Igen hát nehéz döntés, ha D90-et megvennémm akkor meg a Pentax(K10D) hiányozna.
Szóval ami a Pentax mellett szól, az a csepp, és pormentes váz, nekem ez fontos, robosztus, jó fogás, nagyon szép raw kép iso 100-on. A színvilága jobban tetszik mint a cmos érzékelős gépeké, a képek anyagszerűek nem digitálisak. A K10D váz a 4/16-45-ös obival ami egy félprofi objektív már 200pénz körül meg lehetett a végén kapni, ez a szett bármely más gépben 300 felett lett volna. Wireless vakuzás, beépített stabi, nem kell minden obiban megfizetni a stabilizátort. Nagy élettartamú zár, limited obik, amik az egyik legjobb minőségűek, és nő a választékuk. Teljes kompatibilitás a manuális obikkal. Szóval jó gép. A K20D kicsit olyan a K10D-hez viszonyítva, mint a Nikon D90D a D80-hoz viszonyítva. Cmos érzékelőket kaptak, a váz nem változott, AF nem változott, kaptak egy két butaságot, pl a K20D-ben van pl 22 kocka/sec gyorsfelvétel, korlátozott felbontással, és hosszúsággal, amatőr liveview. Ami zavar, hogy kicsit hisztis a PTTL vakuzása, Nikonnál ez sokkal jobb, szerintem a Nikon AF egy picit gyorsabb, bár ez a K20D-ben javult, a pentaxban kalibrálhatóak az obik, ami nem megvetendő szempont. Minden gép mellett szól pro és kontra érv. Nekem az időjárásállóság nagyon sokat nyomott a latban, és a limited obi széria. A Nikonnál meg a kisebb zaj ami csábít, a pontosabb vakuzás, és a third party gyártók szélesebb obiválasztéka. Pl vannak olyan Tamron, és Tokina obik amikre nagyon fáj a fogam, de nincsenek Pentaxhoz, sebaj limitedekkel fogok vígasztalódni.-))
A két gépből egy nagyon jót lehetne összegyúrni.-))
11-16-ba nem hinném hogy belevágok. Előbb a 18-70-et kéne frissítenem valami infrabarát optikára, és mivel a 17-35 f2.8 túl nagy falat, marad a 16-85 VR plussz néhány kihasználatlan optika eladása.
Nem tudom... Nekem jobb, h nem az ujjaim végével "csípem" össze a vázat, hanem meg tudom rendesen markolni és felfekszik a tenyeremben. A súly meg cipelésnél tényleg hátrány, de fotózásnál nem (szerintem).
Frimen, nekem meglehetősen nagy kezem van vékony hosszú ujjakkal. Volt a kezemben mindenféle, a D70 túl vastag volt, emellett túl alacsony (2 ujjam lelóg). A D200/D300 markolat nélkül sem elég magas (kisujjam lelóg), úgyhogy hiába nagyobb, csak fölösleges súlyt hoz magával a mérete. A D50/D80 markolat nélkül szintén nem elég magas, viszont markolattal pont jó, mindenem elfér rajta és 1 akksival a súlya sem nő meg túlságosan. Számomra ez az ideális méretű/súlyú gép. A D200/D300-as kategória is csak markolattal működne, de ekkor már másfélszeres ár- és súlyterhelésnél járunk.
Ehh, valamiért abban reménykedtem, h D300 forma lesz a váz (talán a tudás miatt, mert ahhoz közelebb áll), de méretileg full D80... Ezek szerint a D80 grip jó is rá?
Sötétben videózás miatt. Ráadásul így lekicsinyítve nem látszik és mozgóképen nem látványosan zavaró, de elméletileg iszonyat zajosnak kell lennie ezeknek a fevételeknek. Megtippelhető, hogy ezeken a helyeken fényképezésnél mekkora záridőt ad és hogyan szorítható le 1/30 alá.
Szóval egy ex-D50 tulaj vagy. Azért kérdeztem, mert ha ez nem fő választási ok volt, akkor kár ezen mérgelődni. Viszont, ha a videó miatt vetted volna, akkor megértem.
A Samsunggal a háttérben ez elég valószínűtlen. Itthon különcködésnek számít, de távol-keleti tudatos vásárlóknál már gyakori a Pentax. Persze ebből adódik a lényegi különbség, hogy aki szeret adni-venni, vásárolgatni annak itthon a Nikon sokkal jobb.
16-85+70-300VR. 16-85 bizonyított és nagyon jó. 70-300VR szintén. (nekem is volt) Ha próbálkozni akarsz, akkor vegyél 15x ultrazoom-os kompaktot, azokat arra találták ki!