Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Jó a felvetés .... : ) . Nem a sebkezelés nem csak hobbistáknak szükséges , de náluk elmaradt idő , munkaerő stb . hiány miatt . Metszéskor macerás lenne utána meg más munkák vannak ( már ritkítunk nehogy megcsússzunk ) ugye most 2 év metszését csináltuk ezért a nagy sebek az idén lesz zöldmetszés is így remélhetőleg jövőre nem kell ennyit metszeni tavasszal .
Üdv, A fák sebkezelésével csak a hobbisták foglalkoznak? A videón láthatóak jó nagy vágások is, látszólag kezeletlenül.
Gondolom elsősorban időhiány, vagy talán nincs is túlzott jelentősége? Én pl a kiskertemben hüvelykujjnyi vastagság felett fagélezek, de ha felesleges, inkább másra költöm az árát, és az ezzel töltött időt is el tudom ütni hasznosabban.
Örülök ha segíthettem. De van egy nagyon profi angol nyelvű anyag is. A gugli transzlátor segíthet. Itt az alapoktól kezdve, kutatásokkal alátámasztott megoldások, számítások is találhatók. Ez segíthet megérteni az egészet. Egyszerű ajánlások is vannak pl. talajtakarás, talajművelés, talajtakaró növényzet, stb. tekintetében. Ezek ismeretében azt hiszem mindenki ki tudja dolgozni a neki leginkább megfelelő megoldást.
Ha javasolhatok valamit, néhány mézgásodást tárj fel és nézd meg mi miatt van. Én örülök hogy feltártam, mert elvileg sikerült megállítanom ágpusztulásokat. Nálam a háncs teljesen elbarnult, sőt alatta a fás rész is barnult-feketedett. Áganként kb. 15cm hosszan és az ág kerületének kétharmadáig a háncs elhalt volt. Szóval én ezen beteg részeket eltávolítottam és lekezeltem sebkezelővel. Csak egy ötlet.
Nálam volt tavaly két egymás mellett levő Tsunami ami elkezdte hullajtani a leveleit de veszett módon. Először betudtam az apiognómiának mert tavaly befészkelte magát hozzám rendesen. De aztán amikor nem akart megállni, megijedtem és elkezdtem szenteltvízzel meg mindennel kezelni, mert úgy nézett ki, hogy kimegy mind a két fa. Aztán megállt a pusztulás, vélhetően hogy Amalgerollal is rendesen beöntöztem és permeteztem mindennel IS. Vélhetően gyomirtós sokkot kaptak, de ez csak feltételezés. A gyökérzónába nem néztem le hogy mi van.
"NAGY MENNYISÉGŰ SARKVIDÉKI LEVEGŐ INDUL ÚTNAK - UPDATE: VANNAK JÓ HÍREINK (IS)!
Tegnap nagy érdeklődést váltott ki az az írásunk, miszerint - jelentős bizonytalanság mellett - a hét végétől ismét nagy mennyiségű hideg levegő érkezhet a Kárpát-medencébe. A legújabb forgatókönyvek is alátámasztják a lehűlést, de a hideg légtömeg zöme az előrejelzések többsége alapján inkább Észak- és Nyugat Európát érinti. Nálunk inkább a különböző hőmérsékletű és nedvességtartalmú levegő összekeveredése valószínű, ami egy dologgal biztosan jár térségünkben: CSAPADÉKKAL!
Így ha a csapadék-előrejelzések összességét tekintjük, az mondható el, hogy a hét folyamán az ország déli felén szinte biztos, északin pedig (nagyon) valószínű, hogy területi átlagban is lesz legalább 10mm eső. Az ország déli felén a 20mm-t elérő mennyiségnek is nagyon nagy az esélye."
Én sok helyen látok ilyet ( sok fa van ) nem igen foglalkozok vele egy kis mézgafolyásba nem pusztul bele a fa nagyobb baj ha nem folyik a mézga csak hervad a levél . Persze le lehet kezelni de már talán mondtam , hogy a tömény rezes oldat sebfelületre nem való , több kárt okoz mint hasznot . A sebkezelő bőven elég rezet csak az előírásos oldat formában lenne szabad felhasználni a fákon .
Alternancia akkor lenne ha az idén nem ritkítanád . Normális termésmennyiség és hajtásnövekedés , tápanyag , víz , egyensúlyi állapot ...ilyenekre kell figyelni és akkor nem fog alternálni .
... mert szerencsére (szerencsétlenségre?) szinte minden virágból kis barack lett, a fagy sem tett kárt még talán pár százalékot sem, a Balaton mellett. (de tavaly március 1-én minden elfagyott, sok fán 0 db gyümölcs "lett".) "vicces", de kis mértékű fagy is lehet "jó", segít a ritkításban. 4 fát már leritkítottam "pihenésképp" (még van vagy 30 db, jövőre meg 60 db..., ha nem lesz fagy.)
igaz ezeknek az összes ágát el lehetett érni a földön állva. (pricia, tsunami, wondercot, bella d'imola) de mi lesz a 3-5 méteresekkel, Harcot, Harogem, Kuresia, stb.? :(
úgy néztem, a magyar kajszin nincs annyira sok, jól elosztotta a termést, bár helyenként vannak durva csoportosulások. a pricián volt csomó "szív" alakzat is, azaz összenőtt kajszik. elképesztően túlkötötte magát, de ez szinte minden fajtára igaz. közrejátszhatott ebben (még) 2 dolog:
1. tavaly sok fán nem volt semmi termés, így most kirobbanó formában vannak, úgy viselkednek mintha alternancia állna fenn,
2. tavasszal-nyáron kaptak fagykár regeneráló "wellness" lombtrágyázást illetve ősszel fagyvédő kálium (bór, cink, kalcium, magnézium, stb.) levéltrágya feltöltést,
Madpapa, köszi a fagyvédelmes linkeket! Mind átrágtam. Nálam a szélső sorok korona fölött mikroszórózva lesznek, belül fás-szenes fűtőgépet fogok vontatni.
3 ilyen csodát találtam a Tsunami fáimon és csak a Tsunamin. Annyira nem szagolgattam, de szép nagy elhalt háncsréteget vágtam le egy kis fás résszel együtt, majd szépen lesebkezeltem. Azongondolkodtam hogy esetleg egy rezes ecsetelést elbírt volna még a nyílt seb a fagéllel történő lezárás előtt.
Szagold meg a mézgát. Ha valami erjedt szaga van, akkor beteg. Ha csak a normális mézga illata, akkor nincs semmi baja. Néha a teljesen egészséges kajszik is mézgásodnak, de később nem lesz semmi bajuk.
Ezen kívül gyakorlatilag semmit sem tudsz tenni. Nincs semmiféle csodaszer az ilyesmire. Locsogassad az nem árt egy ilyen ültetésnél.
Sztem tisztan kanadai, a leirasokban uaz a nemesito hely, mint a tobbi Har kezdetue...nem latok utalast arra, hogy a franciakhoz koze lenne....de ezen nem veszunk ossze :)
Az utóbbi két évben mindkét kajszifám kiszáradt. az egyik 6-7 éves Magyar kajszi, a másik Bergeron 2 éves. Gondoltam veszek egy rezisztensebb fajtát és rendeltem Gödöllőről Kuresiát. A földet is cseréltem, virágföldben van a gyökere. Erre most azt vettem észre, hogy mézgás csöpp jelent meg rajta. mi baja lehet? mit tegyek vele?
Már egy kicsit bánom,hogy nem a Tsunamit telepítettük de ez van és kész,ha még egyszer ültetek kajszit akkor csak későbbi virágzásuak és érésüek mint pl.a Frisson jöhetnek szóba . Esetleg még a szilva Júl.vége és Aug.vége között itt a Balatonnál erre is figyelni kell. Nekünk nem ebböl van a megélhetésünk ez csak egy kis plussz,ha a természet is úgy akarja..