Én először a "kupacot" raktam meg, azután alakítottam ki a teraszokat és azok széleit kövekkel rögzítettem. Nekem ez a teraszos, fokozatosan emelkedő, szintezett megoldás jobban bejön, nem tetszik az a többek által készített fazon, ami engem a "sírhantra" emlékeztet.....
Sziasztok! Egy alapkérdésem lenne: Ti hogy építettétek a sziklakertet?: raktátok a követ és közben "töltöttétek" földdel, vagy kikupacolni a földet, tömörítés meg a kövek?
Van több sziklakert is a kertünkben, de mivel a hobbim a sziklakerti (alpesi) növények gyűjtése, így a gyűjteménybe tartozó növényeket elsősorban cserépben tartom. Ennek több előnye is van számomra. Az egyes növények jobban elkülöníthetőek, jobban kezelhetőek. Korábban mindent igyekeztem kiültetni a kertbe, de az így kitelepített növénykék 90%-a elveszett. (Ehhez tudni kell, hogy én elsősorban magvetésből szerzem a növényeimet, valamint a kertünk talaja alapvetően homok, amiben még az edzettebb sziklakertiek is könnyen kiszáradnak nyáron.) A kártevők elleni védekezés is könnyebb cserépben. (kivéve a csigák ellen.)
A sziklakertbe inkább az erőteljes növekedésű, vagy faiskolában beszerzett növények kerülnek ki. Illetve a kövirózsák is javarészt ki vannak ültetve, de ezek jól bírják a szárazságot.
A végzettségem szerint biológus vagyok, de ebből legfeljebb a növények iránti érdeklődés származik.
(Még annyit, hogy kérhetem-e a tegeződést? Ez valahogy jobban illik a topikok stílusához.)
Kőbánya van Sóskúton és Etyeken ezek kb. 15-20 km re vannak Budaörstől. Az emlegetett kereskedés honlapja. De a bányában fele áron is megkapod, csak nem tudom milyen köveik vannak. A sóskúti bánya számát megtalálod Sóskút honlapján.
Az erica nálam sajnos még sosem maradt meg. Azt hiszem többet nem is próbálkozom vele, pedig nagyon tetszik:((
A szomszéd garázsa, ami a határon áll, és a járdánk között van egy 50-60 cm széles sáv. Ezt mindig beültettem valamilyen virággal. A családom hímnemű tagjai rendszeresen arra panaszkodtak, hogy a növények behajlanak az útra, és nem lehet tőlük közlekedni. Azt hiszem, megoldottam a problémát. Csináltam ide egy kis sziklakertert. Ezek biztosan nem fognak belógni az útra:))
Ha a Budaorsi(?) uton mesz kifele a Budakeszi leagazas elott van egy bal oldalon. De darabra nem adnak csak kobmeterre:-( Azt meg hogy milyen szinu...Na arra mar nem emlekszem
A barnás köveidet honnan szerezted? Egyébként ha nagyobban gondolkozol én is a japán juhart ajánlanám, de figyelj hogy ne a zöldlevelű változatát vegyed, a yukka kicsiben gondolkodva lehet jó.
Sziasztok! Mostanában készítenék egy kerti tavat amihez csatlakoztatnék egy sziklakertet, de a kővel gondban vagyok: egyszer hozott egy kertépítő szép fehéret fagyállóként, ami 2-3 év után széthasadt...:-(( Budaörs környékén tudnátok ajánlani kőbányát vagy nem túl drága köves kereskedőt, ahol tutira nem szétfagyó köveket lehetne venni? Elsősorban sárgás, barnás színben gondolkodom. Előre is köszönöm!
Szerintem kerti Yuccát: strapabíró, ha virágzik szép, ha nem úgyis szépít a leveleivel, meg örökzöld. ha volt jobb ötlet azért közöld hátha tanulunk belőle:-))
Védett helyen az erica télálló, de egyébként könnyen elfagy. Nálam a kertben egy adott helyen évek óta megvan és rendszeresen virágzik. A többi helyről viszont egy-két év alatt eltünik.
Igaz, a növényeim nagy részét én inkább cserépben tartom, de azért nekem is van "néhány" szikalkertem. (Korábban ide is tettem fel két képet (731-alatt)) A honlapomon inkább a növényekről vannak képek.