Keresés

Részletes keresés

Falusi1 Creative Commons License 2018.08.02 0 0 2688

Vörösbort adó fajtaként a Cabernet Franc ill. Sauvignont ismerem. Elég ellenállók, de elsősorban a lisztharmat,  főleg a Sauvignont, néha megtámadhatja.

Én egybe szüretelem mindkettőt. Áztatás után tölgyfahordóban érlelem.

Mindkét fajtának terjedelmes irodalma van, mivel a világ legelterjedtebb szőlőfajtái közé tartoznak.

Előzmény: per onoszpora (2683)
per onoszpora Creative Commons License 2018.08.01 0 0 2687

Fehér szőlőnél a Cserszegi fűszerest ajánlotta egy boráruház vezetője gondolkodás nélkül. A vörös szőlőnél én a Merlot és a Kékfrankos fajtákat kedvelem. Olvasatom szerint problémás fajták. A Generoset is ajánlják, borát még nem kóstoltam.

Előzmény: Maci_P (2684)
Maci_P Creative Commons License 2018.08.01 0 0 2686

Nincs, de még ismerőseim sem próbálták.

Előzmény: zsorsz (2685)
zsorsz Creative Commons License 2018.08.01 0 0 2685

Medinával van tapasztalatod?

Előzmény: Maci_P (2684)
Maci_P Creative Commons License 2018.08.01 0 0 2684

A rezisztens fajtákat szinte alig használják komoly borokhoz, leginkább a tömegtermelés részét képezik (tipikus eset a Bianca). De ez nem a fajtákat minősíti, csak még nem fedezték fel őket. Nálam jelenleg a Néró, Viktor, Göcseji Zamatos és Solaris fajták vannak kipróbálás alatt, nagyon jól teljesítenek, de azért vannak hátulütőik is: termékenyek, ezért komoly korlátozást kell végezzek, hogy ne teremjék túl magukat, hamar érnek, ezért madár/vad-kár adódik, mert ebben az időszakban még nincs nagyon más szőlő érésben (Solaris a napokban 22MM körül van), nagyon magas cukorfok, ebből adódóan 14-15-ös alkohol is előfordulhat, Néró fürtkocsánybénulásra hajlamos (és leginkább ezt eszik a madarak, őzek a kék színe miatt). Azt kell kitaláljad, mit szeretnél csinálni, milyen területed van, és ahhoz érdemes megkeresni a megfelelő szőlőt. Ha bármelyik érdekel, megkóstolhatod nálam.

Előzmény: per onoszpora (2683)
per onoszpora Creative Commons License 2018.07.31 0 0 2683

A csemegeszőlők mellé szeretnék egy- egy  fehér- és vörösbort adó szőlősort is telepíteni. Lehetőleg ellenálló fajtát. Az otellót lecserélném. Milyenek a jelenlegi vezető borszőlő fajták? Ehhez kérnék segítséget.

Előzmény: Kulicz (2682)
Kulicz Creative Commons License 2018.07.31 0 1 2682

Néhány tavalyi oltásom, melyektől sokat várok. Igyekszem a hibáikat is említeni, már amennyire ennyi idő alatt ezeket meg lehetett figyelni. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=lbCKEQhfL60&t=335s

 

Nyilván sokunknak meg vannak ezek a fajták, mit tapasztaltatok velük kapcsolatban az elmúlt években?

per onoszpora Creative Commons License 2018.07.24 0 0 2681

Köszönöm  a válaszokat.

Előzmény: gyurka kertész (2680)
gyurka kertész Creative Commons License 2018.07.22 -1 0 2680

Helló!

 

Én a szöllőnek a nevét fehér kábelcsatornára itom fel fekete alkoholos filcel és nagyon bevált 2 éve már nem kopott le !! üdv!

Előzmény: per onoszpora (2674)
Kulicz Creative Commons License 2018.07.22 0 1 2679

Én savas filccel, vagy lakkfilccel írom a fajta nevét és az északi oldalra rakom. Ha elhalványodik, újrakörmölöm.

 

 

Pár száz forint a Tesco-ban.

Előzmény: per onoszpora (2674)
Ali-bá Creative Commons License 2018.07.21 0 0 2678

Színes aluminium lemezkébe bekarcolva vagy gravirozva a nevet: 'örök élet + 1 nap'.

Előzmény: megjoz (2675)
robágsz Creative Commons License 2018.07.21 0 0 2677

A múlt hónapban még a héj alá oltást tartottam a legjobbnak, mert a zöld vesszők csúcsáról leszedett alanyok sokszor megelőzték a korábbi fás oltásaimat. Az amiről a fényképet júni 1.-én felraktam, mostanra összeadva 4 méternyi vesszőket hajtott. Viszont Pintjanónak volt igaza, tényleg nagyon időjárásfüggő módszer. Később közel sem eredtek olyan jól. mint májusban. Főleg amik hónaljhajtásokkal készültek.

 

Én a jelöléshez beszereztem 13 féle szigetelőszalagot. Örök élet. 

Lakkfilcet próbáltatok már? Én a vasak jelölésére vékonyan író lakfilcet használok. Olyan mint a festék, ha megfolyik még a rozsdát is visszafogja.

Előzmény: Kulicz (2672)
Maci_P Creative Commons License 2018.07.21 0 0 2676

Ezt idén találtam:

https://www.magics.shop.hu/127x160mm_kis_onrogzitos_faiskolai_cimke_-_tyvek_609?keyword=faiskola

Megfelelő filccel sok évre jó (a filc még kiválasztás alatt - de korábban kaptam már megírt, ilyen cimkéket, 2-3 évesen is jók)

Előzmény: per onoszpora (2674)
megjoz Creative Commons License 2018.07.20 0 0 2675

Sok éves kisérletezés után a legtartósabb a HB jelű grafit ceruza! UV és esőálló, csak szándékosan törölhető. Általában a műanyag lapkák hamarabb széttöredeznek.

Előzmény: per onoszpora (2674)
per onoszpora Creative Commons License 2018.07.20 0 0 2674

Szépek az oltásaid. Nekem problémám a táblácskák. Az írószerben mindenféle jó filcet meg lapocskákat ajánlottak, de az írás lekopik. Hogy csináljátok, hogy sokáig megmaradjon az írás a táblácskán?

Előzmény: gyurka kertész (2671)
Jani71 Creative Commons License 2018.07.20 0 1 2673

Nálam is van egy-két héj alá oltás. Nagyon erős alanyba tettem. Jól adta a héját, nem volt kínlódós.

Egyértelműen nehezebben indultak, lassabban fejlődnek, vékonyabb vesszőket hajtanak.

De azért nem panaszkodom, végeredményben sikerültek. Ugyanezek a fajták ékoltással is vannak.

Látványosan jobbak lettek. Sok sikert az új fajtákhoz!

Előzmény: Kulicz (2672)
Kulicz Creative Commons License 2018.07.20 0 1 2672

Nálam az idei oltások elég későn indultak és fiatal leveleiket nagyon letámadták az atkák (csak kénnel védekeztem ellenük). A héj alá oltást azért nem kedvelem, mert általában a vékony oltócsapból akkor is nagyon vékony hajtás ered, ha az alany nagyon erős volt és mintha a növekedése is gyengébb lenne. Nálatok másként van esetleg?

 

https://www.youtube.com/watch?v=pZLsOEnFKGc

gyurka kertész Creative Commons License 2018.07.17 0 0 2671

Üdv mindenkinek!

 

az idei oltások ilyen fejlettségben vannak!

 

Kép:

     Lengyel csokoládé

          Regina

vlacko Creative Commons License 2018.07.03 0 0 2670

Tavaly kaptam Pintjanótól Kosmonaut oltóvesszőket. Szépen meg is eredt, és most termés is van, ami már olyan szép bordó színű, amilyennek lennie kell. Normális az, hogy ilyen korán érik?

sakkmatt54 Creative Commons License 2018.06.28 0 0 2669

Szia Csongrad megye melyik reszeröl irsz szeretnem felvenni kapcsolatot .

Előzmény: Tibi364 (2616)
robágsz Creative Commons License 2018.06.22 0 0 2668

A gyökereztetésnél megfigyeltem, hogy a nagyon vastag vesszőkben nagyon sok erőtartalék (tápanyag) van. Az egyrügyes darabkák is sokáig elvannak, hajtanak gyökér nélkül. Szerintem van még esélyed az 1 hónapos oltások elindulására. Vizet meleget kapnak, főleg ha hozzátok is jutott a mai esőből.

Előzmény: VERSZERKER (2665)
robágsz Creative Commons License 2018.06.22 0 1 2667

Azt nem írtam tegnap, hogy én a nagyon vastagok nemeseknél, vágva "meghámozom" őket a kalluszig, majd erre illesztem rá a kettévágott nemest. Nem tudom hogy ez, vagy a nóduszba tolás segít, de az idén nagyon jól sikerültek a vastagok is. Persze lehet a kedvező időjárás is az oka.
Tavaly év elején én is sokat tönkretettem a nem elég tiszta oltókéssel. Meg a vas sniccerrel. Nekem is elrothadtak az illesztésből kiindulva. Majd én is folyamatos fertőtlenítésbe kezdtem. Hipót, vagyis háztatrási fehérítőt használtam, majd folyó vízzel leöntöttem. Mostanság lustább vagyok, ritkábban hipózok, csak leöntöm vízzel az oltóbicskát, és egy kicsit megpucolom. Sokszor csak a levágott alanyban húzom végig, az is megtisztítja. Majd egy kavicsra vagy a szigszalagra rakom, hogy ne kerüljön a talajközelbe.

Persze a metszőolló más ügy. De én azt csak a fás nemesek darabolására használom, azt meg úgyis megfaragom utána a tiszta késsel. 

Szerintem ennyi elég, meg a tiszta kéz.

 

"nálam sok oltás még mindég nem indult el."
Nekem most folyamatosan indulnak alsó rügyből, a sikertelennek hitt fásoltások. Az idén, itt, nagyon szeretett minket az időjárás. :)

 

 

Előzmény: VERSZERKER (2665)
woodruff Creative Commons License 2018.06.22 0 1 2666

Szigetszentmiklóson  13500 forint ,és most csak 60 méterest lehetett kapni.

 

  woodruff

Előzmény: zkap (2663)
VERSZERKER Creative Commons License 2018.06.22 0 0 2665

Sok oltáshoz használt alanyvesszőm hüvelykúj vastagságú volt.

Szerintem dupla olyan vastagok mint amilyet te a képen feltettél.

Ezeket ,volt amelyiket már 1 hónapja oltottam ,de nálam sok oltás még mindég nem indult el.

Főleg ezek a vastagok.

Sajnos a sterilitásra nem nagyon figyeltem.

Még élnek mert mikor megkaparom zöldek.

Tanultam belőle.

Jövőre oltáskor egy tálcát fogok használni,rajta fehér ronygyal ezen tárolok mindent.

Vágás előtt swicsbe mártom a vesszőket.

A kés és az olló fertőtlenítéséhez pedig  a pálinkafőzésnél visszamaradt ,réz elejét fogom használni minden oltás előtt.

Sajnos sok oltásom elfertőződött az idén,vagyis elrothadt a vágásnál.

Oltáskor az oltószalagokat ,meg a kést is a koszos zsebembe dugdostam vissza minden egyes alkalommal.

Néha szemmel láthatóan koszosak voltak a szalagok.

 

Előzmény: robágsz (2664)
robágsz Creative Commons License 2018.06.21 0 0 2664

Szia  VERSZERKER ! Gondolom már felhasználtad azokat a hüvelykujjnál is vastagabb nemeseket, amikhez nem tudtál oltási módszert. Én is gondolkodtam a problémán, és megpróbáltam a nóduszba rakni.  2-ből 2 sikerült, pedig már gyökereztettem néhány napja, amikor eszembe jutott hogy kipróbálhatnám. Akkorra már barkásodtak a rügyei.

Előzmény: VERSZERKER (2521)
zkap Creative Commons License 2018.06.21 0 0 2663

szia ,hol vásárolhato ez az oltószalag ?

 

Előzmény: woodruff (2662)
woodruff Creative Commons License 2018.06.20 0 1 2662

Én az idén sok mindennel kísérleteztem.

Egy példaként sok tőkémet beoltottam tavaly Vénusz fajtával ,csak azért ,hogy az idén a Vénusz közben oltásra ráolthassak nemesebb nagy szemű ,nagyobb fürtű fajtát.

Tudvalevő a Vénusz érésidelye nagyon korai.

Kíváncsi leszek  az érési időben ,külalakban ,ízben ,változik e az eredeti fajtához képest.

Én a zöld oltáshoz Japán oltószalagot használok.

Ezt teljes hosszában tekerem a vágástól a nemes végéig.

A szemet is be lehet vele tekerni ,mivel ha az elkezd duzzadni ,átszakítja az oltószalagot

Ezt később se kell levenni .

Mert végtelenségig nyúlik , és későbbiekben elfoszlik.

Maci_P Creative Commons License 2018.06.19 0 1 2661

Oké, speciel a Hamburginak tényleg elég jellegzetes íze van, aki kóstolta, bárhol felismeri, csak nem tudtam, hogy hazánkban van olyan terület, ahol ennyivel korábban tudnak érni a szőlők, mert még Szeged környékén is csak 1-2 héttel érnek korábban. Meg persze az is kérdés, ki mit nevez érettnek, mert én arra gondolok, amikor a magok nagy része már barna, de a csemegék egy része enné jóval korábban is fogyasztható (többé-kevésbé)

Előzmény: vlacko (2660)
vlacko Creative Commons License 2018.06.19 -1 0 2660

minden tök korán érik.

És biztosan hamburgi, eleve kék és muskotályos csemegeszőlőből nem sok van, másrészt a levele elég jellegzetes.

Előzmény: Maci_P (2659)
Maci_P Creative Commons License 2018.06.19 0 1 2659

Vagy nem Hamburgi az a szőlő mégsem. 1-2 hetet előre tud hozni egy-egy speciális alany, esetleg egy jó évjárat, de bő egy hónapot nem igazán. De ha mégis olyan jó helye van, ahol tényleg bő egy hónappal korábban érik, akkor az összes többi fajtájának is kéne kb. ezt produkálnia. Nekem tavalyi évben sem jött sokkal előrébb az érése a fajtának, csak amennyire a többinek is.

Előzmény: robágsz (2658)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!