Ami miatt én módosítottam az L122 előfokát az egy egészen más dolog: az eredeti leslie hatás érzése mellett, lakásban elviselhető hangerőszinten megoldottam vele, hogy előjöjjön, tehtube szavaival a "koszos" overdrive hangzás akár felvételhez, akár gyakorláshoz.
Én sokszor használtam úgy otthon gyakorláshoz az A100-at, hogy kihúztam a legelső előfokcsövet, és az a0-28 két G-G termináljai közé tett jack aljzatról lehoztam a hangot egy hangkártyába, a laptopon meg egy NI B4 lesliején keresztül engedve pedig fülesbe hallgattam. Ez szomszéd-barát, jól is szól, stb.
Igaz, hogy nincs Leslie sebességváltás, csak a gépen, de gyakorolni tökéletes. Amúgy sem baj, ha az ember megszokja, hogy ne nyúlkáljon egyfolytában a Leslie kapcsolóhoz...
Direkt vonalkimenetet fejhallgatón hallgatni, ahhoz sok sikert kívánok....
Lehet a kimenetet asszimetrikusan is használni. 147-eseknél eleve csak két forrfülről jön a hang, így a fülessel sem probléma. A gond inkább hogy mit hallunk? Mert az így, minden közbeiktatott kütyü nélkül maga a büntetés. Egy lehetőség, a kimenetre lezliszimulátort tenni, ami lehet pc-s vst is, és azt fülelni.
Egyébként a Motion Sound R3-147 már félig megoldotta igazi mechanikával. Félig, mert csak a tőcsé' a zigazi.
Sok (mindegyik?) Hammond-klónnak van fejhallgató-kimenete. Nem is ezzel van gond, hanem azzal, hogy a beépített Leslie szimulátor általában meglehetősen gyengécske. Az igazi Leslie-ből természete miatt nem vehető le fejhallgató kimenet, legfeljebb az erősítőről, de akkor a mozgó hangforrás által okozott térbeli varázslatról le kell mondani.
A fejhallgatóknak nagyon eltérő az impedanciája, 16Ω-tól egészen 600Ω-ig (általában a legjobb minőségű fejhallgatók nagyimpedanciásak). A fejhallgatók impedanciája csak az egyik minőségi mutató, viszont nagy hatással van az őt meghajtó erősítőre.
A vonaltrafoból / vagyis az illesztő trafó ,mivel csöves erösitöröl beszélek / 1,5 volt jön ki ami a fűlhallgató halálát jelenti jobb esetben..Viszont ha mutatsz egy olyan A028 erösitöt amelyen van gyárilag radio-fono erösitő be- kimenet akkor hiszek neked
És tényleg nem kötözködés képpen :
600Ω-os fülhallgatót veszünk pl , SLP érték 1mW-on 98dB, és a maximális teljesítmény legyen mondjuk 80mW.
Az 1mW-hoz szükséges áram:
I=√ (1mW/600Ω) = 1.29mA
és a szükséges feszültség:
U = 1.29mA * 600 = 0.77V
A maximális teljesítmény leadásához szükséges áram és feszültség:
I=√ (80mW/600Ω) = 11.55mA
U = 11.55mA × 600Ω = 6.93V
A maximális teljesítmény által elért SPL különbség:
A,B,C,D típusnál a vonaltrafóra gondoltam, ami szimmetrikus, kérdés mennyi a kimenő impedanciája, a fülesek 32 ohmosak, vagy ott van a radio-phono aljzat.
Eladósorba került egy Digitech RPM-1 Vacuum Tube Rotary Speaker Emulator, a hozzá tartozó 3-gombos FS300 lábkapcsolóval és összekötökábellel. Rackbe szerelhető, de nem beépítve is használható. A leslie hatáson kívül csöves torzítót is tartalmaz, és a sztereo horn kimeneteken kívül külön rotor kimenete is van. Az előlapon levő kezelőszervekkel sok minden állítható (Input, Drive, Horn Speed, rotor Acceleration, Narrow/wide Spread, Horn/rotor balance). Irányára 70e Ft, csere nem érdekel. Érdeklödni lcsaszar kukac frímél pötty hu.
A fejhallgatós dolgot úgy kell érteni, hogy a fülessel az orgona kimenetére lehet csatlakozni, ezzel idáig részemről nincs is probléma ha megirnád, milyen tipusoknál ajánlod ezt a megoldást, mielött maradandó kárt okoz magának rád hallgató valamelyik hammondos kollega . Tranyos T sorozatnál , B3000 ben is van gyárilag fülhallgató kimenet de igen "ergyán" szól /még jó hogy szomszédok nem hallják / Csöves végfokok kimenöjele pedig min 1.5volt , és konzol orgonáknál/saját erösitő hangfal/ meg ráadásul a végerösitöt müterheléssel le kellene választani hogy ne szóljon ...
A fejhallgatós dolgot úgy kell érteni, hogy a fülessel az orgona kimenetére lehet csatlakozni, így az idegbajos szomszédok nem reklamálhatnak, hogy reped a fal a túl hangos gyakorlás miatt
Lehet persze így is csinálni, de inkább a végfok elé raknám a torzítót. A presetvariációkat azért közlöm, mert vannak olyanok is, akik nem csak jazzt akarnak játszani, oda szükséges a választékos regiszterhasználat. De még maradunk a jazznél, jazzlecke2, mesterek titkai1:
Félreértetted az igényeket. Mókusmisi azért vette vissza, mert kisebb hangerővel is erősen csöves jellegű torz hangzást kívánt a lezlijén elérni.
A felvétel orgona/lezlihangzása őt igazolja. A hangerő egyszerű visszavételével jön létre ez a koszos, rockos hangzás ami mindig is jellemezte ezt a hanxert.
A lezlit meg fejhallgatóval használni... ezt hogy értsem?
A regiszterbeállításokkal az 5-6 presetet használó hammondisták tisztában vannak. Nem véletlenül használják azokat, amiket. Erről pl. Joey DeFrancescoval is beszélgettem többször, személyesen.
Mókusmisi felvetéséhez kapcsolódva: ha az anódfeszültséget csökkentjük egy erősítőfokozatnál, meg fog változni a munkapont, mert a rácsfeszültség változatlan marad. Másrészt a csökkentett táp miatt a kimenőjel amplítúdója határolódni fog, elkezd négyszögesedni, ezért van a torzítás. Tehát nem biztos hogy azt a kapcsolót piszkálni kéne, inkább maradjon a 260V, a hangerőt inkább egy potival, vagy a hangerőpedállal kéne csökkenteni, otthoni gyakorláshoz jó a fejhallgató. Végcsőként jó lehet az EL34, EL509, érdemes szétnézni az Amatőrboltban, Thököly út-Laky Adolf út sarkán
Más. Új témaként azért dobtam be a regiszterbeállításokat, mert azt látom, hogy a legtöbb orgonista ugyanazt a 4-5 standard hangszínt használja, pedig ezen túl is van élet. Összegereblyéztem innen-onnan egy rahedli kombinációt, különféle honlapokról, nyomtatott szakirodalomból, most sorozatban közre adom, várom a véleményeket, kinek melyik jött be. Jön majd még pár adag, lesz H100 perka tuningolás.
MEGJELENT! Scott Faragher: Hammond organ handbook-an introducion to the instrument and the players who made it famous. Rendelhető a neten amcsiknál 20 dollár, fricceknél 24 euró, de a Rózsavölgyi is be tudja szerezni
A 147-eseken úgyis van egy másik, háromállású kapcsoló, amely teljesen felesleges. Lehet hogy azt kéne átalakítani ilyen állásra hogy 240V-40V-20V?
Tényleg szuperül szól így az A102, úgy, ahogy kell.
8 éve, amikor hasonló felvételt készítettem, majd megsüketültem. A lezlinek teljes hangerőn kellett szólnia hogy így szóljon. Ok. De mellette a megkapott felvételnek is, amire ráorgonáltam. http://fonixrock.hu/download00.php?link=08
A 122 overdrive most valóban sokkal intenzívebb, egy apró módosítás következtében: a nappalinkban sajnos eddig nem tudtam eléggé meghajtani a lezlit, mert szinte kibírhatatlan hangerőnél jelentkezett csak a kívánt szaturáció amit a szomszédom nem tolerált.
Most átállítottam az L122 előerősítőjét "éheztetett" üzemmódba, így jelentősen kisebb hangerőnél megjön a szép overdrive hatás.
Eredetileg 260V az előerősítő anódfeszültsége, amit a felvételeknél 40V-ra csökkentek sönt ellenállással. A "normál" gyakorláshoz pedig mindössze 20V az anódfeszültség, így teljesen elviselhető hangerőnél is intenzív overdrive hatás érhető el.
Ajánlom ezt a módszert mindazoknak akik otthon használnak hasonló összeállítást s a szomszédjuk nem éppen zeneszerető.... :-)
Más:
Remek élmény lehetett ilyen masszív hangású Big Band-el játszani ezt az Art Blakey slágert, Jimmy Smith-es stílusban!
Klassz dolog, hogy adódnak ilyen alkalmak, de az még klasszabb, hogy a produkció elsőre így sikerült! :-))
Van erre a bass rhodes-ra valami vst, ráadásul azt hiszem ingyenes, azt tudnád hajtani a laptopról. Sajnos nem emlékszem mi a neve, ki a fejlesztő, de szerintem hamar megtalálhatod.