Én sokat használom, szerintem nagyon jó. De azért oda kell rá figyelni mert időnként komplett hülye.
Megkérdeztem tőle hogy miért lehet delfinezéssel gyorsabban haladni víz alatt mint gyorsúszásban, amire azt válaszolta hogy egyik ok az hogy a víz alatt kisebb a légellenállás. :D De legalább korrigálja magát ha az ember rávilágít hogy mekkora hülyeség amit ír. Persze részben igaz amit ír, mert a légellenállás az valóban kisebb :DDD
Ezzel szemben viszont sok olyan adatot tud kikeresni pikk-pakk amire nekem semmi esélyem sem lenne, és elvégez nagyon komplikált számításokat is.
pl. ellenőriztettem vele a Hoth - Bespin fénysebesség alatti utazási számításaimat, amit néhány éve beszéltünk meg itt.
És az kijött.
Nagyjából, mivel ő 9.8 m/s számolta a gyorsulást én meg 10 m/s-mal. De azért volt vele gond, mert közben kicsit megfeledkezik dolgokról. Mint például ez itt:
De ha az ember jól adja meg a paramétereket, és odafigyel akkor lehet tőle kapni jó válaszokat.
Star Wars ON
Sőt, amit nem tudtam csak megsaccoltam azt ő tudta, és így korrigálni tudtam a számításaimat. A Hoth és a Bespin közötti legkisebb valószínű távolság ugyanis nem 40 AU, hanem inkább 64.
Jaja, én is így látom. A ChatGPT egész értelmes analízist adott, csak nem akartam bemásolni az egészet. Az is marha jó, hogy ez nem egyszerű kérdezek-felelek, hanem megjegyzi az eddigi beszélgetést. Először 600-800 ISD-t számolt, de aztán írtam neki, hogy hohó, az Executort+HCS-t is beleszámoltad? Akkor javította magát, hogy hát igen, ezek azért sok erőforrást elvittek, kevesebb lesz az :)
(Persze a szárazföldi erők is komoly erőforrásba kerülhetnek, de az most nem számoltuk bele.)
Még azt is hozzáfűzte, hogy az endori csatában lehetett volna sokkal több birodalmi hajó, de a következők miatt lett "csak" akkora az endori birodalmi erő (nyilván azon felül, hogy Lucas ennyit tudott 1984-ben megjeleníteni):
- Itt volt a flotta krémje, köztük az Executor és természetesen a HCS, aminek a főszerepet szánta a Császár, a flottának csak meg kellett akadályoznia a felkelő flotta elmenekülését (ez a ROTJ-ból is kiderül)
- Szándékosan nem vonultatott fel nagyobb erőket az Uralkodó, hogy a felkelők elbízzák magukat és meg merjék őket támadni
- Logisztikai és taktikai szempontokat is figyelembe vettek (a csatákat ugyanúgy emberek irányítják, mint a II.VH. hajócsatáit, és több ezer hajó koordinálása nem lenne túl hatékony, bár emlékeim szerint a regényben a Császár ebbe is besegített)
Egyébként azon gondolkoztam, hogy a Föld meg tudna-e építeni egy csillagrombolót, most nyilván figyelmen kívül hagyva, hogy technológiailag sehol sem vagyunk ehhez, csak nyersanyagok+munkaerő szintjén. A Föld össz acéltermelése 2022-ben 1,8 milliárd tonna volt, szóval acél van bőven :) Persze tekintve a Földön lévő nagyobb projektek időigényét (nagy hidak, gátak) melyek éveket vesznek igénybe, egy ISD-t azért elvehetne akár 10 évet, még ha minden ország össze is fogna.
"Azon töprengtem, hogy mennyire megalapozott az, hogy a Birodalomnak több ezer, mások szerint több tízezer csillagrombolója, több Executor osztályú szupercsillagrombolója volt"
Ezen már elgondolkodtam régebben, mert több videóban, hozzászólásban és Quora beszélgetésben több ezer Csillagrombolót emlegetnek, aminek nem sok értelmét láttam.
És arra jutottam hogy több ezer csillagromboló az túl sok. Egyébként konkrétan 25000 Csillagrombolót emlegetnek, ami teljes nonszensz.
Információk amik szerintem fontosak: A Birodalmi flotta feladata a rend érvényre juttatása a Birodalom által ellenőrzött területeken. A Csillagrombolók olyan hajók, amelyeket nem kell egy helyen állomásozni. A hiperűr utazás lehetőségével legfeljebb egy-két hét alatt átvághatnak a galaxis egyik végéből a másikba, tehát megfelelő elosztással legkésőbb 1-2 nap alatt bárhol ott lehet egy jelentősebb haderő.
Azaz: Így egyáltalán nincs szükség több ezer Csillagrombolóra, még akkor sem, ha csillagrendszerek tízezrei vannak a galaxisban. Továbbá az hogy vannak, az nem jelenti hogy olyan probléma is van mindenhol egy időben, ami miatt szükség lehet arra hogy mindenhol állomásozzon egy-két Csillagromboló. És ha nincs rá szükség, akkor logikus hogy nem fordítanak hihetetlen mennyiségű erőforrást ennyi hajó megépítésére, fenntartására, a személyzet képzésére, ellátására, fizetésére stb.
A kérdés tehát az, hogy akkor hány lehet. Nos, vannak erre utalásaink, amikből következtetéseket tudunk levonni.
"- The Rebel alliance is too well equipped. They are more dangerous than you realize. - Dangerous to your starfleet commander, ..."
"- A Lázadók Szövetsége túlon túl erősek. Veszélyesebbek, mint ön gondolja. - Veszélyesek az ön csillagflottájára nézve, ..."
Tehát ha a Lázadók Szövetsége veszélyes a csillagflottára nézve, akkor vagy a Lázadók Szövetségének több ezer nagy hajója van, vagy a Birodalomnak van sokkal kevesebb, mint azt egyesek gondolják. Viszont azt is tudjuk, hogy a Lázadók Szövetségének minden nagyobb hajója ott volt az Endor-i csatában:
"Rebel Commanders were planning their next move against the evil Galactic Empire. For the first time, all warships in the Rebel Fleet were being brought together, to form a single Great Armada."
"A lázadók parancsnokai a következő lépésüket tervezték a gonosz Galaktikus Birodalom ellen. Most először vonták össze a Lázadó Flotta összes hadihajóját, hogy egyetlen Nagy Armadát alkossanak." (forrás: The Story of Return of the Jedi audio)
Ez már azért meglehetősen jól behatárolja azt hogy mennyi hajó lehet, habár gondolom azért itt meg azt is figyelembe kell venni, hogy még nem volt CGI és spóroltak a készítésnél. A birodalmi flotta méretére utaló információként lehet értelmezni azt is amit Solo mond:
"The entire starfleet couldn't destroy the whole planet. It would take a 1000 ships with more firepower than ..."
"Egy bolygót egy egész csillagromboló flotta sem tudna szétrobbantani. Ahhoz minimum 1000 (hajóra lenne szükség) ... "
Tehát Solo úgy gondolja, hogy a Birodalomnak nincs ezer hajója. Ez nem jelenti azt, hogy a Birodalomnak ne lenne ezer hajója, és ugye Solonak valószínűleg nincs pontos információja erről, de ez is jelzi, hogy biztosan jóval kevesebb Csillagromboló van szolgálatban, mint több a hiedelem szerinti több ezer. Valószínűleg jóval kevesebb mint ezer.
Minden rendelkezésre álló információt, és az ezekből adódó logikus következtetéseket is figyelembe véve én úgy inkább pár százra tenném a számukat, mondjuk úgy 200-300, de lehet hogy még ez is túlbecslés. Azért nem árt kis ráhagyással dolgozni. Ez valószínűleg elégséges erő ahhoz, hogy bármilyen problémával gyorsan és hatékonyan megküzdjön. Megfelelő irányítás mellett persze.
Azon töprengtem, hogy mennyire megalapozott az, hogy a Birodalomnak több ezer, mások szerint több tízezer csillagrombolója, több Executor osztályú szupercsillagrombolója volt (és ezek mellett építgetett Halálcsillagokat), és a ROTS-ban látható flotta csak egy kis része volt a teljes flottának. A chatgpt-vel beszélgettem erről, úgyhogy fogadjátok fenntartással :) de mindenesetre érdekes dolgokat hozott ki.
Ezeket becsülte egy Imperial II osztályú csillagromboló megépítéséhez:
- több százezer tonna durasteel (SW acél)
- pár tízezer tonna transparisteel (SW üveg/plexi)
- több ezer tonna egyéb fém, ötvözet
- több tízezer szakmunkás+droid
- birodalmi kreditben számolva trilliós nagyságrend
- 2-3 év építési idő/hajó
Egy Executor osztályú SSD még elszálltabb (kb 12x költség, mint egy ISD: millió tonna nagyságrend durasteel, 5-10 év építési idő) számokat hoz, és azt is tudjuk, hogy az egész Birodalom kb 24 évet "virágzott". Persze rengeteg ipari bolygó van a Galaxisban, de kb 5-10 nagy hajógyár lehetett, ahová szállították a nyersanyagot és koncentrálták az építést. Az AI szerint figyelembe véve a nyersanyag, munkaerő, hajógyár kapacitást, valamint hogy a szuperprojektekre (Executor osztály, két Halálcsillag) elmehetett a flottára fordítható erőforrások 30%-a, kb 300-600 között lehetett az ISD-k száma a ROTS idején. Ezek nagy része el lehetett szórva a Galaxisban különböző flottákban, és kb 25-30 lehetett jelen az endori csatában. (Ennek logisztikai, taktikai okai voltak amit az AI szintén kifejtett :))
Ezek fényében a folytatástrilógiában feltűnő még megább osztályú hajók és a végső ISD raktár még megalapozatlanabbnak tűnnek...
De az összes dizni sorozat szintén mellékág. És hát a megvalósításról jobb nem beszélni. Persze a vizuális a dizninél nyilván jobb, mikor egy részre többet költenek mint amibe azok a filmek kerültek anno.