Tekintve, hogy ezeken az oldalakon csak egy SELECT van (es semmi UPDATE, DELETE vagy INSERT) ezert gondoltam, hogy nem kell a perzisztens kapcsolat.
Persze, egy par hibat mar eszrevettem abban amit irtam:
a 3.-bol hianyzik az </UL>
a 4.-ben meg felesleges a "ORDER BY cim DESC"; valamint lemaradt az < a H2> elott.
Ez tök jó így. Esetleg lehet pconnect-et használni, perzisztens, folyamatos kapcsolatot csinál, illetve, ha már van egy kapcsolat nyitva, akkor azt használja.
Az, meg hogy a html hogy néz ki, ízlés dolga. Szvsz a kevesebb több.
es akkor most biztos jonnek a profik es adnak otleteket, hogy hogyan lehet ezt jobban, szebben, okosabban csinalni, de en csak a kezdolokest akartam megadni.
python kerdezte emailben, hogy is mukodik a gyakorlatban a "valami.php?cikkid=32" tipusu website. Ime egy alapmegoldas, amit persze boven leht cifrazni.
1. Tetelezzuk fel, hogy muxik mar mysql adatbazisod (ahogy leirtam itt) es van egy tablad amit cikkek-nek nevezel benne ezek a mezok cikkid, cim, szerzo, szoveg
-------------------------
2. csinalsz eloszor is egy file-t ahol az infoidat tarolod es ezt eldugod egy jo kis helyre. Nevezzuk a file-t mondjuk inc.php-nak. Es nagyjabol ez van benne (ertelemszeruen csereld kia magyar szavakat benne):
<?
$username="felhasznaloneved";
$password="jelszavad";
$hostname="localhost";
$db="adatbazisod_neve";
?>
3. A site-od tartalomjegyzek oldala igy nez ki
<HTML><HEAD><TITLE>Tartalom</TITLE></HEAD><BODY>
<H2>Tartalom</H2>
<UL>
<?
include ("/home/felahasznolneved/public_html/php/inc.php");
megjegyzes: az "/home/felahasznolneve/public_html/php/inc.php"-t ki kell cserelned a pontos path-ra ahova raktad az inc.php file-t
4. aztan a cikk oldal pedig valami ilyesmi. Es persze cikk.php-nak nevezed a file-t
<HTML><HEAD>
<?
include ("/home/felahasznolneved/public_html/php/inc.php");
$stmt="SELECT cikkid, cim, szerzo, szoveg FROM cikkek WHERE cikkid=$cikkid ORDER BY cim DESC";
mysql_connect($hostname,$username,$password);
$result = mysql_db_query($db,$stmt);
$row = mysql_fetch_object($result)) {
$cim= $row->cim;
$szerzo= $row->szerzo;
$szoveg= $row->szoveg;
mysql_free_result($result);
?>
<TITLE><? echo $cim;?></TITLE></HEAD><BODY>
H2><? echo $cim;?></H2>
Irta: <? echo $szerzo;?><P>
<? echo $szoveg;?>
</BODY></HTML>
Ezek persze csak a legalapok, utan kell cifrazni, szepiteni, tagitani, hibaellenorzeseket berakni...
Na a másik az, hogy én nem tud C. (siirály))
De ebben is elfogadok linkeket, mert most programozásilag túlbuzgó vagyok és nem tudok mit kezdeni magammal.
Egy adenginre lenne szükségem, azonban vannak kikötéseim:
Ő küldje a képet is.
Ő adja a hivatkozás kódját, ami lehetőleg rá mutasson.
Ezáltal követhető legyen, hogy az adott hirdetésre hány találat érjezett és, ha az adott hirdetés túllépi az általunk meghatározott keretet, ne jelenítse meg.
Ha minden AD-nak elfogy a kerete, egy általunk meghatározott jelenjen meg.
Gyakrabban jelenjenek meg azok a hirdetések, amiknek még több találatunk van hátra.
A linkre kattintó felhasználók követhetők legyenek.
Időnként (külön meghatározva) beugorjon egy általunk meghatározott ad,
És természetesen mi határozzuk meg a frissítés gyakoriságát.
Tudom, vannak igényeim, de aki tud ilyet nekem szerezni annak nagyon hálás leszek.
Magyarul, hát nem tudom. Erről van egy elméletem :-) ha már megéri lefordíttatni, kiadni, akkor már annyian akarnak pénzt keresni vele, hogy már nekem nem éri meg a tülekedés.
Ezt sajnos az elején el kell dönteni. A fejlesztőeszközök nyelve még sokáig az angol lesz. A felhasználói programok meg lassan nemzeti nyelven jutnak el mindenhova.
Ráadásul az "igazi programozók" C-ben programoznak.
Eddig a tréfa. Csak angol nyelvű könyveket tudok ajánlani.
http://www.wrox.com/Consumer/Store/Details.asp?ISBN=1861002963
http://www.mcp.com/sams/detail_sams.cfm?item=0672318040
Itthon a SoftwareStation az egyik bolt, ahol szoktam vásárolni.
Egy modPHP nevű csomagot kell vadászni. Ha megvan, telepítsd, és akkor az apache moduljaként fog futni a php.
A weblabor/php pedig az eddigi legteljesebb magyar fordítás. Még nincs kész, de lehet segíteni nekik!
Van kedvem a doksihoz, de úgy nem igazán tudok rá figyelni, hogy közben fordítom. Van fullmagyar fordítás??
Gondolom ahhoz, hogy kapcsolat nélkül PHP-t próbálgassunk kell egy Server progi.
Nekem van Apache meg Sambar, ha ezek nem nyerők, akkor mit válasszak. Gondolom a második lépés belélyükerőszakolni a PHP-t. A Tulajdonképpen a másodikkal van gondom.
OK, doksi unalmas, van ilyen. De nem is úgy kell olvasni, mint a Monte Cristo-t.
Több lehetőségetek van:
1. Mégiscsak elolvasni.
2. Felkeresni néhány site-ot, ami kifejezetten a nemszeretekdoksitolvasni embereknek készült.
3. Venni egy könyvet, ahol szépen elmagyarázzák, példákkal.
Esetleg megbízhatsz, hogy írjam meg helyetted, vagy felkérhetsz tanácsadónak. Na milyen? :-)
Egyébként itt a kért részlet a dokumentációból >>>
Kösz. Egy éve pont itt tartottam, mint most ti. Nektek talán így egyszerűbb, gyorsabb lesz.
De szvsz a dokumentáció használata azért is jó, mert böngészése közben rengeteg olyan ötlet jön belőle, amire nem is gondoltál volna.