Keresés

Részletes keresés

T_Dream Creative Commons License 2005.11.06 0 0 11461

IC,

Lehet, hogy egy kissé túlérzékeny vagyok (lettem), de az ominózus írásból azért egy cseppet ki lehetett érezni egy katonaellenes hangot.

És hogy erős lett volna a hasonlatom? Gondolj bele, a Zengő kapcsán eljutottunk oda, hogy manapság mindenki, aki mikrofonközelbe kerül nem átall állást foglalni katonai, hadműveleti kérdésekben is, és a felelősség legcsekélyebb súlyától is mentesen nagy "okosságokat" mondani, mint pl. radarok egyáltalán nem kellenek, vagy ha mégis, hát rakjuk azokat repülő fedélezetére, vagy netán műholdra, stb.

Évente kb. 450 000 gép használja a magyar légteret, ez több, mint 1200-as átlag naponta. Ezeknek a repülését a HUNGAROCONTROL csak 3 ezer méter felett ellenőrzi, az az alatti térrésszel ki törődne, ha nem a honvédség? Namármost, ahhoz, hogy ezt meg tudja oldani, vagyis a kismagasságú felderítés érdekében, a seregnek radarokat kell telepítenie a megfelelő helyekre. A többi már csak geometria: ha három radarral akarjuk megoldani a feladatot, akkor kényszerűen magaslatra kell helyezni azokat. Sajnos, minden magasabb domb/hegy valamilyen fokon természetvédelmi szempontból minősített. Oké, mondja az egyszei zöld, hogy akkor válasszunk alacsonyabban fekvő telepítési helyet, igen ám, de ekkor már nem lesz elég 3 radar (geometria!), több kell. És még ekkor sem biztos, hogy a nagyobb elemszámú radarrendszerrel kielégítően megoldható lesz a felderítés! Suszter például tudna erről mesélni (Igaz, Drusza?).

A fentiekkel csak azt akarom alátámasztani, hogy aki a Zengőre, vagy tágabb értelemben a Mecsekre, mint lehetséges telepítési helyre egyértelmű nemet mond, az egyben azzal is legyen tisztában, hogy a kiegészítő radarok finanszírozására pénzt, nagyon sok pénzt kell biztosítani. Mondd meg őszintén, szerinted ki fog erre adni? Ha igen, honnan fogja azt elvonni?

De van egy más lehetőség is: hagyjuk a francba a kismagasságú légteret. Nos, a jelzőtáblás hasonlatom pont erre vonatkozott.

T_Dream

Előzmény: intercooler (11434)
tEKErcs Creative Commons License 2005.11.06 0 0 11460

Bomlott agynak:

5. Az építési engedélyezési eljárás

A Honvédelmi Minisztérium Munkabiztonsági és Építésügyi Hatósági Hivatal Építéshatósági Osztálya a radartoronyra a 40/2002. (III.21.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) felhatalmazása alapján két (?) engedélyt adott.

a) Az AB – 521/B/2003. számú – határozata szerint a jogalkotó kellő garanciákat alakított ki arra, hogy a katonai és honvédelmi célú építmények hatósági engedélyezési eljárásának jogszerűsége biztosított legyen.

Megállapítottam, hogy a szóban forgó építési engedélyt megadó határozaton „kapják” felsorolás alatt se Hosszúhetény, se Pécsvárad Önkormányzata nem szerepel, és még a közvetlenül határos szomszédok sem.

A közigazgatási határozatok érvényességének feltétele, hogy az érdekeltek értesüljenek arról. A határozat akkor fejt ki jogi hatást, ha azt az érintettekkel közölték.

Mint a hivatkozott AB határozat is kifejti, az R. az ügyféli jogok és kötelezettségek alapvető szabályainak megállapítására nem terjed ki. Értelemszerűen így azokra az Áe.-t, Étv.-t és KTMr.-t kell alkalmazni.

Jelen ügyben az Áe. alapján a szomszédon kívül a hatásterületen lévő önkormányzatok érintettsége, így ügyféli státusza az építési engedélyezési eljárásban fennáll.

A jogbiztonságnak, a törvényesség és a tisztességes eljárás kívánalmainak tehát az felelt volna meg, ha legalább a határozat meghozatalának tényéről annak megküldésével tájékoztatták volna az önkormányzatokat.
Megállapítottam, hogy az engedélyezési eljárás eredményeképpen született határozat, valamint az engedélyező hatóság eljárása nem felelt meg az Áe., valamint az Étv. és végrehajtási rendelete követelményeinek.
Tekintettel arra, hogy a jogorvoslat nem volt biztosítva sem az érintett önkormányzatok, sem az építési telekkel közvetlenül szomszédos ingatlantulajdonosok részére, az építési hatóság eljárása a tisztességes eljáráshoz, valamint a jogorvoslathoz való joggal összefüggésben visszásságot okozott.

b) Hosszúhetény Községi Önkormányzat kifogással élt a Zengő-hegyi radar megépítésre kiadott építési engedéllyel szemben a honvédelmi miniszternél.

A honvédelmi miniszter a kérelmet nem a tartalma szerint bírálta el, ezzel pedig visszásságot okozott az Alkotmányban deklarált jogállamiság és az abból következő jogbiztonság követelményével összefüggésben.

Azáltal, hogy a honvédelmi miniszter a fellebbezési kérelem ügyében nem hozott határozatot, visszásságot okozott az Alkotmányban deklarált jogállamiságból eredő tisztességes eljáráshoz való joggal, a jogbiztonság követelményével, illetve a jogorvoslathoz való joggal összefüggésben is.

• Felkértem a Honvédelmi Minisztert, hogy a jövőben mindig tényleges tartalmuk szerint bírálja el az ügyfelek (az ilyen jogállású önkormányzatok vagy civil szervezetek) beadványait.

c) Az érdekeltek észlelhették volna, hogy az első (kétszer kiadott?) építési engedély egyáltalán nem a szándékolt beruházást engedélyezi. Az engedély ugyanis Pécs külterületi ingatlanokra szól.
Az építési engedélyek egyike sem azonosítható a tényleges települések tényleges helyszíneivel. Mindezek a határozat érdemére kiható hiányosságok. Ezek az engedélyek Pécs és Pécsvárad külterületein az ottani, felsorolt helyrajzi számú ingatlanokra szólnak.
A felsorolt hiányosságok olyan súlyúak, amelyek csak a határozatok visszavonásával orvosolhatók.

• Kezdeményeztem, hogy a Honvédelmi Miniszter intézkedjen a két (vagy három) építési engedély megsemmisítéséről. Ha az építési szándék ugyanarra a helyszínre továbbra is fennáll, rendelje el az új eljárás lefolytatását.

d) Az építési engedélyezési eljárásról más részeiben sem tett eleget a vonatkozó jogszabályoknak.
• Megállapítottam, hogy az Erdészeti Hivatal szakhatóságként nem működött közre a radar építési engedélyezési eljárásában.
• Az építési engedélyezési eljárás során a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak szakhatóságként közre kellett volna működnie tekintettel arra, hogy a Zengő hegy csúcsán lévő vár a Köv. értelmében nyilvántartott régészeti lelőhelynek minősül.
Mindezek alapján megállapítottam, hogy az eljáró építésügyi hatóság elvonta a szakhatóságok hatáskörét, ezzel megsértette a vonatkozó jogszabályok (Áe., az Étv. és az R.) rendelkezéseit.

Forrás: Országgyűlési Biztosok Hivatala

tEKErcs Creative Commons License 2005.11.06 0 0 11459
kérdéseidre a válaszok a topikban...
Előzmény: Törölt nick (11455)
intercooler Creative Commons License 2005.11.06 0 0 11458

Alf

Örülök, hogy Tekercs véleményét hitelesnek ítéled meg.

Ebben egyet is értünk.

üdv:interooler

Előzmény: alfredoo (11454)
intercooler Creative Commons License 2005.11.06 0 0 11457

Bomlat

Off

"az ország többi része a mezőgazdaságbol probál megélni,ami csak nyeli a pénzt nem pedig hozza"

Így igaz. A termékexportból származó bevétel meg már BP-n "termelődik ki".

Ez is látszik a számokon. Meg a bérraktárak is BP beketetői körök tulajdonai, stb, stb. Meg a vidék mobiltelefon használatából származó bevétel is BP-i. Szóval könnyű egy országra rátelepedve, a jövedelmező "hozzáadott érték" lehetőségét lenyúlva hatékonynak lenni.

Mivel a téma erősen OFF, ezért többet nem szólnék róla.

ON

üdv:intercooler.

Előzmény: Törölt nick (11456)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.06 0 0 11456
Monjuk inkább ugy:az ország többi része a mezőgazdaságbol probál megélni,ami csak nyeli a pénzt nem pedig hozza.Ez pedig szépen meglátszik a számokon.
Előzmény: intercooler (11444)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.06 0 0 11455

A honvédelmi minisztérium vagy a NATO miota adhat ki építési engedélyt?

Az út mióta okozhat vissazfordíthatatlan károkat?

Egyáltalán , ha viszonyítani akarunk akkor mi okoz nagyobb kárt,a településeket árammal ellátó,tarvágásal védett távvezeték,vagy egy napjába 2* használt út?

A létesítés körül aggodalom pedig a legálságosabb.Ez szabályozható a legkönyebben,és ez okozhatja a legkisebb kártm ivel csak nagyon rövid ideig állhat fen.

Előzmény: eke (11452)
alfredoo Creative Commons License 2005.11.06 0 0 11454

ic

mindenesetre az all hogy hitelesebb tekercs 200 kilometerrol 'odabb' keltezett velemenye mint a helyieke...

Előzmény: intercooler (11448)
eke Creative Commons License 2005.11.06 0 0 11453
butaságot beszéltek, Budapest nem vízfej, csak annak látszik, mióta levágták Trianonnal körüle a test nagyobb részét, így tényleg behemót...
de legrosszabb hogy a parlamet úgy viselkedik mintha gondolkodna. Pedig jobbára a majomházzal egyenértékű... Ekkora országnak meg elég lenne az állatkert majomháza is. Szerintem. És akkor a pestiek tehetnének radart a parlamentre. akkor tuti a nyolcadik világcsoda lenne.
Előzmény: intercooler (11449)
eke Creative Commons License 2005.11.06 0 0 11452
vazze, lehet hogy el kéne olvasnod a topikot.

Nekem az jött le hogy a Zengőn nem a lokátor okoz problémát hanem annak és infrastruktúrájának létrehozása, a Zengő unikális flórájában, szembelkerülve a terület védettségi határozatának céljaival is. Téve mindezt úőgy hogy az építettő egyben az engedélyeztető jogköröket is gykorolja, részben egészében.

Tehát akárhol lesz is a lokátor helyszíne a kárt nem a lokátor hanem annak létesítése fogja okozni attól függően hogy milyen természeti környezetbe állítják...
Előzmény: alfredoo (11445)
eke Creative Commons License 2005.11.06 0 0 11451
ez komplett off
Előzmény: alfredoo (11443)
eke Creative Commons License 2005.11.06 0 0 11450
rossz válasz, azaz nem igennel válaszoltál.

Kit érdekelsz?
Előzmény: Törölt nick (11442)
intercooler Creative Commons License 2005.11.06 0 0 11449

Alf

Nemdebár. Siklósa telepítendó radar akkor lesz jó radar, ha Siklós (és környéke) szerint jó radar lesz.

Bp vízfej vita lerágott csont, kb 100 éve folyik, belementem, tartom is a véleményemet.

Egyébként nem kell ez a vita. Nincs semmi bajkom a fővárossal. Aki úgy érzi, hogy ott jobban boldogul az költözzön oda, aki meg nem költözik, az maradjun.

Csak piszkosul irritál a felsőbbrendűek hanyag eleganciával ránk lőcsölt pronlémamegolása.

Előzmény: alfredoo (11445)
intercooler Creative Commons License 2005.11.06 0 0 11448

Alf

Sok választási lehetőséget nem hagytál, annyi szent. De nem is kell, ugyanis ezekkel a dolgokal tökéletesen egyet lehet és kell érteni.

A zengői radarhoz a hozzáállásom meglehetősen sarkos. De igaznak érzem.

Előzmény: alfredoo (11447)
alfredoo Creative Commons License 2005.11.06 0 0 11447

ic

en sem tudom mi a kozakarat. azt tudom hogy egy tajekozott es tajekoztatott kozakaratot elfogadok/elfogadnek.

es azt is tudom/sejtem hogy vannak egyesek akik nem lennenek hajlandoak elfogadni a kozakaratot hanem

1., azt mondanak hogy ez nem kozakarat

2., azt is mondanak hogy felrevezettek ezek meg azok a neepet

3., azt is mondanak hogy semmilyen korulmenyek kozott nem lennenek egy zengoi radart elfogadni...

(talan te nem egeszen ilyen vagy. de vannak ilyenek es ez szamomra elfogadhatatlan...)

es visszakerdezhetnek. ez a zengoi radar a tarsadalmi rendszer legnagyobb bune? nem inkabb mashol kellene keresni a legnagyobb bunt es onnan megkozeliteni a javitasi lehetosegeket? mert ez egy gumicsont. ha van ero, es remelem hogy van akkor koncentraltan kellene tamadni. es nem a zengoi radar a legjobb celpont. ez inkabb megosztja azokat az eroket akik valoszinuleg jot akarnak. akik egy bekes es fejlett magyarorszagot szeretnenek, ami orszag minden szempontbol belesimul europaban. nem onfeladas hanem azonossag kovetkezteben. ami orszag tiszteli europat es ami europa tiszteli az orszagot es sajatjanak erzi.

tudom hogy ezek nagy szavak. de attol hogy nagyok a szavak mar ki van csukva hogy igazak legyenek? hol fog becsulni minket europa ha amikor kotelezettsegekrol van szo elkezdunk hablatyolni, sunyiskodni, masokra mutogatni?

Előzmény: intercooler (11446)
intercooler Creative Commons License 2005.11.06 0 0 11446

Alf

Nem tudom, hogy Zengő ügyben mi a közakarat. Erről sokat beszéltünk.

Kiváncsi lennék a véleményedre. A Zengői ügyet kivéve minden fontosabb / kevésbé fontos ügyben a közakarat érvényesült? Mert a hsz-edből még így is érezhetem!

A MÁV-os példádra csak azt tudom válaszolni, hogy nem vagyok tájékozott a témában. Valójában nem tudom, hogy miről beszélsz, így hát sajnos.

Előzmény: alfredoo (11443)
alfredoo Creative Commons License 2005.11.06 0 0 11445

ic

termeszetesen a siklosra telepitett radar jo radar lesz. csak ez a zengoi radar a problemas radar. nemdebar?

a budapest vizfej stb vitaba meg te mentel bele... kell ez?

vagy akasszuk fel magunkat, budapestiek? mert szeretnenk egy radart? zengoszennyezot? mindenesetre atallunk a siklosi radarra. azzal vegul is semmi baj.!

Előzmény: intercooler (11444)
intercooler Creative Commons License 2005.11.06 0 0 11444

Bomlat

Oh, a hatékonyság. Már majd elfelejtettem.

Meg a GDP 40%-a. Azt is.

A 2 millás vizfej nem előállítja a GDP 40%-át, hanem összegereblyézi.

Minden vállalat központja BP-n van. Minden bankközpont BP-n van. Minden export- import BP-n van. Minden kommunikációs központ BP-n van.

Ilyen alapon 2 millából 1,8-at szélnek is ereszhetnél.

És akkor még jobb lenne a mutató.

Ennyit a Bp - vidék összevetésről.

Az alapgondolattól meg jó messzire rugaszkodtál. Tudod!

Kisebbség - többség!

Nem "hatékony termelők - unhatékony termelők".

2 mo - 8 mo, 40% - 60 %.

Lehet, hogy neked a Zengőre telepített lokátor további hatékonyságnövelő tétel, de ezzel "lenyomod" néhányszáz, esetleg ezer amúgyis unhatékony ember életkörülményeit.

Hatékonykodd már egyszer  a sajátoddal a csalánt!!

Előzmény: Törölt nick (11439)
alfredoo Creative Commons License 2005.11.05 0 0 11443

ic

na ja!

persze hogy ervenyes a masik oldalra is akaratervenyesitest feltetelezni. kerdes hogy melyik oldal testesiti meg a kozakaratot. nem zarom ki hogy a ti oldalatok de erre nezvest nincs korrekt felmeres.

ezen tulmenoen az objektiv igazsagot is vizsgalni kell. peldaul atomeromu ugyeben a kozvelemeny eleeg konnyen 'megdolgozhato', 'felrevezetheto'.

nagyon sokat szamit az informacio. adott esetben te is mondanad mas helyszinre hogy igenis kell a radar es ahova elkepzelik a telepiteset oda a legcelszerubb telepiteni.

altalaban erdekek vezetik a torteneteket es az informaciok milyenseget es mennyiseget.

itt nalunk folyik a 7-es ut felujitasa. egy vasuti hidat epitenek ujja. a vasut nem volt hajlando a forgalmat 6 orara sem leallitani ezert a project jelentos kesedelmet szenved. a mav nyilvan meg tudja okolni magatartasat. viszont nehany eve egy masik nagyon fontos vonalon tobbszor/sokszor tobb orara leallitotta a forgalmat hogy egy vasuti hidat ki tudjanak szelesiteni. mi okozhatja az allaspontok ilyen merteku megvaltozasat? egy vallalkozas most beperli az epitoket a kesedelem miatt, nem tudom milyen indokkal. de biztos sok sok millio forint a perertek. az egeszrol, valamiert, szinte semmilyen informacio nem jut el a kozvelemenyhez. az illeto vallalkozas szinte minden kormanyhoz nagyon kozel allonak minositheto. es reszt vett az utfelujitasi tenderen de nem nyert. szinte ohatatlanul osszekapcsolodnak bennem az esemenyek es a miertek es a magyarazatok. persze nem valoszinu hogy barmi bizonyithato lenne es a tevedes kockazata nagy!

Előzmény: intercooler (11437)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.05 0 0 11442
Flamewar!!!!
Előzmény: eke (11441)
eke Creative Commons License 2005.11.05 0 0 11441
Oh dear!
Szoktad olvasni azokat a leveleket amire válaszolsz?

Lehetséges válaszok:

Igen
Nem
Előzmény: Törölt nick (11440)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.05 0 0 11440

Talán ha kevésbé terjengős lennél,akkor végig lehetne olvasni a hozászolásodat.

Javaslom a következő olvasményokat:

-alapszintű fizika könyv(hov leet radart építeni)

-a HM oldalán a zengői radar költségeit végignlézni

-Megnézni hogy az esetleges töbletkiadásokat honnan lehet fedezni

-Megnézni hogy ez a fedezet mivel jár.

Talán szüklátókörüséged fő oka az,hogy képtelen vagy egységes rendszerben látni a dolgokat.

Előzmény: eke (11436)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.05 0 0 11439

A 2 millás vízfej pedig köszöni a többiek eltartását.Ugyannis ők állítják elő a gdp 40%-át.

Sajna a sok ember kis helyen hatékonyságnövekedésel jár...

Előzmény: intercooler (11435)
intercooler Creative Commons License 2005.11.05 0 0 11438

Bomlat

Itt ne pénzezz. Nemrég hallotam, hoyg M.O a GDP 1,1 %-át feccelte sereger a 2% helyett.

Ágálj ott.

Előzmény: Törölt nick (11430)
intercooler Creative Commons License 2005.11.05 0 0 11437

Alf

Hi, régen "láttalak"

"akaratervenyesitesrol szol a tortenet."

Lehet. Akkor viszont nem értem az egész NATO, honvédelem c. érvegyüttest.

Mert ugye valójában egy kör akaratérvényesítéséről szól a " lokátort a zengőre".

Előzmény: alfredoo (11429)
eke Creative Commons License 2005.11.05 0 0 11436
Kedves Bomlott agy!

"Egészen pontosan mikor akarta az amerikai/német állam v. a lokátorszakértők népes serege megszálni a zengőt?"

Tényleg, meg akarták szállni? Honnan tudod? De csúnya fiúk! Fujj, na még ilyet... Én most hallom ezt először, tudsz valamit? Egy idézetet egy hsz.t? Mintha valami ellentmondás lenne az állításod (kérdésed) és a hsz-em között. Feltűnt?

"Esetleg miért kell józan belátás ahoz,hogy a köztulajdon a KÖZ-é , és nem pár száz megszálotté?"

Szerinted? Egyébként miért kérdezed tőlem, ilyet sem írtam. A józan belátást azért Tőled már nem várom el.

"...megvágnak-e még pár ezer ft-re,vagy esetleg kap-e hitelt vállalkozásom..."

Hát bevallom tegnap nem veled és a hiteleiddel álmodtam de kíváncsi lennék arra a hitelbírálati lapra amire azt írják: mivel meghiúsul a Zengőn való lokátorépítés a Bomlott és társa kft, az üzleti terve a benyújtott fedezetek és az élő szerződés állomány ellenére sem kap hitelt! Cenzúrabizottság.

Közérdek Eke definició:Amivel a köz jó sok pénzét el lehet költeni pár 100 szüklátókörű mélyzöld miatt.

Sajátos terminológiád nincs idézetekkel megerősítve így az csak irói munkásságod részét képezi...

"Még sokat kell gyakorolnom amig el tudom érni az átlag világoszöld színvonalát.."

Igen ebben a célodban támogatlak és kérlek olvass többet. Én meg rágódok azon hogy mi lehet az átlag világoszöld színvonala: khaki? katona zöld?

Segítenél?
Előzmény: Törölt nick (11430)
intercooler Creative Commons License 2005.11.05 0 0 11435

Bomlat

Ne gyere ezzel a kisebbség - többség c. sóderrel.

M.O = 10 millió

BP = 2 millió

A többség szerint nem kellen azt a 2 milliós vizfejet tömni immárom 150 éve.

BP pumpálása is egy kisebbség érdeke.

Előzmény: Törölt nick (11427)
intercooler Creative Commons License 2005.11.05 0 0 11434

T_D

Szerintem senki sem katonaellenes ezen a topicon.

Nincs nekünk semmi bajunk a hadsereggel, tiszteljük a hon védőit.

De azér nem kell okvetlenül átesni a ló túlodalára.

Azért, mert a Zengőre nem kell a radar, még útjelző táblákra szükség van.
Nem kellene ennyire fajsúlytévesztésbe gabalyodni.

Előzmény: T_Dream (11424)
alfredoo Creative Commons License 2005.11.05 0 0 11433

tekercs

az illeto onmeghatarozasa szerint, amit modomban nem volt ellenorizni, biologia tanar volt. lehet hogy hazudott? vagy szinte biztos hogy hazudott? miert is akarhatna pont egy biologia tanar egy radar felepiteset? vagy csak szimplan hulye volt? vagy megfizettek a hozzaszolasat?

vagy esetleg tenyleg ez volt a velemenye? a biologia tanarak sem egyformak?

elso lepeskent en kifejezetten orulnek ha megkerdeznenek 1000 biologia tanart a kerdesrol. es azt mar valahol mertekadonak fogadnam el. talan azt gondolja hogy az okozott 'kaar' 2 hegyen majdnem biztosan meghaladja az egy hegyen, meeg ha az natura 2000 is, okozott kart. es ebben lehet valami. foleg ha a megtakaritott koltsegeket tenyleg termeszetvedelemre forditanak.

intercooler Creative Commons License 2005.11.05 0 0 11432

Suszter

Csak hogy tudd, olvasom a topicot.

Későn jövő kis seggbosszantó intrikáid viszont érdektelenek.

Olvastam, hogy milyen jól mulattál. Fogadd el baráti tanácsomat. Humorszkekböl ne próbálj megélni.

Előzmény: -=SUSZTER=- (11420)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!