Ha jól kalkulálok, kb. március lesz, mire megérkeznek magok. Arra gondoltam, hogy akkor már kint a palackházban kellene ültetni. Idebent csak kínlódás van. Hely is kevés, túl meleg van, minden föld megpenészedik idővel, szóval jobbnak gondolnám kint a melegedőben a keltetést. Kókuszrostban, vagy palántaföldben képzelem. Odakint is van egy 8000 kelvines fénycső, a már kikelt palántáknak. Mennyi a kelési idejük kb? Gondolom eleinte "mikroszkópikus" méretűek lehetnek.
A szellempaprikák már kikeltek, most egy kics kompakt fénycső süt a fejükre, 8000 Kelvines. Az ablakban vannak, kapnak napfényt is, már amikor süt a nap, de felnyurgulás ellen nem árt egy kis extravilágítás. Nem szívesen palántázok idebent, de ezek a fajták túl hosszú tenyészidejükkel igénylik a december/januári ültetést.
Így is őszre van termés rajtuk, és ha korán jön fagy, mint most is október elején, az letarolja még zölden.
Nagyon kíváncsi lennék az eredményre. Ebay-ről most rendeltünk fekete és kék epermagokat. Én már elég sok epret ültettem, de maggal még eszembe nem jutott volna próbálkozni. Nem igazán hiszem el hogy ez beválik, de szívesen vennék valami kézzel fogható cáfolatot. El nem tudom képzelni, hogy azok az apró izék, amiket látni is alig látok, valaha kikelnek, és nem tűnnek el a semmiben. Hiába a steril palántaföld, abbamn is csak akad néha egy kevés gizgaz.
Nem tudom kell-e neki a hideg, én nem hűtöttem, 5-6 éve próbálkoztam fehér szamócával.
Tasakon jelzett időben szórtam el földfelszínre (olyan kicsi, hogy nem láttam értelmét bármivel is takargatni, lehet fényre csírázó is...). Tökéletesen kelt. Nem hagytam kiszáradni a földfelszínt a csírázásig. (üveg/fóliatakarás az edényen).
Szépen meg is nőtt azon a nyáron, következő tavasszal termett is.
Pár évig meghagytam, egyébként elég életerős növény, de végül arra jutottam, hogy hiába folytontermő, meg finom aromás is... de nem érte meg a macerát, mert nagyon sokat kellett szemelgetni, amíg összejött mondjuk egy fél marékkal. Inkább hasznosítottam a helyét másra.
Ma sikerült vennem eperpalántákat,ugyan ezt mondta az eladó,hogy kell neki a hideg. Kint volt szabadba l lefedve,most élesztgetem őket. Nem szabad hirtelen,mert könnyen elpusztulnak.
Ja, azt meg elfelejtettem, hogy nálunk nem tudom, hogy lehet-e epermagot vásárolni, én az USA-ból rendeltem néhány dollárért kb 100 darab magot. Nem sok infót találtam az ültetésükről, az amerikai termelő azt írta, hogy hidegkezelésnek kell kitenni őket, ezért egy hónapot a hűtőben töltöttek. Két hete elültettem őket, de még nem kelt ki semmi. Van még pár darabom, cserélhetünk ha szeretnél (paradicsomra, paprikára, stb).
Ezek az eprek hajtásról lettek bújtatva és cserépbe ültetve. Tavaly év végéig csak sínylődtek az ablakban, majd január elején kerültek lámpa alá. Azóta így megváltoztak. Napról napra egyre több rajta a virág és burjánzik mint az állat. 30-40 centis hajtásokat is növesztett.
De jó ezt látni! Nálam is nagyon pezseg az élet a szekrénykémben,megint fotózok,amint tudok. Én is azt tapasztaltam,hogy a ledek csodát tesznek! Én is most szeretnék epret ültetni,hol lehet jó magokat szerezni?
Imádom,ahogy burjánzik! Lassan készül a következő vödör is,van még egy csomó muscari hagymám,már az elültetett 3 szépen hajt,és még egy pár darab a csíráztatóban ismét szépen kihajtott.
Az általad leírt csövek 3000 lumen fényáramot tudnak és nagyon jónak mondanám a spektrális elosztását.
A LED-es lámpák koncentráltabb fényt adnak kevesebb lesz a veszteséged. Összességében szerintem ezek kiváltására elégséges lehet 2000-2500 lumen össz. fényerő (ez függ a növény méretétől) ez pedig a lámpa ledjeinek minőségétől függően 40-70W elektromos összeteljesítményt jelentene. A fénycsőnél a fojtónak vagy áramgenerátornak is van vesztesége, ebből kiindulva LED-del 25-50%-os energiamegtakarítást tudsz elérni. Sajnos így látatlanban nem tudok pontosabbat mondani. Én azt csinálnám, hogy megmérném a jelenlegi fényerőt a fénycsövek alatt a növény levelénél ez már egy elég jó kiindulási érték és ennek a kapott adatnak a 80%-át venném alapul ledes lámpánál, így megvan a szükséges fényerő. Ezután a lámpák adatlapjából már ki tudod nézni, hogy melyik tudja a neked szükséges fényerőt, ehhez fog tartozni egy villamamos teljesítménya mi annál kevesebb lesz, minél jobb minőségű a lámpában található LED.
Én trópusi növényeknek (orchik, broméliák, stb) világítok jelen pillanatban 3 db 30W-os Osram Flora fénycsővel egy floriban. Ez pont jó nekik, fejlődnek rendesen.
Viszont szeretném korszerűsíteni és olcsósítani az üzemeltetését. Emiatt Led-es világításra gondoltam. Szerintetek mennyi és milyen led-del lehetne kiváltani ezeket a csöveket? Illetve ha tudnátok beszerzési forrást is mondani az jó lenne.
Közvetlenül kerülendő belenézni a ledekbe legyen az bármilyen színű, különösképpen az UV és IR fényt sugárzó típusokba, mert ahogyan előttem szóló is mondta károsíthatja a szemet.
Bőven elég,még csak kézmeleg sincs. A kép csalóka nagyon,ez egy 25x50cm-es 1.5-es alu lemez és a ledek 2x10 (most már12) 3W-os piros led és egy 100W-os kék,na ezen azért van egy venti. Nagyon jól vizsgázott,már kiegészítettem még 2x2 3W-os leddel és kapott mé egy 3W-os uv-t egy 3W-os 950nm-es ir-t és két 10W-os 20000K-es fehéret. Bekerült a szekrénybe,mert a annyira szembántó a fénye,hogy nem bírtam.