Értem: szóval a Rolanddal használva jó a MIDI-USB kábel, de a MIDI-SMART-al nem
Elvileg mindkettővel ugyanúgy kéne mennie, de lehet, hogy a kínai csoda MIDI-USB kábel a ludas (egyet már dobtam ki én is), hogy a Roland MIDI-jelét szereti, a MIDI-SMART-ét meg nem (ugyanaz a két jel elvileg, de ki tudja)
Egy másik USB-MIDI kábellel kipróbálnám, aztán ha úgy sem megy, marad az, hogy a MIDI-SMART a rossz.
A srác akitol vettem azt írta hogy GarageBand (iPad) programmal próbálta ki egy Alesis iDock midi in-be dugta és minden különösebb tennivaló nélkül tökéletesen működött.Nem tudom nekem mi lehet a probléma a szintis programban sem érzékeli viszont a triggerre ott is azonnal reagál.
Nemrégiben vettem egy midi smart billentyut viszont nem reagál semmire.Van hozzá egy roland midi interfacem is osszedugom in out stb megy a gépbe az usb viszont semmi.Ellenbem ha a midi interfacere rákotom a dobtriggereket azok viszont azonnal mukodnek.
Az összes Roland és Korg USB drivert így kell installálni. Leírja a manual, hogy amikor összedugjuk, akkor nem a Korg driver telepszik fel, hanem a Windowsban található. A teljes funkcionalitáshoz mindenképpen a gyár drivere kell. A másikkal "ahogy esik-úgy puffan" alapon működik valami vagy nem. Arra is külön kitér, hogy mi van, ha két vagy több KORG eszköz, illetve több USB port van MIDI portként használatban. Szóval nem hiába tették be azért a manualba azt a 34. oldalt :) (Természetesen a magyar gépkönyv is tartalmazza ezeket az instrukciókat.)
Nos, úgyhagytam mindent összedugva stb. Most az előbb bekapcsoltam laptopot majd a hangszert és most már reagál a szoftver gombjaira, sőt az editor indításakor elkezdte szinkronizálni magát az M3-al, letöltötte az összes hangszínbankot, globalt, mindent.
Viszont ennek ellenére a midi drivert most sem látja! :)))
Eddig nem okozott problémát semmilyen driver telepítése, ezért nem is foglalkoztam a manuallal, pláne hogy angolul se értek jól, de eddig más dolgoknál mindig az volt a menet hogy 1. csatlakoztassa az eszközt, 2. telepítse a drivert.
Kíváncsi vagyok meddig fog ez így működni nekem. De, mondom, a MicroX editor meg semmi trükk nélkül megy, igaz ott midi drivert sem kell/lehet állítgatni. Érdekes!
Részlet a manualból: "Before you connect the M3 to your computer via USB, you must install the KORG USB-MIDI driver in your computer. The driver must be installed for each USB port you use. If you connect the M3 to a USB port other than the one you used when installing the KORG USB-MIDI driver, you’ll need to install the driver again. For details, please see “Installing the software” on page 34."
Ha az ember először összedug, aztán installál, akkor előfordulhatnak bajok. Az is probléma lehet, hogy a W7-ben összesen 10 USB MIDI eszköz installáció "fér el", és néha a korábbiak csak foglalják a helyet, akadályozzák az újak működését. A következő link 4. pontja mondja el, mi ilyenkor a teendő: http://karma-lab.wikidot.com/korg-m3:troubleshooting-m3-editor-on-windows
Köszi a reakciót. Nos, az van hogy az M3-ban belül van egy SD kártya. Ezen van az OS, a preloaded factory hangszínek stb. Feltételezem hogy mint a mai mobilteláknál itt is rajta van gyárilag a driver is, mivel bedugtam a gépbe (egy vadi új laptopra) rögtön elkezdte felismerni, telepíteni és utána a később feltelepített M3 editor (melyet már a webről szedtem le a Korg support oldaláról) is megismerte. A midi devices fülön (system/preferences alatt) meg is jelent a kiválasztható M3 driver, de ennek ellenére nem kommunikált.
Ekkor jött az ötlet amit Te is javasolsz, töltsük le a legújabb drivert is, mivel a hangszert mikor legyártották, még biztos a 0. verziós drivert rakták rá a belső SD kártyájára.
Fel is tettem, és látszólag fel is települt hiba nélkül, erre most az M3 editor már semmilyen midi devicet nem talál (a korábbi M3 sem választható) és ezt küldi errorként:
???
Van itthon egy kis microX is, annak is feldobtam a gyári editorát, az meg vígan megy ue driverrel, miután ott is sikeres eszközfelismerés történt a csatlakoztatás után ennek előtte. Relytély én mondom!
Hiteles infó, most olvasom a user manualban is... ;)
In the set-up described above, MIDISPORT 1x1 is being used to route MIDI data between the controller keyboard, the sound module, and the computer. To set up MIDISPORT 1x1 in this way: 1. Connect MIDISPORT 1x1 to your computer with the USB cable. 2. Connect your controller keyboard’s MIDI output to the MIDI input of MIDISPORT 1x1. 3. Connect the MIDI output of MIDISPORT 1x1 to the MIDI input of your sound module. 4. Configure your MIDI sequencing software to send and receive MIDI signals from MIDISPORT 1x1. Consult your sequencing software’s documentation to learn how to do this. Important note: MIDISPORT 1x1 is not a MIDI THRU device and data received at the MIDI in port is not sent directly to the MIDI out port. It may be possible to route incoming MIDI input signals to the MIDI output through your MIDI sequencing software. Please consult your software’s documentation to learn how to do this.
Az USB MIDI-IN-je nem megy ki "magától" az OUT-ra.
Próbáld meg a miditrix-el összekapcsolni az USB IN-t az OUT-al, ez fog menni, és így a szinti vezérli a modult a PC-n keresztül.
Kérdés, hogy fog-e ezután futni a Roland szoftvere, és az is küldeni ki az USB-OUT-ra. (szoftveres MIDI mergert csinálsz tulajdonképpen)
Másik megoldás hogy a Roland szoftverben a MIDI-IN-re beállítod az USB MIDI-IN-t, az OUT-ra az USB-OUT-ot és valami soft through-ot bekapcsolsz, ha van olyan pipa, így "közbeékelődik" az editor, és az mergel.
Adott egy szinti mint master keyboard, jövök a midi outjáról egy M-audio MidiSport 1x1 interface IN-jébe, majd OUT-járól egy Roland hangmodul IN-jébe, plusz USB-n egy laptopba van dugva a MidiSport.
Szinti meghajtja a laptop audio softjait, de igazából a modul kezelőszoftját használnám, amivel szerkeszteném menet közben a hangmodult, miközben a szintiről nyomogatnám a hangjait. Nem tudom így ez érthető-e?
Az a baj, hogy így a MidiSport kimenetéről nem hajtódik meg a rá dugott hangmodul! Esetleg vmi szoftverben kéne rootolni vagy mit tehetnék? Remélem nem az eszköz képtelen ezt a kettősséget kezelni, hisz úgy tudom ami midi IN-en bejön, az kimegy párhuzamosan az OUT-ra is, tehát a szintiről meg kéne szólalni a modulnak is legjobb reményeim szerint. (?)
A házilag gyártott dob / midi konverterekkel nekem erős fenntartásaim vannak. Itt a közelünkben 15-20 évvel ezelőtt egy ember gyártott kis szériában ilyeneket, de kínszenvedés volt velük bármit csinálni. Ha az analóg trigger érzékelő rész nincs nagyon finoman kidolgozva, akkor hiába hozzá a korrekt digitális rész, hasznavehetetlen az egész. Szerintem érdemesebb vadászni egy régi gyári dobkonvertert, nálunk is elő szokott fordulni néha potom pénzekért.