Egy Tamron 18-50 2.8 -as oblyektívvel és egy fix 50mm-es 1.8-assal. Sajnos teljesen kiköltekeztem oblyektívet majd csak nagyon nagyon sokára fogok venni :-(
Én ilyen hibát nem tapasztaltam még soha,hogy belerondít a "képbe" a vaku segédfénye. Habár 1.4-es üvegem nincs. De azért az 50 1.8G-t is sűrűn támogatom vakuval. Ez egy csúnyán nagy hiba lenne,aminek nagy híre lenne. Ez szerintem csak apró bug lehet,adott váz-obi-vaku egymásratalálásával. Én kifejezetten szeretem használni az SB900 segédfényét. SB800-é nem sokat ért így azt hamar kikapcsoltam. De a vázé sem ér valami sokat(d700) De így a vaksötétben is 10ből 10-szer pontos az AF. (Vaksötét:Éjjel, 0 világítású szobában pár alkatrészről kellett képeket csinálnom. Gondoltam elvéreztetem az új SB900-amat is ilyen extrém szituban. És a kis mocsokja tényleg az összes képet helyesen fókuszálta)
A TTL vakuzás szempontjából mindegy, milyen fénymérést használsz a vázon. Expo előtt mérő elővillantásokat bocsát ki a vaku, a megadott fénymérési mód alapján kiértékeli az így megváltozott fényerőt és ez alapján állítja be az "éles" villanás erősségét. Ha spot mérést használsz, értelemszerűen csak azon a ponton méri a vaku fénye által adott többletvilágosságot.
Persze, az, amit leírtam, eléggé spec szitu, és úgy tudom, sokan épp a nikon vakurendszere miatt váltanak kanyonról nyikonra.
A vaku ttl funkció mindaddig megmarad, amíg a vakun ki nem kapcsolod.
Egy dolgot nem tudok még (bár annyira nem is izgat): nem tudom, mi van akkor a vakus ttl fényméréssel, ha a vázon nem mátrix, hanem mondjuk középre súlyozott, ne adj' Isten spot fénymérést használok. Nem tudom, hogy ilyenkor a vaku is figyelembe veszi-e a fénymérő beállításait (középre súlyozás vagy spot), vagy sem. Gondolom, igen, de nem tudom.
Oké, ezt azért jó olvasni. Tehát ha normálisan világított eseményen fotózok (egy lovaspóló klub partyja és egy divatmárka bemutatója a két következő eset, ahol vakura lesz szükségem), akkor lesz rendesen működő vakum, ami kompenzálja a változó fényviszonyokat (értem ezt a visszavert meglévő fényekre: sötét öltöny, különböző falak) és nem kell manuálisan utánaállítgatnom minden egyes újabb helyzetnél.
A váz AF segédénye volt az első, amit kikapcsoltam, pedig még csak 10 perce voltam akkor Nikon-user:)
Nem, a vaku Af-segédfénye csak a fókuszt segíti, minden más megmarad. Van fénymérés (ttl-vaku), vakuexpókompenzáció, minden.Alapjában véve tök jó a vaku ttl, én soha nem használok sem váz af-segédfényt, sem vaku af-segédfényt, mert belevilágít a nép szájába, s zavaró. Ezen gépek fókusza normál rendezvények fényviszonyaiban kényelmesen és gond nélkül fókuszál mindenféle segédfény nélkül is. Szóval bátran kapcsold ki az összes segédfényt, probléma nélkül lesz fókusz.
Ha lesz elég fény, akkor pontos lesz, nem kell félni. Mondom, kb. iso6400, f2,8, 1/100s az, ahol már nem pontos, vaku-AF segédfény nélkül sem.Tehát iso 1600, f1,4, 1/100s az, ahol már nekem itthon AF-S-ben pontatlan. Vaku (SB-700, 900, 910) nélkül mindig pontos, akármilyen sötét is van.Ellenőrizd, de végszükség esetén AF-C-ben nem lesz gond, ott vakuval sincs gond.Tehát még1x: - fenti fényviszonyok, vaku a vázon, AF-S, vaku AF-segédfénye ON: egyértelmű backfókusz, szinte minden képen.- ugyanez, a vaku AF segédfénye OFF esetén: pontatlan, 5-ből 2x talán ok. - ugyanez, a vaku kikapcsolt állapotában: tökéletes fókusz. - ugyanez a fény, vaku a vázon, AF-C, vaku AF-segédfénye ilyenkor úgysem működik: tökéletes fókusz.- ugyanez 70-200-zal: akár van vaku, akár nincs, akár van vaku-AF segédfény, akár nincs, a fókusz pontos. De ez csak az én tapasztalatom, s a netes olvasmányaim is alátámasztják. Utóbbiak alapján a d700, d800, d3, d3s legalább érintett az Sb-700, SB-900, SB-910 vakuk esetén jön elő a probléma. De az én kérdésem épp az volt a nagyérdeműhöz, hogy mások, itthon, Mo-n tapasztalták-e a jelenséget. Elolvasni mindenki el tudta a neten ezeket a problémákat, bár mivel elég sok tényező együttállása kell hozzá (vaku, fix obi, fenti vázak és vakuk, AF-S, sötétség), a szituba viszonylag ritkán szalad bele az ember. Csak jó ismerni a felszerelés korlátait.
A kolega a vakuéra gondolt. Legjobb, ha a vakut is teljesen kikapcsolod, mert az is meghülyíti. Persze akkor nem lesz fény, és a fényképezés új ága honosodhat meg: sötétképezés.
Viccet félretéve: N85/1,4-nél tényleg ezt tapasztalom (D3s). iso6400, f2,8, 1/100s-os fényviszonyok közt AF-S-ben, működő vakuval az obi pontatlan. Vaku AF segédfényével pedig egyértelműen backfókuszos (24/1,4 is ilyen volt). Ha lekapcsolom a vakut, vagy AF-C-t használok, semmi baj (persze AF-C-ben segédfény sincs).
A 70-200 olyan pontos és éles mindeközben, hogy besza-behu. Nem zavarja a vaku.
Pedig nem olyan rossz este f1,4-f2-n, vázról levett vakuval fényképezni. Régen azt hittem, az obival van baj, aztán rájöttem, hogy vakuproblémáról van szó. És nem csak nálam.
Egyébként nem használom a segédfényeket (sem a vázért, sem a vakuét), de a fent említett fényviszonyok előfordulhatnak (bár ez már inkább koncertsötétség, s koncerten nem vakuznék), s épp akkor váltanék a 2,8-as zoomról az 1,4-es fixekre. A D3s-nek sem mindegy, hogy iso 6400 vagy 1600. S olvasmányaim szerint a D800-at ugyanígy érinti a probléma.
Ha jól értem a problémát, a vaku AF segédfénye mellett pontatlan a fókusz, azonos fényviszonyok mellett a vaku segédfénye nélkül pontos. Tehát kézenfekvőnek tűnik, hogy a vakuét kell kikapcsolni. Persze csak ha jól értem. Én ritkán vakuzok, de úgy emlékszem, a vaku segédfénye egy rácsszerű mintát vetít a témára. Lehet, hogy bizonyos körülmények közt ez a mintázat csapja be a fókuszrendszert, de ez csak találgatás részemről.
Nem csak a középső fókuszpont működik ilyenkor? Én úgy tudom. Idáig bármilyen gépem volt, vaku segédfénnyel nem bármely pontra állítottam, hanem csak a középsőre.