Ez így mire jó? Megveszed a spéci filmet, aztán a hívással ügyeskedsz, hogy negád legyen? Vagy egy nagy csomag hullott a lábaid elé ajándékként? :-)) Ihagee
Én próbáltam már előhívni negativba a Foma R-t, az a trükk, hogy először egy laza ezüstoldóba kell 3 percig lógatni (laza=1+5 higított fanta :)), utána egy derítő, aztán jöhet a hívás, tökéletesen eltűnt a fátyol, előtte rengeteges szívtam vele, aztán mégiscsak ez a legkönnyebb megoldás.
A készlet olyan, hogy - ha jól emlékszem- van 4 palack, 3 kicsi és 1 nagy. A nagy a fixír, abból 60 ml kell 240 ml vízhez, a többiből 30 ml kell 270 ml-hez. A KMnO4 8 kicsi zacskóban van, ebből kell egyet feloldani a 270 ml vízben. Talán 1, esetleg 0,5 g van zacsinként. Melegíteni nem akartam, mert akkor utána le kell hűteni, illetve annyira nem vagyok nagy vegyész, hogy tudjam milyen hőmérsékleten stabil még a vegyület. Ihagee
És ha fomát, nem bichromáttal hívsz, hanem K-permanganáttal, akkor hány gramm Manganátot kell egy literhez adni? A kénsav gondolom ugyanannyi , legalábbis 10ml -ert ír a recept.
OFF:Régen a finomszemcsés hívókba raktak rodanidot, mert oldotta az ezüstszemcséket, emiatt tényleg kellett túlexpó. Én a Kodak D-20-ast próbáltam ki (ha jól emlékszem), de nem tetszett az ORWO NP 55+ 18 perc hívás, viszont 1 blende túlexpó elég volt. Ihagee
Nekem az a bajom a K-permanganáttal, hogy a Foma fordítós előhívókészlete one-shot, egyszeri használat után mind kiöntendő (kivéve az első hívó, ami használtan a második is, és ez mélyen megdöbbentett!). Viszont mire a permanganát teljesen feloldódik, megőszülök (még jobban) . Először úgy jártam, hogy azt hittem teljesen feloldódtak a kristályok. Olyan sötét volt az oldat, hogy nem látszott az alján a "néhány" feloldatlan kristály. Aztán mikor ment a hívótankba, rémülten láttam a végén beúszó trutyit. Akkor tudtam, ,hogy nagy a baj, és tényleg: kiégett apró lyukak lettek a végterméken. Jó megoldás lehet 1 nappal előbb feloldani a KMnO4-et, más listán azt mondták, hogy annyi idő alatt nem romlik meg.Ihagee
Használhatod a kénsav+bikromát halványítót is.A gyári előírás (R-100) kifejezetten a bikromátos halványítót írja elő.Viszont a másik felhasználóbarátabb.Az emulziója nagyjából megegyezik, a fényudvar mentesítő réteg kivételével.Az R széria fényudvar mentesítője a halványítóban olvad le, negatívhívásnál rajta marad.Kidolgozhatod az Orwo 4185-ös eljárás alapján is, az első hívó 6 perc 20 fokon.Én nagyon nem vagyok megelégedve ezzel az anyaggal, elég sokat előhívtam belőle, mint fotót, mint mozit, nagyon nagy a minőségbeli szórás. A Foma pedig nem hajlandó nagyüzemi receptúrát (regenerálóst) megadni.
A Foma fordítós készletében ha utálom a KMnO4-es ezüstoldót, nyugodtan használhatom a kénsav+bikromátos halványítót? Még egy kérdésem van: a sima Foma 100-as emulziója megegyezik-e a fordítóssal, vagy nem? Mert én Forte recept+előírás szerint már fordítottam sima Foma negát, az jó lett. FomaR-et is hívtam már a Foma készletével, az is jó (bár megdöbbentett, hogy a végén az átlátszó részen az emulzió milyen lágy volt! Ujjal el tudtam törölni!) Van egy tekercs 2x8-asom egy szovjet "Kvarc"-ban, és nem szeretném elrontani a hívást .(A Foma vegyszerkészlet nem az enyém, Fortét vagy ORWO-t meg tudok keverni ) Köszönettel, és bocs a kicsit félig OFF-ért :Ihagee
Igaza van a Tesónak! Igy is játszhatsz a szemcsével. A halványító összetétele is tud érdekes tréfákat csinálni. Lehet KMnO4 vagy K2Cr2O7 és savasításra pedig H2SO4 vagy NaHSO4. Én a krómát+kénsav kombinációt szeretem. MÉG EGYSZER: A FOMA SAJNOS NEM EGYENLETES ANYAG!
A rodanid az csak adalékanyag! A ff fordítóshívás első hívójának elmaradhatatlan része. Kevered a pirokatechin... hatóanyagú hívókkal. Ezt a vegyszert elég nehéz beszerezni, a becsületes neve: Kálium- szulfocianát
Az hogy lehet,hogy fomasettel jó volt a szemcsézet, valamint kipróbáltam a fomasettet LQR hívóval és úgy is jó volt a szemcsézet, de most, hogy a többi alkatrész nem szettből és LQR a hívó, igy meg megnőtt. Azt hittem csak a hívás szól bele.
Tesó tanácsolt ilyet ,hogy érdemes kipróbálni hígabb hívóval , hosszabb hívásidővel. Ilyenről tudtok?
A K-rodanid viszont megkíván 2-3 blende túlexpot, nem? Sosem dolgoztam vele, a saját cuccaimhoz elég a "sima" hivó így a 100 ASA-t is ki tudom használni. Egyébként meg nem is kaptam rodanidot. Üdv!
Keverd magad az első hívót is! A Fomadon LQR-ben nincs K-rodanid. Ez a vegyszer felelős a szemcse finomításért. Sajnos a Foma minősége az utóbbi időben olyan szórásokat mutat, hogy az katasztrófa.:-(((
Én Kispesten szoktam vásárolni, az Ady Endre úton van egy apró műszaki bolt szakiknak. Ott én eddig találtam mindent, a vetítőgépben pl. videószíj van, de tökéletes. (Igaz, trapéz helyett négyzet keresztmetszetű.)
más, Gazdagabb lettem egy bauer t40 es vetítővel,Vateráról levásároltam, ékszijjak teljesen halottak, ha esetleg van valakinek hozzá szerelési utasitása, vagy valami internet oldala akkor megoszthatná velem, mert ott tuti méreteket kapok és nem kell folyton mászkálnom ékszijboltba. Főleg ,hogy szerintem laposszijjas, azt meg a Sini árul, de csak pontos méretekkel és elég drágán, hengeres persze fillér a O-ringnél, de akkor menjen bele az ami volt. Sajnos eredetiből egy sincs benne, hanem házibarkácsolva van azzal meg nem sokat tudok kezdeni.