A fejhallgatós dolgot úgy kell érteni, hogy a fülessel az orgona kimenetére lehet csatlakozni, ezzel idáig részemről nincs is probléma ha megirnád, milyen tipusoknál ajánlod ezt a megoldást, mielött maradandó kárt okoz magának rád hallgató valamelyik hammondos kollega . Tranyos T sorozatnál , B3000 ben is van gyárilag fülhallgató kimenet de igen "ergyán" szól /még jó hogy szomszédok nem hallják / Csöves végfokok kimenöjele pedig min 1.5volt , és konzol orgonáknál/saját erösitő hangfal/ meg ráadásul a végerösitöt müterheléssel le kellene választani hogy ne szóljon ...
A fejhallgatós dolgot úgy kell érteni, hogy a fülessel az orgona kimenetére lehet csatlakozni, így az idegbajos szomszédok nem reklamálhatnak, hogy reped a fal a túl hangos gyakorlás miatt
Lehet persze így is csinálni, de inkább a végfok elé raknám a torzítót. A presetvariációkat azért közlöm, mert vannak olyanok is, akik nem csak jazzt akarnak játszani, oda szükséges a választékos regiszterhasználat. De még maradunk a jazznél, jazzlecke2, mesterek titkai1:
Félreértetted az igényeket. Mókusmisi azért vette vissza, mert kisebb hangerővel is erősen csöves jellegű torz hangzást kívánt a lezlijén elérni.
A felvétel orgona/lezlihangzása őt igazolja. A hangerő egyszerű visszavételével jön létre ez a koszos, rockos hangzás ami mindig is jellemezte ezt a hanxert.
A lezlit meg fejhallgatóval használni... ezt hogy értsem?
A regiszterbeállításokkal az 5-6 presetet használó hammondisták tisztában vannak. Nem véletlenül használják azokat, amiket. Erről pl. Joey DeFrancescoval is beszélgettem többször, személyesen.
Mókusmisi felvetéséhez kapcsolódva: ha az anódfeszültséget csökkentjük egy erősítőfokozatnál, meg fog változni a munkapont, mert a rácsfeszültség változatlan marad. Másrészt a csökkentett táp miatt a kimenőjel amplítúdója határolódni fog, elkezd négyszögesedni, ezért van a torzítás. Tehát nem biztos hogy azt a kapcsolót piszkálni kéne, inkább maradjon a 260V, a hangerőt inkább egy potival, vagy a hangerőpedállal kéne csökkenteni, otthoni gyakorláshoz jó a fejhallgató. Végcsőként jó lehet az EL34, EL509, érdemes szétnézni az Amatőrboltban, Thököly út-Laky Adolf út sarkán
Más. Új témaként azért dobtam be a regiszterbeállításokat, mert azt látom, hogy a legtöbb orgonista ugyanazt a 4-5 standard hangszínt használja, pedig ezen túl is van élet. Összegereblyéztem innen-onnan egy rahedli kombinációt, különféle honlapokról, nyomtatott szakirodalomból, most sorozatban közre adom, várom a véleményeket, kinek melyik jött be. Jön majd még pár adag, lesz H100 perka tuningolás.
MEGJELENT! Scott Faragher: Hammond organ handbook-an introducion to the instrument and the players who made it famous. Rendelhető a neten amcsiknál 20 dollár, fricceknél 24 euró, de a Rózsavölgyi is be tudja szerezni
A 147-eseken úgyis van egy másik, háromállású kapcsoló, amely teljesen felesleges. Lehet hogy azt kéne átalakítani ilyen állásra hogy 240V-40V-20V?
Tényleg szuperül szól így az A102, úgy, ahogy kell.
8 éve, amikor hasonló felvételt készítettem, majd megsüketültem. A lezlinek teljes hangerőn kellett szólnia hogy így szóljon. Ok. De mellette a megkapott felvételnek is, amire ráorgonáltam. http://fonixrock.hu/download00.php?link=08
A 122 overdrive most valóban sokkal intenzívebb, egy apró módosítás következtében: a nappalinkban sajnos eddig nem tudtam eléggé meghajtani a lezlit, mert szinte kibírhatatlan hangerőnél jelentkezett csak a kívánt szaturáció amit a szomszédom nem tolerált.
Most átállítottam az L122 előerősítőjét "éheztetett" üzemmódba, így jelentősen kisebb hangerőnél megjön a szép overdrive hatás.
Eredetileg 260V az előerősítő anódfeszültsége, amit a felvételeknél 40V-ra csökkentek sönt ellenállással. A "normál" gyakorláshoz pedig mindössze 20V az anódfeszültség, így teljesen elviselhető hangerőnél is intenzív overdrive hatás érhető el.
Ajánlom ezt a módszert mindazoknak akik otthon használnak hasonló összeállítást s a szomszédjuk nem éppen zeneszerető.... :-)
Más:
Remek élmény lehetett ilyen masszív hangású Big Band-el játszani ezt az Art Blakey slágert, Jimmy Smith-es stílusban!
Klassz dolog, hogy adódnak ilyen alkalmak, de az még klasszabb, hogy a produkció elsőre így sikerült! :-))
Van erre a bass rhodes-ra valami vst, ráadásul azt hiszem ingyenes, azt tudnád hajtani a laptopról. Sajnos nem emlékszem mi a neve, ki a fejlesztő, de szerintem hamar megtalálhatod.
Meghökkentően tökéletes előadás! Gratulálok. Misi, úgy hallom, az orgonádat is most mintha megtoltad volna, legalábbis keményebben szóla vala mint korábban :-)
Tényleg jó ötlet volt visszatérni az eredeti zongorás részhez, ámbár gondolom a művész úr részéről egyszerűbb is.
A hanxeres játékok, a hangzás, az előadás az ELP becsületére is vált volna. Simán elhittem volna hogy ez egy ki nem adott alternatív változat :-)
Egy eredetileg csak zongorára írt magyar darab későbbi Hammond orgonás változatát szeretném a figyelmetekbe ajánlani. Bartók Béla 1911-ben írta az Allegro Barbaro című művét, amit a világ rock berkeiben az Emerson, Lake and Palmer együttes 1970-ben tett igazán ismertté. Ezt a változatot próbáltuk meg barátaimmal előadni egy virtuális zenekar keretében, a klasszikus részt egy picit az eredeti Bartók koncepcióhoz közelítve:
Normal
0
21
false
false
false
HU
X-NONE
X-NONE
MicrosoftInternetExplorer4
Igazából a mértékadó, legendás jazz hammondos lemezeken ugyanazon kb. 5-6 presetet használják. Rockereknél hasonlóképpen.
888, 888-8, 8-- --8 888, Full, 848-. Ehhez még jól jön a Full tibia és 888 8- is. Érdekes módon inkább gyakorlatilag csak kapcsolónak használják a húzóregisztereket.
Ámbár igazuk van, így szól jól, nem véletlenül alapítottak ezekkel új nemzetközi zenei irányzatokat.
Reginald Dixon: ő a Wurlitzer orgona hőse. Az elektropneumatikus. Na az is érdekes jószág lehet, egyszer szívesen a közelébe férkőznék.
Igazából a legelső általam ismert Hammond pionírok akiktől felvételeim vannak:
Fats Waller: Lonesemoe Road, Mamacita-1938, Milt Herth: Peach Tree Street-1939, Bob Hamilton: 4 szám-1939, Greg Caldwell: 6 szám-1940, Ethel Smith 1944->.
Ezek a felvételek zeneileg nem túl nagy számok, inkább régiségtörténeti az értékük.
A korszakalkotók: Wild Bill Davis 1952-> és Jimmy Smith 1956->
Végtelenül leegyszerűsítve, akik előttük voltak, nem számítanak, akik utánuk, azok őket másolták :-)
Ezekkel érdemes pár Vincze Lilla-dalt hammondosítani, pl Éjvarázs, Körbefog az ég, Maradunk a Duna partján, und so weiter...
Ki tud valamit Reginald Dixonról? A két háború között itthon is megjelent pár száma 78-as normál lemezen, swing-jazz Hammondon. Amúgy Antallfy Zsíros Dezső volt az első magyar Hammond tulajdonos, de kint az USÁban élt, mint emigráns ('30-40-es évek), korábban a Zeneakadémia orgonatanára, nagy művész.
Aki lemaradt a tegnapi bemutatóról, az ma bepótolhatja 14 órától :) Ma is rengeteg zenekar lép fel, érdemes ellátogatni az FMH-ba. 18 órától az Eleven Big Band-del játszom, gyertek minél többen! :)
Valóban nehéz a sípos hangzást leutánozni, de meg lehet közelíteni. Egy új tipp, amit érdemes kipróbálni az A, B, C, D, Rt-nél: a hanggenerátor két motorja helyett az E100 önindítós motorját lehet alkalmazni, úgy, hogy az egyik kapcsoló legyen az orgona főkapcsolója, a másik csak a motorra hasson, így nagy Hammondon is lehet csinálni az Emerson-féle őrületet.
Valaki nem tud Hammond G100-ashoz rajzot? Nagy templomi orgona, tonewheel, de nem drawbaros, hanem csak macskanyelvek vannak rajta, de jó sok.
Most az egyházzenei félóra jön:
888400417 felső man. fúgákhoz, himnuszokhoz
886688888 alsó man.
85 pedál
618855424 preldiumokhoz
864323468 zsoltárokhoz V2
007656311 kórus kíséretre
008868068 plénum, ehhez lehet adni még 16'-ot V2-V3
Szépek ezek a számsorok, párat kipróbáltam. De ne is próbáljuk megközelíteni a sípos orgonákat ilyen módon, mert azoknál egy billentyű több független hangképző eszközt működtet, amelyek között nincs rögzített fázis-kapcsolat.