Végül most októberben kivágtam a fát (kép alább). :-( Háttérben egy 220 literes hordó, ennek megfelelően a fa már egész nagy volt, ezzel együtt a még épp ágakon hozott összesen kb. egy tányérnyi gesztenyét....
Csatlakozom azokhoz, aki euro-japán hibridet szeretnének vásárolni.
Teljesen új vagyok még ezen az oldalon és megmondom őszintén a segítség kérés vett rá elsősorban a regisztrációra.
Egy gyönyörű szép gesztenye fánk van az udvarunkban Én ültettem bő 10 évvel ez előtt. A mai napig alig hozott termést pedig méretéből azt hinné az ember, hogy nem győznénk betakarítani a termését.
Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy valóban csak 20 éves kora körül kezdi majd "ontani" a termést, vagy esetleg lehet valamilyen különleges "kívánsága" amiről nem tudok. A fa teljesen egészségesnek látszik, minden évben reménnyel tölt el, hogy roskadásig van virággal, aztán alig van rajta pár darab gubacs. Tavaly összesen 5db gesztenyénk volt pedig a fánk már túl ér az első emeleten.
Helló nagy becsben tartom a gesztenye fám ez kb5-éves de még nem termet 2-db rendeltem csak a másik ki szárat szeretnék még venni olyat mint a képen látam hol lehet rá szert teni akor aszt mondod hogy várhatok termést pedig nagy fa rajongó vagyok minden fajtát kedvelek meg van is gyümölcsösöm kösszi ???
Köszönöm a választ. Már azt hittem ide többet nem jön senki, olyan régen tettem fel a kérdést.
Szórtama töve köré 5-6 nagy marék érett szmarha trágyát, azt betakartam fűnyesedékkel. Így jó lesz? Lehet, hogy az éjszaka még eső is lesz és jól belemossa a gyökeréhez.
Valóban a levelei szép zöldek, hozza a rengeteg virágot, egészségesnek tűnik. Hát, akkor most már csak várni kell, hogy hasson a táp és ősszel meglátjuk.
Mivel a fákhoz annyira nem értek, az miért fontos, hogy oltványra cseréljem esetleg? Akkor ez mi lehetett?
Ha a földdel lenne probléma, akkor a levele jelezné. (sárgulás, klorózis)
Próbáld meg, hogy takarod a talaját trágyával, vagy bármilyen szerves anyaggal. Száraz időben öntözzed, és legalább 2-3 alkalommal komplex műtrágyát (Volldünger) is adjál neki.
De ha ennek ellenére jövőre sem képes rendes gesztenyét hozni, akkor cseréld le egy oltványra!
Nekem van egy szelídgesztenyefám a kertben, 5-6 éve megvan már. Az első évben 1 termést hozott, amiben rendes méretű gesztik voltak. Azóta egyre többet terem, nem vészesen sokat, csak látszik, hogy évről évre több. De a baj az vele, hogy nem bírja megérlelni a termést, felnyílás előtt lepotyog és az ami tovább fennmarad az is csak kis lapos gesztiket növeszt. Ez miért van? Lesz ebből még valaha rendes termés, vagy ki lehet vágni? Egyenlőre még türelmes vagyok és bizakodó, de ez szerintem csak kínlódás a részéről. Lehet, hogy a földjével lesz a probléma, de nem tudom mit tehetnék ez ügyben.
sziasztok tudna nekem valaki segíteni szeretnév venni szelídgesztenyét mert felénk csak a tescoba lehet kapni és az nagyon nem jó vettünk a kislányommal egy fél kilót és kb.6 szemet tudott belőlle becsemegézni pedig nagyon szeretné, de nem nagyon akarok érte pénzt adni a tescoba mert úgy is tudom hogy nem jó,segítsetek nekem légy szíves hogy meglephessem finom gesztenyével:70 4104396-os számon tudunk eggyeztetni ha valaki megszán.köszi
Megnéztem az oldaladat, látom, hogy nagyon profi :-) Tanácsot is tudnál adni? Kiskertbe összesen két gesztenyefát szeretnék a többi gyülömlcsfa közé olyan helyre, ami alapvetően nem gesztenyetermesztő vidék. Az egyik Bouche de Betizac lesz a terveim szerint. A másik meg akkor lehetne egy hazai fajta, ami porozza, de azért maga is terem. Viszont a hat fajta közül nem tudom, hogy melyik a legjobb. A talaj homokos, amit savanyú tőzeggel tervezek keverni (áfonyánál is ezt tettem), mert a gesztenyének tudtommal savas talaj kell. Műtrágyát nem használok, mindent a biogazdálkodás szabályai szerint végzek. Vecsésen van a kert, ami Közép-Magyarország. Egyik legszárazabb hely, így locsolni mindenképp tervezem. A fő szempont a Betizac megporzása, ezért az is fontos, hogy a porzós virágai megfelelő időben nyíljanak, és hogy az első porzós virágzás minél hamarabb következzen be. Továbbá a hely sem olyan hatalmas, így a gyengébb növekedésű fák jobbak lennének. Jó lenne, ha legalább részlegesen tudná önmagát is porozni, mert több fára nincs hely, a Betizac meg steril. És az sem árt persze, ha viszonylag ellenálló a betegségekre. Kösz a tanácsot!
Akkor próbáld meg úgy, csak minél előbb. Figyelj oda, hogy a kambium (a kéreg és a fás rész találkozása) zöld legyen, mert ha barna, akkor már ott a gomba.
A fertőzött részt égesd el minél előbb (szalonnasütés).
Sok helyen árulnak Bouche de Betizac hibrid szelídgesztenyét. Szeretnék is venni ilyet, mert sok jó tulajdonsága van, de úgy tudom, hogy nemcsak hogy nem önporzó, hanem steril a pollenje. Más eurojapán hibrid fajtát meg nem látok sehol árulni. Mi lehet a megoldás?