Keresés

Részletes keresés

alsógatyagnóm Creative Commons License 2018.01.10 0 0 1492

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy ha van egy rezonáns hosszúságú (1.2 alatti SWR) félhullámú huzalantennám és én ezt tápvonal, transzformátor és hangoló nélkül szeretném közvetlenül egy CB rádióhoz csatlakoztatni, akkor ezt pontosan hogy kell csinálni? A rádió antenna kimenetének a középső pontjára kötöm az antennát, és a gyűrűt (GND) pedig szabadon hagyom? Lehet ilyet egyáltalán? Vagy a gyűrűt földelni kell? Az antennát vertikálisan szeretném használni. Köszönöm előre is a segítséget!

Törölt nick Creative Commons License 2017.12.10 0 0 1491

Tudom, hogy Zolinál más a helyzet, csak próbáltam kisarkítani, mennyire nem lehet általános megoldás a távvezérelt állomás. Szuper találmány (akár az alkoholmentes sör vagy a guminő vagy a hamsphere), sokaknak jelenthet jó megoldást, de szerintem nem fog általánossá válni. Bár majd kiderül.

Én azt érzem, ha köztem és a külvilág között net van, akkor már teljesen mindegy, ha az a net végig megy. Akkor az már csak skype vagy viber vagy telefon vagy bármi. Az már valami más, mint amit én szeretek csinálni. Ha az antenna nincs fölöttem és a koax nem az előttem lévő rádióba van bedugva, az már nem az én világom. Ezért szar dinoszaurusznak lenni..... :)

Előzmény: schlumberger (1490)
schlumberger Creative Commons License 2017.12.10 0 0 1490

Zoli esetében messze nem erről van szó.

Na persze egy rádió távkezelése sem ilyen ügy.

Előzmény: Törölt nick (1489)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.09 0 0 1489

Persze, a távvezérlés egy remek lehetőség. Venni vagy bérelni kell hozzá egy jó QTH-t, ott felépíteni egy ütőképes állomást gyors internettel és már megy is a dolog. Kérdés, ha valakinek van erre pénze, akkor odaköltözni is van, nem kell a panelben szenvednie.

Szerintem. Arról nem is beszélve, mi lesz egy őrizetlenül hagyott QTH-val, ami tele van szinesfém cuccokkal.....

Előzmény: Princ of Carpatia (1483)
szőrmók Creative Commons License 2017.12.09 0 0 1488

Mert olyanba nem szólok bele amit nem ismerek.Egyébb iránt nem tudhatod, hogy nem voltam-e, vagyok-e, vagy leszek-e rádioamatőr.Voltam.HA5KHS.Elmű rádioklub.Szép szürke engedélyem volt egy katonai kitűzővel.Nem tul régen ugy 1971-73 környéken.És átjårtam a szemben lévő iskolámból a Bolyai János Hiradásipari Szakközépből..Közben a munkám kielégitette a rádiozás iránti érdeklődésemer.44 évig voltam rádio állomás üzemeltető.Mindjárt nyögdijjas vagyok.Ja és talán ujra leszek  rádioamatőr. Mondjuk Cb-vel fogok kezdenii.Kösz , hogy elolvastad.

Előzmény: Princ of Carpatia (1485)
_nyunyuka Creative Commons License 2017.12.09 0 0 1487

Érdemes HA5GN előadásait is megnézni a témában, esetleg majd elcsábítani a HA1MATROZ-ba...

Előzmény: Princ of Carpatia (1486)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2017.12.09 0 0 1486

Hogy konkrét legyek:  http://www.ha5mrc.hu/events/mrcday17/eloadasok.html

No, itt HA1AG Pitman Zoli om előadása szinte minden problémára, ha nem is választ, de útmutatót ad!  Tessen használni!  Nincs licensz költség!!!  

Öreg csóka

Előzmény: Princ of Carpatia (1485)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2017.12.09 0 0 1485

Üdv! Tetszett volna, ha az MRC-n elhangzott előadás okán reagálsz...   mert tudod: Itt, tán inkább RÁDIÓAMATŐRÖK vagyunk! 
Öreg Csóka

Előzmény: szőrmók (1484)
szőrmók Creative Commons License 2017.12.09 0 0 1484

Ez mondjuk igy van.A  HUNGAROCONTROL Ferihegygyről irányitja a koszovoi magas légteret Itt az irányitó nézi a monitort kezében a mike és koszovóban szól a rédio. Működik.Ugyanez igaz mostmár a komplett ferihegyi irányitótoronyra.Szükségben távirányithatô máshonnan.

Előzmény: Princ of Carpatia (1483)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2017.12.09 0 0 1483

Bocsi, "IDOMÁR" Barátom, hogy a mondandóm nagyon Feléd "Hajaz"!  De hát az a jó, ha a gondolatokat megosztjuk!   Bár, én csak egy műszaki megoldás lehetőségét, a rádióállomások TÁVVEZÉRLÉSÉNEK lehetőségét, mint megvalósult lehetőségét ajánlom a "DZSUBUJ-LAKÓ" amatőrtársaknak! 

Öreg Csóka

Előzmény: Princ of Carpatia (1482)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2017.12.09 0 0 1482

Üdv TOPIKBARÁTOK!

......Szükségantennákkal, szükségkörnyezetben soha nem fog igazán örömet szerezni a rádiózás. Egy darabig áltatja magát az ember, de előbb-utóbb megkeseredik. Mondom ezt hosszú évekig panelban lakó és ott kínlódó tapasztaltabbként. A kitelepülés is erős kompromisszum, ott is csak szükségantennákat lehet telepíteni. Aki szeret versenyezni, az feljárhat a legközelebbi versenyállomásra, tárt karokkal fogják fogadni bárhol, annyira nincs sehol sem elég operátor. Azokon aztán van rendes felszerelés, antennák, ott lehet élvezkedni.

De aki szeret esténként kikapcsolódni és DX-elgetni kicsit, az előbb utóbb belefárad a szükségantennába, az idiótákba akik körülveszik és az állandó kiszolgáltatottság érzésébe. Szerintem....

Elnézésedet kérem Barátom, hogy mondadódat csippentettem meg az immár a vidéken lakó rádióamatőröket IS érintő gondok okán...  Nem akarom ragozni, de NYOMATÉKKAL ajánlom a BME MRC napokon elhangzott előadásokat...  Több is volt, ki is tudnám időre választani, és ajánlani az elhangzott témákat! Direkt nem teszem, mert remélem: A minden ott elhangzott szó érdekel, ha azt meghallgatod, és meglódúlva agysejtjeid, gondolataid, azaz tenmagad, gondolkodni, és dolgozni kezdesz, tán nem szólottam csak hallkan!   Senki ne szidjon, mert senki helyzetét nem akarom megitélni!   Ha megtekinted az előadások sorában elhangzott rádióállomások távvezérlésének lehetséges megoldását, akkor egy KITÖRÉSI LEHETŐSÉGET ISMERHETSZ MEG!!! NO, IRÁNY A LAJTÁN TÚL!  

Minden jót! HA2BHG, alias: Öreg Csóka

HA5OPI Creative Commons License 2017.12.09 -1 0 1481

Amikor bekanyarodtam az utcába, akkor hívott Attila, hogy mégsem jöttök. De legalább pofáztunk az antennákról és megállapítottuk, hogy neked is ugyanaz a véleményed a vertikálokról mint Miklósnak. Úgyhogy ha csuklottál, akkor ez ezért volt.:-)

Előzmény: Törölt nick (1479)
_nyunyuka Creative Commons License 2017.12.09 -1 0 1480

Láttam az üveghegyeken túl hirdetve, biztos voltam benne, hogy lecsapsz rá :-). Műsorszórós cuccokból is csak 20A-eset tudtam belezni...

Gratula, 73!

Előzmény: Törölt nick (1479)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.09 0 0 1479

Sajnos elrontották a délutánunkat, mire végeztünk, már nem volt értelme odamenni. Pedig készültem. Meg akartam mutatni a 6kW-os új tápomat. Elképesztő szerkezet..... :)

Előzmény: _nyunyuka (1478)
_nyunyuka Creative Commons License 2017.12.09 0 0 1478

Gondolatolvasó vagy, tegnap épp erről (is) beszélgettünk A klubban, szóról-szóra egyetértek :-).

73!

Előzmény: Törölt nick (1476)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.09 0 0 1477

Az én 40m-es vertikálomnak 30m-en kb. 5 az állóhullámaránya. A sugárzás vertikális emelkedési szöge viszont 10-15 fok. Folytassam? :)

Előzmény: HA5OPI (1474)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.09 0 1 1476

"........... költözz el és válassz egy idális QTH-t valahol az üvegvisszaváltón túl, egy hold földdel, ahol végtelen mennyiségű drótot tudsz húzni."

Ennyi. Betonkalitkában meg az lakjon, aki szeret minden hétvégén kínai ütvefúró haláltusát hallgatni..... :)

Szükségantennákkal, szükségkörnyezetben soha nem fog igazán örömet szerezni a rádiózás. Egy darabig áltatja magát az ember, de előbb-utóbb megkeseredik. Mondom ezt hosszú évekig panelban lakó és ott kínlódó tapasztaltabbként. A kitelepülés is erős kompromisszum, ott is csak szükségantennákat lehet telepíteni. Aki szeret versenyezni, az feljárhat a legközelebbi versenyállomásra, tárt karokkal fogják fogadni bárhol, annyira nincs sehol sem elég operátor. Azokon aztán van rendes felszerelés, antennák, ott lehet élvezkedni.

De aki szeret esténként kikapcsolódni és DX-elgetni kicsit, az előbb utóbb belefárad a szükségantennába, az idiótákba akik körülveszik és az állandó kiszolgáltatottság érzésébe. Szerintem.

Ami pedig az üvegvisszaváltót illeti, én jól érzem itt magam. A hobbiszobám nagyobb, mint egy átlag lakótelepi lakás. Igaz, utaznom kell a munkahelyemre, de érdekes módon sok Bp.-en lakó kollégámnál hamarabb beérek. Kipróbáltam mindkét életmódot, soha többé nem lehetne rávenni, hogy visszaköltözzek abba a tébolyba meg bűzbe meg légszennyezettségbe és még sorolhatnám. Persze nem vagyunk egyformák.

Előzmény: pacs_425 (1468)
powerfet Creative Commons License 2017.12.09 0 0 1475

a sok közül kettőt említek: Szellőztetőbe fújsz légfrissítőt és fent kikeresed, hogy melyik a tied, valamikor ezt választottam, damilt leengedsz 6-os anyával, és ki horgászod a lukon, másik vékony zománchuzal, nem igen látható, nem böki senki szemét- 6ze  ezt használja.

Előzmény: 8lkt (1461)
HA5OPI Creative Commons License 2017.11.05 -1 0 1474

Szükségantennánál ezek egész jó értékek!

Előzmény: 8lkt (1473)
8lkt Creative Commons License 2017.11.05 0 0 1473
Köszönöm, megnézem.
Közben már sikerült az alábbi értékeket elérnem:
3,5 SWR 1:1,6
7 SWR 1:2
10 SWR 1:1,5
24 SWR 1:1,8
A többi sávon nem jó.
Most ezekkel próbálkozom.
Előzmény: _nyunyuka (1472)
_nyunyuka Creative Commons License 2017.11.05 -1 0 1472
Előzmény: 8lkt (1466)
8lkt Creative Commons License 2017.11.05 0 0 1471
Kábel tv itt is van. Én nem a TVI- től félek, inkább a rádiómat féltem. Köszönöm a jókívánságot.
Előzmény: Törölt nick (1470)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.05 0 0 1470

Természetesen vannak végén táplált antenna konstukcíók is.Nézd "szűznek maradni és nemi életet élni" egyszerre nem megy. Kénytelen vagy felvállalni valami módon ,hogy az antennád "látszani" fog.Most a mi háromemeletes társasházunkban a kábeltévé beköszöntével hál istennek megszűnt a TVI,.Nálad  az ablak előtt kifeszitett antenna genelrálhat némi zavart..De biztos lesz megoldás.

Sok sikert!

Előzmény: 8lkt (1466)
8lkt Creative Commons License 2017.11.05 0 0 1469
Köszönöm a választ. Tényleg ez a helyzet! Egy hete raktam fel villám akcióval ezt a drótot is. Nem olyan könnyű a hosszát változtatni, mivel szeretnék "diszkrét" maradni főleg a közvilágítás miatt. 😀 Még próbálkozhatok másik Unun-nal, forgókondis illesztéssel, ellensúlyal, földeléssel. Vannak még ötleteim. Főleg arra lennék kíváncsi, hogy másnak van-e bevált hossza 9-10m körül. A rádióm szerencsére a 7 és 10 megát lehangolja, a 21 mega pedig meglepően jó. Csak teljesítményt nem tudok emelni 50-60 watt fölé, hiszen nem tökéletes sehol.
De szerintem nem is lesz az. Amit lehet azt viszont igyekszem megtenni, és az infót összeszedni.
Előzmény: pacs_425 (1468)
pacs_425 Creative Commons License 2017.11.04 0 0 1468

Hasonló cipőben járok én is.
Ilyenkor szoktak jönni a remek tanácsok, hogy költözz el és válassz egy idális QTH-t valahol az üvegvisszaváltón túl, egy hold földdel, ahol végtelen mennyiségű drótot tudsz húzni.
Ebben van sok igazság, viszont az ember nem cserélgeti úgy a lakását mint más a gyatyát - egyéb szempontok is vannak a rádiózáson kívül.
Szóval kompromisszumra kényszerülünk, rossz antennákkal, sok QRM-mel, agyamputált közös képviselővel.

Én is próbálkoztam hasonló 10m körüli "long wire" antennával és 1:9 Unun-nal, az alábbi eredményeket digimóddal értem el.
80m-en (csapnivaló SWR-rel) egy csomó szomszédos ország megvolt.
40m-en ~2500km-es sugarú körön belül megyegetett a dolog az Egyesült Királyságtól az oroszokig, ameddig a 10W pówer elért. A legtávolabbi SWL lapot 4000+ kilométerről Kirgizisztánból kaptam.
15m-en Japán, ez az eddigi legtávolabbi trófeám..

Jelenleg egy DIY T-tunerrel és egy Kulikov antennával nyomulok, ami egy gépkocsira való tartóval van az erkélykorláthoz rögzítve (+ az R-107 ~20cm-es alupálcáival megtoldva), a korlát egyben az ellensúly is.
40m-en felejtős, 15m-en szoktam dübörögni :) vele, így azért a szokásos európaiakon kívül akadt UA9, 4L, 4X prefix is.
Egyebekhez át szoktam települni QTH2-re a szüleimhez, ott tudok drótot húzni.

Így is lehet hobbizni, csak tudomásul kell venni, hogy az ember nem nagyon rúg labdába a jobb adottságokkal rendelkező amatőrtársakhoz képest.
Kicsit olyan ez, mint amikor ott áll a vitorlás hajód tréleren a lakótelep parkolójában, csak kár hogy 100+ km-re van a legközelebbi használható vízfelület.
Nincs mese, ilyen helyzetben vagy boldog az ember a kompromisszumos kevéssel, vagy kitelepül néhányszor 10m dróttal és némi akkuval valahová, ahol nincsenek meg a lakótelepi korlátok.

8lkt Creative Commons License 2017.11.04 0 0 1467
+nézem.
Előzmény: szergej 00 (1465)
8lkt Creative Commons License 2017.11.04 0 0 1466
Csak a végén tudok táplálni. Ha középen táplálok, akkor túl nagy lesz a belógás.
Előzmény: Törölt nick (1464)
szergej 00 Creative Commons License 2017.11.04 0 0 1465

Szia!

Én ezt kipróbáltam:

https://iw2mxe.jimdo.com/autocostruzione/antenna-rybakov/

A balunt a leírás alapján készítettem (Sokol vasra :-) sugárzó 0.5-ös villanyszerelő huzal pecabotra.

Kitelepülésen használtam 40 és 20 méteren, tunert igényelt de működött a dolog.

Ezzel kapcsolatban nekem az lenne a kérdésem a fórumozókhoz, hogy szerintetek javulna-e az antenna hatásfoka, swr értékei ha más vassal készíteném el a balunt?

Törölt nick Creative Commons License 2017.11.04 0 0 1464

Nos ,én ekkora hátránnyal mint egy tíz emeletes ház a hátam mögött,nem kell hogy megküzdjek,de jó eredménnyel használok másodantennaként

egy Wimó trappdípólt ami mindössze 8,10 m hosszú 20-15-10m re.De szerintem a rendelkezésedre álló 10 m-re valamely rőviditett W3DZZ változat 

talán eredményes lehet,nyilván nem egy DX antenna igényével

73'

HA7AJ

8lkt Creative Commons License 2017.11.04 0 0 1463
Ebben az esetben a lakáson is keresztül kell vezetni a kábelt. A konyha le is van kötve. Különben a csőben lévő tűzvédelmi szakaszolók miatt ott sem vezethető.
Tehát maradt az eredeti kérdés.
Előzmény: Törölt nick (1462)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!