*** Matáv ISDN ***
//Kedves Moderátor(ok)! Kérem, hogy az alábbiakat nem tekintsétek flood-nak, mert az itt leírtak ama néhány topik, melyek a Matáv tarifáival foglalkoznak + az ISDN topik olvasóinak hasznos és fontos információt tartalmaz - és nem mindenki jár át a másik ilyen topikba! Köszönöm!//
Egy fontos információ a Matáv Péntek13 kiegészítő díjcsomagjáról!
Azt a nem hivatalos tájékoztatást kaptam (értsd: a saját érdekemben, nehogy valaki, miattam ráfizetve, engem anyázzon :) ), hogy
"A Matávnak megvan a műszaki megoldása - és az akarata is - ahhoz, hogy azokat a helyben végződő hívásokat, melyek internet elérést lehetővé tévő modemhez, mint végberendezéshez kapcsoják a hívót, a hívott (B) szám alapján ki tudják és KI IS FOGJÁK számlázni a Péntek13 díjcsomag megfelelő passzusa alapján (ti. helyi adathívásra nem vonatkozik)!"
Ezzel kapcsolatban egyrészt szeretném leszögezni - mielőtt mindenki elkezdene akár engem, akár a Matávot anyázni -, hogy a Hkt és a megfelelő (most hadd ne hivatkozzam rá szó szerint) kormányrendeletek (és MehMV rendeletek) alapján internetes hívást CSAK 51-es körzetben végződtetett hívásokkal lehet elérni, és ennek a betartása/betartatása első sorban az ISP feladata.
Más kérdés, hogy a Matáv az ilyen B-szám listák készítésével mennyiben sérti (ha megsérti) az általános adatvédelmi szabályokat/törvényeket, illetve a Hkt. és a 249-es MeHMV rendelet adatkezelésre vonatkozó passzusait...
Továbbá érdekes precedenst teremthet az a tény, hogy a Matáv a helyi számmező célállomásait - akármilyen kritériumok alapján - kategorizálja az elérhetőség illetve az elérés során alkalmazott kedvezmények megadása/meg nem adása szerint!
Az én személys és szakmai véleményem szerint a Matáv akkor járna el megfelelően, ha - élve az összekapcsolási szerződésekben elvileg bennefoglaltatott jogával - az ISP-k helyi behívószámainak hívását lehetetlenné tenné (erre a műszaki adottságok megvannak).
Remélem senki sem kerül azért kellemetlen helyzetbe, mert implicite (és ezek szerint ROSSZ)tippet adtam a heti egyszeri és meglehetősen macerás, de ingyenes net eléréshez!!!
A netto 9Ft (főleg: minden napszakban - én mintha csak csúcsidőn kívülit hallottam volna, de mind1) az ugye bruttó 11,25.
Az előfizetési díj 2500 nettó (?) az 3125,- bruttó, tehát 1x spórolsz (neki) olyan 5-600 Ft-ot. Lebeszélhető valamennyi. OK.
Még a kd. hiánya is OK.
De a percenként 2,25 illetve csúcsidőn kívüli 7,-Ft (!) percdíj drágulást beszámoltad?! Sőt: mennyit is fizetsz pl. 23-29 számok hívásakor (feltételezem Bp-ről indítva a hívást) Vodafone esetében?! Ez a Matávnál ui. kb fele a Vodafone-hoz képest. A III díjöv szerinti (30/15Ft bruttó) a Vodafone 48/24-éhez képest, hm... itt sem olcsóbb a Vodafone (a vezetékeshez képest, vezetékse.-vezetékes viszonylattal összehasonlítva).
Akkor mennyit is spórolsz hosszabb távon?!
Egyéb iránt szeretem és tisztelem a Vodafone-t huszárvágásaiért és én is használom (prepaid) szolgáltatását. De, hogy vezetékes helyett használjam (főképp itthonról, ugye) az nem logikus.
Tessenek kérem utánaszámolni. És még 1x: a Matáv (is, talán atörvény is) tervezni látszik megszüntetni a kapcsolási díjat.
Szóval én azért mindenkit jó alapos döntéselemzésre és higgadtságra ösztönöznék!
Kiigazítás: nem addig marad az NT, amíg az eredeti szerződés szól, hanem addig, amíg le nem szerelik. A leszerelés időpontja legkorábban az eredeti szerződés lejártának dátuma, de legkésőbb az attól számított 60-dik napon belül lesz.
Hali!
Ha jól értettem, amit az 1212-őn beszéltünk a kollégákkal, akkor gyakorlatilag 1 csatornás isdn-ed lesz a 2 éves határidő lejártáig. Azaz marad a hipergyors tárcsázás, marad a jó kis Ascom Eurit (vagy egyéb jó kis isdn telefon), lehet használni az NT belső modemét 64kb/s sebességgel. És ott világít még egy jó darabig. :)
LV
szvsz zúzásnál a készülékre gondoltak nem az NT-re, az NT tényleg nem az előfizető tulajdona, kifizetni meg gondolom senki nem szeretné.
Vodáról azért nem árt tudni, hogy jelenleg a szolgáltatás még nem az igazi, 5-10 perces használat után megszakad. Másrészt a cellékban a beszédátvitelnek prioritása van, tehát ha a rendelkezésre álló minden csatorna foglalt és valaki elkezd telefonálni elbont 1 GPRS adatkapcsolatot a bázisállomás.
Aki megtartja az ISDN az viszont valszeg mostanában bagóért jut majd egész profi készülékekhez használtan mivel tömegesen adják el őket a visszamigráltak.
Erről jut eszembe, amíg 1 csatornás ISDN-em marad mert nem ért el az ütemezett ISDNről analógra migrálási projekt addig magát a készüléket és az általa nyújtott szolgáltatásokat tudom használni?
Netes NT-nél tudok az RS-232 porton netezni, csak addig nem megy a telefonálás?
Semmi értelmes. Csak sistergést hallasz, mint az analog modemeknel.
Ez a Vodafonos dolog . meg a korlátlan net ketezerakarmennyiert jol hangzik. El is megyek a honlapjukra, hogy mi a szosz ez.
rosszul tudom, hogy azok az ISDN dobozkák nem a saját tulajdonunk?:-)
akkor biza nem lehet csak ugy zuzni, hengerelni!:-)
kár hergelni magunkat, végülis egy jó minőségü vonal-azaz 2! megkönnyitette eddig az életet (nekem ezutánis!):-)
Nekem is van egy ISDN ócskavasam (by MATÁV)
Mi lenne ha bérelnénk egy úthengert, és nyilvánosan bezúznánk a Krisztina körúton az ISDN vackokat?
Jöhetne a TV2 is :-))
Így van!
Most vettem anyámnak egy Vodafone előfizetést egy tök jó három normás telefonnal. Tokkal vonóval, ÁFÁ-val, az egész 14 eFt-ba került. BP-i hívás nettó 9 forint napszaktól függetlenül.
A MATÁV meg egy irgalmatlanul nagy hülye, ha arra törekszik, hogy a régi, ismert, kipróbált ügyfeleit akasztja hasba. Arról nem is beszélve, hogy egy csomó plusz szolgáltatását az ISDN-re alapozza, amiről most szépen leszoktatja azokat, akik elsőként ugrottak, mikor a MATÁV füttyentett annp.
Mindezt a konkurenci-had kellős közepén.
Bizony bizony, megyünk vissza analógiába - így 2002-ben :))))))
>akkor a remek kis Ascom Eurit telefonomat soha többé nem tudom használni?
Az analóg vonalon bizony nem müködik.
> Nincs valamiféle átalakító, amivel ISDN telefont is bele lehet biggyeszteni az analóg vonalba?
Vannak olyan telefonalközpontok, amik tudnak analóg (fö)vonalat fogadni, és mellékként isdn telefon is használható hozzájuk, de azt hiszem ez otthonra egy kissé drága beruházás lenne egy isdn telefon miatt.
Az ISDN splitter (szétválasztó szűrő) - ha nem is szabályos, de - jó az analóg vonalhoz is: az ISDN miatt itt magasabb frekin kezd el működni az ADSL modem, de ebből a 384/64-es használó semmit nem veszít (mondjuk egy 768/128-as esetében már adódhat gond).
Feszültség-ügyileg: nem okoz semmi problémát a 96V/48V, mert az ADSL modem nem távtáplált (azaz DC leválasztással kapja és adja a jeleit).
És logisztikailag egyszerűbb mindenhová ugyanazt tenni. Más különbség pedig nincs, mivel az ADSL modem (xDSL eljárás adaptív átviteli tecnikája miatt) ugyanaz.
Az 1MSN-es ISDN szűkítés pedig pusztán a legegyszerűbb technikai megvalósítása annak a jogi lépésnek, ami lehetővé teszi a bázis csomag használatát.
A valódi analóg visszamigrálás ugyanis sokkal több munkával jár (szerelő ki a cuccért, szerelő az utcai rendezőn átköt, szerelő esetleg a kihelyezett fokozatban kártyát cserél vagy átköt, műszerész a központ-rendezőben átköt, mérnök a központban kártyát cserél - ti. azért nem lehet mindenkinek egyszerre ISDN és analóg portot is fentartani - és ezeket szorozd meg TC-nként (Tévközlési Centrum) pár 100-zal esetleg 1-2 ezerrel!) amit majd ütemezetten, az eredeti szerződés lejártakor meg is fognak tenni.
De - szvsz legalábbis - ha valaki kimondottan ragaszkodik a valódi analóg vonal ki/vissza-alakításához (erre például jó műszaki indok: ha nem lehet igénybevenni az analóg portokon a VISSZAHÍVÁS=ÚJRAHÍVÓ szolgáltatást, amit csak az újabb firmware-ek tudnak, amik nem minden hw-hez "lettek" hivatalosan kiengedve a PKI által!!!), annak meg fogják csinálni.
Én is furcsálltam, hogy mindegy a cuccosnak, hány voltot kap, de akkor is azt mondták, amikor felhívtak időpontot egyeztetni, meg a szerelők is azt mondták, akik hozták a cuccost...
Ahham.
A szolgáltatónál külön felhívták a figyelmem rá, hogy nem mindegy; analóg-e vagy isdn a vonal.
Nem értek hozzá, úgyhogy nem tudom, mi az igazság. :)
LV
Én is analógot ikszeltem az ADSL-megrendelőn, de hamarabb kötötték, mint ahogy visszaalakították volna, de azt mondta a szerelő, hogy nem gond, ugyanaz az ADSL-cucc kerül mindenhova.
Mondjuk néztek volna furcsán, ha a budapesti postafiókra küldök tértivevényes levelet.:) Én szimplán ajánlottan küldtem; utána 2 héttel hívtam az 1212-őt, ott mondta a szolga, hogy beérkezett a kérelem. Hamarosan elkezdenek alakítgatni szerinte.
Amúgy akkor mit jelöljek be a dsl-megrendlőn? Mert én analógot ikszeltem be, mivel visszaalakításról volt szó. Nem tetszik nekem ez a félmegoldás, amit előadnak. Csinálják vissza olyanra, amilyen egy évvel ezelőtt volt. :)
LV
Ugye ez az egy vonalas isdn azt jelenti, hogy nekem csak egy vonal előfizetési díját kell fizetnem (nekem a cél a bázis díjcsomag 3 ezre lenne), nem pedig pl. az 5100-at, mint most.
Üdv, LV
(Off)
Skizo hozzászólásait a maguk értékén fogadjátok!
Ha megnézitek írói munkásságát, észrevehetitek, hogy Ő(k) ketten beszélnek. Mindíg kétsorosan szól(nak) hozzá, megjelenítve az adott téma két oldalát, esetleg a szórenden változtatva - vagy csupán egy írásjel eltéréssel.
Ö(k) egy tudatosan felépített netes személyiség, és konzekvensen tartja magát a kettős (mondhatnám: tudathasadásos,skizofén) megjelenéshez. (Nekem tetszik...)
(on)
A 2002. április 30-a előtt, 2 éves időtartamra megkötött és még le nem járt ISDN2 előfizetéseket lehet átalakíttatni analóg előfizetéssé. Mind az ISDN2 vonal visszaadása, mind az analóg vonal bekötése ingyenes.
Leköteleznél, ha erről valami hivatalos közleményt tudnál mutatni nekem. Ez lehet, egy link a Matáv oldalán (azt talán elfogadják), vagy még jobb lenne, ha valamilyen Matávos kiadvány lenne. Aki ilyet tud, kérem, emiljen egyet nekem, papírért Budapesten el is tudok menni.
Az ISDN2 előfizetés analóggá alakításával kapcsolatban szeretnék egy kis pontosítást adni:
A 2002. április 30-a előtt, 2 éves időtartamra megkötött és még le nem járt ISDN2 előfizetéseket lehet átalakíttatni analóg előfizetéssé. Mind az ISDN2 vonal visszaadása, mind az analóg vonal bekötése ingyenes. Technikailag a dolog úgy zajlik, hogy az ISDN2 vonalat először sima ISDN vonallá, azaz egy vonalas ISDN-né alakítják. Ezért addig az előfizetőnél marad az NT, a NetMod, stb., ami az ISDN2 előfizetéshez tartozik (s nincs az előfizető tulajdonában.) Ezt az egyvonalas ISDN-t fogják később visszaalakítani analóggá. Ennek a visszaalakításnak a leghamarabbi időpontja az eredeti (2 éves elkötelezettségű) szerződés lejártának dátuma, de legkésőbb az eredeti szerződés lejártát követő 60-adik nap. Akkor (az analóggá alakításkor) elviszik az NT-t, a NetMod-ot is.
Tudtommal a felmondás beadásának időpontja számít és nem az, hogy a Matáv mikor fogadja azt el.
Tehát ÍRÁSBAN, a megadott feltételek szerint (hivatkozással a Matáv által adott lehetőségre, blablabla) ADD BE a felmondást és kérd a visszamigrálást. A levelet tértivevénnyel küldd és mindenképpen kérd, hogy igazolják hivatalosan, írásban vissza!
Nyugodtan beleírhatod, hogy az áthelyezés alatt előfizetői jogviszonyod nem szünetel, így a felmondást, jogi kategória lévén, el kell, hogy fogadják.
kedves barátunk több ponton történelmi és tárgyi tévedésekben leledzik:
1. Agit-prop az nem a Matávnál van, ellenkezőleg: a Fidesznél (és anno persze az MSzMP-nél volt) mégpedig Demokrácia vonal meg Demokratikus Magok néven.
2. Az agit-prop jelentése: agitációs-és propaganda (felelős). Ma ezt úgy hívják, hogy Hét, m1/m2 Híradó, Panoráma(!) és Sajtóklub pénteken... és egyik sem a Matáv vagy a Medgyessy-kormány visszhangja!
3. Ma (és már vagy 20 éve, nálunk 10-12 éve) a cégek hivatalos kommunikációs politikájáért felelős szakembereket(sic!) PR (gyk: public relations==nyílvános kapcsolatok) gyűjtőnévvel illetik.
Kedves 'sizó keret' jobbraát kolléga: ha nem vetted volna észre, én itt leírtam a nevemet eddig (2 éve!) MINDEGYIK hozzászólásomban, sőt az is többször kiderül, hogy (sajnos!!!) nem vagyok Matávos. És ha tudni szeretnéd, akkor elmondhatom, hogy nincs olyan apukám meg anyukám, mint vélhetően Neked, aki a segged alá dugja az ADSL-es internetet,fizeti a számláidat: én keresem meg saját magam és elég sokat kellett érte tanulnom, szenvednem (még ha ez pozitív előjelű volt is).
Nyugodtan maradjál csak itt közöttünk, de próbáld meg azt kiolvasni a sorokból (és nem közülük, mert szakemberek vagyunk és nem politikusok), amit közölni szeretnénk (bocsánat: szeretnék, egyes szám első személyben, igaz többen vagyunk itt ún. szakértők) Veled és másokkal, akiknek hasznára válhat.
És egyre vigyázz: a maroktelefon használata az arra hajlamosaknál az agydaganat kialakulását serkentheti! Igaz Neked ez nem gond: "Benned még egy agyrák is éhenhalna!"
És, ha gondolod, nyugodtan tedd ki ide a neved, akkor sem fog senki molesztálni személyesen, de legalább felvállalhatod, amiket bekiabálsz!