Keresés

Részletes keresés

sasanz Creative Commons License 1999.05.14 0 0 130
Üdv
Olvasom a topicot ahol azt írja valaki, idelinkel néhány Vonnegut oldalt. Hát erről eszembe jutott, hogy egy ízben Bokononista vezérünk imígye fakdt dalra:
Hát líííííííííííínkeljetek csak, de aztán gyorsan!
bubu Creative Commons License 1999.05.12 0 0 129
kellett legyen valami magayr haverja, mert a jailbirdben is van egy Arpad
szamoljuk mar meg, hany magayr szerepel nala
Előzmény: zsosz (78)
Béb Creative Commons License 1999.05.08 0 0 128
"Most már igazán elég legyen abból, hogy mindig azt írom: 'Hehe'.
Hehe."
"...Mesésen gazdagok voltak (...), akik kis híján tönkretették a bolygót az Idióták Örömének egyik válfajával - mint a megszállottak kovácsoltak hatalmat a pénzből, aztán vissza: pénzt a hatalomból, aztán megint hatalmat a pénzből."
Kurt Vonnegut: Börleszk
avagy
Nincs többé magány
Munchausen Creative Commons License 1999.05.08 0 0 127
Vonnegut egyszerűen rulez!

"igy megy ez..."
(5-ös számú vágóhíd)

Bizony, bizony Billy Pilgrim nagyon jól megírt figura volt.
És ezt nem csak azért mondom, mert a 6-os számú vágóhídnál lakom. ;-))

Előzmény: FreeC. (68)
KisPocak Creative Commons License 1999.05.07 0 0 126
Sziasztok!
Örülök, hogy megtaláltam ezt a témát, mert már viszonylag régen olvastam a K.V. könyveket, és most újra megkívántam őket. Amint lesz rá időm, újraolvasom őket.
Köszi!!!
Ja! És szerintem a topic ezzel már elérte a célját, hátha így több ember nyúl majd hozzá ezekhez a könyvekhez, szóval, néha élesszük újra, megéri...
Üdv:K.P.
Ati-pati Creative Commons License 1999.05.07 0 0 125
Kedves Keyser.

Együtt érzek veled a fölötti bánatodban, hogy meghalt a topicod.
Teljesen egyetértek a topic indítódban általad leítakkal, de valószínüleg ez az a téma amelyikről nem beszélni kell, hanem olvasni (ezeket a remekműveket).

Vonnegout az a jelenség amelyikre pár évszázad múlva is emlékezni fog az emberiség (értelmessebik fele), ellentétben sok ma annyira felkapott múló dologgal (Star Wars, Dragon Ball).

Előzmény: keyser (124)
keyser Creative Commons License 1999.05.07 0 0 124
még mindig
Férfifaló Creative Commons License 1999.03.24 0 0 123
Kedves farkendo!
Ennél már csak az lehet jobb, amikor a férfiakat állítják ki és rájuk lehet licitálni. Egy-két ismerősöm tarifájára lennék kíváncsi. vajon mennyit kóstálnának????
Kwisatz Haderach Creative Commons License 1999.03.24 0 0 122
én egyébként úgy találkoztam vele először, hogy (még jó régen) a TV1-en volt egy műsor, ahol beszélgettek róla, vele a könyveiről meg az életéről

és az kapott meg igazán, hogy ez a riportszerű dolog meg volt spékelve fiktív (???) filmbejátszásokkal, amiben a Bajnokok reggelijéből voltak részletek, Kilgoure Trout kóválygott szakadtan az utcákon...

utánna kezdtem el vadászni a könyveit...lehet hogy a régebbieket újra el kellene olvasni :)

X polgártárs Creative Commons License 1999.03.24 0 0 121
Stanisław Lem tényleg a mester.
xpt
Előzmény: Babe (115)
nemisbéka Creative Commons License 1999.03.24 0 0 120
Filmen láttátok? Zseniális volt és az Öreg is szerepelt benne.
Előzmény: beep (105)
Kwisatz Haderach Creative Commons License 1999.03.24 0 0 119
anyám...jujjj
"korlátlan ötletességet mércéül választó, tudományos gondolkodásmód sztereotípiáira épülő fantáziajátékokat"

én leragadtam annál, hogy ami teccik az teccik :(

tényleg, miért indult ez a topic? (volt már egy pár Vonneguttos csevej, aztán jól abbamaradtak, elsüllyedtek, miután mindenki közölte hogy szereti...vagy ennek itt van valami speciális célja???)

Előzmény: Rimbaud (118)
Rimbaud Creative Commons License 1999.03.24 0 0 118
Vonnegut korai, zsenge próbálkozásai klasszikus science fictionok voltak, egyébként meglehetősen gyengére sikerültek. Ettől aztán azok valóban kevésbé ismert és értékelt művei, de írt ő olyat is (bár tényleg nem ez a műfaj az erőssége).
A sci-firől műfajértékelést és szerzői rangsort alkotni pedig már csak azért is nehéz, mert az irodalom ezen ága műfajként is nehezen fogható meg. Van aki a futurista antiutópiákat tekinti a sci-fi irodalmi értékű műpéldányainak, van aki a technikai csodatételere épülő kalandregényekre esküszik, s vannak akik a korlátlan ötletességet mércéül választó, tudományos gondolkodásmód sztereotípiáira épülő fantáziajátékokat kedveli. Szóval véleményem szerint az egyedüli hiba, amit az osztályozás során el lehet követni, az az egyetlen, legnagyobb és igazi sci-fi író megnevezése.
Előzmény: Babe (115)
Rimbaud Creative Commons License 1999.03.24 0 0 117
Kár lenne olyasmin vitatkozni, hogy ki hány könyvet olvasott kitől. Igazán feltételezhetnéd rólam, hogy úgy mondok véleményt Asimovról, hogy olvastam is a műveit. Annak ellenére fenntartom amit mondtam, hogy átrágtam magam az Alapítvány történeteken és ismerem néhány robotregényét is. Amellett, hogy tényleg szórakoztatóan olvasztja egységbe a történelmi regények, az utópia és az anti-utópia műfajába tartozó írásművel szemléletvilágát, szerintem tudatosan, vagy tudattalanul, de erősen igazodik a széles értelemben vett közérthetőség mércéjéhez, ami negymértékű egyszerűsítésekre kényszeríti.
A szabad fantázia és az ötletesség persze tagadhatatlan érdeme, de mindez formai kellék. Ha önmagában érdem lenne, akkor a gyermekmesék, amelyek sokszor a fantázia legabbszurdabb szüleményeit és történeteit jelenítik meg, mindenek feletti megbecsülést érdemelnének.
Előzmény: corporal (114)
Babe Creative Commons License 1999.03.24 0 0 115
Már megint mindenki tévúton jár az osztályozásban. Ha sci-fi, akkor Stanislaw Lem az igazi, a legnagyobb, és az egyetlen mester. Aki mást mond az beteg.

Egyébként Vonnegut se rossz, de ne keverjük már bele a sci-fi-be mert nem oda való, IMHO.

beep Creative Commons License 1999.03.24 0 0 113
Igy van. A Foldon 2 elem mindenutt jelen van: az oxigen, es a hujeseg. Ebbol az utobbi az, ami ugy-ahogy elobbre mozditja a vilagot, mega zirodalmat.
Előzmény: Rimbaud (112)
Rimbaud Creative Commons License 1999.03.24 0 0 112
Melyik művében ugat Vonnegut a hazája ellen? Én bármelyiket olvastam, mindegyikből azt éreztem, hogy legfeljebb a korlátok nélküli emberi ostobaságot karikírozza ki. Abból pedig minden országnak jutott...
Előzmény: szanovagan (111)
szanovagan Creative Commons License 1999.03.24 0 0 111
Ha amerikaismereteteket "Fanigüt"-töl veszitek, akkor mindent értek. Egy ember aki US paszportal a zsebében a hazája ellen ugat azt nektek adom. Amikor a volt hazámat kritizálom ti nekemestek, hogy nem vagyok magyar,mit dumálok. Pedig nem váltottam ki a magyar útlevelt. (Yet)
Mintha duplasztenerdet látnék.
Period.
Szerencse, hogy az egész csak szatíra.

Aztán síva megy a hapó a bankig. Jajjajajajjajaja.....

Rimbaud Creative Commons License 1999.03.24 0 0 110
Félreértés ne essék, Asimov a maga műfajában a legjobb (legalább is az általam ismert legjobb). Az ifjúsági irodalom meg nem sértő jelző akar lenni, hiszen ide tartozhat számos ismert történelmi regényíró, akinek mindössze annyit lehet felróni, hogy a kor divatos áramlatait követte, és nem alkotott semmi újszerűt (pl. Sir Walter Scott, Alexandre Dumas stb.). Mondhattam volna másodlagos irodalmat is, ami az irodalomtörténetben sokkal inkább használatos kifejezés, csak épp jóval lekicsinylőbben hangzik.
Egyszóval Asimov alapigazságokat tárgyal viszonylag emészthető formában (bármennyire is jó az Alapítvány trilógia, azért mondjuk a Varázshegy gondolati mélységével nem hasonlítható össze).
Ami pedig a tartalmi összevetést illeti, nem értem mik a kritériumok. A tartalom itt a cselekményeket, azok sebességét és fordulatosságát akarja jelenteni? Mert akkor bármelyik Füles képregény "veri" Vonnegutot. Ha azonban a tartalomhoz soroljuk a kifejtett gondolatokat, érzéseket, tapasztalatokat, akkor nem vagyok biztos a korábbi állítás igazában.
Előzmény: donvito (107)
Kwisatz Haderach Creative Commons License 1999.03.24 0 0 108
fura
eszembe nem jutott volna eddig összehasonlítani Asimovot meg Vonnegutot...e topicot olvasva ezután sem fogom :)

csak annyit tennék hozzá, hogy mindig csodálkoztam miért nevezték a jó öreg Kurtot sci-fi írónak, abban nekem nem jött be annyira (oké, vannak fantasztikus elemei az írásának, de szerintem nem az a lényeg)...a Titán szirénjeit még nem volt erőm végigolvasni (pedig hallottam hogy nagyon jó), de majd lehet hogy eccer nekikezdek még1cer

Asimov viszont sci-fi, és nem igazán gyermek olvasmány, inkább a hard SF kategória

Na mindegy, Vonnegut az életről ír, és lenyűgöző, nagyon megkapó stílusban (de én a korábban megjelent reégnyeit jobban csípom)

ööö, szóval valamilyen szinten Rimbauddal értek egyet :)

donvito Creative Commons License 1999.03.24 0 0 107
Asimov veri Vonnegutot a tartalommal (helyenként)
de Vonnegut messze veri Asimovot a stilusával.
Vagy is Asimov a sciüfi Tolstojja, míg Vonnegut a sciüfi Chehovja.
Én mind a kettőt (négyet) szeretem, de akkor is Vonnegut a mai élő legnagyobb amerikai író.

vito

Rimbaud Creative Commons License 1999.03.24 0 0 106
Nem is értem, hogy lehet Vonnegutot Asimovhoz hasonlítani (bár annyira azért nem állnak távol egymástól mint a trolibusz és a kelkáposztafőzelék, hiszen ha jól tudom, mindketten könyveket írnak, vagy mi...). Kicsit olyan érzés, mintha valaki Thomas Mannt Karl Mayhoz hasonlítgatva próbálná megitélni. Asimov nagyon kellemes és szórakoztató olvasmány, de inkább ifjúsági irodalom, hiszen történetei és ábrázolási eszközei az irodalomtörténetben meglehetősen közhelyszerűnek tűnnek.
A sience fiction pedig önmagában nem érdem. Minőségit ebben a műfajban is inkább Vonnegut alkotott (lásd: Börleszk), bár Asimov művei kétségtelenül könnyebben emészthetők, így közismertebbek.
Az összehasonlítást pedig érdemes a szerkesztési technikák, a tartalom újszerűsége, a nyelvi leleményesség stb. mentén elvégezni. Ezen mutatók alapján azt hiszem a két író nem említhető egy lapon. Persze az eladott példányszám mutatói alapján nyilvánvalóan összevethetők.

A Kékszakáll egyébként Vonnegutnak messze nem a legjobb műve (no persze izlések és pofonok). Az Éj anyánk viszont tényleg döbbenetesen hatásos.

Előzmény: corporal (103)
beep Creative Commons License 1999.03.24 0 0 105
Ej anyank jo valasztas, en epp ma reggel fejeztem be a buszon. Szerintem rohadt jo konyv, meg Vonneguthoz kepest is ;-)
(Most aztan nehogy elkezdjetek elemezni itt nekem, hogy ezzel mit akartam mondnai, mer' nem akartam mondani vele semmit, a lenyeg, hogy a konyv jo, es szep sarga a boritoja :-)
Előzmény: bot (102)
ZöPö Creative Commons License 1999.03.24 0 0 104
Vonnegut vs. Asimov: melyik a jobb, a trolibusz vagy a kelkáposztafőzelék?

"De gustibus non est disputandum"

bot Creative Commons License 1999.03.24 0 0 102
ne érts félre Vonnegut-ot én is szeretem, olvasom, csak a nevét nem tudom(tudtam) kiejteni. most éppen az Éj Anyánk című könyvébe fogok belekezdeni. persze csak akkor, ha natoék nem kezdenek bombázni, mert akkor inkább tévézek...
Előzmény: ob1k (101)
ob1k Creative Commons License 1999.03.23 0 0 101
Ejnye no! Vonnegut a legnagyobb élő amerikai író. Asimov soha nem volt még a közelében sem tudásban, vagy érdekességben.
(egyébként pont most olvasom -újra- Vonnegut legeslegjobb könyvét a Kéxakált)
farkendo Creative Commons License 1999.03.23 0 0 100
fonnegut - nak kell,
és úgy látszik szanovagan felcsapott ingyenhirdetésnek... ha szegény Kurt ezt meglátná, szerintem szívbajt kapna.
Olyan ez, mint amikor a nőket meztelenül kiállítják a szinpadra és licitálni lehet rájuk.
Amelyik teccik ránézésre, azt megveheted...
Előzmény: bot (99)
bot Creative Commons License 1999.03.23 0 0 99
akkor fonnegood?
Előzmény: Oszi (98)
Oszi Creative Commons License 1999.03.23 0 0 98
Amerikai német.
Előzmény: bot (96)
bot Creative Commons License 1999.03.23 0 0 97
kimaradt a "...könyvet...". na mindegy..
Előzmény: bot (96)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!