Vörösbort adó fajtaként a Cabernet Franc ill. Sauvignont ismerem. Elég ellenállók, de elsősorban a lisztharmat, főleg a Sauvignont, néha megtámadhatja.
Én egybe szüretelem mindkettőt. Áztatás után tölgyfahordóban érlelem.
Mindkét fajtának terjedelmes irodalma van, mivel a világ legelterjedtebb szőlőfajtái közé tartoznak.
Fehér szőlőnél a Cserszegi fűszerest ajánlotta egy boráruház vezetője gondolkodás nélkül. A vörös szőlőnél én a Merlot és a Kékfrankos fajtákat kedvelem. Olvasatom szerint problémás fajták. A Generoset is ajánlják, borát még nem kóstoltam.
A rezisztens fajtákat szinte alig használják komoly borokhoz, leginkább a tömegtermelés részét képezik (tipikus eset a Bianca). De ez nem a fajtákat minősíti, csak még nem fedezték fel őket. Nálam jelenleg a Néró, Viktor, Göcseji Zamatos és Solaris fajták vannak kipróbálás alatt, nagyon jól teljesítenek, de azért vannak hátulütőik is: termékenyek, ezért komoly korlátozást kell végezzek, hogy ne teremjék túl magukat, hamar érnek, ezért madár/vad-kár adódik, mert ebben az időszakban még nincs nagyon más szőlő érésben (Solaris a napokban 22MM körül van), nagyon magas cukorfok, ebből adódóan 14-15-ös alkohol is előfordulhat, Néró fürtkocsánybénulásra hajlamos (és leginkább ezt eszik a madarak, őzek a kék színe miatt). Azt kell kitaláljad, mit szeretnél csinálni, milyen területed van, és ahhoz érdemes megkeresni a megfelelő szőlőt. Ha bármelyik érdekel, megkóstolhatod nálam.
A csemegeszőlők mellé szeretnék egy- egy fehér- és vörösbort adó szőlősort is telepíteni. Lehetőleg ellenálló fajtát. Az otellót lecserélném. Milyenek a jelenlegi vezető borszőlő fajták? Ehhez kérnék segítséget.
A múlt hónapban még a héj alá oltást tartottam a legjobbnak, mert a zöld vesszők csúcsáról leszedett alanyok sokszor megelőzték a korábbi fás oltásaimat. Az amiről a fényképet júni 1.-én felraktam, mostanra összeadva 4 méternyi vesszőket hajtott. Viszont Pintjanónak volt igaza, tényleg nagyon időjárásfüggő módszer. Később közel sem eredtek olyan jól. mint májusban. Főleg amik hónaljhajtásokkal készültek.
Én a jelöléshez beszereztem 13 féle szigetelőszalagot. Örök élet.
Lakkfilcet próbáltatok már? Én a vasak jelölésére vékonyan író lakfilcet használok. Olyan mint a festék, ha megfolyik még a rozsdát is visszafogja.
Sok éves kisérletezés után a legtartósabb a HB jelű grafit ceruza! UV és esőálló, csak szándékosan törölhető. Általában a műanyag lapkák hamarabb széttöredeznek.
Szépek az oltásaid. Nekem problémám a táblácskák. Az írószerben mindenféle jó filcet meg lapocskákat ajánlottak, de az írás lekopik. Hogy csináljátok, hogy sokáig megmaradjon az írás a táblácskán?
Nálam az idei oltások elég későn indultak és fiatal leveleiket nagyon letámadták az atkák (csak kénnel védekeztem ellenük). A héj alá oltást azért nem kedvelem, mert általában a vékony oltócsapból akkor is nagyon vékony hajtás ered, ha az alany nagyon erős volt és mintha a növekedése is gyengébb lenne. Nálatok másként van esetleg?
Tavaly kaptam Pintjanótól Kosmonaut oltóvesszőket. Szépen meg is eredt, és most termés is van, ami már olyan szép bordó színű, amilyennek lennie kell. Normális az, hogy ilyen korán érik?
A gyökereztetésnél megfigyeltem, hogy a nagyon vastag vesszőkben nagyon sok erőtartalék (tápanyag) van. Az egyrügyes darabkák is sokáig elvannak, hajtanak gyökér nélkül. Szerintem van még esélyed az 1 hónapos oltások elindulására. Vizet meleget kapnak, főleg ha hozzátok is jutott a mai esőből.
Azt nem írtam tegnap, hogy én a nagyon vastagok nemeseknél, vágva "meghámozom" őket a kalluszig, majd erre illesztem rá a kettévágott nemest. Nem tudom hogy ez, vagy a nóduszba tolás segít, de az idén nagyon jól sikerültek a vastagok is. Persze lehet a kedvező időjárás is az oka. Tavaly év elején én is sokat tönkretettem a nem elég tiszta oltókéssel. Meg a vas sniccerrel. Nekem is elrothadtak az illesztésből kiindulva. Majd én is folyamatos fertőtlenítésbe kezdtem. Hipót, vagyis háztatrási fehérítőt használtam, majd folyó vízzel leöntöttem. Mostanság lustább vagyok, ritkábban hipózok, csak leöntöm vízzel az oltóbicskát, és egy kicsit megpucolom. Sokszor csak a levágott alanyban húzom végig, az is megtisztítja. Majd egy kavicsra vagy a szigszalagra rakom, hogy ne kerüljön a talajközelbe.
Persze a metszőolló más ügy. De én azt csak a fás nemesek darabolására használom, azt meg úgyis megfaragom utána a tiszta késsel.
Szerintem ennyi elég, meg a tiszta kéz.
"nálam sok oltás még mindég nem indult el." Nekem most folyamatosan indulnak alsó rügyből, a sikertelennek hitt fásoltások. Az idén, itt, nagyon szeretett minket az időjárás. :)
Szia VERSZERKER ! Gondolom már felhasználtad azokat a hüvelykujjnál is vastagabb nemeseket, amikhez nem tudtál oltási módszert. Én is gondolkodtam a problémán, és megpróbáltam a nóduszba rakni. 2-ből 2 sikerült, pedig már gyökereztettem néhány napja, amikor eszembe jutott hogy kipróbálhatnám. Akkorra már barkásodtak a rügyei.
Egy példaként sok tőkémet beoltottam tavaly Vénusz fajtával ,csak azért ,hogy az idén a Vénusz közben oltásra ráolthassak nemesebb nagy szemű ,nagyobb fürtű fajtát.
Tudvalevő a Vénusz érésidelye nagyon korai.
Kíváncsi leszek az érési időben ,külalakban ,ízben ,változik e az eredeti fajtához képest.
Én a zöld oltáshoz Japán oltószalagot használok.
Ezt teljes hosszában tekerem a vágástól a nemes végéig.
A szemet is be lehet vele tekerni ,mivel ha az elkezd duzzadni ,átszakítja az oltószalagot
Ezt később se kell levenni .
Mert végtelenségig nyúlik , és későbbiekben elfoszlik.
Oké, speciel a Hamburginak tényleg elég jellegzetes íze van, aki kóstolta, bárhol felismeri, csak nem tudtam, hogy hazánkban van olyan terület, ahol ennyivel korábban tudnak érni a szőlők, mert még Szeged környékén is csak 1-2 héttel érnek korábban. Meg persze az is kérdés, ki mit nevez érettnek, mert én arra gondolok, amikor a magok nagy része már barna, de a csemegék egy része enné jóval korábban is fogyasztható (többé-kevésbé)
Vagy nem Hamburgi az a szőlő mégsem. 1-2 hetet előre tud hozni egy-egy speciális alany, esetleg egy jó évjárat, de bő egy hónapot nem igazán. De ha mégis olyan jó helye van, ahol tényleg bő egy hónappal korábban érik, akkor az összes többi fajtájának is kéne kb. ezt produkálnia. Nekem tavalyi évben sem jött sokkal előrébb az érése a fajtának, csak amennyire a többinek is.