Én ősszel mikor behoztam a lakásba a dipladéniát elkezdett tönkremenni: potyogtatta a leveleit, sárgult.Gondolom fázott!Odaadtam anyósomnak,h nevelgesse a panelban (bár megmondom őszintén nagyon féltettem,mert nem egy növényguru).Aztán májusban elhoztuk,addigra hatlamsat nőtt,de ici-pici levelei voltak,így visszavágtam.Most szép, méretes leveleket hoz,már csak a virágzást várom. Tavaly Hévizen voltunk nyaralni,és ott vettük.Szóval nemcsak szép,de emlék is fűződik hozzá!!!
Én meg azokat csodálom, akiknél virágzik, mert nálam csak nő :)
Meg azokat is csodálom, akiknél áttelel a dipladénia. Már két éve kísérletezek vele, nyáron csodálatos, aztán telelés közben kipurcan. Minden szépsége ellenére befejeztem, mert egynyáriként tartani drága mulatság. Pedig a pirosnak meseszép színe van :(
hát... csak általános tanácsot tudok adni: elvirágzás után metszd vissza annyira, amennyire neked tetszik. ha kinövi a lakást, akkor sincs baj, amíg van metszőollód, egyszerűen akkorára kell vágni, hogy kényelmesen tudd gondozni :)
Sziasztok, örülnék, ha valaki tudna tanácsot adni Cassia-ügyben.
Három magoncot nevelek, 2 idei kelés, 1 tavalyi, most hozza első virágát. Kb. 60 cm magas, egy szárat hozott, tetején a virágzat. Tudom, hogy elég gyorsan elég magasra nő. Hogyan tovább? Metsszem-e, mikor, mennyire? Szeretném, ha sokáig beférne a lakásba (télre).
Nyomát sem látom, teszem hozzá gyorsan, hogy szerencsére! Nő, mint akit húznak, és még a múltkori szeleket is egész jól viselte. Majd csinálok róla is képet. Növeszti az új hajtásokat lelkesen.
Viszont, amin nagyon meglepődtem: a diófa alsó ágaira akasztottam néhány futómat (szobai futóka; nyíllevél és 2 féle filodendron); nos, a piros levelű filómat betámadták a narancssárga levéltetvek!!!! Azt hittem, ezek a növények nem hajlamosak rá.... van valakinek erről tapasztalata???
Erre panaszkodtam a múltkor, hogy a csokorból csak 2 db virágot nyitott ki... a többiek is befutottak, és nagyon meglepett, mert gyönyörű, halvány rózsaszín az árnyalata!:)) viszont az illata mintha nem lenne annyira intenzív, mint a hagyományosé.
És egy másik tarka levelű is készülődik, három pici bimbót láttam rajta, úgy örülök!!! (csak nem tudtam egy képre hozni mindet)
csinos :) ezzel a növénnyel annyi a baj, hogy virág nélkül még azt sem engedném, hogy a kukámba dobják, mert iszonyú ronda. nekem legalábbis nem tetszik, de a virága kárpótolja ezt a fogyatékosságot :)
Hmmmmm... volt víz.... zuhanyozás, és májusi arany (értsd: eső) formájában egyaránt. Bár, később ki-kiöntözgettem a közepükből, hogy ne álljon benne sokáig. Érdekes egy növény:))) amúgy ma ismét megnéztem, már látok egy harmadik dudort is, a két hajtáska mellett. Furi, hogy csak ez az egy ág csinálta...
nagyanyám dracija is pont ugyanezt csinálta, miután lezuhanyozta, és víz került a közepébe. kirohadt a tenyészőcsúcs, ezért elágazott. a tiédbe nem került víz véletlenül???
Aki tud, ossza meg velem legyen kedves, miért történt:
1: a 3 ágú dracénám egyik ága középen kezdett elhalni, aztán megjelent két új hajtás a csúcs alatt. Maga a növény teljesen egészségesnek tűnik, és csak ezen az egy ágon csinálta...
2: a tarka levelű viaszvirágom először hozott virágot, de a csokornyiból csak 2-őt nyitott ki, a többi apró bimbó maradt....