Igazából a mértékadó, legendás jazz hammondos lemezeken ugyanazon kb. 5-6 presetet használják. Rockereknél hasonlóképpen.
888, 888-8, 8-- --8 888, Full, 848-. Ehhez még jól jön a Full tibia és 888 8- is. Érdekes módon inkább gyakorlatilag csak kapcsolónak használják a húzóregisztereket.
Ámbár igazuk van, így szól jól, nem véletlenül alapítottak ezekkel új nemzetközi zenei irányzatokat.
Reginald Dixon: ő a Wurlitzer orgona hőse. Az elektropneumatikus. Na az is érdekes jószág lehet, egyszer szívesen a közelébe férkőznék.
Igazából a legelső általam ismert Hammond pionírok akiktől felvételeim vannak:
Fats Waller: Lonesemoe Road, Mamacita-1938, Milt Herth: Peach Tree Street-1939, Bob Hamilton: 4 szám-1939, Greg Caldwell: 6 szám-1940, Ethel Smith 1944->.
Ezek a felvételek zeneileg nem túl nagy számok, inkább régiségtörténeti az értékük.
A korszakalkotók: Wild Bill Davis 1952-> és Jimmy Smith 1956->
Végtelenül leegyszerűsítve, akik előttük voltak, nem számítanak, akik utánuk, azok őket másolták :-)
Ezekkel érdemes pár Vincze Lilla-dalt hammondosítani, pl Éjvarázs, Körbefog az ég, Maradunk a Duna partján, und so weiter...
Ki tud valamit Reginald Dixonról? A két háború között itthon is megjelent pár száma 78-as normál lemezen, swing-jazz Hammondon. Amúgy Antallfy Zsíros Dezső volt az első magyar Hammond tulajdonos, de kint az USÁban élt, mint emigráns ('30-40-es évek), korábban a Zeneakadémia orgonatanára, nagy művész.
Aki lemaradt a tegnapi bemutatóról, az ma bepótolhatja 14 órától :) Ma is rengeteg zenekar lép fel, érdemes ellátogatni az FMH-ba. 18 órától az Eleven Big Band-del játszom, gyertek minél többen! :)
Valóban nehéz a sípos hangzást leutánozni, de meg lehet közelíteni. Egy új tipp, amit érdemes kipróbálni az A, B, C, D, Rt-nél: a hanggenerátor két motorja helyett az E100 önindítós motorját lehet alkalmazni, úgy, hogy az egyik kapcsoló legyen az orgona főkapcsolója, a másik csak a motorra hasson, így nagy Hammondon is lehet csinálni az Emerson-féle őrületet.
Valaki nem tud Hammond G100-ashoz rajzot? Nagy templomi orgona, tonewheel, de nem drawbaros, hanem csak macskanyelvek vannak rajta, de jó sok.
Most az egyházzenei félóra jön:
888400417 felső man. fúgákhoz, himnuszokhoz
886688888 alsó man.
85 pedál
618855424 preldiumokhoz
864323468 zsoltárokhoz V2
007656311 kórus kíséretre
008868068 plénum, ehhez lehet adni még 16'-ot V2-V3
Szépek ezek a számsorok, párat kipróbáltam. De ne is próbáljuk megközelíteni a sípos orgonákat ilyen módon, mert azoknál egy billentyű több független hangképző eszközt működtet, amelyek között nincs rögzített fázis-kapcsolat.
Na kérem, pár mesterfogás. A spinetekben és a hr40 és hasonló tonecabinetekben a 6BQ5-ös végcsövet EL95-tel lehet pótolni, a 6AU6, 6BA6 helyett jó az EF93. Az eredeti kettőstriódák helyett megteszi az ECC83 vagy ECC82. Az eredeti leslie kapcsolókat lehet pótolni a Fender gitárok hangszedőválasztó kapcsolójával, csak be kell burkolni.
Még pár dolgot magamról, tegnap siettem. Nem vagyok zenész, hanem műszaki, bár a hangtechnikui suliban tanultam egy kis szolfézst. Leginkább a progresszív műfajt kedvelem, de a jazzt és a komolyzenét sem vetem meg. Foglalkozom egy progresszív zenei lexikon írásával is, a kézirat már kész. Jót csápoltam a Müpában a Kéknyúl koncerten, marha jó az egész, másnap meg Fassang Laci brillírozott. Amúgy Attila vagyok.
Csatlakozva az előttem szólóhoz, két nagy B3/122 Hammond összeállítás lesz az FMH-ban. (A100/145) Egyik a színpadon, másik a bemutatón. Minden műsor ráadásul ingyenes!
A Seventeen Big Banddal leegyeztettem, a Moanin' számot fogom együtt játszani velük.
Holnap 13 órától hangszerbemutató, majd 16:50-től Hanság Big Band és 17:40-től Seventeen B.B. - ezeken orgonálunk, de a többi zenekar műsorát is ajánlom! Találkozzunk az FMH-ban! :)
Szevasztok! Olvasom a hozzászólásaitokat, úgy látom kell egy kis műszaiki segítség. Elektrotechnikusi szakmám van, értek a hangtechnikához is, javítottam csöves rádiókat. Mostanában agyalok a h100 e100 perkájának átalakításán.
Ez igen! Végre egy okos, orgonista által sugallt elrendezés. Ha fölülre kell is a két csoport regiszter, alulra bőven elég az egy. A négy preset is elegendő.
Továbbra is megmarad a színvonal az ügyes házi jellegnél, de így ránézésre jó cuccnak néz ki. Persze fő a hangja és a kezelhetősége.
Voltam a múlt héten Anconában (is). Gyönyörű város, nagyon elmentem volna a klón orgonák és lezlik szülőszobájába, de sajnos nem volt rá időm.