Keresés

Részletes keresés

Pettviki Creative Commons License 2011.10.08 0 0 59

Az 1. képet PS-el, a 2.-at Zerene St-el raktam össze az alsó 3 képpől.

7 expóból csak a 3 középső volt használható, valszeg bemozdultam oldalra is (térdeltem, csak a combomon tudtam megtámasztani a könyököm).

Nem tudom, mennyire látszik a különbség, de a PS eléggé maszatol, viszont nem kellett retusálni, csak a széléből vágtam egy kicsit, mert színtelen csíkok voltak benne.

A Zereneben eltüntettem kevés szellemképet a növény szőrei körül, de összességében sokkal jobb képet csinált.

jcsapo Creative Commons License 2011.10.07 0 0 58

Ha a tárgytávolsághoz képest nem jelentős az elmozdulás, akkor a programok nagyon szépen összerakják a sorozat képeit. Az ilyen technikákhoz gyártanak is segédberendezéseket, amelyek léptetőmororral végzik a lépés sorozatokat.

Előzmény: monyesz (57)
monyesz Creative Commons License 2011.10.07 0 0 57

Az nem feltétlenül jó megoldás, hiszen a tárgytávolság is változik, azzal viszont nem tudnak a programok sem mit kezdeni !

Előzmény: Kirtapp (54)
Szalkó Creative Commons License 2011.10.07 0 0 56

Pl. ez a kép csak 2 expozícióval készült:http://www.flickr.com/photos/opoterser/5065224365/in/photostream

Előzmény: Pettviki (52)
Szalkó Creative Commons License 2011.10.07 0 0 55

Igen, az lehetséges. Látható, hogy eléggé sík felületen áll a légy.

Mindenesetre, ahhoz is érzék kell, hogy finoman tolja a gépet. :)

Előzmény: Kirtapp (54)
Kirtapp Creative Commons License 2011.10.07 0 0 54

Szerintem a gépet tartó kezét, és az MP-E végét is letámasztotta, és tolta a gépet előre azon a deszkán, amin a rablólégy is éppen pihent. 

Előzmény: Szalkó (51)
Szalkó Creative Commons License 2011.10.07 0 0 53

5 expós sorozat sok esetben bőven elegendő, hisz 5x nagyobb lesz a DOF, mint egyetlen expó esetében!

"...elmosódottabbak az apró részletek, mint az egyes képek éles tartományában..."

Hm. A Focus Stacking programoknak az a feladatuk, hogy a sorozat egyes képein megkeresik a nagy kontrasztú pontokat, és azokat egyetlen képben egyesítik.

A PS-t még nem próbáltam, de láttam már néhány vele készült egyesített képet. Nem tetszettek.

A Zerene Stacker az egyik legjobb speciális proram.

Előzmény: Pettviki (52)
Pettviki Creative Commons License 2011.10.06 0 0 52

Én is kézből szoktam, de csak néhány expozícióval (max. 5) volt úgy-ahogy sikeres az összerakás Photoshop CS4-el.

Nem vagyok túl elégedett vele, mert ugyan nagyobb lesz a mélységélesség, de egy kicsit elmosódottabbak az apró részletek, mint az egyes képek éles tartományában voltak.

Letöltöttem a Zerene Stackert, megpróbálom azzal is, hátha jobb lesz...

Előzmény: Szalkó (49)
Szalkó Creative Commons License 2011.10.06 0 0 51

Lehetséges, hogy a gépet tartó kezét letámasztotta. :)

Előzmény: monyesz (50)
monyesz Creative Commons License 2011.10.06 0 0 50

Nem is akkora elmozdulások azok, szerintem elképzelhető.

1/6s alatt jó eséllyel bemozdul a kéz (magamból kiindulva), azért csodálkozom.

Előzmény: Szalkó (49)
Szalkó Creative Commons License 2011.10.06 0 0 49

A képet 12 kézi expozícióból Zerene Stacker-ben rakták össze.

Azt nem közli, hogy a gép esetleg sorozatra volt állítva, vagy a 12 felvételt egyesével nyomta le 1/6s-os idővel, közben ügyelve az "előtolásra".

A DOF max. 5-6mm lehet, vagyis a 12 felvétel alatt kb. ennyit kellett "tolni", vagy "húzni" a gépet, képenként kb. 0,5 mm-t.

Játszadozom a gondolattal, hogy egy 10 kép/s-ot tudó géppel, milyen jó kis gyakorlatokat lehetne űzni. :)

Azt viszont tanúsíthatom, volt már dolgom olyan fotóalannyal, amelyik több percig sem mozdult.

A másik: a Zerene Stacker-ben lehetséges az ekkora elmozdulásokat összeilleszeteni?

Előzmény: monyesz (48)
monyesz Creative Commons License 2011.10.06 0 0 48

Jó keze van az ürgének, aki 1/6s-ot kitart, a modellről nem is beszélve, aki még véletlenül sem mozdul !

Előzmény: Szalkó (47)
Szalkó Creative Commons License 2011.10.05 0 0 47

Fókuszsorozat kézből.

Nem hittem benne, de a példa szerint lehetséges.

http://www.flickr.com/photos/johnhallmen/6076911242/in/photostream

Szalkó Creative Commons License 2011.09.15 0 0 46

Terítéken a márványos keresztespókok.

10, 23, 19 kockás sorozatok.

Szalkó Creative Commons License 2011.09.12 0 0 45

Köszönöm!

A Focus Stacking technikával nem csak makró képeket lehet összerakni, hanem pl. tájképeket is.

Amíg beszerzed az új gépedet, az FZ 30-al tudnál gyakorolni.

http://www2.clikpic.com/mackay123/section363141_130929.html

Előzmény: syrius (43)
Szalkó Creative Commons License 2011.09.12 0 0 44

Köszönöm!

Még mindig a Combine ZM-et használom. :)

Előzmény: Prophetzany (42)
syrius Creative Commons License 2011.09.11 0 0 43

Hát igen, ez magért beszél. Fantasztikus atechnika - és pesze az alkalmazó is:-) Remélem előbb utóbb csatlakozom, a Raynox megvan, de a Pana Fz-30 erre nincs felkészítve:-(

Előzmény: Szalkó (41)
Prophetzany Creative Commons License 2011.09.11 0 0 42

Gratulálok, csodállatos lett! Melyik programmal raktad össze? Én jelenleg a Zerene Stacker-rel "játszadozom."

Előzmény: Szalkó (41)
Szalkó Creative Commons License 2011.09.11 0 0 41

A tüzes tarkalepkéről készült f. sorozatos kép:

13 képből lett összerakva. Az 1., 7., 13. kép a sorozatból:

Előzmény: syrius (40)
syrius Creative Commons License 2011.09.11 0 0 40

Egyre jobban tetszik nekem ez a technika és érik az elhatározás, a következő gép alapfunkciója legyen a focus stacking. (Sokba fog ez nekem kerülni, de tényleg megéri, ha összevetem az én fisfókuszú képeimmel)

Tanulságként feltehetnétek egy két sorozatot, ha nem is mind a 10-20-at, de az első/középső/utolsót egy jól sikerült kép mellé.

Előzmény: Szalkó (39)
Szalkó Creative Commons License 2011.09.10 0 0 39

Köszönöm! :)

A mozdulatlanság jót tesz ennek a technikának, de a mozdulatlanság nem egyenlő az élettelenséggel.

Az adódó rovaralanyokból, százból ha :) egy, alkalmas erre a technikára.

Még két kép, egy hím skorpiólégyről, két nézetből, és természetesen f. sorozatosak.

Előzmény: Százbolha (36)
Százbolha Creative Commons License 2011.09.10 0 0 38

Nekem élőnek tünik az a skorpiófátyolka.

Egyébként kinai piacon lehet venni egészen kicsi (1xAAA) és állítható fokuszú lámpácskát 1,5-3W-os SMD leddel.

Két darabbal próbálkozva én nem tudtam ISO200 és f11-hez megfelelő megvilágítást adni ezekkel.

Előzmény: syrius (37)
syrius Creative Commons License 2011.09.10 0 0 37

Méghogy nem döglött:-)) Vagy ez a skorpiólégy afféle Alien-mutáns?

Egyébként irigylésreméltóan jók a képek és a két ledes lámpa megmozgatta a fantáziám (mivel egy profi ledes körlámpa, vagy vaku a pénztárcámat mozgatná - ha nem lenne üres)

Előzmény: Százbolha (36)
Százbolha Creative Commons License 2011.09.10 0 0 36

Profi az a két csipesz!

És gratulálok a képekhez/technikához, de főleg ahhoz, hogy nem döglött állatokat fotózol.

Előzmény: Szalkó (28)
Kirtapp Creative Commons License 2011.09.05 0 0 35

Üdv! Használ itt közűletek valaki Nikon EL-NIKKOR 75mm nagyító objektívet makrózáshoz? Vagy egyéb nagyító objektívet?

scarabaeus Creative Commons License 2011.09.02 0 0 34

Én a CHDK 'continuous mode' bracketingjét néztem (bár én magam csak a HDR miatt, magát a CHDK-t amúgy csak a gyorsított felvétel gépbe integrálására raktam fel egy kicsi Canon SX220-ra, mivel addig egy másik gépen külső időzítővel készültek ilyenek), ez a módszer csak annyit igényel, hogy sorozat módba legyen rakva a gép. Akár a sima sorozat, akár a testreszabható időzítő (x mp után n db kép) alkalmas rá, bár utóbbi inkább HDR-re jó, mivel az nálam max. 10 képet ad, a sorozat meg megy, amíg a gomb le van nyomva. A 'continuous mode' bracketing beállításainál pedig előre megadható, hogy időt, rekeszt, fókuszt variáljon, mennyivel, milyen irányba. Így nem kellenek scriptek sem. Ja, néztem, volt, aki írta, hogy neki override újra bekapcsolás miatt az egész előtt mégegyszer be kell mennie a menübe - én úgy gondolom, ha MF módban ki van kapcsolva az az AF-es rásegítés (nem teljesen értem, egyáltalán mi a fenéért szól bele AF MF-be, ha nem akarjuk), akkor nem kellhet az sem.

Előzmény: homerx (26)
Szalkó Creative Commons License 2011.09.02 0 0 33

Idős fotóstársam barkácsolta, a napokban lett kipróbálva. Az látszott, hogy a fénye fehérebb, mint a napé. A kemény árnyékokat nagymértékben lágyította.

Én nem fotóztam vele, Az Ő fotóit a jövő héten fogom meglátni.

Viszont a fókuszálásnál nagy könnyebbséget jelentett a képen látható támasztó állvány. A növényeknél, a szél okozta mozgás kivédhető vele. Igaz, ez egy plusz cipelést jelent, de megéri magunkkal vinni, mert eredményesen használhat.

Előzmény: monyesz (32)
monyesz Creative Commons License 2011.09.01 0 0 32

Próbáltál ilyennel dolgozni, a fókuszálást segíti csak, vagy ennél többre is képes ?

Előzmény: Szalkó (31)
Szalkó Creative Commons License 2011.09.01 0 0 31

Ez? :)  Két ledes fejlámpa. Külön-külön két ceruzaelemmel működnek.

Előzmény: monyesz (30)
monyesz Creative Commons License 2011.09.01 0 0 30

Na ez a világítás micsoda ?

Előzmény: Szalkó (29)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!