Keresés

Részletes keresés

Léna007 Creative Commons License 2015.01.31 0 0 3081

A sarki fényt is látni akarom majd egyszer, de az majd egy másik utazás lesz. Ki tudja mikor és hova.

Előzmény: margitka64 (3080)
margitka64 Creative Commons License 2015.01.31 0 0 3080

Mi magunk is csodálkoztunk, hogy belevágtunk Izlandba! Ráadásul mindenki azt hitte, elment a józan eszünk, hogy mindezt télen tettük! Életem legnagyobb élménye volt,  egyetlen trópusi nyaralásért sem adnám oda! Csak éppen az nem jött össze, amiért mentünk, sajnos nem sikerült az északi fényt utolérnünk. Pedig futottunk utána rendesen, reggel sokszor azt sem tudtuk, hogy aznap este hol hajtjuk álomra a fejünket. Az időjárás szinte óránként változó volt,  időnként szikrázó napsütés, elég volt egy vékony pulcsi, egy óra múlva meg tajgai zegernye, és a többi, amikről már írtam. Amíg nem jártam Izlandon azt hittem, tudom mi a tél, de most, hogy jártam, már fogalmaim is vannak róla. :) Eszméletlen jó volt, és készülünk vissza valamelyik nyáron is. Én egyébként az északi fénnyel vagyok úgy, mint Te a bálnalessel, addig megyek, míg egyszer utol nem érem! És az sem fog érdekelni, ha emiatt még a finn, vagy norvég -38C fokos télbe is el kell másznom!

A bálnalessel kapcsolatban tényleg ne hagyd lebeszélni magad (ismerlek, elég kemény vagy, ha valamit a fejedbe veszel), Sri Lankán engem sem tudtak. Utólag azt mondom, az az öt órás hánykolódás mégis megérte, pedig rohadt rosszul voltam már a végén! Viszont itt az izlandi partoknál sokkal több bálnát láttunk, de csak messziről. Az is nagy élmény volt, az emlékképeket sohasem törli ki az agyamból senki sem.

Előzmény: Léna007 (3079)
Léna007 Creative Commons License 2015.01.31 0 0 3079

Szia Margitka,

igen, elmosolyodtam, hogy ismét találkozunk itt az indexen, egy topikban, ahol nem számítottam rád, mert azt gondoltam, hogy főleg a trópusi helyekre utaztok. :-) Igen, a mail címed még egészen biztosan meg van. Köszi.

Köszönöm a bőséges leírást és tanácsokat, a tojás valóban jó ötlet, az eláll hűtés nélkül is napokat és lehet vacsira kiadós rántottákat csinálni. na, ezt mindenképpen megjegyzem.

Olvastam az útikönyvben, hogy náluk a vacsora a fő étkezés, ezért a vacsora éttermekben piszok drága, de az ebéd viszont olcsó. Az éhenhalástól nem félek. :-)

Most jöttünk nem rég haza Réunionról és ott is ilyen 4-6-szoros árak voltak, úgyhogy most még éppen szokva is vagyok ezekhez. :-) Most írom az egész beszámolót, ha valakit netán innen érdekelne.

A bálnalesről nem tudtok lebeszélni, ha nem látunk egyet sem, akkor állítólag visszadják a pénzt, de akkor lehet, hogy még megpróbálom az utolsó napon Rejkjavikból is, onnan is mennek, illetve a Snaefelsnes félszigetről is.

Előzmény: margitka64 (3078)
margitka64 Creative Commons License 2015.01.30 0 0 3078

A bálnales szerintem is elég lutri. Mi tavaly február végén, március elején voltunk kint Izlandon, és spontán láttunk a sziget délnyugati csücskében elég sokat, Grindavik környékén, a parttól úgy 7-800 méterre, de fotózni nem sikerült őket, még 200-as objektívvel sem. Ingyen ez is szép volt!

Viszont Sri Lankán, a Mirissa partnál szerencsénk volt 2 éve, sikerült pár bálnás fotót készítenem, pont olyat, amit Te is szeretnél, kicsap a farkával a vízből, illetve éppen fújja ki a szökőkutat a fejéből. Igaz, előtte már vagy 5 órája hánykolódtunk egy csöpp hajóval a vízen, és bizony azt sem tudtam a rosszulléttől merre van az előre, merre a hátra. Nagy szerencse kell hozzá!

Léna! A kajával kapcsolatban elmondom, mi hogy csináltuk. Minden este bevásároltunk a helyi boltban kenyeret, 2-3 naponta tojást, paprikát, egy doboz vajat, és a már mások által is említett gyümölcsös joghurtot. Nem volt vészes az ára, ki lehetett bírni (átlag 4-gyel kell szorozni a magyar árakat élelmiszer terén). Itthonról vittem angol szalonnát és kolozsvári szalonnát 30-30 dkg-t (igaz tél volt). Kettőnknek 10 napra elég volt e mellé egy 40 dkg-s Pick szalámi. Reggelire volt rántotta, megspékelve a fenti cuccokkal, nappalra szendvicseket gyártottam, és reggel megfőztem egy nagy termosz teát. Aztán rájöttünk, hogy nem fogunk sehol sem éhen halni, mert azért ha nem is magyar viszonylatnak megfelelően, de kint Izlandon is lehet olcsóbban kajálni. Például a Gülfoss vízesésnél a látogatóközpontban érdemes báránylevest enni, lehet repetázni ingyen, annyi péksüteményt eszel mellé, amennyi jól esik, és kis mini vajak is járnak a kajához korlátlanul. A leves olyan sűrű volt, hogy megállt benne a kanál. Aznap már nem is vacsoráztunk. Ha beülsz valahova enni, a finom, friss vizet kéretlenül is hozzák, tehát mi nem nagyon palackos vizeztünk. Aztán a nagyobb benzinkutaknál mindig van büfé (nálunk kisebb éttermeknek felelnének meg), ott hamburgerfélét lehet venni magyar forintba átszámolva 1.600-1.800 forint, de akkorák, hogy csuda (szóval nem magyar méret, szorozd meg hárommal), és a tálat telepakolják még sült krumplival is. Sok másféle kaja is van, max. 2000-2500 forintnak megfelelő áron. Legdrágábban az út végén a keflaviki Kaffi Duus-ban ettünk, na, ott fejenként azért megvolt tán a 6.000 forint is, de ott egy adagnyi kaját tálca méretekkel kellett mérni és nem is bírtuk megenni. Ezt viszont nagyon megérdemeltük, mert olyan hóviharon keresztül vergődtünk el Höfntől egészen odáig 9 óra alatt, hogy a 2 évvel ezelőtti március 15-i magyar havazás kismiska volt ahhoz képest (160 km/h-s szél, óránként 40 centi hó, az útjelző bóják sem látszottak). 

Mi sem zacskós leveseztünk, a gyomrunk is felfordult volna a műanyag ízétől. Sok kis városkában van pék, nagyon finomak a kenyérkék, fánkok, bucik. Viszont tényleg későn kelők, tíz előtt nem nagyon vannak nyitva az élelmiszerboltok. Tehát előző este kell bevásárolni.

Az első napokban inkább nagyobb településeken álljatok meg tankolni, ahol személyzet is van, ők készségesen segítenek. Aztán 3-4 nap után fog az menni egyedül is, kártyával. Sok helyen, meg a boltokban is, máshogy nem is tudsz fizetni, csak azzal. Nálunk alig fogyott készpénz, de ezt írták már mások is. Izland nem Ázsia és nem Balkán, senki nem fog becsapni benneteket! Soha nem zároltak többet, sőt voltak olyan helyek, ahol szóltak, jobban járok, ha kártyával fizetek, mert olcsóbb volt a vásárlás is, mint készpénzzel (pl. Vik, áruház). 

Mi csak Keflaviktől Höfnig jártunk, de télen ez is nagy teljesítmény volt.

Az e-mailemet tudod (a régi), írhatsz privátban is. 

Üdv. Margit.

Előzmény: Léna007 (3077)
Léna007 Creative Commons License 2015.01.30 0 0 3077

Persze, grancia nincs, de ahogy írjátok, nagy az esélye. Ismerős, aki tavaly volt, látott bálnát. Husavikból valami sziklasziget mellett is megállnak, ahol ugrándoznak a puffinok a vízbe. Én szeretnék bálnát látni, és olyan gyakran nem utazunk olyan helyekre, ahol van erre lehetőség. Nekünk az ilyesmi hatalmas élmény, a szabadban, és nem állatkertben állatokat látni, mint ahogy egy afrikai szafarin is. Fotózásilag is kihívás és melyik természerthobbyfotósnak nem álma egy olyan kép, amin a bálnafarok kicsap a vízből. :-) Nekem igen. :-)

Két kirándulásra nem volt elég a nap és pénzben is nagyon sok lenne. Ha Askját választottuk volna, akkor nem mennénk Landmannalaugarba. :-) Ilyen egyszerű.

Biztos vagyok benne, hogy Izlandra vissza fogunk térni és akkor szeretném a belső járható utakat végigjárni dzsippel...pár év múlva, akkor az Askja is benne lesz.

bm613 Creative Commons License 2015.01.30 0 0 3076

Miről kellene kérdezni? A 99 %-ról? :-)

Előzmény: rumos14 (3075)
rumos14 Creative Commons License 2015.01.30 0 0 3075

erről a bálnákat is megkérdezték? :D

persze, mindenki maga dönti el, mit szeretne látni.

a garancia jó dolog, de a legtöbben másnap már úgysem ott vannak, vagy más programjuk van...

Előzmény: bm613 (3074)
bm613 Creative Commons License 2015.01.30 0 0 3074

Egyszer az életben érdekes dolog az a bálna :-) és Húsavíknál nyáron állítólag 99% fölötti a sikeres bálnalesek aránya. Természetesen garanciával: ha nincs bálna, minimum mehetsz még egyszer, de talán vissza is adják a pénzt, ha kéred.

Előzmény: rumos14 (3072)
Sandorson Creative Commons License 2015.01.30 0 0 3073

Hát, van benne valami. Ugyanakkor el tud jól is sülni a dolog. A mi bálnalesünk Dalvík mellől indult és az Eyja-fjordban hajókáztunk, Hrísey szigete környékén. Ha nem lett volna semmi egyéb, csak a fjord és a környező havas legyek látványa a szigettel a vízről, már akkor megérte volna, káprázatosan szép volt. De ezen túl fogtunk egy csomó halat, amit aztán este a táborban megsütöttek a szakácsok, marha jól sikerült vacsora volt. Láttunk delfineket, meg közepes méretű púpos bálnákat is, de az csak a hab volt a tortán.

Előzmény: rumos14 (3072)
rumos14 Creative Commons License 2015.01.30 0 0 3072

szerintem: bálnát lehet a világon ezer helyen "lesni", Askja pedig csak Izlandon van.

engem valahogy sosem ragadott meg a bálnales lehetősége, sem Izlandon, sem egyéb helyeken. beülsz egy hajókába, kivisznek a nyílt vízre, vagy látsz bálnát, vagy nem.

persze ne engem anyázz, ha mégis az Askja túrára mentek, és egész nap olyan idő van mint ma Pesten, 20m látótávolsággal megspékelve :)

Előzmény: Léna007 (3070)
and0626 Creative Commons License 2015.01.30 0 0 3071

Van itt egy pdf-ben letölthető, jó nagy térkép a hegyi utakról, a gázlókról és a tiltott területekről, az Askja is benne van. Arra számítanak, hogy akár még hónapokig elpöföghet a Holuhraun, ki tudja. A szeizmikus aktivitás azért sokat gyengült tavaly aug-szept óta.

http://www.vegagerdin.is/media/umferd-og-faerd/Halendi.pdf

Én egy kiskocsival fogok délen-délnyugaton autókázni 3 napot. Csak a főút és a nem hegyi leágazások mentén. Kihagyom a már korábban látott dolgokat, viszont tervezek egy gleccsert, vízesést, gyalogtúrát, sok fotózást, egy éjszakai 1-2 órát településtől távol, hátha látok sarki fényt, majd az időjárás függvényében a helyszínen döntök.

Előzmény: Léna007 (3064)
Léna007 Creative Commons License 2015.01.30 0 0 3070

Szia,

július 10-től megyünk.

Igen, ezt írtam, hogy vagy az egy napos Askja vagy a Landmannalaugar volt a választás. Mindkettő 130 Euroba kerül fejenként, ami pokolian sok, de egy dzsip is 200 Euro egy napra, illetve főszezonban még több is, meg abba benzin is kell. Szóval anyagilag a végeredmény unyanaz. Rengeteg fényképet megnéztem a neten mindkét vidékről és a Landmannalaugar mellett döntöttünk Askjával szemben, mert ott egész nap csak a fekete holdbéli tájban mész, ami egyhangúbb, mint Landmannalaugar és már nagyon sok ilyen vulkanikus tájon voltunk (bár igaz, nem olyanokon, ahol vízzel teli krátertavak is voltak). Így északon erre már nincs plusz napunk, mert ott fent elmegy az idő a Myvatn tó környékével, a környező vízesésekkel és a bálnalessel, meg egyebekkel.

Előzmény: rumos14 (3068)
rumos14 Creative Commons License 2015.01.30 0 0 3069

a 2-3 órás túra vszleg a Blahnukur megmászása, érdemes belevágni, aztán meglátod, hogy meddig jutsz el. én 2x voltam ott, mindkétszer felhők között volt a csúcsa, úgyhogy 2/3-nál tovább nem volt érdemes menni.

rumos14 Creative Commons License 2015.01.30 0 0 3068

ha északkeleten van 2 napotok, megfontolandó az Askja túra, Reykjahlid-ből indulnak ezek.

én sajnos nem jártam arra.

megfontolandó dolgok

-baromi drágák ezek a túrák.

-nem emlékszem, mikor mentek, de pl. tavalyelőtt júl második felében nyílt meg az oda vezető út.

-jelenleg (tavaly aug óta) a Bardarbunga folyamatos vulkáni aktivitása miatt le van zárva minden oda vezető út, persze nyárra elállhat, de ki tudja.

-tavaly, a kitörés előtt nem sokkal az Askja krátertó egy részénél a támfal bezuhant (állítólag 10m feletti hullámokat eredményezett, csak éppen senki sem volt ott), nem tudom, azóta mi a helyzet.

Sandorson Creative Commons License 2015.01.29 0 0 3067

Valóban gyönyörű az a krátertó, mi a Frostastadavatn körül túráztunk, az sem rossz. Landmannalaugarban úgy voltam vele, hogy, amikor már mindenki lefeküdt aludni a táborban, én még akkor sem tudtam nyugodni, elmentem mindenféle kisebb éjszakai túrákra (persze világosban, június volt) mindenféle színű hegyekre, akár csak a közvetlen környékre (pl. Brennisteinsalda), aztán már majdnem reggel még megmártóztam a meleg vizű patakban is, aztán 1 órát muszáj volt aludni, hogy valahogy kibírjam a másnapot. :) Persze simán kibírtuk, mert akkor megint izgalmas programok jöttek.

bm613 Creative Commons License 2015.01.29 0 0 3066

Izlandon sűríteni kell valóban. Ha már ott vagy, minden szobában töltött perc drága pazarlás :-)

Előzmény: Léna007 (3065)
Léna007 Creative Commons License 2015.01.29 0 0 3065

Rengeteg katalógust gyűjtöttem be, és azokban a 14 napos bérautós túrák mind ugyanezt csinálták végig, így arra alapoztam, hogy az időnek elégnek kell lennie. Mindig a maximumot akarok, nem vagyok képes lemondani dolgokról, így hát be kellett sűríetni. :-9

Előzmény: rumos14 (3057)
Léna007 Creative Commons License 2015.01.29 0 0 3064

Szia,

köszönök minden ilyen tippet, mellettem  mindig nyitva egy spirálfüzet, kiírok minden infót, azután keresem a térképen, utánanézek. :-)

A Landmannalaugar volt az egyik nagy vágy, a másik viszont az Askja vulkánterület. Sajnos csak egy plusz napunk volt és úgy döntöttünk, hogy a "színesebbet" választjuk. ;-)

A túra még nincs lefoglalva, a neten találtam számtalan túraszervezőt. A programok Reyjkavikból indulnak és 10-12 órásak, elég különböző dolgok vannak bennük. Amelyik nekem tetszik, abban plusban benne van a Ljotipollur kátertó megnézése és ez nekem egy nagy plusz lenne, mert a képek alapján lélegzetelállítóan szép.

Most neveket nem tudok fejből pontosan, de ebben a túrában egy vízesés, az említett vulkán krátertó, egy hőforrásban való fürdés vagy ehelyett egy 2-3 órás túra van benne. Természetesen a fürdés helyett a túrát választanánk. Sajnos kaja nincs benne. Másik irodáknál a kaja is benne van, viszont ők nem túráznak vagy nem nézik meg ezt a krátertavat, amit én minden áron látni akarok. Még van időm bőven dönteni, melyik irodánál foglalok majd. Gondolkoztunk erre az egy napra dzsipet bérelni és magunk odamenni, de egy napra is olyan drága a dzsip, hogy a csoportos túra olcsóbbra jön ki és nem kell akkor görcsölni a vezetésen, hogy folyókon hogyan hajtunk át meg hasonlók.

Előzmény: Sandorson (3062)
jet set Creative Commons License 2015.01.29 0 0 3063

Én láttam már olyan pékséget, amelyik 7-kor nyitott. Ebből általánosítani nem mernék, de szerintem valamennyire lehet. :-)

Előzmény: Léna007 (3060)
Sandorson Creative Commons License 2015.01.29 0 0 3062

Feszített az ütem, klassz túra lesz. :)

A 3. napon a Svartifoss túra mellett talán belefér a szintén rövidke Sjónarnípa-magaslat túra, onnan nagyon klassz a Skaftafell-gleccser és a Hvannadalshnúkur-csúcs látványa.

Landmannalaugar tekintetében nyilván adott a szervezett betéttúra, de én olyat választanék, ami picit hosszabb időkeretet nyújt, vagy akár biztosít némi szabadidőt (még egyéb programpontok rovására is), számomra ez Izland talán legizgalmasabb helye, legalább egy Blahnukur-túra nem lenne rossz ötlet. (Vagy egyszer visszamentek Izlandra kizárólag a Landmannalaugar - Thórsmörk túra kedvéért. :)

A lundaleshez érdemes megállni a Tjörnes-félszigeten is, ha úgyis arra mentek.

A Snaefellsnes-félsziget programba foglalása sztem remek dolog, az a rész szintén különös vonzerővel bírt számunkra.

Előzmény: Léna007 (3044)
rumos14 Creative Commons License 2015.01.29 0 0 3061

a voltok, pl a "helyi Tesco" Bonus is valóban későn nyitnak. marad a benzinkút.

itt  látod, hogy milyen úton lehet eljutni a repcsihez.

Előzmény: Léna007 (3060)
Léna007 Creative Commons License 2015.01.29 0 0 3060

Köszi, mert valaki írta itt régebben, hogy a boltok csak 10-kor nyitnak és aki azt tervezi, hogy reggelit bevásárol frissen magának, az koppan. Nem tudtam, hogy ebbe a pékség is beletartozik-e. :-)

Előzmény: jet set (3059)
jet set Creative Commons License 2015.01.29 0 0 3059

Az izlandiak is esznek, miért ne lenne bolt/pékség? A street view működik Izland nagy részén, konkrétan végig is tudsz menni az adott település utcáján.

Előzmény: Léna007 (3058)
Léna007 Creative Commons License 2015.01.29 0 0 3058

Szia Rumos14,

köszönöm a benzinkutas térképet, összehasonlítom a mienkkel. Nekünk egy vaskos német útikönyvünk van, abban van egy nagyobb kivehető, hajtogatható térkép is, azon is be vannak jelölve a benzinkutak mind.

Mezei autóval. :-) Oké, ezért kérdeztem, mert ha nagyon gáz az út, meg sem próbáljuk. Ha lenne rá idő, akkor 5 km-et simán el lehet gyalogolni is, de annyira nem érdekes ez, hogy erre szánjunk rá két órányi időt. De köszönöm azért a leírást. Kár, de talán, ha másodjára is eljutunk a szigetre és akkor 4x4-et bérelünk...majd akkor.

A zacsis levesek között vannak valóban nagyon jók is, de én attól nem lakok jól, kell valami szilárd étek is. Írja az útikönyv, hogy sok helyen árulnak valami helyi juhsajtot, olyat biztosan veszünk, meg a lapka sajt és a medve sajt is eláll sokáig hűtés nélkül, ha van lecsomagolt kenyerünk, akkor lehet napközben, útközben is ezeket összerakni szendvicsnek + tonhal konzerv, azon is el lehet élni.

Még egy kérdés mindenkihez. 3 szállásunk van reggeli nélkül, és azt gondoltuk, hogy faluban csak van már valami pékség, ahol lehet reggelire pár akármit venni. Vagy ilyesmiben  ne is reménykedjünk?

Előzmény: rumos14 (3057)
rumos14 Creative Commons License 2015.01.29 0 0 3057

ambiciózus terv, de megvalósítható. én ezek közül sok helyen nem voltam (nyugati fhordok, Snaefelsness, így arról egyáltalán nem tudom nyilatkozni.

júliusban 11-kor még világos van, nem nappali, inkább szürkület, de teljesen sötét csak nagyon rövid ideig, 1-2 körül lesz, az is inkább a hónap végén.

a két utam között az első volt hasonló a tiédhez, csak éppen lényegesen rövidebb, 8 napos.

Előzmény: Léna007 (3044)
rumos14 Creative Commons License 2015.01.29 0 0 3056

itt látod a roncs helyét, térképen bejelölve: http://www.panoramio.com/photo/95024811

2 dolog:

- személyautóval én biztos nem kocsikáznék el oda. a biztosítás biztos nem fedezi, ha ott történik valami, illetve gondold végig, effektíve tengerparti apró kavicsokon, homokon keresztül vezet oda az út. a saját autóddal rámennél?

- nem tudom, mi egyáltalán a szabály, oda szabad-e menni, bármilyen autóval, vagy nem. pár éve azt olvastam, hogy egy kapuval elzárták az utat, de 2013-ban nem volt semmi ilyen. igen, én odamentem, de sem rábeszélni, sem lebeszélni nem akarlak.

Előzmény: Léna007 (3042)
rumos14 Creative Commons License 2015.01.29 0 0 3055

mi fóliás csomagolt szalámit vittünk, 100g egy adag, az gyorsan elfogy. az izlandi hőmérséklet pont ideális a szalámi tárolásra :)

tankolj olyan helyeken, ahol van élő ember, de nem biztos h mindenhol fogsz ilyen benzinkutat találni.

itt van egy térkép a benzinkutakról: http://en.ja.is/kort/?type=map&x=486961&y=490814&z=1&services=3

a sólet meg töltöttkáposza konzerv helyett levest meg tésztát érdemes vinni, a vizet hozzáadod ott, nehogy már itthonról cipeld...

Előzmény: Léna007 (3040)
rumos14 Creative Commons License 2015.01.29 0 0 3054

milyen autóval?

a Sprengisandur, mint minden felföldi út, kiszámíthatatlan. a legnagyobb vízi átkelés Nyídalur előtt van, érdemes nem késő délutánra időzteni az odaérkezést, mert délután, a napközbeni olvadások miatt általában magasabb a vízszint.

én nem jártam meg az F26-ot, az a "bajom" vele, hogy ha vmi gáz van, akkor a visszafordulás egy elég nagy kerülőt eredményez...

ja és: volt már olyan, nem is egyszer, hogy július elején még meg sem volt nyitva az F26.

Előzmény: Costy-ii (3037)
and0626 Creative Commons License 2015.01.28 0 0 3053

Meddig van világos Izlandon?

http://www.stellarium.org/hu/

Stellariumot letöltöd, és beállítod rajta balra lévő menüben a megfigyelés helyét, alul mozgatod az időt előre-hátra. 

Persze vannak a neten táblázatok is a polgári, navigációs, csill. szürkület idejére, de ez sokkal jobb játék: )

Ezeket az izlandi városokat lehet beállítani rajta, plusz bármilyen koordinátát. Sőt: egy jó panorámaképet tájképnek is bele lehet pakolni. (Alapként valami franciaországi kép a táj, az ne zavarjon.)

Ez ugyan alapvetően csillagászati program, de a szürkület idejének hol máshol lenne még jelentősége?

Előzmény: Léna007 (3048)
bm613 Creative Commons License 2015.01.28 0 0 3052

A képeknél ott van: a reptéri este 11, a Vatnajökullnál a naplemente kb. 23:40

Előzmény: Léna007 (3048)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!