Keresés

Részletes keresés

http Creative Commons License 2000.04.29 0 0 513
"Legföljebb nekem nincs annyi bátorságom (meg honlapom, ahova fölrakhatnám)."

NEKEM VAN! Sőt, mihelyt fölkerült, értesítem az össze tévé- rádió- és sajtóorgánumot, hogy ez biza fönn van. Nyílt sisakkal. Ne fossál!
Tehát ezt vállaltam! Nem szoktam visszakozni....

Előzmény: phls (512)
phls Creative Commons License 2000.04.29 0 0 512
Kedves http!

1. B+ (©retix), az egyesületünk neve Írd Jól. Apropó: valljál már színt, a tied is? Egyszer már kérdeztelek, hogy tényleg belépsz-e, mivelhogy a honlapon rajt' vagy.

2. Ha már megemlítetted, a két szótárhoz szerintem tényleg nem volt jogod.

3. Értsd meg, magánemberként én is uúgy érzek, mint te (s biztos a többiek is így vannak vele). Legföljebb nekem nincs annyi bátorságom (meg honlapom, ahova fölrakhatnám). Mint az egyesület tagja viszont nem tehetek mást, mint hogy ellenzem a jogilag kétes akciókat, mert mást nem rángathatok bele. Azonkívül még el sem kezdtük a működésünket; egy perrel indítsunk?! Plusz azonkívül még nincs lefutva a meccs - a kezdôrúgást tettük csak meg.

4. Az EGÉSZEN más, ha (némileg) eltérô tartalommal akarod. Már 2x is jeleztem, hogy ebben magánemberként szívesen részt vennék, ha engeded. Ha szavazandó, hogy ebben a munkában részt vegyen-e az egyesület (ez szerintem jobb lenne), akkor az én voksom: IGEN.

5. A helységnevek listáját is meg lehet szerezni, de akkor jönnek a földrajzi nevek, az intézménynevek stb. Kinek mi hiányzik jobban. Valahol meg kell húzni a határt. Másrészrôl egész más jellegú változtatások, túlnyomórészt egyszerűsítések és bűvítések is kellenének belé.

6. Már volt róla szó: más a Szabályzat, más a szójegyzék. Az utóbbit nem védi semmi, mert nem mesterséges, emberi alkotás: sem maguk a szavak, sem az egybegyűjtésük módja.

http Creative Commons License 2000.04.29 0 0 511
Én azt mondtam, hogy vállalom. Magánemberként. Nem egyesületi formában.
És, ha bolddal szedve azt írtam, hogy VÁLLALOM, akkor ez azt jelenti, amit írtam.
MOST nem randalírozok. Én ilyen vagyok.
Az IRDJOL.HU. egyesülettől függetlenül fölteszem.
Szavamat adom rá. Oly sokszor mentem már neki a sötét-butáknak, hogy van némi tapasztalatom.
Nem kaptam meg az Országh közép-szótár elektronikus kiadási jogát a Zöld Ferenctől. És nem kaptam meg a Halász Előd szótáráét sem. Mind a kettőt megszereztem, jogilag autentikus módon.

Idézek Zöld Ferenc utolsó (cinikus) faxábaól egy részletet:
"Ön, az Országh-féle kéziszótárból az angol-nyelvű címszavakat átveheti, magyar fordítás nélkül."

A Helyesírási Szabályzatot nem fogom megvásárolni, de - mint említettem - saját felelsősségemre fölteszem. És még egyszer jelzem: a Helyesírási Tanácsadó Szótár egy bővített, változtatott, internetes kiadására van szükség, aminek semmi köze nincs már az eredeti, ad hoc kiadáshoz.
Érthető? Nincs szükség oly helyesírási tanácsadóra, ahol a magyar helységnevek (helyiségnvek) nem szerepelnek, de az Aachen szó/város csakazértis.

Ne szarjon itt senki! Ne rettegjen! MONDTAM!: saját felelősségemre fölteszem.

http

Előzmény: phls (508)
phls Creative Commons License 2000.04.29 0 0 510
Vurugya, nehogy kizárjunk má...
(... míg meg nem szervezed a szabadposta-levéltologatást :-)))

Azért jobb, ha együtt vagyunk. Alá kell írnunk papírokat, fônökséget kell választanunk, üzemi négyszöget kell szerkesztenünk :-) Megintcsak kérek mindenkit, írja meg a neki megfelelô idôintervallumokat, s ebben fene nagy sűrűséggel szerepeljenek május 13-14-eiek is. Matiné legyen, ötórai sör vagy Saturday night fever? Ha semmiképp sem megy, akkor tôlem maradhat a 12. (péntek), de akkor Szabnál és vurugyánál utómunkák szükségeltetnek, ami megintcsak lelassítja a dolgot. Ne szúrjunk ki velük!

Szab: kérlek, rögtön dobd be, ha Katalinnak bármilyen megjegyzése van az alapszabályról vagy bármi másról. Akkor ui. meg kell beszélnünk itt a rovatban!

vurugya Creative Commons License 2000.04.29 0 0 509
KEdves szervezkedők,
nekem a péntek 12. nem jó mert a szombat reggeli iskolai ballagáson szervező vagyok, de a szombat 13. már igen. Ha másoknak a péntek jó, hányjatok nekem fittyet nyugodtan, majd az okmányok aláírását valahogy (levélben ?) megoldom, (ha egyáltalán szükség lesz azokon minden tag aláírására). Andrassew Ivánról eddig keveset tudtam, nyomoztam a neten, íme pl. a honlapjának címe: http://www.elender.hu/~andrasse/
A róla talált információk alapján: OK.
Ha ciki van, akkor még kizárhatjuk, nem? :)
(Mingyá a vurugyát is, mit hülyül má)
phls Creative Commons License 2000.04.29 0 0 508
Egy kis fáziseltolódás...

Http: Azért elôtte gondold át, meg aztán várjuk meg a válaszukat (és általában a válaszokat). Ti. ahogy ígértem, írtam nekik (együttműködést ajánlottam), és sok más tudort is megkerestem ez ügyben. A nációjukat nem kell belekeverni, mert ôk itt nem mint hollandok, hanem mint tulajdonosok szerepelnek. A bíróságra meg nem hatsz érzelmekkel. A kulcs inkább a köv. mondatodban van: "Ha egyáltalán van joga.". Nos, ahhez kellene egy kis idô, hogy ezt kiderítsük. Jogász barátnôsök elônyben :-) -- Az utolsó mondatoddal nagyon is egyetértek, ld. (507) vége. Ezt ki kéne dolgozni, még akkor is, ha megnyerjük a szélmalmos-harcot.

Pancho: Az akkortájt volt, amikor épp hogy csak elkezdtem hálózni, úgyhogy keveset tudok Andrassew Iván internettós tevékenységérôl. Az ô kérésére írtam oda Mac-es cikkeket, a fórumokat még nem látogattam. Késôbb találtam egy direkt Ivánt tárgyaló rovatot. Abban teljesen vegyesen írtak jót is, rosszat is a moderálási tevékenységérôl; az eredôje az egésznek a 0 környékén lehetett. Itt szerintem tud nekünk segíteni (nem feltétlenül a weboldalak átnézésének kulimunkájával), mert igazi Internet-guruvá nôtte ki magát az utóbbi években, sok kapcsolata is van. Amúgy meg író, úgyhogy a nyelv tisztasága igazán nem áll távol tôle. Most az Elendernél van.

Mindenkinek: kérem a véleményeteket Andrassew Iván belépésérôl. Pancho, tôled is: igen vagy nem? A dolgot meggyorsítandó, én a fentiek miatt igennel szavazok. A többi dologra is hajtsunk rá! Alapszabály? A szerbektôl azzal jöttünk el, hogy némi töprengés után ontjuk majd a javaslatokat! Ismételten kérek mindenkit: az idôpontok ütközése miatt áldozzon a szorosan vett hétvégéjébôl kb. 3 órát a hivatalos alakuló ülésre, s a neki megfelelô idôintervallumokat tegye közkinccsé itt a rovatban (nemrég tanultam ezt a szót a topik helyett, nagyon tetszik).

phls Creative Commons License 2000.04.29 0 0 507
Ez az én hibám, bocsánat. Ugyanis Szab nekem már említette korábban fejméret-növeltetését, csak én ezt elfelejtettem. A szombat vagy a vasárnap, azaz május 13. vagy 14. abszolúte teljességgel biztosan nem jön szóba a kivételes alkalom számára? Gondoljátok meg, pelikánok! – s gyorsan jelezzetek.

retix: Oszt lehet, hogy aztat mi meg szophassuk :-) Ne ess abba a hibába, hogy a tv. szövegébe beleálmodod-hallod a vágyaidat! A tv. nevesítve jogszabályról és szabványról beszél, szabályzatról nem! A jogászok már sokkal kisebb különbségbe is képesek belekapaszkodni. Ld. Fidesz-cég: hiába írta meg Hajdu Péter nyelvészprofesszor, hogy ez a magyarban csak annyit jelent: a F.-szel **vmilyen** kapcsolatban álló cég, a bíróság (vajh miért?) kötötte az ebet a karóhoz, hogy ez birt. szerkezet.
Az oké, hogy a hálóra tételbôl nekünk nincs hasznunk – de ôk mondhatják, hogy nekik viszont káruk van az el nem adott könyvek (után kiesô jogdíjak) miatt. Az viszont igaz, hogy ha egy értelmesebb formában elôállítjuk tartalmilag uazt, akkor abba ôk nemcsak hogy nem köthetnek bele, de az a mi tulajdonunk, amivel még kezdeni is lehetne vmit...

http Creative Commons License 2000.04.28 0 0 506
Nos, ezzel teljes mértékben egyetértek.
Gaz, szerzői jogsértők a magyar helyesírás szabályzatát közzétették az interneten .
Ha valaki berezelt, én fölteszem. Jó sajtótéma, sztárügyvédért nem kell futkorászni. A holland tulajdonos itt ne diszponáljon a MI nyelvünk fölött. Ha egyáltalán van joga. Ha balhé lesz belőle, nem lehet vesztesként kikerülni. Tehát vállalom.
Ezt most komolyan mondtam.

Egyébiránt inkább a (némileg átírt) Tanácsadó Szótárra van szükség, meg a Lektorra stb.

Előzmény: retix (502)
pancho Creative Commons License 2000.04.28 0 0 505
Hát, nekem Andrassew Ivánnal szemben - az Index-Internettó szétválás utáni 'nettós működése miatt - vannak bizonyos fenntartásaim.
A május 12. jónak tűnik.
Előzmény: phls (500)
Mr. Professzor Creative Commons License 2000.04.28 0 0 504
A május 12. jó lenne nekem.
A vállalt feladatomat addigra feltétlenül elvégzem. Egyébként most éppen mellettem ül ( Győr, MatávPont) egy kétszeres országos döntős (helyesírás) fiatalember, ő is segít majd nekünk.
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.04.28 0 0 503
Kollégák!

Nekem csak egy gondom van az időponttal: május 11-12-én Mátrafüreden fejtágulok, és 12-én 17.30-ig tart a program. Azt nem tudom, hogy mikorra érek kies székesfővárosunkba, hogy leülhessek közétek.
Alapszabály-tervezeten igyekszem dolgozni, de aljas módon ezek itt bent is dolgoztatnak. Már lassan ki is zárhattok, mielőtt belépek... :-)

Szab

retix Creative Commons License 2000.04.28 0 0 502
phls:
Látod, talán nem véletlenül mondtam, hogy szerintem egy szabályzat (tv.) nem eshet szerzői jogvédelem alá.
Az közkincs. Készítői megkapták érte már a nagy zsetont. Legfeljebb nem lehet lekopizni. Be kell gépelni. De közkincs.

És ha valaki azért pert indít ellenünk, mert ingyen, haszonszerzés nélkül közkinccsé teszünk egy nemzeti fontosságú valamit, hát akkor az bekaphattya.

Jó a május 12.

http Creative Commons License 2000.04.28 0 0 501
Ahogy most a www.akademia.hu - ra nézek, nem valami informatív. De a Vizslában, meg az AltaVista-ban sem találok semmit.
Előzmény: phls (500)
phls Creative Commons License 2000.04.28 0 0 500
Tova Szilárd: Ismét köszönjük a felajánlásod – reméljük, tudunk majd élni vele. De azért maradsz a rovatban, ugye?

http: Adnám én még olcsóbban is :-) Ami a Szabályzatot illeti: ha jól vélekedsz az Akad. Kiadóról, mi meg nem mozdulunk, akkor marad a háló Szabályzatlan. Ennél a többi eset nem lehet rosszabb; uilyen is csak akkor lehet, ha ôk meg tudják maguknak tartani, s eszük ágában sincs a hálóra rakni. A további két eset ennél határozottan jobb, de egymástól különbözik. Az egyik, hogy ôk csinálják; ekkor olyan lesz, amilyenre ôk akarják/sikerül, viszont Tova Szilárd elveszít egy ingyenmunkát :-) A másik, hogy mi készíthetjük el – ekkor természetesen hiper-szuper lesz. Ugye, T. Sz.?

vurugya: Te meg általában ti jobban tudjátok, hogy a freemailesek körében mi a szokás. De ha nem árt jelezni a létezésünket, miért ne tennénk? Szerintem a levélszortírozás tényleg várhat még, mi meg várjuk a levélszortírozási módszertant :-)

Professzor úr: Igen, de kijövet a csehóból volt róla szó, hogy a vidékiek miatt legyen inkább pénteken. Ha 5-én nem vagy, akkor javaslom 12-ét.

Szab: neked is jó a május 12-e?

Miklós megírta, hogy neki is jobb (ez a 498-belinél frissebb infó). Mivel más hozzászólás az idôponthoz nem volt, ezért – ha Szabolcsnak is jó – legyen az

Írd Jól Egyesület alakuló közgyűlése május 12-én, pénteken. Helyszíne a soron következô utcában található Szlovák sörözô és étterem lesz.

E neves eseményen alá kell írnunk x db. papirost; az egyikük az alapszabály. Ez – a kötelezô gyakorlatokon kívül – azt tartalmazza, amit csak akarunk. Mit akarunk? Vagyis: ahogy a szerbeknél megbeszéltük, várom mindenkinek az ötletét arra nézvést, hogy mit tartalmazzon az alapszabály. Minden gondolatfoszlánnyal lehet pályázni! Mégpedig gyorsan, mert meg kellene vitatnunk, (legalább félkész) formába kell öntenünk, s Katalinnak abból egy jogilag épkézláb szöveget kell gyártania.

Nekem ilyenek jutottak eszembe:
– Felvenni új tagot úgy lehessen, ha egy kisebb mintaszövegen bizonyítja, hogy ki tudja javítani. (Ez szerintem azért fontos, mert:)
– Bár az egyesületi munkát mindenki magánemberként végzi, de az egyesület nevében ír, az egyesület postaládáját adja meg stb. Ha magára haragít valakit (s netán ennek még van is alapja), akkor viszont az egyesület tartja a hátát, az próbálja meg ôt megvédeni – de azért nem árt, ha van otthon egy magán-furkósbot :-) Reméljük, pörre nem megy senki.
– Kizárni tagot akkor lehessen, ha huzamosabb ideig nem csinál semmit (tudom, ez nem túl precíz megfogalmazás); ha több mint egyéves tagdíjjal van elmaradva; vagy ha az egyesületnek erkölcsi vagy anyagi kárt okoz. Ez utóbbi esetben (vagyis mind2 fajta károkozáskor) behajtható legyen rajta a kár, adott esetben akár polgári peres úton is.
– Mindenkinek vállalnia kell, hogy a hibákra való figyelmeztetést a szabványszöveggel végzi. Értelemszerű módosításokat lehet tenni, de ez nem változtathat az egésznek a hangnemén, nem lehet indulatos. Nem tehetô semmiféle olyan megjegyzés, amit (akár egy kis belemagyarázással) nyelvi köntösbe lehet ugyan öltöztetni, de mégis kiérzôdhet belôle olyan megkülönböztetési vagy sértô szándék, amit tilt a törvény.
– Ugyanilyen jellegű, értelmű tiltásnak kellene vonatkoznia azokra a válaszainkra is, melyeket az "anyázások" vagy bármi egyéb visszajelzések ihlettek.
– Mindezen levelek, tehát melyeket e munka végzése közben írunk s kapunk, az egyesületé legyenek. Ebbôl azt akarom kihozni, hogy (elvben) bármely tag beléjük nézhessen, vagyis ne minôsüljenek magánlevelezésnek.
– Ahogy elnézem, nem fogunk itt máj. 12-ére összehozni egy olyan alapszabályt, mely hosszabb ideig minden helyzetben fogódzót nyújt. (Pl. támogatók stb.) Úgyhogy azt is javaslom, hogy – legalábbis az elsô idôkben – az alapszabály viszonylag könnyen módosítható legyen (ne kelljen 100 vagy 90%, hanem mondjuk 66% is elég legyen hozzá). Nem létezô jogi műveltségem azt mondja, hogy ez általában nem jellemzô az alapszabályokra, úgyhogy ezért hangsúlyoztam ezt. Katalin számára egy külön házi feladat ezt úgy megfogalmazni, hogy ne kelljen minden változással a cégbíróságra szaladni (kifáradunk + x eFt), de logikailag az alapszabály része legyen minden változás, azaz kötelezô legyen mindenkire nézve.
– Lehessen vmiképpen bizonyos, nem alapfontosságó dolgokról itt a hálón szavazni.
– Lehessen bevételünk. Elgondolni is rossz, hány gazdag bank fogja sírva kaparni a küszöbünket, ugyan javítanánk már ki jó pénzér' brossssúrájukat. :-) Szóval nem tudom, honnan, de elvileg lehessen bevételünk. Az persze az egyesületé, s ô fizethet a munkában részt vevôknek - fgtlenül attól, hogy tag vagy nem tag az illetô. Tag esetén ennek természetesen az a feltétele, hogy az adott munka túlmutasson az egyesületben vállalton. Rockefeller adománya is az egyesületé mint jogi személyé (bár lehet, hogy ezt fölösleges külön kimondani, mert már jogilag eleve így van).

Kérek új ötleteket, meg hozzászólásokat ehhez!

Andrassew Iván szólt nekem, hogy nemcsak támogat minket, hanem be is lépne hozzánk.

Ami a Szabályzatot illeti, ... hát szóval még nincs a hálón :-) Néhány embert csak késôbb lehet elérni, egy valaki – úgy érzem – bújócskázik. A többi kedvenc játéka a ringlispíl (részben ez az oka, hogy csak most írok a rovatba). Az Artisjus két jogásza szerint minden azon múlik, hogy a Szabályzat belefér-e abba a skatulyába, melyrôl a trv. vhogy így ír: nem tartozik szerzôi jogvédelem alá a jogszabály, a szabvány, továbbá minden más, hasonló rendeltetésű mű. Azaz: eldöntendô, hogy a Szabályzat "hasonló rendeltetésű mű"-e. ( ...---...)

Mr. Professzor Creative Commons License 2000.04.26 0 0 499
A május 5. korainak tűnik, eleve május 10-11. tájékát beszéltük meg a szerbeknél, nemde? A személyes érvem: biztos nem vagyok Pesten 5-én. De ha ez még nem az alapító ülés, akkor...
Előzmény: Hatvani Szabolcs (498)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.04.26 0 0 498
Kollégák!

Phls-sel és Hámori Miklóssal történt egyeztetés nyomán javaslom a május 5-ei időpontot.

Szab

vurugya Creative Commons License 2000.04.24 0 0 497
Kedves hús-vér és virtuális nyelvelők! (Az előbbit tapasztalataim alapján írom.)
Hosszú országlásomról nemrég érkeztem haza, s már itt csüngök a neten.
491./15-ben is leírt alapján megtekintettem rögtön az irdjol.freemail.hu postaládát. Egyik szemem sírt, amikor megpillantottam, hogy phls-nek írt levelemre az Elender levéldémona azt felelte, hogy ciki volt a levélküldésemmel; a másik szemem nevetett, amikor láttam, hogy phls megküldte a személyesen is jóváhagyott ejnyebejnye-szöveget.
Mivel nincs harmadik szemem, ezért közönyösen kukáztam ki azt a levelet, amely az összes freemailesek virtuális találkahelyére hív. Mit szóltok, beköszönjünk a freemailesek közé, mint (egyelőre) freemailes levelezésű egyesület, hogy VAGYUNK? (A démon és a freemailesek levele a kukában olvasható, terveim szerint ide teszem a kis jelentőségű cuccokat. Készítsek mappákat levélszortírozásra? Az én véleményem, hogy elég lenne majd akkor, ha áttekinthetetlenül sokféle levél érkezik már a címre...)
A levélláda-kezelés kódexén már töröm a fejem. phls kérésére bazi érthető lesz, bár bevallom, szeretek mellékmondatok és közbevetések szűk sikátoraiban csavarogni...

az élő vurugya

Hámori Miklós Creative Commons License 2000.04.21 0 0 496
Beszéltem ma délelőtt Kemény Gáborral, aki szívesen segít a munkánkban. Javaslatomra valószínűleg eljön a május 11-i összejövetelünkre. Felajánlotta, h. az "Édes anyanyelvünk"-ben leközöl 2-3 flekket a céljainkról.

Mindenkinek: Kellemes húsvéti ünnepeket!

Tova Szilárd Creative Commons License 2000.04.21 0 0 495
Kedves phls!
Köszönöm az összefoglalót. Köszönet minden példásan aktív résztvevőnek, irigylem a tettrekészségeteket. Magam csak a távolból követem a zajló eseményeket, részben a májusig tartó „hiperintezív" munkahelyi elfoglaltságom, részben lustaságból. De lélekben...
Kisinas feladatkörben szeretnék megmaradni. Ha kell, rágok gittet is, de leghasznosabb talán programozói/webszerkesztői ismereteimmel lehetek. Ismét felajánlom -- ha az Akadémiától elmarható --, hogy a Szabályzatot webre átalakítom...
Jó munkát, és kalandra fel!

a partról szilárdan tovaintegető

Előzmény: phls (491)
http Creative Commons License 2000.04.21 0 0 494
Jelzem, hogy a 491-es tájékoztatóban közöltek örömmel töltenek el. Ha a 99 %-a megvalósul, én már elégedett leszek. Ez túl szépen néz ki.
Örülök, hogy nem lehettem ott, mert kötözködő természetem miatt bizonyára hátrébb tartana az ügy.
Az Akadémia Kiadóval én vigyáznék.Véleményem szerint megkeresésük előtt eszükbe sem jutott, hogy föltegyék a Szabályzatot. További tippeket sem adnék nekik.

Szóval ez a topic kezd igencsak figyelemreméltó lenni.

phls Creative Commons License 2000.04.20 0 0 493
retix: latintudásod siralmas. Írd jól, azaz g betűvel: sine igraet studio = színjátszó műhely, vagyis színjátszókör.
Egyébként megvagyok :-))
retix Creative Commons License 2000.04.20 0 0 492
phls: Felejtsd el a 6. mondat utolsó mondatát. Érveimet szabatosan összefoglaltam, mikor személyi javaslataimat sine ira et studio (tejsavó és műhely nélkül) megtettem. Az én javaslataimat fenntartom. Vö. eddigi tevékenység.
phls Creative Commons License 2000.04.20 0 0 491
Tegnap történt egy s más a Szerb Étteremben.

Egy: szinte mindenki megízlelte az ajvársalátát, s hozzá etimológiai körítést is kapott (ajvé). Én somlóit ettem...

S más: a jelenlévô tagok (dr. Szilágyi Katalin, Hatvani Szabolcs, Hámori Miklós, retix, vurugya, Mr. Professzor, phls)...

1. Sajnálják, hogy csak heten voltak, pedig nem is annyira gonoszok. Pancho áramszünetelt, de Tova Szilárd és Újlaki, hol vagytok? Már úgy értve, hogy a honlapunkon kívül. Oda azért kerültetek föl, mert jeleztétek, hogy beléptek. Ha meggondoltátok magatokat, semmi baj; csak kérünk benneteket, bökjétek ki, hogy széna-e vagy szalma. – Http s a többiek: mi van veletek? – Szabolcs: ezzel kapcs. ld. 12a.

2. Megköszönik csinos jogásznônknek és egyúttal tagunknak, dr. Szilágyi Katalinnak a segítségét és összefoglalóját a jogi környülállásról. Ez csak megerôsítette a többség véleményét, és így...

3. Véglegesítették, hogy nevünk Írd Jól Egyesület lesz. Székhelynek retix villámgyorsan javasolta az én lakásomat, én meg azt gondoltam, nem bánom, legalább kimazsolázhatom a csábos fényképet küldô rajongók levelét :-) Szóval legyen, ha nincs más ötlet.

4. Megköszönik legújabb tagunk, Hámori Miklós felajánlását: a cégük (Microsec Kft.) szerverén ingyen kapunk helyet. ISDN-jük van, úgyhogy csiga egy szál se. Ami mindkettônknek elôny: a webhelyünkön fut majd a Lektor szóellenôrzô és elválasztó algoritmusuk, s ezt szolgáltatásként minden látogatónk igénybe veheti.

5. Szikla- és Tova szilárdan (bocs!) elhatározták, hogy május 12-én, pénteken megtartják az egyesület hivatalos alakuló ülését. Nem lehet tovább húzni a dolgot, mert dr. Szilágyi Katalin szerint a cégbíróság hosszú hetekig ülhet a papírokon. S akkor még jó, ha egyetlen egy körrel megússzuk a dolgot. Sokszor visszadobják vmi hülyeség miatt. Az idôpont indoklása:
– Végül is május 5-én is jó; én kértem a többiektôl, hogy a Bíró Istvánnal való találkozóm (május 9., ld. 17.) után legyen, de végül is rájöttem, hogy az idôsorrend nem olyan lényeges. Ezen semmi fontos ne múljék!
– A hétvégén kell lennie (a péntek du. már az), hogy a vidékiek is eljöhessenek. Vurugya most is itt volt; megismétlem a kér(d)ést: pancho, Tova Szilárd és Újlaki, jöttök?
– A hétvége tôlem szo. vagy vas. is lehet, de gyanítom, hogy ezen ötletem nem arat osztatlan sikert.
– A helyszín még egy utcával odébb lesz, a Bihari János utca szellemi központjában, a Szlovák sörözôben. (Vigyázat! Határozatképtelenség esetén a Bajcsy-Zs. út fenyeget! :-)

6. A többiek ajvársalátától ellilult fejjel azt javasolták, hogy az alakuló gyűlés szavazza meg Hatvani Szabolcsot titkárnak, jómagamat, phls-t meg elnöknek. Ami ez utóbbit illeti, én retixet javasolom.

7. Elfogadták a szabványszövegemet, melyet majd a vétkeseknek küldünk.

8. Nagyjából megtárgyalták a közös postaláda (irdjol@freemail.hu) tartalmának kezelési szabályait. Ezen még lehet töpizni, ld. 15.

9. Utánanéznek, hogy a Magyar Helyesírási Szabályzat szövegének a hálón való közzétételére valóban van-e az Akad. Kiadónak kizárólagos joga.

10. Nem fizették ki Szab üdítôjét – mert ô maga orvul megtette! :-)))

Továbbá mindenki kapott személyre szabott feladatokat:

11. dr. Szilágyi Katalin: a papírok végleges elkészítése. Természetesen ô a jogi oldalát vállalhatja csak; tartalommal nekünk kell megtöltenünk! Ld. 11.

12. Hatvani Szabolcs: ez utóbbiban segít Katalinnak; ôneki meg mi kell, hogy segítsünk – várjuk az ötleteket! (Szab, hogyan is lett volna az a másik szerkezet? :-)
12.a. Hatvani Szabolcs: van egy ötletem; kérlek, kérdezd meg Katalint, nem hülyeség-e. Ha nem vagyunk meg tízen, mindenki hozza el sógorát-komáját-nénikéjét, kiket aztán másnap – mivel galád módon nem fizettek tagdíjat vagy juszt is j-vel írták a gólyát – kizárunk.

13. Hámori Miklós: gépének egyik sarkát kitakarítja, hogy elférjünk rajta. Továbbá megpróbálja Kemény Gábor nyelvészt (Nyelvtud. Int.) az ügyünk mellé állítani.

14. retix: a honlapot a karjába veszi, s ott is tartja.

15. vurugya: részletesen kidolgozza a postaládánkba érkezô levelek kezelésének rendszerét, diszpécserkedik a feladatok kiosztásában stb. Mindehhez hozzá lehet még szólni; az eredményt kéretik a magamfajta korlátolt számára is érthetô módon szavakba önteni!

16. Mr. Professzor: megadja a nyelvi hibák kategorizálását. A honlapunra helyesírási versenyt, játékos feladványokat varázsol.

17. phls: beszámolt az Akadémiai Kiadóban dolgozó Szekeres Ágnessal folytatott megbeszélésérôl. Ennek lényege, hogy A) a Szabályzatot ôk akarják föltenni a hálóra (ld. 9.); B) úgy érzik, hogy ôk is profitálhatnak a mi működésünkbôl, úgyhogy – késôbb tisztázandó módon – támogatnak minket. (Ez a múlt idô; a soron köv. feladatom:) Drótpostán kell elküldenem neki, hogy mit kérünk és mit várunk tôlük. Továbbá szintén az együttműködésrôl beszélek május 9-én Bíró Istvánnal, az IDG és az Internettó fôszerkesztôjével. Meg, ha már belejöttem, megszervezem az alakuló ülést.

OFF Szab: kölcsönadod 2-3 napra az ereklyét? ON

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.04.20 0 0 490
OFF
Phls!

Nálam maradt az ereklye, piff!!! Mi legyen?

Szab

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.04.19 0 0 489
Ez szomorú... Máskor legalább azt az 1 órát rögzítsd aranylánccal a zsebedbe! :-)
Fénymásolandó ügyében pedig majd egyeztetünk.

Bár van egy mentő ötletem: ha végzel, és még van erőd, esetleg hívd fel retixet vagy phls-t mobilon (ha nincs meg a számuk, jelezd, elküldöm emilen - gondolom, egyikőjük sem bánja, vagy ha igen, akkor állok a büntetés elébe)!

Szab

Előzmény: pancho (488)
pancho Creative Commons License 2000.04.19 0 0 488
Ott a sima szóösszetételes szabály játszik. Webhely, weblap stb.
Viszont most már biztos, hogy nem tudok ott lenni, fél 10 körül végzek (jó esetben) a mai munkámmal (Hála a Margit-körút felújítóinak, vagy valami másnak, akik sok szeretettel átnyújtottak némi áramszünetet - előző munka elszállt, + kiesett 1 óra). :-(
Előzmény: phls (485)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.04.19 0 0 487
Skacok, mit kell tennem, hogy lemossam a gyalázatot??? Ha kell, elmegyek egy szál darócban Canossáig meg vissza... De ha harc, legyen... :-)
Jogásznő úrhölgy csak rövid ideig ér rá, így ezért javasoltam, hogy kezdjük azzal, amiért őt hívtam.
Én is viszem az Írd Jól Egyesület nevére átírt egyesületi papírokat (részben biankó). Jól értem, hogy ez tkp. egy alakuló közgyűlés is lesz egyben?

Szab

phls Creative Commons License 2000.04.18 0 0 486
retix: Nem futuat, olvasd el a szolg. közleményt!
phls Creative Commons License 2000.04.18 0 0 485
retix: (ez még az 1. változat számozása szerint való)
1. A nevet eléggé megszavaztuk már, de erôsítsük meg!
2. A szervezeti formáról ajánlatos csinos vendégünk véleményének meghallgatása. Gyakorlatilag egy alternatívánk van (egyesület vagy alapítvány).
3. Legegyszerűbb, ha senki nem megy el :-)
4. Azért magáról a szolgáltatóról se feledkezzünk meg!
5. Legatyásodunk!!!!!
+6. Egyéb témák: kapcsolattartás másokkal, a nehezebb esetek megbeszélésének rendje, a levelek megválaszolásának taktikája, pénzszerzés, tagdíjbefizetések kezelése (szóval fôpénztáros is kell!), a szabványszövegek megbeszélése (HF volt, viszem) stb.
+7. Mi az az ajvársaláta? :-)

pancho: Kösz, de én a webhely stb. típusú összetételekre gondoltam, nem a web ragos alakjaira. Ugyanaz lenne? – Szerintem 8-kor hág a hangulat a tetôfokára.

vurugya: Bocs, csak most küldtem el a levelet.

retix Creative Commons License 2000.04.18 0 0 484
Hogy kevésbé érthető legyek: Futuat! Bocs a kétszeri zagyváért. Szaraxik az index. Majd phls megmondja, hogy akkor mi is lesz a napirend.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!