A Hohner Silver Start a "gyengébb minőségű" harmonikák közt említi a harmonicalessons. Ez nem feltétlenül baj, mert a Hering Free Blues-t is oda sorolják. Mást nem tudok róla, ott ahol én vásárolok, nem is árulják.
Üdv!
Elő-szőr írok ide. Lenne egy kérdésem. Hol lehet beszerezni netről nem angol nyelvű leírást a szájharmónika megtanulásához. Tegnap vettem egy Hohner silver start. Ez mennyire gyenge/jó???
A válaszokat előre is kösz!
Szerintem vegyel Lee Oskar-t. Az a kozepkategoria egyik csucsa (ha lehet ilyet mondani), es konnyu rajta tanulni. Atteharp eppen kinal is ilyet jo aron.
Hat, nem tudom, ha pontosabban van hangolva, mint általában, akkor az azt jelenti (legalábbis így logikus), hogy az akkordok is pontosabban,tisztábban szólnak. De mivel nincs Golden Melodym, így én is csak látatlanban tudok beszélni. Élőben amikor hallottam, teljesen rendben volt.
cSABA:hol olvastad amugy? Csak mert érdekelne a cikk.
Nekem gitarosok is mondtak, hogy ha nem 100% pontosan hangoljak egymashoz a hurokat, akkor az akkordok szebben szolnak. Pl. tipikus, hogy a gitaros ugy hangol, hogy megpendit egy hur uresen, egy masikat lefog, ahol elvileg ugynannak a hangnak kellene szolnia, es ugy hangolja ossze oket, hogy lassu lebeges hallatszon. Ekkor ugye nem pontosan ugyanazon a hangon szolnak (mert akkor nem lenne semmi lebeges), csak majdnem pontosan ugyanazon a hangon. Talan pont az interferencia okozta lebeges teszi szeppe az akkordot.
Nem cikk, ahol olvastam, hanem a harmonicalessons.com harmonika ajanlojaban:
"These, like the Lee Oskar diatonics, are designed more for single note playing than chord style playing because of it's "equal" tuning and intonation."
A Glossary-ban meg van magyarazva, hogy mi a kulonbseg az "equal tuning" (matematikailag pontos hangolas) es a "temepered tuning" kozott.
Hat, nem tudom, ha pontosabban van hangolva, mint általában, akkor az azt jelenti (legalábbis így logikus), hogy az akkordok is pontosabban,tisztábban szólnak. De mivel nincs Golden Melodym, így én is csak látatlanban tudok beszélni. Élőben amikor hallottam, teljesen rendben volt.
cSABA:hol olvastad amugy? Csak mert érdekelne a cikk.
Hohner Meisterklasse: Hát, én nem ájultam el tőle. Szerintem egyáltalán nem jó.(Szerintem) Apró konstrukciós hibája is van, mert a lamellasor cseréjénel legózni kellett, hogy pont bepasszoljon. 1x javítottam ilyet, és nem értettem miért zörög az egész. Hát ezért. Szerintem a fogása sem kényelmes. Fém "bele" van, szóval hangja nem rossz, de nekem az egész hangszer kialakítása nem jött be.
Miskim: miért kell neked a legjobb hangszer? Egyébként amit írtam, az tényleg nagyon felsőkategóriás. Ha neked nem elég 6-8 ezer forintos minőségi hangszer, akkor válaszd a legfelső kategóriát. De nem hiszem hogy van értelme nekünk, kispénzű magyaroknak ilyen über cuccot venni, csak mert elég költséges hobbi szinten havi többtízezer forintot szájharmonikára költeni. Ja most látom, hogy herceg, biztos azért vagy úgy eleresztve :))) Figyelj! Szponzort keresek :)))))))) Egyébként mondj legjobb nőt, kocsit, zenét, filmet, hardware-t, software-t, akármit, és úgyis mond akárki jobbat :))) Szóval mi szerint legjobb?
(Szerintem ha az ismert magyar szájharmonikásoknak megfelel egy rendes Hohner/Hering harmonika, akkor neked is meg fog)
Egyébként aki újonnan idetéved, bele szokott olvasni az "archivumba"? Vagy egyből inkább tanácsot kér?
Na én off, legjobbakat, jo harmonikázást mindenkinek.
Attee
http://attee.tk
Van aki szerint a Hohner Meisterklasse a legjobb, de szerintem nem érdemes olzat venni. Nem lehet annyival jobb, amennyivel drágább. Bár ha könnyedén kifizeted, akkor ki lehet próbálni. 50-60 dollár körül van az ára.
Még én sem láttam olyat, hogy csavarral rögzített lamella.
Golden Melody: az indoklás alapján a lamellák pontosan vannak hangolva, így az akkordok nem szólnak annyira jól. A Lee Oskarral ugyanez a helyzet egyébként.
Üdv
http://www.honeybeeharps.com/
Ennél drágábbat most így hirtelen nem találtam, de keress "customized harmonica" -ra rá , és biztos lesz még pengébb... 1 db ára $115 plussz posta, meg mondjuk kifizeted Western Unionnal.... Hát szép pénz. Biztos te nyerted az 5ös lottót...
De nem a hangszer teszi az embert, attól a Marine Bandtől még fog senki tudni harmonikazni...
Hát én a lamella alatt az egész rézlapot értettem, a rajta levő réznyelvekkel, mondjuk tény, hogy nem voltam egyértelmű. A lee Oskarnak viszont a "szerszámos készletében" a konkrét rézlapok cseréjéhez szükséges eszközök is vannak ha jól láttam.
Miksi:
Hohnernek a drágább modeljei már profi cuccok. Sok híres zenészeknek jó volt egy Marine Band, vagy Blues Harp gondolom bárkinek az lesz.
Üdv, nem akarok senkit elkeseríteni, de szerintem egy harmonikában sem csavarral van rögzítve a lamella. Legalábbis Hohner Pro Harp, Blues Harp, Cross Harp, J.J Milteau, Marine Band, mindben szépen szöggel van beleütve. Lehet hogy gyártanak csavarosat is(bár én ilyet még nem nagyon láttam), de itthon olyat úgysem kapsz. Ha tévedek, valaki küldjön róla nekem fényképet légyen szives.
Ennek ellenére a harmonika javítása nem lehetetlen, lásd Blues With The Feeling könyv. És a dolog működik is, nem egy harmonikát javítottam már így, igaz, a hangszer élettartama néha/általában rövidebb, mint egy új hangszeré, ám a fáradtsággal pénzt spórolhat az ember. Javítással kapcsolatban neten is sok írás van. Alapanyag egy már teljesen szétfújt harmonika, amin még vannak ép hangok.
Hogy meddig tart egy hangszer, nálam van hogy két hónap, de attól is függ, hogy mennyit használom, egy Blues Harpom már ritkán használom, az már kb 4-5 éves, igaz egy lamellája már cserélve van.
Nekem Free Blues ok bírták kb 1-2 évig, nem tudom mennyi utánhangoláson estek át. De ez játékstílustól, használattól, ilyesmiktől függ.
Azt mondják, hogy intelligensen kell játszani, és akkor nem döglik meg pár hónap alatt.
MarQczy: Lee Oskar egyszeri alkalom. Ha kell, dobj mailt.
Golden Melody: hát igen, szép hangszer, vastag hangja van, frankón kézbe passzol. Kissé drága viszont. Nem tom mire lett kitalálva, de szerintem bluesban is szépen szól. Szalay Huba kedvence.
Milliomosoknak ajánlom ezt a linket:
http://www.magyarapro.hu/main.php?cf_action=details&listing_id=47769&category_id=0414
G fekvés szerintem túl puha kezdésnek, de mondjuk nem lenne rossz, ha valaki idetéved, először beleolvasna ebbe a forumba.
Ha valaki rendelkezik bármilyen harmonikás videoval, megbizniszelhetnénk a dolgot. Mindegy min van, VHS, CD, DVD stb...
Hát igen. Gyanítom, hogy nem marad más hárta, mint külföldről rendelni... A Lee Oscarban sanos a lamellák nem csavarral vannak felfogatva, mint pl. a Hohner MS sorozatában, igy sajnos az egész rézlapot cserélnem kell... Csak reménykedtem, hogy hátha van valahol az országban egy olyan hangszerbolt, amelyik bevállal olyan kevés embert érintő dolgot, mint az alkatrészszállítás. Tényleg, nektek átlagban mennyi ideig tart égy-egy típus? Amit én megfigyeltem, hogy azok a harmonikák, amelyeket könnyebb hajlítani, azok hanmarabb is mennek tönkre.
Lehet, hogy naív kérdés, de itthon lehet valahol alkatrészeket kapni? (speciel nekem Lee Oscarhoz kellene) (modjuk az se lenne utolsó, ha 'vidékről' is lehetne rendelni) Ha meg tudnám reparálni, akkor lenne egy tartalék... Így meg mehetek venni újat.
Ez állandó jellegű lehetőség, vagy egyszeri?
Mert most nem leszek vevők, de talán ha majd kell valami új hangolású, vagy cserére szorul valamelyik akkor azzá válnék!
A beáztatást én sem kockáztattam volna meg, főleg, hogy nekem úgy tűnik, mintha a fán lenne lakkréteg.
Fogak nálam se mozognak.
Azt nem tudom ereszti e a levegőt, de az biztos, hogy kissé nehezebb hajlítani.
A Golden Melody nem igazán tér el az alaptípusoktól, amenniyre én tudom: hagyományos 10 lyukú diatonikus. Azt mondják róla, hogy dalamokhoz, dalokhoz kiváló; blues és akkordok nem olyan szépen szólnak rajta (nem arra lett kitalálva).
A típus legyen C hangolású hagyományos 10 lyukú diatonikus, a márka alapvetően a pénztárcádtól függ. Ha nincs sok pénzed rá, akkor egy olcsóbb harmonika is megteszi elsőre. Ennyit a márkáról.
A Man With a Harmonica-t D harmonikán játszák, de a témát bérmilyen diatonikuson el lehet játszani, csak legfeljebb magasabban vagy mélyebben szól.
Golden melody? Csinos!
Kb 3 hónapot szoktak mondani, rendszeres használat mellett. Igazából én nem tudom, hátha valaki tapasztalt is ír valami infót majd. De én tényleg 3 hónapt hallottam.
Első tanács:
Olvasd végog a topicot! Vannak jó honlapcímek meg ilyesmik beírva!
Második tanács:
Gyakorolj rendszeresen! Ez nehéz, nekem nem is jön össze!:-(
Hi!Már magyon régóta tetszik a szájharmónika, most végre kaptam egyet, de ahogy olvastam egy kicsit eltér a szokványos alaptípusoktól.Ez egy Hohner Golden Melody G-ben. Nem tudom milyen tanácsot tudnátok adni a rajta való játszás kapcsán.A választ előre is köszönöm. Ja és amugy mennyi idő alatt megy tönkre egy szájharmonika(gondolom relatív, de azért mégis).Köszi