Keresés

Részletes keresés

deliriousnomad Creative Commons License 2011.05.26 0 0 4211

Előbbi egy középszerű gitáros, soha nem lett belőle senki, utóbbi meg benne van még ma is a világ 10 legjobbja között.

Az első rész egy hülyeség, valószínűleg maga Mustaine háborodna fel rajta a legjobban. A második tízes listát ki állította össze? Ja, hogy úgy érted, a te tíz kedvencedben benne van? Az más...

Ez a szükséges plussz hiányzik a kilépése óta a Megadetből, és bár azóta sem csinálnak rossz lemezeket, de - főleg a RIP-hez képest - a zsenialitás már hiányzik belőlük.

Csak ismételni tudom magamat: a Risk vele készült, ott kapott a legnagyobb beleszólást a dalokba, és számomra messze az a Megadeth legszarabb lemeze minden szempontból.

Egyébként nem vitatom Marty jelentőségét a Megadethben, tény, hogy a Mustaine - Friedman - Ellefson - Menza felállás volt a legjobb, de túlspirázzák a témát. Menzánál meg aztán főleg.

Előzmény: Yoda 2010 (4210)
Yoda 2010 Creative Commons License 2011.05.26 0 0 4210

Az a 3 demo, amire hivatkozol, bűn gyenge. Piszokul meglepődtem, amikor először hallottam. És újfent megállapítottam, hogy mekkora húzás volt Marty leszerződtetése a Megadethbe. Egyszerűen klasszis nótákat csinált azokból az alapokból. Másrészt 3 dalból még nem lehet teljes következtetést levonni az egész albumra, ilyenformán azokból még nem látható, hogy mit tett hozzá az egész lemezhez, de gyanítom, hogy nagyon sokat. Polandot és Martyt pedig nem lehet egy szinten emlegetni, mert egyszerűen más ligában játszanak. Előbbi egy középszerű gitáros, soha nem lett belőle senki, utóbbi meg benne van még ma is a világ 10 legjobbja között. Ezenkívül igaza van Mirrmurrnak, nézd meg a zenészek előéletét is. Azért Marty már a Megadeth előtt is letett valamit az asztalra, olyan minőségű anyagokat (2 Cacophony, Dragon's Kiss), amire pl. Mustaine szólóban soha nem lenne képes. Ezeken a lemezeken megnézheted, hogy mint szerző, miket művelt. A csatlakozása előtt a 'deth egyszerűen csak egy tucatzenekar volt, szinte csak Mustaine botrányai, Metallicás múltja miatti érdeklődés tartotta életben a média felhajtásával a zenekart. Abban is tévedésben vagy, hogy Jason Becker volt a Cacophony lelke. Egyrészt teljesen egyenrangúak voltak, mind lemezen, mind koncerteken, másrészt újfent meg kell nézni, hogy mindkettő zseniális nótákat szerzett. Ezenkívül gyanítom, hogy nem ismered Marty szólólemezeit, mert azokból láthatnád, hogy egyedül is mire képes. Ez a szükséges plussz hiányzik a kilépése óta a Megadetből, és bár azóta sem csinálnak rossz lemezeket, de - főleg a RIP-hez képest - a zsenialitás már hiányzik belőlük.   

Előzmény: vsiivz (4206)
deliriousnomad Creative Commons License 2011.05.26 0 0 4209

Hogyhogy mi vagy ki? Hát Mustaine. Aki a Countdownnal nyilván tudatosan fordult egy emészthetőbb, dallamosabb irányba, és kiderült, hogy ezen a terepen is remekül otthon van, a társai meg tökéletesen egészítették ki, nyilván annak is köszönhetően, hogy Marty alapvetően melodikusabb vonalról érkezett. Abba most ne menjünk bele, miért történt ez a váltás, szerintem egyaránt közrejátszott benne az, hogy a RIP-et nem lehetett volna azon a vonalon megfejelni, meg az, hogy a Metallica kihozta a szintén letisztultabb fekete albumot.

Egyébként Marty keze a Risken volt benne a legtöbb dalban, és Mustaine utóbb elég rendesen igyekezett is a nyakába varrni azt a lemezt. Nyilván Dave dönt mindenben, de hajlok arra a későbbi Friedman dolgok ismeretében, hogy Marty ott tényleg szabadabb kezet kaphatott, mint előtte. Jól sült el? Kurvára nem.

Előzmény: Törölt nick (4208)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4208

Tegyük fel, hogy dalszerzőként Marty nem jó. Ez is elképzelhető. De akkor mi vagy ki alakította olyan rendhagyóan profi albumokká a Countdown-Youthanasia-Cryptic mesterhármast a RIP után? A producerek? Ott már nem volt Poland sem, Nick pedig szintén nem abba a körbe tartozott, aki komolyan befolyásolhatta volna az irányt azon kívül, hogy istenként dobolt. (a Cryptic-en főleg)

Előzmény: vsiivz (4204)
Mirrmurr Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4207

Jason Becker akkora tényező, hogy jócskán meghaladta korát, úgy kb. 20 évvel. Az abszolút kedvencem. Nem véletlen, hogy a mai feltörekvő gitárosok nagy része rá hivatkozik, technikában, de főleg szerkezetben, harmóniákban utánozhatatlan, amit alkotott. Ha kellett, gonosz volt, ha kellett, könnyfakasztó. Friedman-nel meg olyanok voltak, mint a Jin és a Jang.

Egész véletlenül őket hallgatom múlt csütörtök óta egyfolytában.

Előzmény: vsiivz (4206)
vsiivz Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4206

azt a 3 demot meghallgatva semmit sem adott hozza  :o)

de tenyleg

csak egy jo szologitaros, aki jo szolokat jatszott oda ahova mondtak

mustaine megirta a boci-bocit, friedman meg eljatszotta

persze, te gitarbuzi szemszogbol nezed a dolgot, es a szolokra gerjedsz

en inkabb a dalokat egeszukben nezem, es nem talalok valtozast a demok es a vegleges verziok kozott a szolok kivetelevel

(de mustaine is valtoztatott a sajat szoloin a demokhoz kepest)

a cacophony-ban meg en beckert szerettem, aki 18-19 evesen atlepett friedmanen

a perpetual is sokkal jobb, mint a dragon's kiss, a little ain't enough meg maga a csoda

(de ez persze csak az en velemenyem, es hozzatartozik az is, hogy meg friedman nelkul szerettem meg a megadethet, es mar nelkule szerettem meg meg jobban; es mindket alkalommal poland volt a szologitaros)

Előzmény: Mirrmurr (4205)
Mirrmurr Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4205

Ez mind OK, el is lehet fogadni. Azonban ha meghallgatjuk Marty addigi életművét, a két Cacophony-t, Jason Becker és a saját szólólemezét, akkor hallható, mit adott hozzá a Megadeth zenei/dallamvilágához, és ezt nem lehet összemosni Polanddal. Olyasmit akarok érzékeltetni, hogyha a Boci, boci tarkát játszaná el barátunk, akkor az is csakis az ő keze lenne, az ő dallamvilága. És ebben volt igazán erős, ezt hiányoljuk/sírjuk vissza, várjuk el minden jelenlegi és esetleges további szólistától a Megadeth soraiban.

Egyszerűbben szólva nagyon magas a léc.

(Poland egyik szólólemezétől sem tudok lehidalni, pedig bírom a stílusát.)

Előzmény: vsiivz (4204)
vsiivz Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4204

vitatod? miert? hallgasd meg

a rust in peace ujrakiadasara mustaine rapakolt 3 demot

azok meg friedman csatlakozasa elott keszultek, es poland jatszik mustaine mellett

a take no prisonersnek meg a szolojat is atvette egy az egyben friedman

(ezt egyebkent meg mustaine is megjegyzi a bookletben)

velemenyem szerint poland jelenlete a zenekarban sokkal fontosabb volt, mint friedmane

ott volt a kezdetekkor, vele rakta ossze mustaine az attorest jelento rust in peace albumot, es ott volt az ujrakezdesnel is

sajnalatos, hogy mustaine-nel egyutt durvabb parost alkotnak, mint steven tyler es joe perry, mar amennyiben a drogozasi szokasaikat vesszuk alapul

teny, hogy friedman jobb szologitaros, de ezt senki nem is vonta ketsegbe

szemelyes velemenyem, hogy dalszerzokent friedman nem jo - egyedul a scenes tetszett valamennyire a szololemezei kozul, de az is inkabb kitaro miatt

polandtol a return to metalopolist viszont szeretem, es tetszik a damn the machine is

Előzmény: Yoda 2010 (4202)
Atom-anti Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4203

Teljesen egyetértek. Mustaine nem tanul a hibáiból. A talicskából kirúgásából sem azt vonta le következtetésnek, hogy nem kéne bunkózni, és csapatjátékosnak kéne lenni, hanem alapított egy bandát, ahonnan az egyszemélyi diktátort nem lehet kirúgni, inkább ő fogyassza a tagokat, ha kell albumonként.

Előzmény: Yoda 2010 (4202)
Yoda 2010 Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4202

Én nem is erre gondoltam konkrétan a felvetéssel, mert alapjában véve igazad van a szerzőséget illetően. (Azt viszont vitatom, hogy csak a szólókat írta volna pl. a R.I.P.-en Marty.) Arra próbáltam célozni, hogy ha Mustaine-nek lett volna elég esze (mint ahogy nem volt), akkor a kezdetektől fogva sokkal jobban megbecsülte volna Friedmant, akár azzal is, hogy feltünteti szerzőként, ne adj isten beleszólást enged a zenei irányvonal meghatározásáért, több zsetont ad neki a tagságért, stb.  Ezek mellett, mint azt előzőleg is írtam, több teret enged neki a lemezeken, akár teljes saját számok formájában, amihez viszont ő társult volna be esetleg társszerzőként. Szerintem ez nem lett volna olyan nagy áldozat egy világklasszis gitáros bandában tartásáért. És végül is a pozitív fejlemények (amennyiben persze sikeres dolgokat hoznak össze), csak a banda hírnevét öregbítette volna. Ehhez képest (bár ezt mindenki tudja), a 'deth lessüllyedt a Mustaine kísérőzenekara szintre, annak minden negatívumával. Ennek fényében szerintem kár keseregni azon, hogy Marty valamikor is visszamegy-e, vagy sem. Amíg a helyzet, Mustaine hozzáálása alapvetőn nem változik meg, ennek semmi realitása és értelme nincs. Azon túl se nagyon.

Előzmény: Törölt nick (4199)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4201

Abból, hogy Marty a megadeth-ben játszott, azért nemcsak Mustaine profitált. Mindkét fél, nagyjából egyforma mértékben. A megadeth messze átlagon felüli kategóriába lépett a tuti felállással, de ezzel együtt Marty is kitűnő referenciát kapott. Azzal pedig, hogy végül Marty és Nick kilépett, a megadeth visszament a So Far, Peace Sells szintre amitől vagy jobbat vagy rosszabbat csinált az elmúlt néhány évben. Ami nem éppen kevés, de már messze nem az amit a 90-es években a megadeth neve jelentett.

Atom-anti Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4200

Igen, nem volt zenekarom. Elhiszem, hogy nem szokás megjelölni, de ez szerintem akkor is igazságtalan. Azt sugallja, hogy a dal szerzője mindent hangról-hangra úgy írt meg, ahogy azt hallod a felvételen. Pedig nem.

(Behlert én sem szeretem, csak megkockáztattam egy kijelentést.)

Előzmény: Törölt nick (4199)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4199

"Ha Friedman csak egyetlen hang változtatást is javasolt, ami végül az albumon megvalósult, akkor már meg kéne jelölni társszerzőként."

Nem volt még soha zenekarod, fogadjunk.

A többi szólógitároshoz hasonlóan Friedman írta az összes szólóját, ezt készpénznek veheted. Ezek szerint Friedman minden dalban társszerző? Hát nem. Ahogy nem társszerző a saját zenekara minden egyes dalában Kerry King, Hammett, Skolnick (stb) sem attól, hogy játszik egy szólót. A dobosok szintén jellemzően maguknak találják ki a dobtémákat, ettől még nem szerzők, "csak" dobosok.

Előzmény: Atom-anti (4195)
Mirrmurr Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4198

Ne vedd szó szerint, csak azt tudom mondani.

Jeff Young egy fantáziátlan gitáros, elég megnézni a mostani videóit is, pfff. Behler pedig a legszarabb mind közül. Pontosabban a szar, a többiek jók voltak. OK, Shawn meg sótlan.

Előzmény: Atom-anti (4197)
Atom-anti Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4197

Nem járok messze. Minden interjúban megkérdezték Menzától a megából való kilépése után, hogy tényleg Mustaine írta-e a RIP-es dobtémákat, mert zseniálisak. Erre Nick mindig azt válaszolta: "hangról hangra úgy és azt kellett ütni, ahogy Dave akarta". Most nem találom a neten, de nem egyszer olvastam. Nagyon megmaradt bennem, az eredeti szöveg, szó szerint eredetiben valami "as Dave wanted to" formában állt.

Maradjunk abban, hogy Dév nem csak seggfej, hanem pofátlan is. Én a helyében nem ékeskedtem volna más tollával, főleg úgy nem, hogy előbb-utóbb úgyis kiderül, hogy én nem tudok ilyet összehozni egyedül. Ami nem is csoda, Dave nem dobos.

Meg az még hagyján, hogy Menza, meg Friedman, de én utólag Jeff Youngot és DeGrassót is visszasírom. Noha az utóbbi hangzását nem szerettem annyira (túl hangosan ütött, vagy túlzottan hangosra keverték), de messze verte a többi dobost (Vinnie Colaiutát kivéve). Mai hangtechnikával lehet még Chuck Behler is többet tudna összehozni a Drover gyereknél.

Vinnie Colaiuta
Előzmény: Mirrmurr (4196)
Mirrmurr Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4196

Nagyon messze jársz a valóságtól, mikor azt gondolod, hogy Dave találja ki, mikor, melyik tamot vagy cint kell megütni, milyen dallamú szólót játsszon a gitáros, stb. Valamint a Megadeth Dave Mustaine vállalkozása, az elejétől kezdve így volt, és attól még, hogy jófej/seggfej a többiekkel szemben, ez tény marad, hogy egy dalt, harmóniavázlatot, fő dallamot ő talál ki és teszi lemezre, a többiek felcicomázzák, a szerző ő marad. Az meg egyéni megegyezés kérdése, hogy ki milyen részben ad ötletet egy dalhoz, mennyire változtatja meg az egyéni elképzelést. Tanbkcsapdáéknál Lukács a motor, főleg szövegek terén, mégis egyenlő részben részesülnek a bevételekből. Ezt előre szokták tisztázni. A főnök a főnök, ez van.

Előzmény: Atom-anti (4195)
Atom-anti Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4195

Arról is. Hiába jó az alapötlet, ha nincs kidolgozva a körítés. A körítést is pont olyan nehéz kimunkálni, mint az alapot. Ha Friedman csak egyetlen hang változtatást is javasolt, ami végül az albumon megvalósult, akkor már meg kéne jelölni társszerzőként. Az általad írtak nem magyarázzák meg, hogy Menza szerepéről is miért hazudnak. Biztosan belenyúlt, jobbak lettek tőle a dobtémák, említést érdemelt volna a munkája. Ehelyett ott vigyorog az album hátulján: a Composed by Dave Mustaine (Lucretia*, Tornado Of Souls*, Dawn Patrol*) *Composed by D. Mustaine / D. Ellefson.

Előzmény: Törölt nick (4194)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4194

A dalszerzés nem a dobtémák és/vagy a szólók kidolgozásáról szól.

Előzmény: Atom-anti (4192)
4umos Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4193

"Nem is értem, hogy Eleffson hogy érte el, hogy 3 RIP-es dalnál szerepelt a neve társszerzőként."

tudod, ennyit számít a "haverizmus"...a régi narkós, bulizós cimbora. kell ennél több magyarázat?!

Előzmény: Atom-anti (4192)
Atom-anti Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4192

Igen, ezt én is mondom mindig, de a megafanok nem hisznek nekem. A RIP-től kezdve nem csak Mustaine írta a dalokat. A hivatalos álláspont, és Friedman, Menza is azt nyilatkozza, hogy mindent Dave írt hangról hangra, de ez egyértelmű hazugság, lehet a tagok titoktartási szerződést kötöttek jó pénzért. A szólókon, a keleti témákon, stb. hallatszik, hogy nem Mustaine írta. A dobtémák is egészen mások, mint előtte, sokkal magasabb dimenzióban vannak megírva, ilyeneket Mustaine azóta sem tud írni, de még csak megközelíteni sem tudja azóta ezt a színvonalat. Álszent és gerinctelen dolog volt mindent az ő neve alatt feltüntetni. Nem is értem, hogy Eleffson hogy érte el, hogy 3 RIP-es dalnál szerepelt a neve társszerzőként. A CTE albumtól kezdve már legalább feltüntette őket társszerzőként, de ott sem minden dalnál, pedig tuti, hogy mindegyikbe beleadtak valami többletet a tagok. A mostani mega lehet azért ilyen gyenge, mert a dalokat most már tényleg csak Mustaine írja. Az Endgame-en csak a The Hardest Part és a Head Crushernél van feltüntetve a társszerző.

Előzmény: Yoda 2010 (4191)
Yoda 2010 Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4191

Egyetértek. Szerintem a Megadeth-es karrierje sajnos már az elején rosszul indult azzal, hogy pl. a R.I.P.-en nem szerepelt szerzőként, noha világosan hallható, hogy nem csak a szólókat "szállította le", hanem itt-ott részt vehetett a dalszerzésben is. Annak idején pedig mindenki úgy vélte, hogy Marty-val Mustaine megfogta az "Isten lábát", de már a kezdetekkor sem becsülte meg eléggé. Később persze névlegesen több szerepet kapott, és persze a jogdíjakból is részesült, de ez már nem volt neki akkora kihívás, mint az induláskor. És igen, Mustaine újra (nem először és vélhetően nem utoljára) hibázott akkor, amikor nem engedett Martynak több lehetőséget a banda lemezein. Simán el tudtam volna képzelni, hogy pl. albumonként egy-egy Marty instrumentalizmust hallgassak, és még 2-3 általa szerzett nóta is belefért volna, persze olyan, ami illik a banda zenei koncepciójába. Elfértek volna a CD-ken, legfeljebb nem 50, hanem 65-70 percesek lettek volna. És? Emellett persze csinálhatta volna a szólólemezeit is, ha van még zenei mondanivalója. Szóval Mustaine nem tanul(t) a korábban elkövetett saját hibáiból sem, ennek lett a következménye a kiválás. Broderick-el ugyanezt csinálja, csak őt még annyira sem respektálja, mint Marty-t. Én sem látom esélyét annak, hogy a közeljövőben, vagy bármikor visszatérjen a 'deth-be, mert annak nem sok értelme volna. Minek? Hogy megint más "szekerét tolja"? Sokkal boldogabb azzal, amit jelenleg csinál. Viszont annak inkább szurkolnék, hogy térjen vissza a régebbi hagyományosabb zenei közegbe, akár szólóprojekt keretein belül, akár egy rendes zenekarral. A "mi" európai konzervatívabb zenei felfogásunk nem veszi be egykönnyen ezt az újfajta Marty stílust, de a japcsik komázzák. Nem tudunk mit tenni, csak reménykedni, hogy egyszer valamikor visszakanyarodik a klasszikus rock/metál témák felé.  

Előzmény: Mirrmurr (4188)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4190

Ez azért teljesen más helyzet. Friedmant jelen helyzetben hat ökörrel sem lehetne visszarángatni a Megadethbe, nem Mustaine-en múlik a dolog. Friedman boldog, megtalálta magát ebben az európai szemmel minimum fura popkultúrában, látszik rajta, hogy ezt élvezi, ezt akarja csinálni.

Előzmény: 4umos (4189)
4umos Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4189

szerintem kb. ugyanúgy 99% esélyt adott volna nagyon sok ember úgy 1,5 évvel ezelőtt még arra, h ellefson-t visszaveszi mustaine. aztán, tessék! nála már nem lehet/nem érdemes még csak latolgatni sem ilyen dolgokban. bármi megtörténhet.

Előzmény: Mirrmurr (4188)
Mirrmurr Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4188

Marty nagyon beleásta magát a japó (pop)kultúrába, és minden jel arra mutat, hogy nem nagyon akar belőle kiszakadni. Ott él, japán a felesége is, perfektül beszéli a nyelvet. Jól elvan, a bankszámla sem visszhangos, a kb. 10.000.000 eladott lemez ezt garantálja.

Nekem is nehezemre esik a dobgép és a mulatós (mert nincs rá jobb szó) alapok elviselése, ugyanakkor a játéka miatt mindent megbocsátok neki. Olyan dallamvilága van, hozzá olyan technikája, ami utánozhatatlan és teljesen egyedi. De persze, nagyon szeretném hallani-látni egy rendes, hagyományos rockbanda soraiban, az maga lenne a mágia. 99%, hogy Dave mellett már nem fogjuk őt viszontlátni.

Előzmény: Atom-anti (4180)
Atom-anti Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4187

Nem azt írtam, hogy vészes. Alapjában véve nem rossz, és nem is hallgathatatlan, de könnyen unható, divatos, laza valami. Ő ennél többre hivatott. Egy átlag gitárostól lehet ez jó teljesítmény lenne, de tőle mindenki többet vár.

Előzmény: Yoda 2010 (4184)
4umos Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4186

ja, ellefson után jöhetne ő is. bár, roppant ügyes, és szimpatikus nekem chris broderic. igazából sajnálnám, ha csak azért rúgná ki egy szép napon mustaine, mert marty megúnta a japán bohóckodást, és bejelentkezett a megadeth-be.

Előzmény: Törölt nick (4181)
Atom-anti Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4185

Kétségtelen, a legjobb helye a megában lenne, de sok más zenekar is szívesen fogadná. Laza rocktól kezdve bármilyen metál alműfajig bármelyik stílusban megállná a helyét.

Előzmény: Törölt nick (4181)
Yoda 2010 Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4184

Üdv!

Ezzel azért vitatkoznék. Sokan leírtak már ehhez hasonló dolgokat Marty újabb keltezésű munkáiról, és korábban én is elhittem sajnos ezeket a véleményeket, de azért nem ennyire rossz a helyzet. Olyannyira nem, hogy pl. a szólólemezei közül a Music for Speeding, a Tokyo Juke Box, vagy a Loudspeaker nagyon is jók (8-9 pontos lemezek), az Exhibit a Live in Europe (2008) pedig egyszerűen lemossa az összes Megadeth albumot, amit a 2000-es kiválása óta csináltak Mustaine-ék. Persze én is szívesebben hallgatnám ha "vegytiszta" (neo)klasszikus metalt játszana, némi keleties beütéssel (Cacophony!!!) csak arra akarom felhívni a figyelmet, hogy nem olyan vészes a jelenlegi Friedman stílus sem, mint az lassan már közvélekedéssé megy át. Jó, jó, persze a technós (vagy punkos? (a la Green Day)) alapokra pakolt nóták nekem sem a legnagyobb kedvenceim, de amikor ezekre az ütemekre kezd el szólózni, az még mindig zseniális! 

Előzmény: Atom-anti (4180)
4umos Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4183

köszi. sok mindenről nem maradtam le, úgy veszem ki. :-)

Előzmény: Fafara (4178)
4umos Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4182

elhiszed, h bármikor ki tudok fizetni 5800-at egy koncertjegyre? :-) sőt, sokkal többet is fizettem már ki ilyen célra. nem az összeg nagyságával van bajom, de nem látom arányosnak, ha majdnem dupla annyiért megkaphatsz egy slayer-megadeth-et is akár. és akármennyire is jó gitáros marty, ezzel a bohóckodásával én biztos nem néztem volna meg még 2000 HUF-ért sem, ex-megadeth tagság ide vagy oda.

Előzmény: Mirrmurr (4179)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!