt olyan hogy a délelőtti borult idő után délután szikrázó napsütés lett,és visszamentünk ugyanarra a strandra ,és teljesen más volt az élmény.A legszebb partokat a Cala Gononéből induló hajokirándulás alkalmából láttuk./Délelőtt 11-du 5ig,gumicsónakkal,4en+a vezető,+30Eu/fő/
-Boltok vasárnap is nyitva vannak,sőt Pünkösd hétfőn is!
Egyenlőre ennyi jutott eszembe.Ha van kérdés szivesen válaszolok.
Egy nagyon gyakorlati tanács még a szigetre utazóknak. Helyben nem lehet kapni az itthon megszokott megfázás/torokfájás elleni készítményeket (Neocitran, ACC, Coldrex és társai). Vannak ottani gyógyszerek, de nehéz kitapasztalni, hogy melyik kinél válik be, és megtudni/elmagyarázni a szükséges hatóanyagokat, így inkább itthonról vigyetek.
Kedves Ica , atkuldtem ujra a reszletes valaszt az e-mail cimere .Legyen szives visszajelezni, hogy most megkapta-e a valaszt .Ha nem, akkor betuzom ide is :-)
Kedves Icu,Latom hogy az index forumon panaszkodik ram hogy nem irtam .En irtam, ezek szerint nem kapta meg .A nyilvanos lejaratas helyett irhatott volna egy uj e-mailt, hogy nem kapott meg valaszt .Rengeteg a lekeres, alig gyozzuk a rengeteg valaszt irni. Mindig mindenkinek szoktunk valaszolni, sajnalom ha pont On nem kapta meg .
Miért nem írsz Adriennek a www.sardinia-emotions.com-ra, ill. itt megtalálod az emailcímet is. Ök nem csak szállást, hanem kirándulásokat, programokat is szerveznek.
Szeretnénk elutazni Szardíniára. Olvastam, hogy Emesét ajánlottátok többen is. Én június 2-án írtam neki, akkor válaszolt, hogy négynapos ünnep volt náluk és nem dolgoztak, de holnap válaszol. Bizony még a mai napig sem válaszolt. Így bízzak benne??
Annyi pluszba, hogyha jó a bankod akkor szinte azonnal megy a feloldás. Ha kicsit rosszabb a bankod akkor várni kell kicsit. De elvileg aznap megtörténik. A 100 eur-s beterhelésről elvileg kapsz sms-t, viszont nem biztos, hogy kapsz a feloldásról is...(Megint bank függő), ez okozhat kis pánik helyzetet ;).
semmi. beteszed a kártyát blokkolnak rajta €100-t. majd tankolsz €20 pár centért. Ezután a €100-ból levonják a tényleges tankolás árát és a maradékot visszaadják.
Figyelni kell, hogy a kút melyik oldalára állsz, hogyha van kutas is és nem akarsz a munkaerőért ilyen sokat fizetni. Tábla jelzi, hogy pl. bal oldalon DIY olcsóbb összegért, jobb oldalon kutas tölti még drágábbért. De jellemzően inkább automata van csak, alig találkoztunk kutas kúttal (napi min. 2x tankoltunk a motorokba), így megfelelő mennyiségű papír EUR legyen nálatok, vissza nem ad, ha többet dobtál be, de annyi nem fér végül a tankba... Bankkártyával is lehet fizetni, akkor 100EUR-t befoglal előre.
Múlt héten voltam, 1.55-1.80 között mozog. Ha automatából tankolsz, akkor 1.6 eur körül megúszod, ha kutas által akkor könnyen beleszaladhatsz a 60Ft/liter felárba.
Igen, sajnos az útbaigazító táblák rettenetesen el vannak hanyagolva, a legfrissebb GPS sem jelzni az utak egy részét. A térképes megoldást javasolom mindenkinek, helyben beszerezve, az biztosan frissített.
pár órája értünk vissza Sardiniaról, rövid 4 napos kis kiruccanásunk volt, de csodálatos helyeket láttunk.
mindenkinek ajánlom Cala Gonone-t, egy nagyon aranyos kis falucska, vagy annál talán nagyobb, de innen indulnak olyan motorcsónakos túrák amik felvisznek egész Cala Goloritzéhez, és útközben 3 strandon is megáll 1-1 órára. gyönyörű az egész partot így megnézni.
a kikötőben több kis stand is van, mi a 9-esnél kötöttünk ki, ki van írva hogy angolul is beszélnek. 30 euro volt egy 6 órás kirándulás, a motorcsónakban max.9-10ember van, egyáltalán nem zavaró.
Cala Mariolu-n, Biriola-n (szerintem ez a kettő a legszebb, pont olyan mint a képeslapokon, és alig volt pár ember rajtunk kívül, Goloritze meg tömve volt, meg Cala Luna is), valamint Cala Luna-n áll meg 1-1 órára napozni,strandolni. a srác aki vezette a csónakot, nagyon rendes volt, hagyott fotózni minket, bevitt minden kisebb barlangba, szóval hatalmas élmény volt motorcsónakkal repeszteni azon a hihetetlen kék vízen :) aki szeretett volna Cala Luna-ról mehetett a cseppkőbarlangba, az külön 8euro belépő volt. 900méteres szakaszon visznek végig idegenvezetéssel.
végig 25 fok körüli szikrázó napsütéses időnk volt.
az autóbérlés a Sardinya Car Rent-nél teljesen zökkenőmentes volt. egy kb.2 éves Fiat Panda-t kaptunk, nagyon jó állapotban, full tankkal, így is kellett visszavinni. nekünk mondjuk hiányzott egy vonal a kijelzőn, arra elkértek 10eurot, mert már a reptér felé nem álltunk meg tankolni. a deposittal se volt semmi gond, szóval csak ajánlani tudom őket!
viszont az olasz útjelzőtábla rendszert aki kitalálta, az tehet egy szívességet.. :))
nem volt gps-ünk, így vettünk ott a reptéren egy teljes sziget autóstérképet, ezzel indultunk neki a pár órás útnak Cagliariból Cala Gonone-ba. jó ha az ember tisztában van vele hogy végig azon az úton/pályán amin megy, milyen nagyobb városok vannak, mert hol ezt, hol azt írják a táblákra, ami az elején okozott némi fejtörést, hogy akkor most hova is tartunk?! de aztán már megszoktuk hogy mit figyeljünk. és szeretik a táblákat az utolsó pillanatra kirakni, amikor még épp tudsz fordulni, kanyarodni. vagy van hogy nagyon hosszan sehol egy tábla.
remélem egy-két hasznos infoval tudtam segíteni azoknak akik most mennek majd! én mennék vissza már most :)
most foglaltam le az autót náluk és ez van a visszaigazoló mailben:
Sardinya requests an international driving permit for all EXTRA EUROPEAN UNION drivers!! Please note that the international driving licence is valid only if accompanied by the normal driving licence.
aki bérelt már Sardinian autót, ugye elfogadják a normál magyar jogsit?? mert eddig úgy értelmeztem hogy igen..
Szia, hú hát a párom foglalta, ha jól rémlik igen kértünk rá supercascot, ellenkező esetben magasabb lett volna a deposit ha jól rémlik. Sajnos nem tudom hogy mi van ha nem kéred ezeket, én is először foglalok itt, más országokban nem így megy az tuti :) lécci lécci ha hazaértetek mindenképpen meséld el mik a tapasztalataid velük, szerintem sokaknak segítenél :) Jó pihenést!
én is náluk tervezek autót foglalni, mi 2 hét múlva megyünk. Ti kértétek a supertheft és supercasco-t is? azt írják ha ezt is kéred, akkor lehet a depositot kp-ban fizetni, és akkor nincs ez a bankos zárolás feloldás mizéria.
ha nem választom ezt a két opciót autóbérlésnél, akkor abból lehet vmi bajom később ha történik vmi? gondolom alap biztosítás amúgy is van a kocsin? (bocsi, nem igazán csináltam még ilyen foglalást).
Szia Peti, nagyon köszönöm a gyors választ és az ajánlásokat.
A szállás és az autó már le van foglalva, de köszi az ajánlásokat, hasznosak. A szállást azért megnéztem, jó helyen van és nagyon jók az értékelések, látszik, hogy tiszta, színvonalas szálláshely, de nekünk ez a része az utazásnak meg van oldva, és épp arra törekedtünk, hogy a város közelében lakjunk, de ne a városban :)
A sör és bor bemutatók nagyon jól jöttek, mert szeretjük mindkettőből a jó fajtákat :)
Remélem, hogy a Neptun- lépcsők felújításával júliusig végeznek, mert tervbe van véve, hogy lebattyogunk rajtuk. Stintino is szerepel a terveink között. Ha szép a nyugati rész Stintino irányába, és megfizethető áron látunk csónakbérlési lehetőséget, akkor arra is szánnánk egy napot. Egy hétre megyünk, így Alghero környékéről csak egy alkalommal szándékozunk távolabbi tájakra látogatni: a Gorroppu szurdokhoz a keleti partra.
Átgondoltam a feladandó poggyász ügyét is, de igazából csak étolajat, naptejet, kávét, ilyesmiket pakoltam volna magunknak az esti főzőcskéhez (általában magunknak készítjük el a halpiacon vagy a boltban beszerzett halakat, tengeri herkentyűket), ennyiért meg azt hiszem, hogy nem érdemes poggyászozni. De majd megkérdem az utitársat is (bár van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem fog a poggyász mellett kardoskodni).
Köszönöm mégegyszer és remélem, hogy a zárolásod mielőbb feloldásra kerül :)