Az én kedves kislányomat is rendszerint többnek nézik. 98-as ruhák kellenek, Bár gyártótóól is függ, néha jó a 92-es. Mi kicsit soványabbak vagyunk csak 12 kg és 25-ös lába van. Gergő pedig 11 hónaposan 86-os ruhákat hord.
Ügyes volt Norbi! :-) Majd én is beszámolok csütörtökön. Emmus nem kifejezetten koraszülött, bár 38. héten született és állítólag voltak külső jegyei, amik arra utaltak, hogy túl korán, pl. egyáltalán nem, voltak mellbimbói, de azóta meglettek, szerencsére :-) 3890 gr volt, most nem éri el 11 kg-t, 2,5 évesen. A lába 21-es, épp hogy, és 86-os ruhákat hord. Kicsi, na :-)
Ja, 3. napja kettesben alszanak a gyerekek. Egész jól ment eddig. Igaz, tegnap nem is fértek el volna máshol, egy heverőn nyomorogtunk mi. Földön alvás lesz, mert reggel úgy keltünk, mintha le sem feküdtünk volna.
Olvasni én is olvasok, de aztán rohanás. Tegnap kettesben voltunk itthon párommal, na mit csináltunk? Hát pakoltunk. Kiürítettük azt a szobát, ami tele volt bútorokkal.
Most szusszanok, késik a villanyszerelő, gipszkartonos.
Zorkát beíratta az óvónő drámapedagógiára, lovaglásra. Várja.
Zádor se nagyon beszél, talán egy- egy igazi két szótagú szava van. De karattyol mindig. A bölcsi hatására mond reggelente egy mondatot is: anya emme neee! Fordítsam? És érdekes módon, mivel Zorkát nem tudta megszólítani, elkezdte Lidinek hívni. Ez a 2. neve, apja szokta néha ugratni ezzel, vmikor elhallotta.
Kb 1 órát voltunk bent. Egy szoba 2 foglalkoztatóval és egy halom játékkal. Norbi tökéletesen viselkedett 1 perc alatt feloldódott. Le kellett venni a pulcsit, és a nadrágot, hogy megfigyeljék a mozgását, és letapizták. Hagyott mindent, kedves volt azt csinálta amit a foglalkoztató akart játszani.
A lényeg: a korához képest teljesen normálisan viselkedik. Sőt a rajzolást is megmutatta és ez már a korához képest fejlett dolog. A beszédre figyeljek irjam le mire mit mond és egy hónap mulva kell telefonálni és mondani mi a fejlődés.
NÁlunk különösebb "probléma" nem volt. Csak hát naptárilag a 37.-héten született, és ezért az óvatosság. A kórházba is ugy kezelték mintha koraszülött lett volna, meg a doki is azóta. Mert, hogy pici volt(2850g, és 49cm), és óvatosak voltak vele.(Szerintem meg nem volt pici, én még ekkora sem voltam annó2400g) A sérvet is erre fogták, hoy korán bujt ki és azért volt..... Más nem volt. Most ez van. Na cihelődünk, oszt majd mesélek, mesélek....
Kristóf elmúlt két éves mire beszédnek lehetett nevezni azt amit csinált. Addig csak szavak, abból sem túl sok. Aztán beindult a dolog és most ott tartunk, hogy néha könyörögni kell egy kis csöndért. Szó szerint az van, hogy onnantól, hogy kinyitja a kis csípáját odáig míg este el nem alszik folyamatosan beszél, kérdez. 3 évesen "pultot" csinált magának és mögéállt majd a következőket adta elő : " Hölgyeim és uraim! Én vagyok a polgármester." Azért remélem ténylegesen nem lesz politikus a drága, de hogy beszélni tud, az biztos. :))
Lépcsőzés kb. 3 éves korától ment felfelé, lefelé kb. 4 éves korától. Addig csak egy-egy lábbal lépett a lépcsőkre. Most meg a szívbaj kerülget mikor rohan lefelé a 4-ikről.
Kiváncsi vagyok, mit mondanak. Mondjuk Norbi jóval fiatalabb, szerintem is rendben van ezek alapján. Én is azért viszem el Emmust, mert nekem az is megnyugtató, ha közlik, hogy hülye paramama vagyok, minek ezzel a gyerekkel foglalkozni, amúgy is mindent jóval a többiek után csinál amióta csak megszületett. Mondjuk elég sok eü problémája van/volt (lyukas szív, tüdőverőérszűkűlet, refluxból adódó sok légúti betegség, elmaradt mozgásfejlődés), amik miatt lehet elmaradása, de jobb, ha megnézik.
A levél elküldése után már nekem is eszembe jutott az internet. Nézelődtem és találtam is és sütöttem is, de sajna nem a jó receptet választottam. A legtöbb recept ugyanis úgy kezdődött, hogy 1 kg liszt és 8 tojás és még a többi meg a töltelékbe 10 tojás fehérje és a többi. Ezt soknak találtam mennyiségileg is és árban is. Viszont volt egy amihez csak 28 deka liszt és 2 tojás kellett, na ,meg az apróság. A tölteléke nagyon finom lett, de a tésztát hiába vártam, hogy hátha bepuhul, azzal még sajna most is verekedni lehet.
Mona
Majd érdekelne, hogy mit mondtak. Mi elkezdtünk Gergővel rajzolni. Végre már nem veszi a szájába a cerzákat és élvezi, hogy az eddig tiltott dologgal szórakozhat. Ami a beszédet illeti nekem ilyenkor (mármint 11 hónaposan), Enikő már egy csomó mindent mondott, gergő viszont még semmit. Csak most bróbálkozik a mamával és a babával, de az már egészen jól megy. Tudom ez még nem jelent semmit, de azért kíváncsi vagyok.
Egyedül ő sem lépcsőzik, de futni fut mint a nyúl. Túlságosan is, a múlthéten sikerült is felnyalni a betont úgy, hogy a szája szanaszét repedt, orrán száján dőlt a vér. Én frászt kaptam és gyenge idegomlást, ő 5 perc múlva ugy csinált mintha semmi nem történt volna. A szája 2 napig Angelina Jolis volt, meg lila is, az orra is de ki figyelt rá??? Én, ő nem!
Szavakat használ, viszont 100%-as megértem, amikor csak bólogat, vagy mutogat. Erre mondta a gyerekorvos, hogy ez nem jó, mert látta ő is hogy mindent megérteni amit mutogat, csak nem mondja ki. Vagy ha igen, akkor csak az első két betűt pl.: busz=bu, tea=te, a kaja érthető mert az vagy nyamm-nyamm, és mutattja is a szájához veszi a kezét és ugy csinál mintha enne. Vagy hami. És az adom, amit ha kér, vagy ad akkor is ezt mondja.
Viszont mi holnapra kaptunk időpontot 10:00-ra. Majd referálok mit mondtak. De igy telefonon érdeklődtek, hogy miket csinál, elmondtam és azt mondta hogy nem látja értelmét hogy elmennjük, de ha én akarom akkor persze. Mondtam hogy akarom, mert nehogy az legyen hogy 1 év múlva kiderül valami probléma, és akkor meg késő legyen. Inkább nézzék meg és mondják azt hogy nincs semmi baj, mint legyen és nem vittem. Üdv.
Bocs, hogy belekotty, mekkora a fiad? Mi csütörtökön megyünk Emmával, mert ő se beszél valami sokat. Vannak szavak, amiket használ, vannak kitalált szavai, gyakorlatilag mindent megért, de főleg halandzsázik, azt viszont ezerrel. De a sok ö-hm-ö-hm között nem mindig értem meg, és ez gyakran idegesíti, felhúzza magát rajta. Plusz a mozgásfejlődésével se vagyok elédegett, a lépcsőt utálja, kézen fogva most már hajlandó le és felmenni, egyedül nem, és mindig uganazzal a lábbal lép, futni bizonytalanul tud. Ő márciusban volt 2 éves.
Csatlakozom a betegek táborába. Olyan náthás voltam a héten, hogy alig láttam. Azért most már jobb a helyzet. :)
Kristófommal - életében először - voltunk cirkuszban. Nagyon- nagyon élvezte. Teljesen "elaléltam" amikor műsor közben megszólalt, hogy "Nagyon, nagyon köszönöm, hogy elhoztál ide."
Viszont vannak sajnos rossz híreim is. Voltunk CT-n és a tüdeje rosszabb állapotban van, mint ahogy a doktornő gondolta. Sajnos vannak a tüdejében nem légtartó területek. Úgyhogy a gyógyszerek mellett még inhalálni is kell minden nap. Kötelező az úszás és a sóbarlangra is rábólintott a doktornő.
És ezek miatt már jár az emelt családipótlék és a közgyógy is a srácnak (bár jobban örülnék, ha semmi ilyesmi nem járna).
Na jól van, akkor én sem lógok ki a sorból... Egy hete beteg vagyok (takony) de ebből 2napig nem bírtam felkellni az ágyból. Azt hiszem rég volt ilyen nyavajám ami igy ágyhoz vágott volna. Norbi péntek óta taknyos, de csak az orra folyik. Én még mindig nem jutottam el a tüdődokihoz... :(, de majd egyszer tuti.
Olyan rég írtam hogy nem tudom ujságoltam-e, hogy Norbinak a körzeti orvosa javasolja a Korai Fejlesztőbe való menetelt. Mert: még mindig nem beszél. Ennyi. Hát majd kérek időpontot és elviszem. Nem tartom valószínűnek, hogy agyilag zokni lenne a gyerek, de ha az orvos javasolja, akkor megyünk. Hátha a hisztijére is adnak tanácsot.
Örülök a jó híreknek. A mandulásoknak kevésbé. :-(
Nálunk a héten mindenki szép sorban megbetegedett, láz, torokfájás, nátha. Így aztán nagy mázli volt, hogy anyukám pont most szerda-csütörtökön jött (szegény el is kapta a nátha részét).
Most a két kisebbik már egész jól van, én is, a nagy és a párom csak a náthát kapták el, de nem teríti le őket szerencsére.
Piros,
Látszik, hogy élvezték a gyerekek az állatkertet. Biztos a sütögetést is fogják, az enyéim is szeretik (főleg Csongor, ő minden kajakészítésben nagyon lelkesen vesz részt).
Én a net helyett most a befőzésekkel voltam elfoglalva. Egy kis savanyúság, lecsó meg szilvalekvár került ennek eredményeként a spájzba. Remélem jó is lesz. Sajna a szilvalekvárom nem lett az a kanálmegallós, de azért lekvárnak így is kitűnő lesz. Valahogy este 8 körül fejeztem be a szilvafőzést, mert már kiakadt a kezem a sok kavargatástól, de jövőre tovább főzöm!
Ma meg sütéssel foglalkozom és holnap is, mert a lányom névnapja van és sokan is jönnek hozzánk. Hókifli, kalács és hasonlók. A jövő hétre pedig egy kis csigatészta készítést terveztem. Ezt remélem a lányom is élvezni fogja, hogy "mancsolhat" a tésztával. Így már csak Gergőnek kell vmit kitalálnom arra az időre.
Vakinek nincs a kis kosárkaformákhoz meg a receptje? Én a nagyitól örököltem , de nincs hozzá receptem. Előre is köszi.
Ami kétszer is kimaradt. Zádor tejallergiás csoporttársának az anyukája gyerekorvos, most fejezi be a homeós képzést. Nagyon jókat beszélgettünk múlt héten, megerősített mindenben. Ami kedvemre való: szeretne Tatán rendelőt nyitni.
Azt hittem, hogy nem győzök majd visszaolvasni, de látom, mindenki elfoglalt. Tegnap lett újra net, de ma meg pont ide szerelnek radiátort.
Konyhánk, meg az egyik gyszoba majdnem kész, 7végén bútorozzuk be elvileg.
Zorka továbbra is imádja az ovit, de az orrmandulája már most duzzadt kicsit. Ami meglepetés: Zádor is szeret bölcsibe menni. Reggel sír pár percet, de utána élvezi, du. alig lehet hazahozni. 4. naptól ott is alszik. Óvónővel sokat tud játszani, tegnap már csak hárman voltak, többiek betegek.
Nekem felüdülés az itthon töltött 5 óra egyedül, pedig mindig van vmi dolgom.
Azt hittem, hogy nem győzök majd visszaolvasni, de látom, mindenki elfoglalt mostanában.
Tegnap lett újra net, de ma meg pont a szgép helyére radiátort fognak szerelni.
A konyhánk, meg az egyik gyszoba majdnem kész, 7végén bútorozzuk be.
Zorka továbbra is imád oviba járni, de az orrmandulája már most duzzadt egy kicsit.
Ami meglepetés: Zádor is szeret bölcsibe menni, reggel sír pár percet, de utána élvezi. 4. naptól kezdve ott is alszik. Tegnap hárman voltak, többiek betegek lettek.
Nekem felüdülés a napi 5 óra itthon, pedig mindig van dolgom.
PISKO, Nosztalgiával olvastam a nyaralásotokról. Olyan rég voltam Spanyolországban... Ott ugyan nem oylan gazdagok, mint az olaszok, de azért a fíling megvan.
Brekus, Nagyon jók a képek! Hihetetlen hosszú haja van Kingának, gyönyörű kislány! Rólad meg senki meg nem mondaná, hogy nem most érettségiztél. Ki néz így ki három gyerek után?
Piros, Várom a ti képeiteket is. :-)
Nagymamák és nagypapák: Úgy látom, mindenütt vannak súrlódások. :-( Nálunk anyós nem szól bele semmibe, és szívesen lát egy-egy gyereket, ha más is van nála olyankor (egyre nehezebben mozog bottal is). Rögtön lekapcsolja a tévét, ha megyünk, többnyire nem ad nekik nassolni, inkább akkor rendes vacsorát kapnak (igaz, az lekváros vagy mézes kenyér). Az én szüleimről már esett itt szó, főleg apukámról. Bizony jó is az a többszáz kilométer.
Ma hazajöttünk a nagymamától. Én úgy fordítanám, hogy hazajöttem kipihenni magam. A gyerekek megint élvezték. Csináltak homokozót és hintát is a mamiék. Voltunk a veszprémi állatkertben is, amit a lányom nagyon élbvezett. Lovagolt , tevét etetett, egy csomó állatot megsimogatott. Na és persze folyamatosan újjongott örömében.
Majd teszek fel képet is, ha feltöltöttük.
Kicsit visszaolvastam. A nagymamák tényleg érdekesek néha. Az anyósom és apósom szuper jó! Tényleg. Mikor nyaralni voltunk az idén ők vigyáztak egy hétre a gyerekekre és semmi gond nem volt. Anyukám a héten kijelentette, hogy látta a tv.ben az egyik műsort és, hogy a lányom pánikbeteg. Na ehhez szóljatok. Mert szerinte az nem normális, ha egy két éves gyerek( még nem vagyunk két évesek) Ragaszkodik az anyjához. Bár nem tudom mit akar, Simán elment vele a boldba, a nagyapjával a játszótérre.... és én nem voltam vele és nem is hiányoztam. Szóval nem lóg folyton a nyakamom, bár ha ráordít a nagyapja, szerintem természetes, hogy rögtön hozzám akar szaladni. Az ordibálásból volt is egy kis nézeteltérés.....
A fiamról már nem is beszélve. Ő le van maradva. Már járnia kéne ( most 10 hónapos) , És beszélhetne is. Csak azt nem veszik figyelembe, hogy a fiuk eleve később érnek és mi ráadásul másfél hónapot kórházban voltunk és mikor hazajöttünk, akkor a hat és fél hónapos fiam ott tartott, mintha újszülött lenne. A fejét nem bírta megtartani, fordulni sem tudott..... Szóval egyébként azt találták ki, hogy én pihenhessek , legközelebb elhozzák a gyerekeket magukhoz én meg itthon pihenek. Szerintetek elengedném őket?