Keresés

Részletes keresés

Kulombos Creative Commons License 2010.12.07 0 0 12044

Az én tudomásom (és próbám) szerint úgy eszi meg a RAW (legalábbis a Nikon NEF) fájlokat, hogy a bennük lévő, beágyazott Basic JPG-t használja, ezért kell (érdemes) áttenni TIF-be EXIF-el együtt.

Előzmény: laleeeee (12043)
laleeeee Creative Commons License 2010.12.07 0 0 12043

elbizonytalanítottál.nekem 8.3.7 változat van ,de úgy tudom,hogy az nem eszi meg a rawokat

Előzmény: The_Rible (12042)
The_Rible Creative Commons License 2010.12.07 0 0 12042

de akkor ezt hogyan kell érteni?

"2.12. Can PTGui read RAW/DNG files?

Yes, PTGui can read RAW files of many cameras and DNG files through the bundled dcraw application. Please note that RAW files are not regular image files; rather they can be seen as a digital 'negative' which first needs to be developed to get the actual image. This development is done using standard settings, although PTGui Pro does allow you to adjust exposure and white balance in the HDR/Exposure tab."

Előzmény: laleeeee (12038)
v_sanya Creative Commons License 2010.12.07 0 0 12040

Profi!

Előzmény: Pöri-Kori (12028)
Pöri-Kori Creative Commons License 2010.12.06 0 0 12039

Biztos!

Nem használom, a kollega akarta vele megeteni a RAW-t nem én. 

Előzmény: laleeeee (12038)
laleeeee Creative Commons License 2010.12.06 0 0 12038

ptgui nem fogad el raw-ot, max tiff-et

Előzmény: Pöri-Kori (12037)
Pöri-Kori Creative Commons License 2010.12.06 0 0 12037

A te géped 550d, elég új típus. A ptgui progid szerintem régebbi - lehet nincs is újabb -  és nem tudja kezelni az 550d raw-ját. Egy régebbi gépét biztos megenné. Én azért fozózok raw-ban mert mindent abban lövök nem használom a gépi jpg-et. Ha pl fehéregyensúly, vagy valami más gond van, jobban lehet dolgozni vele. Szerintem felesleges a panoráma progit raw-val etetni így is elég lassú a kiszámolás, nemhogy még 12-16 bites file-okkal dolgozzon. LR4-ban exopr jpg-be és be az autopano-ba. Szerintem így jó, de lehet mások máshogyan látják. Kipróbálom én is, hogy RAW-ból látványosan jobb minőség jön-e ki. A nadirt én PS-ben szoktam retusálni. Megmondom őszintén még az autopanoban nem próbáltam, egy másik helyről fotózott nadirt berakni. A photoshop-os tűnt a legegyszerűbbnek.

Előzmény: Törölt nick (12036)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.06 0 0 12036

Kösz a választ. Nem ismerem részleteiben a formátumokat, de a konvertáláskor nem veszik el adat (jpg-nél gondolom mindenképpen és akkor mi értelme van a raw-nak?)

Ráadásul a ptgui pro leírása szerint tudja kezelni a raw formátumot is, tehát gondolom nem kell előtte konvertálni, hanem direktben kellene tudnia felhasználnia a raw formátumú képet.

más: nadir ptgui pro-ban. Ez tudja azt, hogy más szögből meglőtt nadírt szépen össze tud illeszteni, ha sík felületen adjuk meg a kontroll pontokat. Néhány panorámát sikerült is már szépen így összeraknom, de akkor igyekeztem ugyanolyan magasságból és függőlegesen állvány nélkül lőni a nadirt.

Legutóbb viszont esti képeket készítettem, amit ugye állvány nélkül nem lehet. Ezért az állványt átraktam kb. 1 méterre és onnan lőttem vissza az állvány korábbi helyére. Sehogy nem akarta viszont így elfogadni, kénytelen voltam megvágni úgy, hogy csak az állvány közvetlen környezete legyen látható és a blend priority-t 25%-ra állítottam. Így szépen kitöltötte a nadir kört, de környezethez az illesztés nem lett szép. A tutorial szerint pedig jól kellene működjön. Nem tudom mi a gond.

Előzmény: Pöri-Kori (12035)
Pöri-Kori Creative Commons License 2010.12.06 0 0 12035

Én is most kezdtem a panorámázást, én is raw-ban csinálom a képeket, majd átrakom tiff-be vagy jpg-be (LR3). Mindkettőben benne vannak ez EXIF adatok, azokat kiszedi a panoráma összerakó progi. Egyedül a nadir-ból szoktam kimaszkolni az állványt és az esetleges nemkívánt képrészleteket, ezeket PNG-be mentem, ehhez az autopano kéri kézzel megadni az obi és gép adatokat.

Előzmény: Törölt nick (12034)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.06 0 0 12034

Lenne néhány kérdésem hozzátok. Már beszereztem egy canon 550d-t, panosaurust és ptguit. Elég sikeresek lettek az eddigi képek. Persze még mindig nagyon elején tartok a fényképezgetéseknek.

Megpróbáltam raw formátumban is készíteni képeket, de a ptgui pro nem tud mit kezdeni velük. Megkérdezi először is az optikai beállításokat (???) és utána cropped formátumban akarja felhasználni őket. A képnézegető is először betölti őket teljes képméretben, majd egy pillanat múlva már csak egy csíkot mutat belőlük (negatív színekkel)

Megköszönöm, ha valaki leírja nekem, hogy hogyan használjam a raw formátumot.

Pöri-Kori Creative Commons License 2010.12.06 0 0 12033

A másik, hogy sajnos itt Debrecenben nem eloxás senki, 35 km-re van a legközelebbi hely - ahogy én tudom- , ott is csak napokkal később vállalták volna, igazából ez volt a legfőbb szempont. Sajnos azonnal kell minden nem nagyon tudok várni; az egyik hibám a sok közül. De amúgy jobb lett volna eloxálva tényleg, ha most csinálnám úgy csinálnám, még ha nem teljesen tökéletesen fekete akkor is. De a célnak abszolút megfelel tökéletesen működik a szerkezet.

Előzmény: Törölt nick (12032)
Pöri-Kori Creative Commons License 2010.12.06 0 0 12031

Tudom, de direkt nem eloxálni akartam, mert a múltkor, gyártattam egy válltámaszt és annak az alu cuccait eloxáltattam feketére, de nem lett olyan amilyet szerettem volna. A szilicium ötvöző anyag miatt állítólag, azt mondták. Ez is olyan anyagból lett készítve. Natúrra lehetett volna gond nélkül eloxálni de feketét akartam mindenképpen.

Nincs egyébként gond a porfestéssel sem csak számolni kell a vastagságával.

Előzmény: Törölt nick (12029)
Pöri-Kori Creative Commons License 2010.12.06 0 0 12028

Itt van pár kép a fejről. A festést sajnos itt ott le kellett marni és csiszolni, mert vastagabb lett mint amivel számoltunk, illetve amit a porfestő mondott.

Aluminiumból van a szerkezet, de azért súlya van rendesen - nem tudom egy gyári milyen súlyú - viszont atom stabil, simán elbírja a gépet, meg se rezzen.

Csak valami kisebb állványt szeretnék alá mert ez a sachtler állvány ez elég nagy és nehéz, valamint sokat takar a nadirból.

Előzmény: bodiroger (12026)
bodiroger Creative Commons License 2010.12.06 0 0 12026

én kiváncsi lennék az álványra is.. ha felraknád a képét.... de ha debreceni vagy, megoszthatjuk tudásunkat is...

Előzmény: Pöri-Kori (12022)
bodiroger Creative Commons License 2010.12.06 0 0 12025

no és hogy tetszik a templom? ahhoz képest, hogy református....

Előzmény: lacipano (12024)
lacipano Creative Commons License 2010.12.06 0 0 12024

Ezért volt ismerős a név ... de ne add fel van még ott a környéken :)

Előzmény: bodiroger (12023)
bodiroger Creative Commons License 2010.12.05 0 0 12023

na bazz, most akartam ide lemenni panát készíteni...(lacipanonak megmutatni a templomot)

de igy tovább!

Előzmény: Pöri-Kori (12022)
Pöri-Kori Creative Commons License 2010.12.05 0 0 12022

Sziasztok!

Új vagyok itt, most kezdtem a panoráma fotózást. 

Ez az első panoráma fotóm.

Saját készítésű panoráma fejjel készült.

Egy nodal ninja 5-öt próbáltam meg tervezni és kivitelezni, egész jól sikerült.

http://www.hdslr.hu/panorama/verestemplom.html

Annyi bajom van jelen pillanatban, hogy nekem egy elég masszív nagy videós állványom van. Stabil, hibátlan darab csak a nadirból elég sokat kitakar, és elég küzdelmes az eltüntetése.

Valami egyszerűbb állványt szeretnék de nem tudom mi lenne a megfelelő ami kellően stabil és viszonylag kicsi és könnyű is. 

Most tanulgatom a krpano programozását, sajnos időm az nem sok van.

A fórumot nagyjából át is olvastam, és egész sok fogalmam lett a panoráma fotózásról, még mielőtt egyáltalán csináltam volna bármit is.

Ezt köszönöm mindenkinek akik itt megfordulnak.

Üdv

laleeeee Creative Commons License 2010.12.04 0 0 12021

gömbpanorámához panoprogram,körpanorámához jó a ps is..

Előzmény: agipa (12020)
agipa Creative Commons License 2010.12.04 0 0 12020

Sziasztok!

Az előbb úgy néz ki hogy rossz topikba írtam!

Az szeretném mekérdezni hogy hogyan tudnám a szobámat úgy lefényképezni, hogy aztán panoráma képet tudjak belőle készíteni?

(PS-t vagy más panoráma programot ajánlanátok?)

üdv.

Agipa

v_sanya Creative Commons License 2010.12.02 0 0 12019
laleeeee Creative Commons License 2010.11.30 0 0 12018

Manfrotto 303SPH az egyik legstabilabb csak egy kicsit nehéz

Előzmény: pepemaga (12017)
pepemaga Creative Commons License 2010.11.30 0 0 12017

Sziasztok

Nagyon szepek a panok es 1-2 igazan kulonleges helyrol keszult!

Az olyan kepek amik latszolag "nagyon szinesek" tehat nagyon kek ég, ragyogó telt szinek stb., valamilyen szurovel fenykepezitek vagy mar mind szamitogepes utomunka? Bar gondolom a nagylatokra nem igazan lehet elotetet tenni...

Hasznal valaki Manfrotto 303SPH pano fejet? Az arat leszamitva milyen tapasztalatok vannak vele? Mennyire stabil, teherbiro, hordozhato? Megbirkozik egy nehezebb váz+obi kombinacioval is?

Olvastam, hogy favorit obi a nikkor 10.5, letezik hasonloan bevalt canon gepekhez is?

Koszonom a segitseget elore is!

gábornok Creative Commons License 2010.11.27 0 0 12016
Előzmény: lacipano (12011)
scarabaeus Creative Commons License 2010.11.17 0 0 12015

Nem mega, giga. :o)

lacipano Creative Commons License 2010.11.17 0 0 12014

Az nem tetszik hogy ha közel mész akkor olyan gyenge a minőség hogy a kitobim is jobbat produkál szürkületben - pedig hát azt tudjuk milyen :( -

Amugy nekem is tetszenek az ilyen képek, mert jópofa dolgokat lehet látni rajta. Azért azt ne feledjük hogy a Google Earth  is egy gigapano csak épp műholdról lőtték.

Előzmény: homerx (12013)
homerx Creative Commons License 2010.11.17 0 0 12013

mi nem tetszik benne amugy? en jokat szoktam ezeken szorakozni, igaz mi a google mapsen is keresgelunk helyeket jatek gyanant.

CLS Creative Commons License 2010.11.17 0 0 12012

Ma találtam az újságban a PanoramaEstate nevű cég hirdetését. 360 fokos lakás panorámákkal dolgoznak.
A gyors áttekintés után azt tippelem, hogy nem fórumtárs, aki készíti, mert az oldalon zenit és nadir nélkül készülnek a panók, ill. láttam kamera árnyékot és illesztési hibát is.

Mit gondoltok, reális-e az oldalon feltüntetett 7000Ft-os díj?

lacipano Creative Commons License 2010.11.16 0 0 12011

http://www.360cities.net/london-photo-en.html

80Mpix

- szerintem rettenet rossz a minősége - de legalább jó helyről fotózták és nem az erdő meg az utólag oda rakott torony szegély tölti ki a képet.

bodiroger Creative Commons License 2010.11.14 0 0 12010

Köszi a segítséget.. neked is és "lacipano"-nak is. ma már a krpanoval fogok felrakni panorámát! Üdv!

Előzmény: SzaboZ-ptx (12006)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!