A másik nagy dilemmám az, hogy kezdésnek érdemesebb 18-105ös obit venni hozzá, vagy 16-85öt és azt kipótolni egy 70-300assal? A 18-105össel talán nagyobb terem van próbálkozni, hogy lássam, hova akarok fejleszteni és leginkább olcsóbb, de ha a 16-85tel és egy másik obival lefedve egy jódarabig nem kell fejlesztenem, akkor talán megéri drágábban. Nem tudom, kitobira mennyit merjek szánni és melyikkel járok jól totál kezdőként.
Szerintem kérdezgess a D80-ban is, mert itt van olyan, aki most ki van akadva a D90-re és nem biztos, h elfogulatlan válszt kapsz. Meg nem tudom errefelé mióta használnak Nikon DSLR-t, de a többi Nikonos topikban már évek óta. Szóval lehet, h nem full kezdőktől kéne tanácsot kérni, mert nem nagyon tudnak korrektül segíteni. Bár nem tudom mennyire kezdők az itteniek, de egy-két hsz alapján azt mondom, h vannak olyanok.
D90 meg egy marha jó váz. És nem a videóra gondolok. Pentax-ról azt olvastam, h halódik. De nem tudom már, h cikkben olvastam vagy vki ezt állította itt a fórumon. Lehet, h csak egy marhaság. Én azt mondom, h várj karácsonyig és ha esik az ár, akkor ugorj bele nyugodtan. Egy N16-85-tel jó páros szerintem.
A túlpoztitív, érdeklődő, naív kisfotós megjelölés az önfényezés kategória?... én csak amatőr pancsernek hívnám magam (ami gyakorlatilag ugyanaz, mint az előbb leírtak), de nem bánom :)
Apropo jó, hogy írsz. Én vásárlás előtt állok és hát d90re csorgatom a nyálam. De Pentaxról is jókat hallottam. Mi az az egy-két tulajdonság, ami miatt ha most lépnél be és lenne pénzed, akkor inkább nikont vennél? Pentax új gépeiről mik a visszajelzések? Bocs, nem teljesen ebbe a topicba való kérdés, de ha már idecsöppentél.
Komolyra fordítva a szót teljesen igazad van. Én a Pentax topikról jöttem át, mert nagyon izgat ez a gép, és van egy-két olyan tulajdonsága, ami miatt ha nem a pénzen múlna megvenném a Pentax mellé, vagy helyett. Sajna nagyon rosszul jön ma ki az ember egy gép-rendszer cseréből ezért egyelőre nálam nyugi van, de ez mit se változtat azon, hogy nagyon jó gépnek tartom a D90-et, és kíváncsi vagyok az elfogulatlan véleményekre. Nekem nem csak a gép technikai felkészültsége számít, hanem, hogy mit ígér a gyártó, és azt megkapom-e, hogy mennyire veszi figyelembe a felhasználók véleményeit, érdeketi. Ezért szimpatikus a Pentax, és a Nikon(persze az Oly is igyekszik, de nekem a four-third nem szimpi).
Annak idején mindenki az élőképet lobogtatta, mint a véres rongyot, most éppen ez van terítéken. Az hogy ezt pont te kapod az arcodba, csak annak köszönhető, hogy te vetted meg először.
A Nikon választékában a D90 meglehetősen a felső végén van, tehát a Coolpix L16 vásárlóval ellentétben itt már jogosan várható el az átgondolt hibakeresés.
Elég komoly lehetőséget kaptak a mozgókép-barátok, nincs mese! A fókuszálás nem lesz egyszerű dolog, de bele lehet jönni. Tárhely és feldolgozás: áldozni kell rá időt, pénzt és fáradságot. Ha már videjó!
Még jó, hogy már '88-ban kiszálltam a mozgóképek világából! :)
Ha meg valaki cikizi a videót, akkor elég figyelmezteni, hogy mi van a fórumunk fejlécére írva! :)
Azért mondtam, hogy egyszerre... ha felveszed a kutyát úgy, hogy közben egymásra is néz a két eszköz, egyértelmű a dolog. Viszont kifogásoknak jó, amiket írtál. ;)
áááh, ez őrület. Már bennem is rég fogalmazódtak az efféle kommentek, de egyenlőre csak a páromnak panaszkodtam, hogy mindenki olyan űbernagyfotós ebben a fotósközösségben (akármelyik topicot nézem) és vhogy mindenki elfelejti, hogy infocseréről kellene szólnia egy fórumnak, nem a fikázásról és a másik leszólásáról (ami sokszor leginkább a burkolt önfényezésbe tör át)... hallottunk már olyat, hogy nem csorgatja vki a nyálát d90re, mégis idejár fikázni, vagy ha vki vmiben "gagyi" és kezdő, az ne is vegyen kamerát a kezébe soha (vagy ha vki gazdagabb és megengedhet magának egy jobb gépet, az is fáj). Miért vagyunk irigyek és savanyúak, könyörgöm? Itt kellene repesni a mai fantasztikus gépek adta lehetőségektől. Én vagyok túlpozitív és borzasztóan érdeklődő, hogy felőlem bárki elmondhat bármilyen tapasztalatot, hibákat vagy pozitívumot és várom, hogy kinek hogyan szuperál az új gépezet??? Tessék írni mindenfélét (nem egyszavas fikázást beszűkült látásmóddal). Az jó.
Vagy egyszerűen nem hinné el senki, hogy a Samsunggal ennyivel jobb a kép és azt mondanák, hogy kicseréltem 100 Wattosra az izzót, ami sokak szerint még vicces beszólás is lenne.
Igazából már tegnap este készítettem a Samsung-gal ugyanolyan fényviszonyoknál egy 10 másodperces felvételt, de tartok tőle, ha most ezt felteszem ide, akkor itt tényleg személyeskedésbe fog fajulni a „beszélgetés”.
Szerintem meg az a baj, hogy képminőségben minimum annyit elvártam a Nikon D90 video módjától, amennyit az 5 éves Samsung 800.000 pixeles mini DV-szalagos filmfelvevőm tud.
Tudnál feltenni videót a Samsunggal is ugyanarról a témáról ugyanolyan fényviszonyok közt? Csak azért kérdem, mert nekem a Pana miniDV-m ilyen helyzetben messze nem hoz ilyen képminőséget.
Biztos vagy benne, hogy nem csak az idő szépíti meg a samsungos emlékeidet? ;)
Pedig abba fogod vinni, nehez megallni szo nelkul, hogy valaki a te tapasztalatoddal szamoljon be egy vaz hibairol, megspekelve ezt a szabadteri liveview-vel torteno fotozassal.
Remelem nem ez a szint lesz a jellemzo ebben a topikban, orulok ugyan, hogy a Nikon piaci reszesedese eroteljesen no, csak nem szamoltam a kovetkezmenyekkel.