Szóval ha külföldön (európai országban) veszem, akkor ez fordítva is igaz és külföldre kapok 2 éves garit, haza meg 1et (illetve ez mindentól független Nikon gari, nem hazai szervíz gondolom)? Vagy hogy van ez EUn belül, tudja vki? Ha külföldön veszek gépet (EUban), otthon mit kezdenek vele, ha elromlik? Semmit?
ha hivatalos partnertől veszed(nikon honlapján fel vannak sorolva) 2 év itthoni gari + ingyense szenzortisztítás amikro csak kéred + ha olyan hiba van amit a nikon is elismer garin túl is megcsinálják
szürkéknél(aki nincs a listán) 1év gari általában, külföldre küldika gépet mert itthon nem fogadják el ama garipapírt...
aminek biztosan kell benne lennie: gépváz,műanyag sapka a gépvázon, aksi,töltő, keresőfedő műanyag, gyorstalpaló, használati utasítás, 1-2 cd, usb kábel, video kábel?,garipapír:)
A pirosság itt már nem játszik, az vastagon CCD-függő volt.
Tájképre a D90-en ott a landscape, szaturációt visszahúzod -1-re, a többi maradhat (esetleg a kontraszton kell témafüggően állítani). Személyfényképezésre meg ott a portrait, az alapbeállítások nekem megfelelnek.
(Persze, ez ízlés kérdése is, az a legjobb, ha kitapasztalod, neked milyen beállítás tetszik a legjobban.)
Ha pontosan kiexponálod a képet, minimális utómunka (se biztos, hogy) kell. ;)
:) csak KIT-et lehetett venni 19-en es csak ezzel... ugyhogy kizarasos alapon akinek D90-e van, annak van ez is :))) Amugy mint irtam asszem a masikban, en is a 16-85-el szerettem volna, csak pluszba a 18-105 melle feleslegesnek tartottam, helyette meg nem lehetett :(
Viszont hamar ittvagy :) lattam, hogy irogattal korabban sRGB/aRGB beallitas kulonbsegekrol. Hellyel kozzel ertem, de nem talaltam meg hol irod le a piros szin problema megoldast illetve, hogy mi is ez.
jah, most nezegetem az slrgear.com-on, egesz jol osszerakott oldal... mondjuk azert megnyugodtam, hogy nem vettem szart :) hobby celra tokeletesen meg fog felelni es csak a nagyon vajtszemuek veszik eszre a kulonbseget:) a tobbiek vsz azt se tudnak, mit kell nezni. Mondjuk egy 14-24-est azt elfogadnek meg :)
Ehh... Letöltöttem régebben egy csomó D90+18-105 teljes méretű képet, de már kitöröltem. Keress rá és nézd meg magad. Engem nem győztek meg, de ennyiért nem is szabad sokat várni.
Az én dilemmám pont ez (obik). Absz kezdőként nem tudom, mi éri meg. Mert nem igazán mindegy, hogy 270, vagy 360... és valszeg szeretném kipótolni egy 70-300 VRrel, ami megint nem kevés pénz így egyben kiköhögni. Szóval kérdés: mennyivel éri meg jobban a 16-85ös? Nagy a különbség? Ki használta már mindkettőt és mi a tapasztalata?
+ egyéb gyártók 70-300as obijairól vélemény tapasztaltaktól?
Épp most találtam árat külön a 18-105 obira, hivatalosan: 60 eFt. Meglepően olcsónak tűnik, ha jól emlékszem a 18-135-t annak idején a D80 megjelenése után 100e környékére árazták külön.
Amúgy láttam fönn a neten más d90-el készült videókat és többnél is hullámzott a kép. Szerintem is azért ennél jobbnak kéne lenni a mai világban,de egy "úttörőtől" ez nem szégyen.Főleg, hogy csak bizonyos körülmények között van eme jelenség. Én inkább arra lennék kiváncs,hogy muzsikál egy teleobjektívvel pl. a szarvasok viaskodását levideóznám vele vagy makróval egy hangya cipekedését. Ha itt is hullámozna,akkor már én is pipa lennék...
A D90 + 18-105mm kb: 270 ezer míg a 16-85mm obival 350 ezer (már ahol lehet kapni), 80 ezres különbség jelentős számomra, ennyiért jó pár kiegészítőt tudok venni.
Eddig csak a D80-al kapcsolatban hallottam ilyesmiről. Végülis nem is nagy a gond, csak néhány ártatlannak tűnő szituban meglepetésszerűen jócskán fölé tud lőni a gép mátrix mérésnél, azt hozzátéve hogy fényerős obikkal használom, ami lehet ok. Vakuval és minden más esetben nagyon pontosan mér. Frimen jól írja, mindegyik megszokást kíván. Az elején akadtak problémáim vele, mostanában csak akkor ha kapkodok és nem vagyok eléggé körültekintő. Az előző gépemmel nem volt ilyen gond, ezért furi, ráadásul a D300-ra váltók is "stabilabb" fénymérésről számolnak be.
nikon weboldala szerint 3 fele KIT lesz majd, sajnos 19-en amikor vettem se kulon vazat se mas KIT-et nem lehetett kapni pedig en is a 16-osra gyurtam :( Ugyhogy a 18-105-os KIT-et vettem, meg hozza egy 70-300as szinten VR-es mokat. A tudasarol kb annyit, hogy 70-300-as obival, SB600-as vakuval Debreceni sportcsarnokban keresztben a masik oldalon ulo egyik tanar (szallagtuzo volt) lett lefotozva kezbol es nagyitasnal lathato a nyakan egy borotvalkozasi hiba :)
Azt hiszem, ezzel kb mindent el is mondtam, mit tud a jatekszer
Nikon kitobik ár/érték arányban (főleg, ha a használt árat nézzük) jók.
Én a vázat venném magában és egy használt, de garis 16-85-öt innen a forumról. Vagy gyorsan eladnám a 18-105-öt (ha nem jönne be), míg nem lesz teli a piac eladókkal, mert olyankor szokott zuhanni az ára.
Nem is a profik válaszát várom, mivel én is csak egy hobbi fotós vagyok, valamint valószínűleg egy profi nem vesz ilyen gépet, ha mégis akkor meg letagadná.
Még el kell adnom a gépemet, s csak utána tudom megvenni, szeretném az őszi erdőket már ezzel fotózni.
Még az érdekelne, hogy szerintetek a 18-105mm obi és a 16-85mm obi közötti jelentős árkülönbözetet (70-80 ezer) megéri-e kifizetni. Az SLRgear.com oldalon lévő teszt alapján nem rossz obi a 18-105mm-es sem, de még felhasználói véleményt nem olvastam róla.
Fénymérés függ az objektívektől is. Függ attól, h 10 vagy 200mm van fent meg a helyzetektől is. Mindegyikkel lehet rendesen fotózni, csak ki kell ismerni és tudni kell használni.
Mindenesetre megbízható gépek. Ahogy olvasom akkor a Nikonnál is vannak fénymérési gondok, nekem a Pentax jól mér, borús időben kell +0.5 expót adni rá. A Nikon fénymérője nem megbízható? És vakus üzemmódban? Úgy tudom a Nikonnak a legjobb a vakuzása.
Anno a K100D és a Nikon D50 expozíciós pontosságát hasonlítottuk össze, és az jött ki, hogy a Nikon kb -0.5 fényéertékkel túl a Pentax meg ugyanennyivel alul exponál.