Viszont arra figyeljen oda a kedves leendő tulaj, hogy a ráncfelvarrás utáni O2-ben alapból is ekkora, fekete alapon fehér LCD van, de csak olyanokat jelez ki, mint a ráncfelvarrás előtti, buta, zöld-fekete LCD! Alapfunkciókat.
Semmi kényelmi funkció állítási lehetőség, semmi extra kijelzés (rádió, telefon, stb.).
A MAXI-DOT a két körműszer közötti kijelző, amelyen rengeteg dolog megjeleníthető (három fogyasztási adat, eltelt idő 2x, megtett távolság 2x, beállított sebességhatár, pillanatnyi sebesség; ha a hifire váltasz, akkor annak az adatai, ha van gyári telefon-előkészítés, akkor telefonkönyv, SMS-ek, hívások, vagy éppen navigációs nyilak és még sok-sok dolog), ráadásul a menüjében rengeteg kényelmi dolog aktiválható és letiltható.
Radarok: én kicsi autóból ültem át, ahhoz képest ebből szinte semmit nem látni ki hátra. Tükörből tolatok, de a radarok kifejezetten jól jönnek és pontosak a jelzések.
Xenon: próbálj ki egy halogénest városon kívül, aztán menj ugyanarra egy xenonossal.
Hasmagasság: nem vettem észre, hogy alacsonyabb lenne az eleje, de nem mértem.
A Maxi-DOT egy sokoldalúan felhasznált kijelző a műszeregységebn, én most építem be utólag (ill. cserélema műszeregységet), mert jó.
Ha veszel BT kihangosítót (gyárit), akkor azon megjeleníti a telefonkönyvet, a hívó fél nevét, számát..
Az űlésfűtést elfelejtettem, az is jó extra, bár nekem még nem volt soha.
A szabad magasságot az alsó védőburkolat nem csökkenti, de a megemelt, megerősített futómű növeli. Szerintem az OII már nem túl alacsony (mint az Octavia I volt), de -az okosok sportosok szerint- az így megemelt súlypont miatt a kocsi labilisabb lesz.
Szerintem annyira határhelyzetben nem autózol, de nem ismerlek, lehet, hogy igen és az is igaz, hogy csak egyszer kell túllépni a borulási határt... persze védekezéshez ott az ESP.
Az erősebb motor utólag nem pótolható, örökké hiányozni fog, de a 7 fokozatú DSG-t pont arra találták ki, hogy a kisebb motorból jobban kihozza azt, ami benne van, én továbbra is azt választanám (1,2 TSI+DSG), ha ennyi a város és az országút, ráadásul szeretsz dinamikusan előzni. Legalább a aváltásra nem kell odafigyelni és a kettős kuplung miatt az gyorsabb és megszaítás nélküli erőátadást jelent.
Céges kocsi esetén a váltókarbantartás többletköltsége nem lesz döntő.
A kombi Mondeo jobban belátható hátra, mint a "lépcsős" Octi, bár nekem már nem jelent gondot vele a centipontos (na jó, 5 centire pontos) parkolás.
A MAXI-DOT lényege miben áll? Így listáról nehezen dönthető el, hogy ez mennyire fontos kiegészítő; tipikusan olyasmi, amit látni kell vagy elmagyarázni, hogy mit kell elképzelni...:-)
A parkolóradar ennyire alapvetés lenne? Őszintén szólva nekem sose volt probléma a "vakon" parkolás, akár előre akár hátra, a kombi Mondeómmal sem, az pedig nem kis csónak. Kicsit úgy vagyok ezzel, mint az ESP-vel; úgy érzem, ha van, akkor az ember előbb-utóbb elkezd ráhagyatkozni, és lassan, de biztosan tompulni kezdenek a képességei; aztán néhány év és gép nélkül mozdulni se mer majd. (Ugyanez lesz pl. a tájékozódással is a GPS miatt.) Nem gondoltam, hogy pénzt áldozom ilyesmire, de szívesen meghallgatom az érveket.
A Xenonnal viszont nagy szeget ütöttél a fejembe, teljes hónapok telnek el, amikor szinte kizárólag sötétben közlekedem...:-) Csak ne lenne olyan drága. Lehet, hogy megpróbálom beszorítani, de akkor tutira fehér lesz a verda (mínusz metálfény)... :-)
Hálás vagyok a tesztvezetéses felajánlásodért! Igazából már vezettem az 1.4 TSI-t (van olyan szerencsés kolléga, aki már ilyet hajt nálunk), és baromira tetszett, gyakorlatilag a dízeles és benzines erények ötvözetének éreztem ebben a teljesítmény-kategóriában. Így nem is fárasztanálak a tesztvezetéssel. Amire viszont nagyon kíváncsi lennék, az az 1.2-es TSI, vajon mit tudhat ehhez képest? Vajon elérhető valahol 1.2-es tesztautó?
A motorvédő burkolat csökkenti a szabad magasságot? Pincegarázsban parkolok, és elég limitált a szabad magasság a kihajtás miatt, már a 307-esnek is épp hogy le nem ér az orra. Láttam egy olyan extrát is, hogy "megemelt és megerősített futómű", nem is drága, ez vajon hasznos lehet a szabad magasság emelésére?
Jó választás! :-) A reális és feltűnésmentes emberek autója.
Nekem a celldömölki Leier tavaly nyáron ~1,2 millió Ft kedvezményt adott a konfigurált listaárhoz képest egy 1,4 TSI Elegance modellre, ehhez még jön a mindenkori 15% kedvezmény az alkatrészárakra és a szervizdíjakra.
Tavaly még áfaemelés előtt, május 30-án rendeltem meg az autót, július közepén vetem át. Az általad említett keretbe minden olyan dolog belefért, amit terveztem, és vélhetően ezek ma is beleférnének a tervezett összegbe (mármint ott, ahol én vettem):
Acél teljes értékű pótkerék (kis összeg, klasszikus megoldás) Alsó védőburkolat (kis összeg, valamelyest védi az alját) Elektromosan állítható, fűthető külső tükrök automatikus elsötétedéssel (jobb oldali nem sötétedik el), talajmegvilágítással (elektromosan behajthatók) ESP + HHC elektronikus stabilitásvezérlés hegymenet-asszisztenssel Fűthető első és hátsó ülések (nincs garázsom, igen jó dolog októbertől áprilisig) Háló a kalaptartó alatt ISOFIX gyermekülés-rögzítési pont az utasülésen Könnyűfém keréktárcsák "Crateris" (16") kerékméret: 6,5Jx16" abroncsok: 205/55 R16 Multifunkciós bőr kormánykerék (4küllős) rádió/CD vezérléséhez bőr sebességváltó- és kézifékkar + MAXI-DOT (nagy könnyebbség és nem vonja el a figyelmet menet közben) Napfényroló hátul (mechanikus) Parkolóradar elöl és hátul (ez legyen az első, amit beikszelsz, mert nagy autó!) Rádió "Bolero" CD-lejátszóval érintőképernyős kijelző MP3 lejátszással, audio-csatlakozóval, integrált 6 lemezes CD-váltóval (nélküle suta a középkonzol, nekem megfelel a hangzása és a 2x2 GB SD-kártya (kb. 4000 Ft plusz) örök életedben kiszolgálja a tárhelyigényeidet) Sötétedésre aktiválódó fényszórók esőérzékelős ablaktörlővel és fényre elsötétedő belső visszapillantó tükörrel (Coming Home, Leaving Home, Tunnel light, Day light funkciók) Szőnyegbetét elöl és hátul Xenon fényszóró + AFS II. AFS II.: adaptív fényszórószabályzás fényszórómosó berendezéssel, dinamikus magasságállítással (sokat megyek sötétben, ég és föld a halogénhez képest) Metálfényezés Üléshuzat: "Shadow" szövet
Motorok:
Minimum 1,4 TSI. Kisebbet ne tervezz, ennyi minimum kell. Ha gondolod, egy tesztvezetésre menj el, vagy ha tudunk egyeztetni, szívesen megmutatom az enyémet. ;-)
Remélem, tudtam segíteni, ha bármilyen kérdésed van, kérdezz nyugodtan.
Szóval 1 misivel nyugodtan lőheted a konfigurátorral a limited fölé az árat.
Nincs igy. (Tudtom, te megkaptad. de erre nem lehet bazirozni.)
Bár sokak ezen fent akadtak, de ilyen piaci helyzetben ez van.
Nincs piaci helyzet. Jelentos kapacitasszukites volt mindenhol, ujraoptimalizaltak a termelest es az elosztast is. Ket evvel ezelott egyertelmuen a mennyisegi ertekesites volt a cel, kvotakkal, mennyisegfuggo bonuszokkal, most errol mar szo sincs.
Az autokereskedelemben uj uzleti modellek alakulnak ki, most egy ilyen atmeneti allapot van, de az iranyok mar latszanak.
Sound System: én nem vagyok audiofil, de ezt csak dicsérni hallottam
Kiveve tolem :-) Az egyik talalkozon egymas utan meghallgattam egy sima es egy Sound Systemes autot, es bizony a sima rendszer sokkal koherensebben szol. Nem veletlen, hogy a hifi versenyautokban sem igazan alkalmaznak 3-utas rendszereket -- ott mar olyan fazis anomaliak lepnek fel, amiket nem igazan lehet egyezeru eszkozokkel kezelni.
Az O2 hangzasanak legnagyobb problemaja amugy a melykozep hangszoro elhelyezese -- ti lattatok mar valakit, akinek a combjan volt a fule?
A masik nagy problema a fejegyseg. Sajnos ez mindig a Skodak gyenge pontja volt, az O1 (es az S1) Symphony fejegysegenel rosszabb keszulekkel soha eletemben nem talalkoztam.
Az O2 altalam ismert fejegysegei is kimeritik a "rakás szar" fogalmat, egyreszt muszakilag sem igazan megbizhatoak (asszem ebben a topikban is messze a magnokkal van a legtobb visszatero muszaki problema), masreszt a hangjuk meg egeszen rettenetes, a legolcsobb M.N.C (feliratu) fejegysegekkel van egy szinten.
Az egyetlen pozitivum, hogy a csatlakozoi -- egy egyszeru atkotes utan -- szabvanyosak, igy egy 3 ezer forintos muanyag adapter megvasarlasa utan tetszoleges fejegyseget be lehet epiteni. A legolcsobb markas cucc is kepes eletre kelteni a rendszert. Ezt még ceges autonal is erdemes lehet megjatszani, ha valakinek fontos a zene.
A szállítási időre 1.4 TSI esetén egyik helyen 8-10, másikon 10-12 hetet mondtak. Állítólag nagyon fogy ez a motor, ezért hosszú a kocsi gyártása. Megrendelés után másfél héttel tudnak mondani egy kb dátumot, hogy melyik héten lesz meg. Ezt jövő hét végére tudni fogom, hogy nekünk mennyi. Azt mondták mostanában kombiknál kicsit hosszabb a várakozás. Ha céges konstrukcióban veszed, akkor most nagyon jó kedvezményeket lehet kapni. Gondolom nem a listaár számít a limitnél, hanem a tényleges ár. Szóval 1 misivel nyugodtan lőheted a konfigurátorral a limited fölé az árat. Bár sokak ezen fent akadtak, de ilyen piaci helyzetben ez van.
Igyekszem pontosítani a dolgokat, ha már olyan szerencsém van és ilyen lelkes emberek segítségére számíthatok...:-)
A keretösszegem nem titok, 5.5 millió Ft. Ennyiből kell kihoznom, egy fillérrel se lehet több. Kevesebb azonban igen, mert ebben saját pénz is van, 600 ezer Ft. A vállalat csak 4.9-et áll, a többit magamnak kell fizetnem, max. 5.5-ig. Ezért korántsem mindegy, mit rendelek az autóba; érdekem megtalálni az optimális felszereltséget, semmi fölösleges pénznyelő extra.
A használati mód elég speciális, legalábbis magyar viszonyok között. Minden nap legalább 100 kilométert vezetek, 50 km országút, 35 autópálya, a többi Budapest. Ez a napi rutin, ehhez jönnek a hosszú etapok szabadság esetén vagy hétvégén. Elég hajtós vagyok összességében; bár lehetőség szerint igyekszem kulturáltan megoldani a helyzeteket, ha indokolatlanul feltartanak, azt nehezen tolerálom és ilyenkor számítok a motor teljes erejére. Pályán is inkább gyors vagyok, mint lassú. :-) A jelenlegi 1.6-os 307-esem, amit főleg pályán érzek gyakran erőtlennek, 9.4-et eszik nálam sok tízezres átlagban. Legjobban a váltóját utálom: nincs benne hatodik, ezért csak pörög, pörög, ha kell, ha nem. Ez tart vissza az 1.6 MPI Octaviától is... Dízelmotor egyébként egyáltalán nem választható.
Az Octaviával régen szemezek a csomagtartó miatt, mert ikreink vannak és elég sok cuccot kell magunkkal hordanunk, már viszonylag rövid utakra is. A 307-essel ez kínszenvedés: mint a vásári cigányok, úgy nézünk ki az utastérbe pakolt dolgokkal. Elvileg kombit is választhatnék, de az adatok tanulmányozása után arra jutottam, hogy fölösleges lenne, mert csak lehajtott hátsó ülésekkel nyújt érdemben nagyobb teret - ez nálunk úgysem játszik -, viszont jelentősen drágább.
A Hifi ügyében az a helyzet, hogy jelenleg mp3 lejátszóval és fülessel kell nyomulnom az autóban, mert a fahangú fejegység csak audio CD-t játszik le, azt is borzalmas minőségben. Ezt a felállást eléggé unom már - küzdelem a zsinórokkal, ha hívás jön, bonthatom le, ha egyáltalán meghallom, lemerülések, stb. -, ezért mindenképp olyan megoldást keresek, ami jó minőségű, és fogadja az adathordozókat.
Kb. ennyi jut eszembe most, várom a hasznos tippeket! :-)
Előszöris gratulálok, hogy a méltán elismert Skoda gyár remek termékére esett a választásod :-)
Megpróbálok válaszolnni, bár én nem mindenre fogok tudni, és amit írok az is szubjektiv lesz.
-szállítási idő: Amikor én vettem a kocsimat, akkor 6 hetet kellett várni, de ez 4,5 éve volt, és nem volt kapacitásfelesleg a gyárban. Talán most rövidebb, de a bürokrácia miatt min. 2-3 hét lesz és akkor gyorsak voltak a gyárban.
-motorok: nekem 1,6 MPI van, de a mostani választékból nem ezt választanám, pláne ha céges a kocsi. Jó ez a motor, de a várost nagy fogyasztással bünteti, viszont nyugodt tempóval (KRESZ illl. KRESZ+10%) a világból kimegy és városon kívül a fogyasztása és a menetkultúrája is jó. Inkább egy turbós benzines. Az 1,2 TSI-t egy Yetiben nagyon dícséri a gazdája, a tesztek is jók róla. Az 1,4 TSI-ről még nem nagyon olvastam tesztet, vezetni viszont egyiket sem vezettem. Mindenképpen tegyél próbát velük, ne higyjél csak a teszteknek. Állítólag az 1,6 CR TDI a legjobb választás, de az ára annak bizony magasabb.
-Sound System: én nem vagyok audiofil, de ezt csak dicsérni hallottam és szerintem is jól szól, pláne ha utólag nem módosíthatsz rajta, akkor rendeld bele.
-Media Interface: ha módodban áll SD kártyára írni, akkor felesleges
-Clever: szerintem a vezetőűlés magasságállíthatós, csak nem írnak róla, a szériafelszereltségben az utasűlés magasságállíthatóságát említik, de ha az megy, akkor a vezetőűlésé is olyan. Szerintem, de kérdezz rá a szalonban.
-DSG: szerintem a Cleverben nem lehet DSG-t választani, legalábbis a Car Configurator szerint. Nekem tetszik az a váltó és sokat dob a agyngébb motoron, én azt választanám (1,2TSI+DSG).
Mennyi a limitösszeged?
Úgy könnyebb lenne tanácsot adni, de persze nem akarok a zsebedben turkálni.
Nem biztos, hogy a Clever a legjobb választás, de ehhez tudni kell zt is, hogy mire hasnálod, hosszabb utak, vagy csak város, egyedül vagy többen, csomaggal vagy anélkül...
Ajánlott extrák:
-Maxi-DOT
-BT kihangosítás
-alsó motorvédő burkolat (utólag drága ~100.000,- Ft! és nekem már a 3. műanyag lemez van alul pedig vigyázok a kocsira...)
-fűthető ablakmosó fúvóka (olcsó extra és hasznos)
-Climatronic kétoldalas klíma (ha nem egyedül használod, akkor jó lehet, de egyedül is pontosabban tartja hőfokot, kényelmesebb és jobban is néz ki a panelje :-))
Amit ne vegyél meg a rendelésnél, mert utólag olcsó vagy csak szoftver kérdése:
-kanyarkövető ködlámpa (szoftver)
-tempomat (utólag ~30 eFt)
-Coming Home, Leaving Home világítás (szoftver)
Kérdezz még, más is tud okosakat mondani, sőt talán okosabbakat is, mint én. :-)
1.4TSi-t nagyon dicsérik. Nem volt szerencsém még 1.2TSi-hez. Ellenben DSG-hez igen és ha megtehetem soha többet mást !! Szóval attól függ mire használod, de ha város akkor egyértelmű a DSG előnye, még ha a kisebb teljesítménnyel is van párosítva. 1.6MPi-vel hasonló a teljesítmény, úgyhogy azt gyorsan felejtsd el :)
Kérdés melyik felszereltségi szint fér bele és hol parkolsz, mert pl. egy ülésfűtés is hasznos lehet. Írd le magadnak, hogy mi kell feltétlenül bele és úgy nézd meg a felszereltségi szinteket, totózz :)
Nekem 8 hangszórós a rendszer és sztem bőven jó, ez még a régi Navi-s, 6CD-s és tök szépen erőteljesen püffög ;) Sztem Boleró-t mindenki csak dicsérte, ha nem kell Navi bele, vagy nem fér a keretbe akkor az tökéletese elég. Egy-két SD kártya olcsóbb mint az USB csati ha jól emlékszem ;-)
Sziasztok!
Úgy fest, hamarosan eljön az ideje az autócserének - pontosabban lecserélik a céges autómat -, így végre megszabadulhatok a 307-esemtől. Lehetőségem van Octaviát választani, és az új benzines turbók igencsak meghozták a kedvem a modellhez. :-) Megszabott keretből gazdálkodom, de szabadon konfigurálhatom az autót, így volna néhány kérdésem a szakértő urakhoz...:-)
- Mennyi a várakozási idő átlagosan egy olyan modellre, ami nincs raktáron? Van-e érdemi különbség a motorvariánsok között e téren? (csak benzines, 1.2 és 1.4 TSI, esetleg 1.6 MPI jöhet szóba)
- Van-e valakinek tapasztalata a 12 hangszórós sound system-mel? Tudom, hogy sokan eleve elutasítják a gyári rendszereket, nekem azonban nem lesz lehetőségem utólag berhelni az autón, tehát azzal kell beérnem, amit a gyár bele tud tenni. Megéri az árát?
- Érdemes-e megrendeleni a médiacsatlakozót (USB bemenet), vagy a Bolero fejegység kártyaolvasása elegendő szerintetek? Minden zeném pendrive-okon meg memóriakártyán csücsül...:-)
- Megjelent egy új felszereltségi szint, a Clever, amit igen vonzónak találtam. Azonban két dolog feltűnt: a honlap listája szerint sem DSG váltót, sem magasságállítós ülést nem lehet rendelni hozzá. Ez utóbbin különösen megütköztem, hajlamos is vagyok sajtóhibának vélni a dolgot, a DSG viszont sanszos, hogy valóban kimaradt. Erről van esetleg pontos info?
- És a végére egy stratégiai jelentőségű kérdés: 1.2 TSI DSG vagy 1.4 TSI manuálissal? :-) Érdekelne a típust ismerők véleménye, az 1.4 TSI DSG sajnos nem fér bele a keretbe. Elképzelhető, hogy a kis turbó a hétfokozatú váltóval elegendő dinamikát biztosít? (Viszonyítási alap egy 1.6-os 110 lovas benzines modell.)
Van-e olyan tanácsotok, ami rendelés előtt mindenképp megszívlelendő, vagy olyan apró kis kiegészítő, amit érdemes beikszelni a listán?
Minden válaszért nagyon hálás lennék...:-)
van minden dízelhez nem kettőstömegű cucc. Nekem a galaxyban "már" nem kettőstömegű lendkerék van. Annyi a külömbség, hogy amikor leállítod elég határozottan áll meg a motor!
Másik topikban olvasottak juttatták eszembe. A dizel O2ben van kiegészítő fűtés? Vagy csak az enyémben nem működik. Annyira rühellem, hogy min. negyed órát kell autózni, hogy valami meleg jöjjön.
Érdekelne, ki tud jó-megbízható bontott alkatrészest ? Octaviához keresek első jobb index-et......a kocsi 2003-as.Még külön volt az index és a fényszóró ! Nekem csak a műanyag burkolat repedt meg, lehet azt külön cserélni, vagy csak egyben ?
És sajna valós élethelyzet lehet egy 200-0 stb. pl. a német autópályán...
En arrafele beteszem a tempomatot ora szerinti 145-150-re, az tobbnyire teljesen eleg a belso sav hasznalatahoz. Idonkent jon valaki, aki gyorsabb nalam, de nem jellemzo. Azt persze elengedem.
Erdemes kistatisztikazni, hogy mi az "idealis" autopalya sebesseg, azaz ahol mar fogynak a kilometerek, de a fogyasztas még nem szokik az egekbe, es a fékút is kezelheto. A legtobb ember es auto szamara ez 120 es 140 km/h kozott van...
nekem a 105 ló simán megteszi az elvárásaimnak megfelelően dinamikus megyeget ha kell és nagyon takarékos ha kicsit odafigyelek. az egyetlen dolog ami hiányzik belőlle az egy hatodik gang a pályán cirkáláshoz. nekem ehez a stílushoz a fék is okés.