Félő, hogy Orbán megválasztja a leendő ellenfelét -"Százezer tudatos fideszes résztvevő az ellenzéki előválasztáson elég lehet ahhoz, hogy megváltoztassa akár kétmillió valódi ellenzéki szavazó akaratát!"
És hogy mennyi baromságot írnak le, arról már nem is beszélve, tisztelet az itteni kevés kivételeknek, bármely oldalról.
Szerintem legalább annyira fontos a választási törvényt megváltoztatni, mint az alaptörvényt, erről azonban keveset hallani, ahhoz tényleg kétharmad kell, akár az alaptörvény, akár az Alkotmány szerint is. Az még az Alkotmányban is kétharmados szabály volt.
De nekem egyik vesszőparipám, hogy függetlenül a nyertesek személyétől, sokkal arányosabb választási rendszert kell csinálni, mint ami most van, és ami sose volt teljesen arányos, de a Fidesznek még ezt is sikerült még aránytalanabbá és rosszabbá tenni.
Csak akkor lehet visszaállítani, ha az Alkotmányt - mert feltételezem, addig is az marad hatályban - érvénytelenítik. De ezt nem tették meg 2011-ben sem (nem is lett volna miért), így nem fogják tudni megtenni a következő alkalommal sem.
Feltéve, hogy azt feltételezzük, 4 év múlva visszatér a Fidesz. De ez olyan jövőbeni találgatás, hogy nem érdemes vele foglalkozni.
Alkotmányozáshoz négyötöd szükséges, ezt pedig senki sem tudja egyelőre összeszedni, de nem reménytelen.
Majd 4 év úlva ugyancsak 50%+1 el szépen vissza lesz helyezve hatályba az alaptörvény. Vagy majd esetleg Budapest következő polgármstere nem fogadja el magára nézve hatályosnak.
Nem, ha alkotmányozni akartok, először szedjetek össze többséget hozzá. Ez a rendszer sokkal jobb, mint a 89 utáni volt.
Igen, az lesz hatályos, miután azt az érvénytelen alaptörvény helyezte hatályon kívül. Más nem lehet, az én nézetem szerint. Egyébként ebben is vita van, ebben nem értek egyet Vörös Imrével, aki szerint meg lehet tartani ezt-azt az érvénytelenné nyilvánított alaptörvényből - úgy, hogy azok átmeneti hatályát kimondják az érvénytelenséget deklaráló határozatban -, de ahogy írtam, ez szerintem aggályos.
Nem csinálnak olyat. Egyszerűen semmisség miatt érvénytelenítik az alaptörvényt és a helyébe lép a régi Alkotmány, amit ugyanezen érvénytelen jogszabály alapján helyeztek hatályon kívül.
És akkor nyitott a lehetőség, hogy társadalmi konszenzussal, az 1989-es alkotmányozási folyamathoz hasonlóan új alkotmányt lehessen létrehozni, de nincs semmiféle sürgető kényszer rá.
Az ellenzékieknek nem kell beszélni az előválasztásról,mert beszélnek helyettünk a jobboldaliak,nekünk el kell menni az előválasztásokra,a 22-es parlamenti választásokról nem is beszélve.
Nem megoldás. Ha - tegyük fel -nyerne az ellenzék kétharmaddal, akkor sem hozhatna új alkotmányt, ez pont olyan lenne, mint a Fidesz hasonló intézkedése, tehát jogtalan.
Csak szorosan vett eljárásjogi kérdések tekintetében van az AB-nak hatásköre, amennyiben az AB érvényesnek tekinti az alaptörvényt. Ott van az alaptörvényben.
Sajnos, nem, az alaptörvényt az AB csak bizonyos eljárásjogi szabályok tekintetében vizsgálhatja, más jogszabályokat viszont vizsgálhat az alaptörvénnyel való összehangoltság szempontjából tartalmilag is.
De az alaptörvényt nem.
Alaptörvény 24.cikk (5) bekezdés: "Az Alkotmánybíróság az Alaptörvényt és az Alaptörvény módosítását csak a megalkotására és kihirdetésére vonatkozó, az Alaptörvényben foglalt eljárási követelmények tekintetében vizsgálhatja felül. "
Tartalmilag az AB tehát nem dönthet az Alaptörvény érvényességéről, erről gondoskodott a Fidesz.
"Alkotmánymódosításról szól ez a döntés, magad emelted ki. Új alkotmány létrehozása nem alkotmánymódosítás."
Akkor a kettővel előtti mondat:
"Az Alkotmánybíróság megállapította a hatáskörét arra az esetre, ha az Alkotmány, ill. az alkotmánymódosítás közjogi érvényessége vitatott."
Mindegy szerintem, mert ha a KE norma kontrollra küldi akkor foglalkozni kell vele. Vagy az lesz amit mondasz, hogy vissza dobják, hogy nem illetékesek vagy megviszgálják érdemben és eldöntik mi legyen.