Képminőségben tapasztalatom szerint egyforma a kettő, én meg vagyok elégedve velük. Építési minőségben is szinte egyformák, talán a 18-135 egy kicsit komolyabbnak tűnik, de lehet, hogy csak a mérete miatt. A 18-105 alul kisebbet torzít. A stabilizátor szépen teljesít, akár 1/10-et is meg lehet vele fogni. A másik viszont elmegy 135-ig, még ha a tetején nem is a legjobb. Bármelyiket választod, egyformán jársz, azt kell eldöntened, a szolgáltatások között melyik kell, mert a minőségük kb. egyforma. J.Gy.
Talán a 105-ös jobb képminőségileg, építésben már nem vagyok biztos. J.Gy-nek van/volt mindkettő, ha jól emlékszem, ő majd megmondja.
17-55. Van olyan fórumtárs, aki Tami 17-50-re akarja lecserélni, mert nehéznek találja az obit. A 16-85 meg nagyon jól sikerült. Ha fényerőben nem, de rajzolatba felveheti a versenyt, vagy megközelítheti, a pro Nikkor rajzát.
"Nikon objektiv. 2008. november 18. 10:14 17-55 2.8 DX-es 2éves objektívem eladnám vagy értékegyeztetéssel 16-85 DX VR-re cserélném."
A fenti szoveget hirdetesbol vettem. Valaki megmagyarazna ,hogy az illetot mi vezerelte amikor egy ilyen hirdetest feltett?!!
Ha azt mondjatok ,hogy szuksege van surgosen a kulombozetre mert masra kell, es addig sem akar obi nelkul maradni ,akkor talan OK-s a dolog. Kulonben..????
Barhol nezelodom a 18-105 ara 59000ft korul mozog a 18-135 pedig 99000ft. Ez a kulombseg vajon a kepminosegben is megmutatkozik ?? En csak vazat vettem es maradt a regi geptol egy Sigma30/1.4-es. Melyik szolgalna ki jobban a 12mp-t, a 105 vagy 135-os ?? (nekem meg egyik sem volt ezek kozul).
szerintem mindenütt ugyanaz a "Team DVT"-s eresztés van, ami azonban élő netkapcsolattal rögtön észreveszi, h rossz úton jár, és letiltja a működését (sőt, valamelyik korábbi NX-ét is)
így az első lépés valóban egy tűzfal legyen, amiben nem engeded ki
"Ha izzora tettem kekes lett a kep,ha meg vakura akkor sargas" -n a éppen ezért kérdeztem, milyen manuálison van. "auto-n pegig attol fuggot" - az auto nálam nem manuál. Elvileg lehet egy presetet állítani (soknégyzetméteres fehér falon), de túl sok macera, és moccansz egyet (rekesz, izó, blabla) már használhatatlan. A többieknek igazuk van amúgy, kevert fénymnél, ha mindkettőt "be akarod engedni", akkor vagy egy színhőre kell hozni őket, vagy marad az Így Jártál címke. Mondjuk a gép nagytesója, ahogy észrevettem Auto WB mód és (nem i-TTL-es) külső vaku mellett beállítja az 5500K-es vakura valót, és passz.
"Szamomra az Sb900 ara hamarabb megterulne mint a szamitogep elott toltott ido,a fenykepek javitgatasa miatt."
A gép előtt töltött időt nem "javítgatásokra" kellene szánni, hanem tanulásra. Jobban megtérül mint az olyan eszközökre költött pénz amit nem tud az ember készségszinten használni.
Itt választ kapsz a korábban feltett kérdéseidre: http://www.strobist.blogspot.com/
Meg soha nem dolgoztam szinszurokkel ezert elfogadnak egy par jotanacsot a vasarlas elott.
Gondolom izzo lampas helysegben sargas szinut ,napfenyben meg kekes szurot kellene a vaku fenye utjaba tenni.
Na de gondolom ezeknek is vannak kulonbozo arnyalatai, ebben kene egy kis segitseg ,hogy melyik legyen a legfontosabb harom szin,milyen gyartotol stb,amit vasarolnom kellne.
En az SB900-nal arra gondoltam ,hogy maganak a vaku natur fenyenek is van egy szine amit kozol a gep vazaval ,es ha vakukompenzacio is van akkor ezt is kozli ,es igy a vaz jobban megoldja a feladatot autoWB ugyben.
Szamomra az Sb900 ara hamarabb megterulne mint a szamitogep elott toltott ido,a fenykepek javitgatasa miatt. En penzt is keresek a fotozassal,ezert egy picit maskepp latok bizonyos anyagi raforditasokkal jaro dolgokat, persze az esszeruseg es "muszaj" keretein belul.
600-ashoz amúgyis érdemes diffúzor kupakot venni, és akkor abba is tehetsz színszűrőt
igaz, ez (kupak és kétféle szűrő) a 800-ashoz (és gondolom a 900-hoz is) helyből jár, de pusztán emiatt aligha éri meg a hatalmas árkülönbség: a kupak filléres tétel, a szűrőt még nem kerestem külön, de nyilván nem egy ökör ára, hiszen egy egyszerű, vékony film
a színszűrésnek most pont az lenne a célja, h az egyéb megvilágításhoz igazodjon - így nem hiszem, h túl fontos lenne ezt még külön közölni is a vázzal