Nekem van egy 2010-es ezüst kakas, de akkor így tárgytalan, ha sehova nem akarsz érte menni. Semmit sem nyújtanak ezüst tálcán. Van erre egy csúnyább mondás is de azt nem írom le, pedig az találóbb lenne....
Akkor már nem naposkacsa árban megy. De nem mentem a piacra, mert nem száradtak fel 100%-osan. Azért kínlasztani nem fogom őket. Majd jövőhétvégén börze is lesz, akkor viszem őket, meg az orpingtonokat, a búbos itáliai kakasokat.
Sikeresen kikelt a néma-futókacsa keverékem is. Szerencsére az annyára ütött, szürkés tollvégü, álló testü lett. Nem tudom, hogy gácsér-e, de ez tényleg csak dísznek való.
Nekem is most fejeződik befele egy adag kacsa, ha reggelig esznek egy kicsit, viszem is a piacra eladni. Hiába tartogatom hetekig, nem kapok többet érte.
Nah megvágtam az utolsó kacsát is egyelőre. 3.5 kg volt. Már csak 2 tojó maradt, az egyik ül, a másik meg még kotlós, azt nem vághatom le. Majd mire kikerülnek a kiskacsák, addigra remélem már lemegy a kotlás róluk.
Tudom, hogy nem kel ki, ha nincs gácsér, nem is akartam ültetni, csak tojt... csak tojt... épp azért szedtem el alóla, hogy ne üljön fölöslegesen. De egyszer aztán valahová egy csomót letojt még és alig bírtuk lekelteni róla. Most már vettem hozzá gácsért... most nem hiába ül szegény. Olyan nagyon hűségesen.
Tudjátok gyerekkoromban voltak utoljára saját szárnyasaink és ismét szeretnék tartani több félét, nagyobb állományt. Ez a kotló nagyon jó mama, a lányom kedvencei 2-en, de 9 évesek :O
Minden évben annyit tojtak, hogy nem győztük elvenni alóla a tojásokat, majd bele bolondult, hogy nem kelnek ki, de hisz nem volt gácsér. Most van már melletük egy. A gácsér viszont fiatal, 2 éves és bizony ő nagyon védi a két tojót. Még a verebet is szétcincálta ami leszállt az ól ajtajába.
Na mindegy valószínű kell neki készítenem új, elkülönített területet... De valahol el kell kezdeni :))
nézd ez változó van ami még a másikét is neveli vam ami eből ahogyüti ahogy észreveszi hiába egyforma és egyidős megpróbálni is óvatosan kell mert egy csapással elintézheti a dolgot és a legnagyobb baj,hogy a kicsik félhetnek a kotlóstól az más ami alatta kelt ki nem is valószínű,hogy követni fogják ha oylan a kerítés,hogy eltudnak szökni szét is szaladhatnak és minden szomszédnál lesz belőle :((((((
Szeretném tőletek megkérdezni, hogy a náma kotlós alá, ami alatt a napokban kell kelnie kacsának, ha kikelt alátehetem-e majd a pár nappal korábban kelt kiskacsákat, ami ugyan szintén az ő tojása, csak gépben kelt. Vagy csak egyszeren tegyek egy próbát és kész..
Nem szemetelek többet a fórumba, csak ezt még leírom:
Az indító és a nevelő közt naggyából az a különbség, hogy az indító sokkal erősebb. A nevelő és befejező szerintem csak pénzkidobás. Ezzel az erővel ha az otthoni takarmányt eszi is ér annyit.
Tojást azt nem tudok, de ahol megkotlott a liba, ott pár hónapig nincs tojás. Meg ilyenkor már nem olyan aktív a liba tojástermelése. Majd ősz körül újra aktív lesz, nekem tavaly akkor tojtak párat. Igaz, a szakirodalom szerint a nyár is beletartozik a tojásrakási ciklusba.