Tudom, érintett vagyok a témában, esetleg úgy tűnhet, hogy a saját A-ságomat próbálom védeni, de mi mást tegyek? Az eltérő véleményeket majd a többiek leírják :-)
Szerintem ha valaki ELO szerint kiérdemli jogot, hogy a B csapatnak legyen a tagja, akkor ne kerüljön a C-be akarata ellenére, mert tényleg elég nehéz indokot találni rá, hogy miért is így a legjobb.
A másik meg, hogy azt írod, 2 WTTC-győzelem után 2x betliztünk. A fura az, hogy a csoportkört mindig teljesen magabiztosan nyertük, nem is kellett igazán megerőltetnünk magunkat, aztán tavaly ugye az (elég sima) NZL B elleni továbbjutás után elcsapott minket az NZL A. Itt azért megjegyezném, hogy tavaly elég masszív csapattal álltak ki, és végül meg is nyerték az egészet. Tudom, tehettük volna szorosabbá is, de szerintem a kezdeti zakók után jöhetett egy mostmárlassanúgyismindenmindegy-feeling, és ezért talán jobban elvertek minket, mint amire bárki is számított. Ja, és ha a kedves kiwik ugye kegyeskedtek volna megnyerni a csoportjukat, és nem hagyni a svédeket, akkor most valószínűleg nem koptatnám itt a billentyűket, de ez már picit messzire vezet...
Az idei év persze tök más, mert ugye itt a HUN D elleni meccs jelentette nekünk a végállomást. Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem a kezdeti tornáimon igen erős magyar-fóbiám volt, úgy voltam vele, hogy jöjjenek bármilyen nehéz ellenfelek, csak magyarok ellen ne kelljen játszanom. Ez pl. nagyon jól látszik az MB-eredményeimen, az első két próbálkozásból a csoportból se bírtam továbbjutni. Aztán valamennyire úgy érzem, sikerült leküzdenem ezt, de a nyomai talán még mindig megvannak. Nem tudom, más hogy van ezzel, de talán ez is bejátszhatott valamennyire, hogy a D az elején úgy elhúzott. Pepének ugye a saját fia ellen kellett játszania, és szerintem ez valahol őt is zavarta. Persze az ellenfelet is ugyanúgy befolyásolhatta, hogy magyar ellenfele van, szóval ez lehet, hogy nem magyaráz meg semmit, bár lehet, hogy ők ezt máshogy élték meg.
Viszont ami még eszembe jutott, hogy a két címet úgy nyertük, hogy a komoly meccseinken mindig sikerült előnyből indulnunk (a legemlékezetesebb, ami megmaradt bennem, az a Zormac-Scoop 4-1), és ha volt is közben holtpont, akkor az előnyünk azt kibírta. Viszont mindkét kiesésünknél az ellenfél eléggé az elején meglógott, és végig hátrányból kellett játszanunk, ami nem feltétlen hat jól a csapatszellemre (bár tom a végén majdnem megfordította az egészet, és bár nem sikerült neki, így is nagyot alkotott). Legalábbis úgy érzem, hogy a Hun A-nak nem igazán megy, mikor hajszolnia kell az előnyben lévő ellenfelet. Ezen mondjuk el lehetne gondolkodni, hogy miért van.
Összességében nem lett nagyon összeszedett az írásom, de talán találtok pár érdekes gondolatot benne, meg olyat is, ami alkalmas vitaalap lehet, mert totál máshogy gondoljátok.
No akkor még egy forró téma... hogy megnyeri-e valamelyik csapatunk a vébét vagy sem, az önmagában persze nagyon is fontos, de itt most speciel mellékes.
Arról van szó, hogy - mint Illés korábban vicces formában pedzegette a HUN-Dzs említésével - minden bizonnyal el volt rontva a csapataink összeállítása. Tavaly is és idén is volt olyan csapatunk, amely messzebbre jutott a HUN-A-nál, idén ugye három is.
S mivel a csapatokat én raktam össze (tavaly is, idén is), talán nekem kéne összeszednem, hogy most akkor ezt így hogy. Viszont eléggé tanácstalan vagyok.
1. kérdés - szerintetek tényleg el lett rontva? vagy pedig lehetséges, hogy két egymást követő évben pusztán ilyen pechünk volt, miközben az azt megelőző két vébét megnyertük? (ez a kérdés kicsit HUN-A specifikus)
2. kérdés - ha nem így kell, akkor vajon hogyan kell? Mégis hülye volt doktor Élő? nem lett volna szabad csakis arra hagyatkozni? és ha eltérünk tőle, merre menjünk? mi az, ami elég megalapozott ahhoz, hogy aki B helyett C csapatba kerül valami kavarás miatt, az elfogadja a döntést? továbbá mi mutatja meg a játékosok formáját két hónapra előre? és mondd, hogyan kell olvasni a csillagokból?
Gondolom ha valamelyik csapatunk megnyeri végül, akkor mindeme kérdések szinte megsemmisülnek... nos pont ezért tettem fel őket most.
VB: elfborg miért más névvel (elfborg0) indul a VB-n? Ez nem ellenkezik a szabályokkal? Nincs kedvem elolvasni, vki biztos tudja, az szóljon neki, nehogy baja legyen blőle!
Hah, tényleg a WJTC! Ezt el is felejtettem. Lehet tudatalatti a dolog, mert ugye sosem indulhattam WJTC-n... :)
Élő pontszámok: vajon van oka, hogy ennyire titkolják a számítás módszerét? Vagy netán ők sem tudják pontosan, hogy is számolják? :) Na jó, nyílván tudják, csak furcsa, hogy nem adják oda neked...
MB: ha már szavazunk, nekem mindegy :)
És hogy a sok panasz mellett némi pozitívat is mondjak: nagyon tetszik, hogy azért láthatóan fejlődik a rendszer. Ez az új regisztrálási módszer pl., nagyon megkönnyíti az életem. No meg hogy magyarul is le lehet hívni a honlapokat! Igazi antitalentum vagyok az angol nyelv tekintetében, úgyhogy ez nagy segítség, de tényleg!
Még valami. Csak nekem tűnik úgy, hogy kicsit elkezdett fogyni a bajnokságokon résztvevők száma? No persze nem a magyarokra gondolok, az EB-n kétszer annyian vagyunk, mint a második helyet elfoglaló hollandok. Azért ez elég komoly...
Bocsánatot kérek ha bárkinek is az érzékeny pontját sértegetném.
Nem ez volt a célom.
A nagy bajnokságokra (VB, Csapat VB, Kontinens bajnokságok ) mindössze 2 hónapot kéne szánni. A nemzeti bajnokságokra 1 hónapot. Ha pedig egy nemzeti bajnokság nagyon nagyra nő (pl.: Az ománi bajnokságra nevezettek meghivhatnának egy külföldit is és akkor a külföldiek-omániak együtt küzdenének a bajnoki ill. tiszteletbeli bajnoki címért) akkor még az is beleférne. És ez még mindig csak 7 hónap. Esetleg egy kicsivel több.
Az ifjúsági VB kaphatna 1 hónapot, és akkor még a páros VB is beférne valahogy bár ott egyszerre 4 embernek kell időpontot egyeztetni és ez zűrös dolog.
A lebonyolítási határidő rendszert pedig oldják meg ahogyan tudják. Ha valaki csúszik 1-2 napot az még nem olyan nagy tragédia, ilyen előfordult már eddig is. Legfeljebb szigorítják egy kicsit a határidő be nem tartására kiszabott büntetéseket.
Aatával értek egyet nagyjából én is. Ráadásul szerintem nyugodtan bele lóghat(na) egy picit egyik tournament a másikba, mert a legtöbbön selejtező van (amin szinte sohasem érdekelt az, aki a másikon még állva maradt, az ELO-k kiszámítása pedig az esetek többségében szerintem szintén nem változtat annyit (ha valaki fentebb kerül, akkor más lentebb, és nem hiszem, hogy bárki örülne egy harmadik kalapos HUN A-snak, csak mert a D ellen nem jöttek ki jól a dolgok...) És tényleg demoralizáló...
Aata, sok igazságod vagyon, nekem nem állt szándékomban megvédeni a rendszert, max annyit akartam (volna) elérni, hogy pusztán emiatt senkinek ne menjen el a kedve semmitől.
A 10 hónap az tök jó, viszont a nyári hónapokban hagyományosan szünet van, akárcsak decemberben, szóval ezzel 3-4 hónap máris kiesett a naptárból. Páros VB valóban nem hivatalos torna, de helyette ott van a WJTC, ami viszont az.
Élő pontszámok számítása: egészen a kezdetektől ez egy teljesen manuális folyamat, amikoris a bajnoki eredményeket kézzel át kell vinni egy Excel alapú kereszt-táblába, összegezni, számítani, újraszámítani, iterálni, ellenőrizni, stb (a magyar tornákra évek óta én csináltam beviteli fázist, innen tudom), elég nagy meló. Mostanában lesz jobb a helyzet, mert a lytnin-féle automata rendszer immáron képes arra, hogy egy lezárt bajnokság kereszt-tábláját kapásból Excel-be generálja - ez már tavaly is működött minden bajnokságra (kivéve persze a mesterek tornáját, mert ott bekavar az, hogy továbbvitt eredmények vannak, így azt csinálhatom továbbra is kézzel - ugyanez volt a helyzet a HO-val is, amely bár online játszódott, szintén voltak továbbvitt eredmények).
Utána a pontszámok kiszámítása azt hiszem, még nincsen automatizálva - sajna ez egy nem jól dokumentált procedúra, sokszori kérésem ellenére sem kaptam teljes képet a számítás menetéről, így bár sokmindent értek belőle, az egészet nem tudnám megcsinálni a Steven helyett.
MB ügyében három lehetőséget látok (rossz-rosszabb-legrosszabb, valamilyen sorrendben): 1) az EB-vel párhuzamosan (azaz lassan lehet kezdeni) 2) nyár közepén (ez esetben kb öt hónapig fog húzódni) 3) a VB-vel párhuzamosan (ez esetben rácsúszik a MM-re)
Szerintem egy sima előre megtervezett naptárral meg lehetne oldani a dolgot, aminek a határidejét betartják! Ha egyeztetnénk az online bajnokságokat, hogy mondjuk egyszerre legyenenek az OB-k, egyszerre a kontinensek viadalai, kapna egy időpontot a WTTC, a VB és a páros VB (bár ez utóbbi ugye nem számít bele az ÉLŐ-be), akkor szerintem ez simán működne. Mindegyikre 2 hónapot számolva ez kb 10 hónap. A táblás bajnokságokkal sajnos már nem lehet egyeztetni, lassan annyi lesz, mint égen a csillag. De nem is gondolom, hogy kellene azokat figyelni, hiszen 3 napos egy torna, esetleg utazás, meg kis kikapcsolódással 7 nap, annyi rugalmasságot pedig tuti várhatunk az AC-ktől, hogy ilyen esetekben az érintettek kapnak még plusz pár napot. Az Élő pontszám ügyében én eddig azt hittem, hogy ezt valami programmal, vagy excellel, vagy ... szóval valamennyire automatizálva számolják. Ok, az eredményeket, neveket be kell írogatni, de megvan egy délután alatt. Amúgy szerintem sokan szívesen segítenek benne, ha kell. Ha a saját magára kiszabott határidőket nem tartja be már a szervező sem, akkor a játékosok miért vennék komolyan a rájuk kiszabott határidőket? Engem személy szerint nagyon demoralizál, hogy már alig várom, hogy egy bajnokság elinduljon, erre újra meg újra eltolják... Nem idegeskedésről van szó, egyszerű lehangolódásról.
Gondolom világos, hogy az lenne az ideális, ha a WTTC vége előtt nem indulna el az EB. Akkor például sokkal akkurátusabb kiemelést lehetne készíteni utóbbihoz, figyelembe véve például a HUN B-C-D játékosok mostani eredményeit is, miáltal ők pl szinte mind előrébb kerülnének a rangsorban (ez nemcsak nekik jó, hanem mindenki másnak is, feltehetően nem nagyon örülne senki, ha a 6-7-8. kalapból kapna olyan játékosokat, akik közben épp WTTC-döntőt játszanak).
A gond az, hogy a WTTC fix két hónap nettó játék, de inkább több; az EB - a tavalyi lebonyolításból kiindulva - szintén két hónap nettó játék, de inkább több. Ha még azt is szeretnénk, hogy ezek előttre beférjen a WJTC (mint ahogy idén nem fért be), az EB utánra beférjen az összes nemzeti bajnokság (lásd MB, stb), nyáron lehetőleg legyen szünet, szeptembertől pedig mehessen a VB, nos akkor gyorsan kipottyan, hogy ez így nem fog menni.
Szóval a dolog mögött szerintem nagyjából a következő pszichológiai folyamat játszódik le: egy darabig a Steven nem is törődik az EB-vel, utána picit kivár, hátha elég a WTTC után indítani. Egy ponton rájön, hogy az túl későn lesz, akkor hirtelen kiír egy (WTTC-döntő előtti) határidőt. Aztán aznap rájön, hogy hoppá, nem csinált semmit a dologgal, akkor picit eltolja a határidőt. Aztán ugyanezt még 1-2x. Ezen a ponton arra döbben rá, hogy akkor már viszont érdemes is lenne megvárni a WTTC végét. Akkor még egyszer eltolja, majd fájdalmas arccal észreveszi, hogy ez esetben viszont neki most azonnal ki kell számolnia az Élőket. Emiatt még egy hetet jegelődik a dolog, majd valamikor mégiscsak elindul a dolog, hallelujah.
Naszóval én nem hiszem, hogy ezen fel kellene húznunk magunkat, vagy bármi ilyesmi (némely angol már-már idegbeteg egy-egy ilyen halasztás után) - egy kis sztoikus nyugalom csodákra képes. ;-)
mert évek óta mindig ez van Illés. :-) Reméljük, hogy idén nem, de szerintem 1-2 hét tologatás belefér még simán. Végül is ráérünk, nem? ;-) Szerencsére jó páran még 2 hétig a csapat VB-t nyomjuk, szóval nekem nem sietős....
Amikor e sorokat irom még 100 nevező sincs az EB-re, és mindjárt itt van a(z első) nevezési határidő. Tudom, hogy semmi közöm sincs a tornák lebonyolitásához, de azért jó lenne, ha nem tologatnák ki állandóan a határidőket csak azért hogy néhányan még nevezhessenek.
Miért van olyan érzésem, hogy legalább két héttel késöbb fogunk kezdeni mint az eredetileg kiírt dátum ?
Sztem nekünk lesz a legkönnyebb dolgunk. :) A leginkább a HUN-C kötheti fel a gatyáját, hiszen ők a HUN-A verő HUN-D-vel kell, hogy játsszanak. A HUN-D-nek sem lesz könnyű dolga, mert a NZL-A-t verő HUN-C-vel kell összemérniük magukat. A GBR-A is felkötheti a gatyát, mert papírforma szerint a HUN-B jobb az előző két irdatlan erős csapatnál. Mi meg azokkal az angolokkal játszunk, akik majdnem kiestek az L16-ban. :)))))
Az első számú HUN csapatot kiverte a négyes számú !!!
El kéne gondolkodnunk a csapatok jelzésén a jövő évi csapatvb-n. Ez a HUN A ezekszerint rosszabb mint a HUN D (mert ugyebár hatalmas meglepetésre egy paraszthajszálnyival alulmaradt ellene), viszont jobb mint a HUN E (mert ugyebár ez az alakulat nem jutott a legjobb 16 közé (itt is csak egy paraszthajszálnyi különbség döntött) tehát jelzése szerint lehetne akár HUN DZ vagy HUN DZS.
Egyébként Hatalmas Gratula Minden Játékosnak a továbbjutó csapatból.