Bizonyos szempontból igen, az is visszás, de azt azért ne felejtsük el, más az, ha valaki kapitányi, pláne admirálisi pozícióban hízik meg, miután sokat kell egy bázison maradnia. Az még hihető, hogy a TOS filmekben Scotty kövérebb, amikor már főleg csak oktató (vagy mi) volt, meg "Captain of Engineering" meg gyakran a nyugdíjba vonulást emlegette.
De Tilly egy fiatal pályakezdő, nem sokkal a kiképzése után, számos fizikális jellegű kötelességgel, hogy lehetne ő a flottában így, ha pont most kéne fizikálisan a csúcson lennie? És még ehhez jön a személyisége, ami együtt kiadja az amerikai klisét a túlsúlyos, de vicces nőről. Ami szerintem méltatlan a Star Trekhez.
Teljesen mindegy, hogy mi volt, azok után, hogy talán a második évadban volt egy olyan rész, ahol valami futáson vett részt és "hitével" vagy mivel legyőzte túlsúlyosként a tiszta izom versenytársait. Na és nagyjából ott fejeztem be a sorozat érdemi követését. A Csillagflotta egy olyan felfedező-kutató, de katonai-jellegű szervezet, ahol fizikális jellegű kiképzés is van, a régi Star Trekben sosem lett volna a legénység része ez a Tilly. Ez is tipikus amerikai gagyi, hogy egy kövér női karakter akar lenni a "vicces" karakter, de közben még egy vicces pillanata nem volt. Persze komoly drámai sem. Az utolsó még értékelhető drámai jelenet ebben a sorozatban az volt, amikor az újraéledt Culber találkozott az őt meggyilkoló Tyler-el. Annak tényleg volt érdemi drámája. Azóta minden "dráma" csak egy nagy vödör nyál és minden viccesnek szánt jelenet kínos.
Hirtelen meg se mondtam volna, hogy ő van a képen. Ez az egyenes haj jól állt neki, a göndör frizura is nagyít azért valamennyit. Nem tudom, hogy a 4. évadban milyen (csókoltatom még egyszer az ötletgazdákat), de tényleg látványos volt a súlygyarapodása már a 3.-ban is.
Csak nem bírták nézni Tillyt megformáló színésznő folyamatos súlynövekedését és szépen kiírták a sorozatból. Vagy valami problémája van a csajnak és ő maga kérte.
Nem tudom mi lett szegénnyel de azért durva, így nézett ki az elején:
Mondjuk az is érdekes, hogy cserélgetik a szereplőket. Ez nem jó jel. Gyakorlatilag már csak három szereplő van aki minden részben ott volt, Burnham, Sary és Stamets. Tilly volt a negyedik.
Így van, ez a valódi ok. De a ST univerzumban nem létezik Patrick Stewart, csak Picard, így oda kell egy másik magyarázat. Amit leírtam, az szerintem egy elfogadható teória.
Érdekes lista, jó hogy betetted, legalább él egy kicsit a topik.
A vesztes színészek közül is sokan jó benyomást tehettek a készítőkre, ha visszahívták őket vendégszerepelni.
Tim Russ ugye szerepelt egy TNG részben is, ott Bruce Willis Picard csúnyán elintézte egyszemélyes kommandósként.
Eric Menyuk az Utazó lett Data helyett.
Wesley Snipes neve meglepett, sose olvastam, hogy esélyes volt Star Trekes szerepre. Igaz, ekkor még kezdő színész volt, alig 2-3 epizódszerepe volt itt-ott.
Ezen a listán nem szerepel, de Jeffrey Combs is pályázott Riker szerepére, később emiatt hívták vendégszerepekre, és így válhatott, szerintem nyugodtan mondhatom, a legnépszerűbb visszatérő színésszé a Trek történetében.
Erre olyasmi a rajongói magyarázat v. elmélet, hogy valamikor az angolok megszállták Franciaországot (vagy a francia népesség elpusztult a 3. vh alatt), és az angolok betelepültek Fr.o-ba, és emiatt a maradék franciák "elangolosodtak". Röviden ezért lett a francia Jean-Luc angol. :)
Valami olyasmi is rémlik, hogy nem is Jean-Luc lett volna a keresztneve eredetileg, hanem valami angolosabb (talán Julian ?), de erre nem esküdnék meg.
Egy kicsit mindig is zavart, hogy az amúgy látványosan amerikai sorozatban a francia származású Picard-t a velejéig angol Patrick Stewart játssza. Sosem értettem miért nem változtatták a karaktert is angollá, szerintem autentikusabb lett volna és azért a sorozat indulásakor ez nem lett volna probléma sem. De francia Picardnak Patrick Bauchau érdekes választás lett volna francia anyanyelvével. (Persze Stewart remek volt, csak szőrszálhasogatok! :)
- összesen két szerepre került be végül az első helyen megnevezett színész (Sir Patrick Stewart mint Jean-Luc Picard, és LeVar Burton mint Geordi LaForge);
- Tim Russ később Tuvok lett a Voyager-ben;
- Wesley Snipes a tévésorozatok helyett a mozifilmek vágányára tért át;
- Data szerepére Brent Spiner, Deanna Troi szerepére Marina Sirtis, továbbá Wesley Crusher szerepére Will Wheaton úgy került be, hogy ezen a listán nem is szerepelnek;
- Denise Crosby végül Tasha Yar szerepét kapta meg;
- a Tasha szerepére meghallgatott színésznők közül végül egyiket sem választották ki (viszont Rosalind Chao később Keiko O'Brien lett);
- a Data szerepére meghallgatott színészek közül egyiket sem választották ki;
- Kevin Peter Hall két szerepre is esélyes volt, mégsem került be a sorozatba;
- Cheryl Gates McFadden itt az első, később a sorozatban a második keresztnevén szerepelt a stáblistán.
Köszi a listát, nagyon érdekes volt, talán még a későbbi Troi <-> Tasha csere fényében is :)
#23625: Meg Beverly szerepét is a favorit kapta végül, Picardnak meg Patrick Bauchau-t se tartottam volna annyira elvetélt ötletnek (a Kaméleon sorozat alapján).
Az a CBS, amelyik amióta átvette a Star Treket, mindent megtett, hogy tönkretegye? Ez a CBS, amelyik mindent megtett, hogy elgáncsolja a fantasztikus, rajongók által finanszírozott Star Trek Continues sorozatot, amely sok már gagyi fansorozattal ellentétben abszolút méltó volt az eredeti sorozathoz, elgondolkodtató történetekkel és nagyszerű ötletekkel, emberi, hihetően megírt drámával és emberi humorral. Számos Star Trek színész is benne volt, többek között John de Lancie és Scotty-t Chris Doohan alakította, J. Doohan fia.
Egy vérbeli Star Trek sorozat volt, a legjobb dolog, amit kiadtak Star Trek név alatt az utóbbi 15 évben, de hát ugye a jogdíjak a CBS-nek járnak és ne csináljon senki más "Star Treket", csak ők (ők sem csinálnak, csak hiszik) és ment is folyamatosan a fenyegetőzés, majd végül hatalommal és pénzzel elérték, hogy az új szabályozás szerint egy rajongói film maximum 15 perc hosszú lehessen, ami miatt meg is szűnt a Star Trek Continues.
És utána egy évvel mi történik? Na mi? FELVÁSÁROLTÁK és már az ő oldalukon elérhető az a sorozat, amit 11 epizód után kinyírtak. És persze a saját, szellemileg 8 éves felnőttek által megírt sorozataikat csinálták tovább, de azt is bármikor visszaveszik bárhonnan, mert övék a ST és röhögve csinálnak vele, amit akarnak.
Ezek simán illenének a ferengi társadalomba, de rosszabbak, mert a ferengik legalább beismerik, hogy csak a pénz érdekli őket.
Ez így is van és félre ne értsd, szerintem szörnyű rendszer a ferengi, eszemben sincs idealizálni, de az szerintem nagyon érdekes, hogy a Star Trek korábban szerette bemutatni az összes fajt komplex társadalomnak, ahol néha szörnyű dolgoknak véletlenül pozitív kimenetele lehet vagy fordítva, jó szándékúnak borzalmas vége. Még a kardassziaiakra is el lehet mondani, hogy ők pl. egy járvány helyzetben valószínűleg azonnal intézkednek hatékonyan, mert a Kardassziai Birodalom az olasz-típusú fasizmushoz vagy mondjuk a mostani orosz rendszer hasonló társadalom, ahogy Garak is mondta sokszor, hogy ott az állam szolgálata az egyetlen cél. Kadassziában az 1984-et valószínűleg nem figyelmeztető példának hanem útmutatónak tekintenék. :D Viszont az ilyen elkötelezett hűség az államhoz bizonyos esetben akár jól is jöhet, csak túl nagy árat fizetnek érte. Ahogy a ferengik is nagy árat fizetnek azért, hogy a 21. századi földi jellegű háborúk elmaradjanak. Ugyanúgy ott vannak az inhumánus elemek, csak másképpen. Lásd. Rom, akinek fájós füllel is dolgozni kellett a szakszervezetes epizódban.
Így igen, de azért a középkorban a legtöbb lovag a pénzért ment háborúzni mivel az első szülött örökölt mindent így nekik kvázi a rangjukon kívül nem volt semmi. Mentek ölni, hátha kapnak érte valamit.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy simán lehetne olyan rendszer csinálni ahol fog háborúzni a Ferengi is, ahogy volt is ilyen a történelem során. Szóval logikailag nem zárja ki egymást a kettő :)
Én is ezt írtam, pont azt, hogy az emberi háborúk a is ezért zajlanak, de mi ezt ritkán mondjuk ki, hanem beetetjük a népet, hogy morális szempontból szükséges az a háború. Vagy te tudsz mondani olyat, hogy egy 21. századi háborúban az agresszor kimondja nyíltan, hogy a profitszerzés miatt háborúzik?
A ferengik szerintem pontosan ezért nem háborúznak, egy egyetlen ideológia a profitszerzés vágya, vagyis csakis a vezetők, az elitek profitjának tesz jót az a háború. A Ferernginaron nincs olyan polgár, aki a hazájáért menne háborúzni, az életet is kockáztatva. Akkor inkább kalózkodnak meg hasonló, vagy fegyvert árulnak, ahogy láttuk, ami közvetlenül neki hoz hasznot. Egy háború az átlagos ferengi polgárnak pénzügyileg nem éri meg, mivel a háborúkban nem a közkatonáké lesz a megszerzett erőforrásokból eredő profit.
Azért ez egy kicsit idealizált dolog, mert alapvetően az emberi háborúk nagy része mégis csak az erőforrásokért megy, ami valójában a nagyobb profit reménye.
A ferengi társadalom a Star Trekben a libertárius totális kapitalizmus uralmát mutatja be, a gazdasági rendszerükben semmilyen szabályozás, szociális rendszer nincs. Valóban önpusztító sok szempontból. De pontosan ezért egy nagyon érdekes, elgondolkodtató rendszer, mert nem teljesen ott vannak, ahol mi vagyunk most: Velünk ellentétben nem is bújnak morális, ideológiai álcák mögé, hogy azok mögül legyenek kapzsik, sőt, maga a kapzsiság az ideológia.
És pontosan ezért, mivel a profithajhászás ilyen nyíltan, megdönthetetlenül vezető szempont az életükben, a ferengik soha nem háborúznak, mindig semlegesek minden konfliktusban, üzletelnek minden oldallal, a Föderációval, a Domíniummal vagy aki eleget fizet. Mivel nem is lehet a népet megszédíteni más morális szempontokkal, ezért nem indíthat senki háborút a "becsületért" vagy a "humanizmusért", hiszen mindenkinek magától értetődő, hogy az illető a saját pénzügyi hasznát akarja csupán, vagyis ebben az esetben ennek fura mód előnye is van.
Szerintem a ferengik az egyik legérdekesebb faj a Star Trekben. Többek között ezért is szeretem a Star Treket ennyire, hogy ilyeneket írtak meg, mint a ferengik vagy a Borg kollektíva, amik elgondolkodtatnak minket a saját társadalmainkról, de mindezt persze szórakoztató epizódokba csomagolva. Nagy kár, hogy az új ST-ek íróiban nincs tehetség ezekhez hasonló új fajokat alkotni.
Elkezdődik a Discovery 4. évada, kár, hogy az USA-n kívül sehol se lehet nézni legálisan. A nagyokos fejesek leszedték a Netflixről, és átkerült a Paramount Plus-ra, ahol majd valamikor 2022-ben lesz elérhető a világ többi részének.