Ma a világon mind politikai, mind gazdasági, mind katonai téren tényező: Kína.
Magyarország is érintett: ingatlanpiacon a kínai vásárlók ( még ha most szünet is van e téren ), Belgrád -Bp vasútvonal, Fundan....úgy tűnik,. az USA is kénytelen átengedni a világ vezető hatalmának szerepét Kínának.
Vajon lesz háború emiatt? Hogyan érint ez minket itt Európában és Mo -on?
Hű, ma már nálunk a szivárványszinű soknemű harmafroditák a menők.
Velük fogunk jövőt épiteni és megküzdeni az eura váró problémákkal.
A határainkon szolgálatot teljesitőknél külön időt kell majd arra szánni, hogy megszáradjon a lakk a katonáink körmén. Csak utána tudják felvenni a szolgálatot.
A tibetiek valójában nem sok vizet zavarnak. Azt viszont nagyon jól ismerték fel a kicsi kínaiak, hogy az iszlám veszélyes dolog rájuk nézve. Szemben Európával, aki keblére öleli az iszlamistákat.
van elg sok belso ellenseguk ujgurok=muzulmanok tibetiek=dalai lama tajvan akik ugyanazt a mandarint dumaljak de az istennek se akarnak hon kong sorsara jutni a kis kinai az MELOZIK mint a guzu es SZAPORODIK 1989 elsokent nemeth mikiek tettek lehetove a kinaiak BEVANDORLASAT korlatok nelkul remek filmet lattam kicsi orszag = mi kicsi kina keresd ki mediaklikk .hu azt hiszem
Igen, itt az okosabbanon van a hangsúly. A kicsi kínaiak leszarják hogy a határaikon kívül mi van, õket csak a kereskedelem érdekli. És ez a helyes hozzáállás. Nem az amcsiknak, európaiaknak a dolga hogy megváltsák a világot, és pláne nem úgy, hogy rákényszerítsék az õ értékrendjüket más országokra. Ha egy ország a középkorban ragadt, akkor szépen hagyni kell õket hogy maguktól jussanak el a XXI. századba. És olyanba, amilyen nekik tetszik. A liberráltak nagy tévedése az az, hogy egy csak és egy igaz és mindenek felett való társadalmi rend létezhet, és ez minden rendszerek legjobbika ami valaha létezett, létezik, és létezni fog. Az megint egy másik kérdés, hogy közben ezt a rendszert is rombolják ezerrel.
magyar nemzet papiros ujsagbol kina ra-tenyerel pakisztanra dollar milliardokat fektet be gwadar kikotoje pl ossze van kotve nyugat kinaval (belgrad-buTapest vasut) usa meg DEMOKRACIAT exportal MINDENHOVA a marhak az usa-ban
- oo , én csak megnyitottam, de nem birtokolom ezt a topikot....Kina a jelen folyamatában minden téren tényező, nem is értettem, hogy nem szerepel még.
Aztán nyitottam egyet. Szinte van minden nap érdekesség és mi magunk is az élet sok területén érintve vagyunk...
( itt Mo on pl Fundan miatt, a Belgrád - Bp vasút miatt, stb. De a világ és europa is hatás alatt van...)
Történelmi léptékben néhány száz év sem jelentős, de pl. Koszovót a szerbek mindig is magukénak tekintették - hagyományuk, történelmük meg is van hozzá - csak éppen az utobbi évtizedekeben változott meg a demográfia.
Egy alig 70 éves ország, Izrael meg jelentős területeket annekltált az usa cinkos támogatása mellett - ezk után ki vethetné Kina szemére, hogy Tajvant magáénak tekinti?
Romaniat nagyon nem ismerem, egyszer voltam csak ott egyetemista koromban, egy nyaron, 70-nyaran, akkoriban sok nyugateuropai egyetem szervezett segitest, no ennek kereteben voltam en is ott, vagy ket hetig, abböl 2-3 nap volt egy kis körutazas, a roman-magyarok :-) szerveztek nekünk, busszal meg vonattal is, ahol voltunk az egy többsegben magyarok altal lakott terület volt, amire emlekszem az pl hogy egy varat-inkabb kastelyt megneztünk, a neve most nem ugrik be, aztan voltunk egy Prajd? nevü helyen egy sobanyaban, olyan reszben ahol kuraltak leguti betegsegben szenvedö betegeket, mintha Korond környeken lett volna, az igazgato magyar volt, erre emlekszem, mert en az elegge nyögös akkori magyarommal forditottam, habar a romanok közül sokan kivalloan beszeltek franciaul is, kaptam a ferfitöl ket fekete tanyert is (olyan gafit szerü, nem egetett- tanyert, meg ma is meg van, van egy dupla konyhank ahol altalaban befözök, no ott vannak), aztan voltunk Gyulafehervaron is, ott volt akkor egy püspökseg is ha jol emlekszem, abban is voltunk, volt egy hely, ahol hosszu lapos fiokok voltak, azukban a papok regi miseruhai, szenzacios regisegek voltak, mar akkor erdekelt engem az Egyhaz-Vatikan mint intezmeny, kaptam is egy ajanlolevelet, amit par ev mulva Romaban hasznaltam is :-), Megyesen? es Fogarason is voltunk, szenzacios idök voltak ugye azok amikor meg az ember egyetemista volt :-))
Ah ja, es Kolozsvaron is, amire ma is emlekszem, hogy nagy vitagagyasok voltak a köztereken, es majdnem mindegyikben viragokkal ki volt rakva CPCR? valami Csaucseszku pecsara-t vagy mit jelentett :-), no, akkor talakoztam eletemben elöször es utoljara szemelyesen felnött fejjel az un szemelyi kultusszal :-))
(A kasteny mintha valami Peles vagy milyen kastely lett volna, rengeteg fara-fafalra emlekszem, valahol vannak meg fotok is, most nem keresem meg öket. Voltunk egy uton vonaton is, no a vonat eleg regi volt, a kocsik elejen vegen voltak kis fülkek a felszallashoz, a mi vagonunkban elötte valaki uborkat pucolhatott utközben, mert rengeteg uborkahej volt egy helyen :-))), ah a, szivet melengetök voltak azok a magyarok akikkel talalkoztam, legjobban erre a magyar igazgatora emlekszem, szinte minden pillanatban ölelgetni szeretett volna, nem szamitott arra hogy az egyetemistak között egy magyar is volt. )
Ezt nem ertem, de az alapkontextusban valo maradasnal, > en ugy tudom hogy Erdelyben is (Mo.-es Erdely egyesülese utan) a roman mint kisebbseg valamikor szinten 1849-ben lett legelöször hivatalosan elismerve.
De lehet javitani, minden evszamot en sem tudok fejböl.
Ha a török idöszakot vesszük, akkor pl az erdelyi uralkodok kooperaltak 100%-ban a törökökkel, ugyanakkor Erdely adta a legtöbb nagy magyar szabadsagharcost is, akik a Habsburg uralom ellen felkeltek, es valojaban -ha jol tudom- akkor Erdely 1849-ben egyesült Magyarorszaggal ( a rendi tarsadalom ha jol emlekszem most, - 1848-ban szünt meg Mo.-on is).
Aki kicsit figyelte a kinai eseményeket, az tudja, hogy állami szinten ki van nyilatkoztatva: a kinai új államiság 100-ik évfordulája ( 2049 re, ) minden kinaiak tekintett terület egységes kell hogy legyen.
Azaz Tajvan számolgathatja a napokat.
Ebböl a kinai politika nem enged, tehát: vagy akkor lesz egy komoly háború, vagy benyelik igy vagy ugy Tajvant.
Mindkét változat eredménye ugyanaz: Tajvan a jelenlegi formájában megszünik.
Ehhez már most megvan minden erejük ( az ujabb usa hadi szimulációkban az usa mindig vesztes volt egy térségbeli szimulált katonai csörte tekintetében. )
Azert engem erdekelne az, hogy tulajdonkeppen a szarazföldi Kina milyen alapon tekinti Tiwant a sajat területenek, hiszen az hogy Taiwan kinai terület volt, az meg a Kinai Birodalom idejeböl szarmazik, es valojaban nem is olyan regi, Taiwan nagyon kilog alapjaiban a szarazföldi Kinabol.
Az eredeti lakosai a polineziai szigetvilaghoz köthetök, a taiwaniak nyelve sem volt kinai, valojaban csak a 18. szazad masodik feletöl lett ott valamennyire jelentös kinai katonainerö, a szarazföldröl vagy 30 ezer kinai katona menekült oda, es az ott levö hollandokat kiszoritotta aztan Taiwanrol (elötte spanyolok-portugalok voltak ott), es a 18. szazad masodikfelebenrendelet alapjan kezdtek el a helyi lakossagot kinaiasitani, a kinai nyelv, a kinai hajviselet es a kinai ruhazat-minta kötelezö hasznalatanak elrendelesevel a szigeten elök reszere.
Szoval megcsak 250 ev sem telt el attol az idöponttol, amikor a szarazföldi Kina megszerezte fegyveresen a szigetet, es eröszakkal, rendelet alapjan elkezdte a lakossagot kinaisitani.
Mas orszagokban a hoditasok alkalmaval a területen elö lakossag altalaban evszazadok alatt sajat akaratbol eredöen asszimilalta magat legtöbb esetben, vagy központi rendelet alapjan kenyszer beolvasztas volt (ilyen volt peldaul a Magyar Kiralysag idejeben a 19. szazad utolso harmadaban levö un Kiegyezest követö idöben a horvatokkal, szemben, a magyar allam magyarositott azon a területen).
Most mi lenne ha minden mai europai allam peldaul egyszerüen azokat a területeket maganak követelne, es meg is akarna katonai erövel szerezni mint ezt Kina allitolag tervezi (hiszen allitolag ez is egy opcio) -es ezt celkütüzesben is rögzitette egy konkret hataridö nevezessel is-, mint ahogy Te ezt fönnt irod,--- mely területek alapjaban csak a 18. szazad masodik feleben -vagy a harmadik negyedben inkabb, -- szerzett meg szinten akkor is csak katonai erövel?
Tudod hany ilyen orszag van ma Europaban? Jopar. Franciaorszag peldaul a mai eszak-Olaszorszag jo reszet birtokolta, a Török Birodalom a mai Jugoszlavia, Bosznia-Hercegovina területet teljesen, Albaniat, a mai Romania jo reszet, a mai Bulgaria területet, a mai Görögorszag területet, a Nemet Birodalom-osztrak uralkodoval kinnt volt a hollandok es a franciak között az Atlantikon, tehat ha azt az allapotot akarna mindenki ujbol letrehozni mely allapot a 18. szazad masodik feleben keletkezett gyarmatositas utjan, utolso harmadaban volt, akkor mindenki mindenki ellen harcolna. Vagy csak Kinanak szabad, masnak nem? Kina is valojaban tele van provinciakkal, a 18. szazad elsö feleben is mar több provincia volt a szarazföldi Kinai Birodalomban.
A szarazföldi Kina nem mond ezzel mast ki, azzal amit Te fönnt irsz, minthogy a gyarmatat amit a 18. szazad masodik feleben szerzett meg elsö izben, mely gyarmaton eröszakosan kinaiasitott, azt vissza akarja maganak szerezni.
(PS.: most gondolj bele, mi lenne ha a 2011-es Magyar Alaptörveny preambulumjaban allok is a gyakorlatban valoban ki lennenek vitelezve, ha jol megnezem akkor a 2011.-ben levö gyermekek es unokak szinten kb 2049.-re lesznek erett felnöttek. Idezet > Bízunk a közösen alakított jövőben, a fiatal nemzedékek elhivatottságában. Hisszük, hogy gyermekeink és unokáink tehetségükkel, kitartásukkal és lelkierejükkel ismét naggyá teszik Magyarországot.)
Kékben a világ országai, amelyek Amerikát a legjobb üzleti partnerként tartják számon. Narancssárgában azok, akik Kínát. Összehasonlítás a 2000 és 2020 as év között
Aki kicsit figyelte a kinai eseményeket, az tudja, hogy állami szinten ki van nyilatkoztatva: a kinai új államiság 100-ik évfordulája ( 2049 re, ) minden kinaiak tekintett terület egységes kell hogy legyen.
Azaz Tajvan számolgathatja a napokat.
Ebböl a kinai politika nem enged, tehát: vagy akkor lesz egy komoly háború, vagy benyelik igy vagy ugy Tajvant.
Mindkét változat eredménye ugyanaz: Tajvan a jelenlegi formájában megszünik.
Ehhez már most megvan minden erejük ( az ujabb usa hadi szimulációkban az usa mindig vesztes volt egy térségbeli szimulált katonai csörte tekintetében. )