Idike, csak és kizárólag a Te kedvedért, az eredeti szöveg így szólt:
Egy csecsemőt addig érdemes szoros testkontaktusba vonni, ill. tartani, amíg ő azt igényli. Amint megtanul ülni, járni, már nem akar annyit édesanyja testén tölteni, mert hajtja a természetes kíváncsisága.
Grácia szegény fejemnek, de úgy véltem más is elolvassa mi volt, amire rálinkeltem, s ugyebár abból az derül ki, hogy addig kell(ene) hurcolászni a babát, amíg megtanul ülni, stb. )(Akkor is, ha nem akarja...)
Szerintem az LLL nem gyerekszabvanyositassal foglalkozik es barmennyire furcsa, vannak nem szabvanyos gyerekek. Akik pont olyan jol mukodnek, mint a szabvanyosok, csak maskeppen.
Tudod, ha egy frissensult apanak az a problemaja az frissensult anyukaval, aki mellesleg az o gyereket szulte, szoptatja, pelenkazza stb, hogy nem eleg szexi, meg "nem no" akkor elmehet a busba.
Pont azt kellene a frissensult apukanak elosegitenie, hogy anyuka igenis "vesszen el" az anyasagban. Hogy semmi mas dolga ne legyen, mint babazni, hogy minel elobb, minel konnyebben osszeszokjanak. Ez ugysem tart orokke, par honap es a lelki koldokzsinor eleg hosszu lesz, hogy anyuka visszaterhet a szexi hazitunder szerepbe. De nem veletlen szvsz a rengeteg neurotikus, magat megtalalni keptelen anya, akit mar a sajat anyja is ilyen modon "nevelt".
"Egyébként szerintem éppen Te vagy az, aki eléggé arrogánsan hangoztatod itt a saját nézeteidet, és haragszol mindazokra, akik nem úgy gondolkodnak, ahogyan Te."
Lehet, hogy neked kicsit agresszív a stílusom, fene bánja. Pedig mindössze az ellenérveimet próbáltam érzékeltetni.
Én egyébként még soha nem szerveztem semmiféle felvonulást a nézeteim elfogadása miatt, megmaradok itt a pc magányában.
És nem is kaptam a felvetett kérdéseimre választ, csak efféle - nem eröltetjük rád stb semmitmondásokat.
Mindegy, megpróbálom kicsit rövidebben:
-az LLL szerint a gyereknek mikortól van szüksége arra, hogy átaludja az éjszakát?
-az LLL szerint szükség van-e egyáltalán alvásra a gyereknélÍ?
-az LLL szerint szükség van e az anyának is pihenésre?
- az LLL szerint van-e olyan gyerekgondozói-oktatási közintézmény, amelyik figyelembe veszi azt, hogy a gyerek úgy van nevelve, hogy folyamatosan szoptatták akár évekig?
-az LLL szerint mégis mikortól lehet egy gyereket hozzászoktatni a többi - nem anyatejes ételhez?
-az LLL szerint mikortól nem eszement őrültség ez?
Ez a bimbovedo szinten a szabalyt erosito kivetel. Nekem is pont azon a kritikus elso heten kellett es bejott es nem kavarta meg a fiam szopasi szokasait, de van olyan akinek megkavarja, ezert nem ajaljak utonutonfelen. Neked bejott, nekem is, de biztosan nem mindenkinek.
A diploma nálunk egyetemi vagy főiskolai végzettséget jelent, de a nemzetközi LLL honlapon én nem találkoztam azzal, hogy graduated vagy high school-univ. degree -két beszélnének a treningjeikről még az sincs, hogy certified -nak mondanák a konzultansaikat.
Formai kérdés, de vizsgázott szoptatási szakember vagy nemzetközi vizsgát tett szoptatási segitő vagy ilyemsi jobb lenne, de ez végülis a magánügyük, nem irhatjuk elő nekik.
Kell lennie középútnak a két véglet között. Az egyik a görcsösen tápszerezők meg pl az én hajdani védőnőm, aki miközben látta, hogy dől belőlem a tej és bénázom nektarint akart vetetni a 3 hetes gyereknek... a másik a mindentfeláldozva gyereket percre lenemtevő szenvedélyes anyák akik szerint normális álló nap magunkon cipelni a babát, mert a bantu négerek meg a csimpánz is ezt teszi.
De laufer doktor teljesen ingyen és saját neve alatt osztja az orvosi tanácsokat.Tavalyelőtt volt itt pszcihologus , aki addig válaszolt a mailekre amig fizettek neki, utána egy sort se irt többet.Egy átlagos magyar nőgyógyász sem tenné meg amit Laufer Gábor. Nem fair , hogy arra a szégyentáblára bárki ismeretlen nick felteheti őt :-((((
Bocs Timea, de te eddig ugy tunt, elolvasod amit idezel. Ott van benne, altalad kiemelve, "amíg ő azt igényli"
Az en fiam is uvoltott a kendoben. En ezt sajnalattal tudomasul vettem es ment az agyaba/kocsiba/padloratettszonyegre stb. Utalt osszegombolyodve lenni. Mas gyerekek meg boldogan elvannak a kendoben honapokat. Azert mert a te (altalad hiszterikusnak minositett) baratnod nem vette a sajat gyereke jelzeset, meg van gyerek akinek a hurcolaszas jon be. Ne ess mar at a masik oldalra, kerlek!
Magyarul az lenne a jo, ha valoban IGENY szerint szopna a gyerek, ami nem egyenlo a gyakice allando mellen logassal, de azzal sem, hogy kiavrunk ennyi vagy annyoi orat, attol fuggoen, hogy ki mit tanacsolt...
Talan az lenne a jo, ha meg lehetne azt tanulni, vagy arra lehetne tanacsokat kapni, hogyan hangolodjanak ra a leheto legjobban a gyerekukre....ha ez sikerul, akkor szerintem mar megy a tobbi is...
Bölcsen tetszett szólni!!! Így van, a többi púder! (Ha hazajöttök, megkapod tőlem kölcsön a Winnicotot, jó? Úgyis minden reggel eszembe jutsz, amikor meglátom a Humán citopatológia táblázatokat...)
Megtisztelő, de én inkább marha nagy mázlistának tartom magam :-))) Én nem paráztam, csak szoptattam, a gyerekeim meg szoptak, oszt kész :-) Átlagban 250 gr-kat alkalmanként. Egy mellből. (Fúúújjj, egy mellből szoptattam...)
Szerintem a legtobb gondot es felreertest az igeny szerinti szoptatassal kapcsolatban az okozza, hogy az anyukak a legelejen meg nem tudjak igazan eldonteni, hogy mitol is sir a babajuk....
Szvsz a siras sokszor nem ehsegbol akad, de meg az sem biztos, hogy "cicizni" akar a gyerek..
Na mar most ha ilyenkor allandoan mellre van teve, akkor tulkajalhatja magat, veresre csocsalhatja anyuci melleit, stb.
Magyarul az lenne a jo, ha valoban IGENY szerint szopna a gyerek, ami nem egyenlo a gyakice allando mellen logassal, de azzal sem, hogy kiavrunk ennyi vagy annyoi orat, attol fuggoen, hogy ki mit tanacsolt...
Persze ezt mondani konnyu, megvalositani biztos nem az...
Szerintem rengeteg anyuka tanacstalan, mindenhol mast olvas, hall, mindeki mas tanaccsal latja el..Talan az lenne a jo, ha meg lehetne azt tanulni, vagy arra lehetne tanacsokat kapni, hogyan hangolodjanak ra a leheto legjobban a gyerekukre....ha ez sikerul, akkor szerintem mar megy a tobbi is...
Egy csecsemőt addig érdemes szoros testkontaktusba vonni, ill. tartani, amíg ő azt igényli.
Azért azt megnézném, hogy mi alapján döntöd el, hogy az újszülött a testkontaktust igényli-e vagy éhes, vagy egész egyszerűen annyira fáradt, hogy nem tud elaludni. Abban egyetértünk, hogy mindegyik esetben sír...
Van egy barátnőm, aki állandóan magára kötve hurcolászta a gyerekét. A baba meg állandóan sírt. A csaj tök ideg volt (alapban hisztérikus alkat, ezen a gyerekágy csak rontott), szvsz nem tett túl jót a fiának, hogy így volt. Én próbáltam neki segíteni, de baromi nehezen értette meg, hogy a baba esetleg szeretne aludni békében, nyugodtan, ad absurdum a saját ágyában... Amikor egyszer szoptatás után rögtön leraktuk aludni, a pici aludt vagy 5 órát...
Egyébként minden hurcolászó-pártinak ajánlom Winnicot könyvét: Kisgyermek, család, külvilág. Bárhol kapható, én "kötelező irodalomnak" előírnám...
Az első időkben (főleg első hat hét) azért is érdemes minden jelzésére a mellre rakni a csecsemőt, mert kb. addig alakul ki a kereslet kínálat, tehát addig a legfontosabb az igény szerinti szoptatás a tej megfelelő mennyiségének kialakulásában. Később már nehezebben apad el a tej.
Olvass utána a szakirodalomban, hogy az első 3 hónapban vannak csúcsra járatva a tejmirigyek (hormonok hatása), utána már csak a szoptatás ténye tartja fent a tejtermelést!
Egy személyes beszélgetés során az LLL vezető, vagy adott esetben IBCLC rá szokott kérdezni, hogy nem kisebb-e a szája az újszülöttnek az átlagosnál, vagy nem nagyobb-e az édesanya mellbimbója az átlagosnál? Általában az első szokott lenni. De az az igazság, hogy ezt inkább személyesen kell látni, nem elég telefonon eldöntetni az édesanyával, aki adott esetben ezt nem biztos, hogy el tudja dönteni.
Hát pont ez az, amire gondoltam. Ha anno, 15 éve felhívtam volna egy Iboly-féle praxistulajdonost, mi lett volna a válasza? Ezt így nem tudom megmondani, de szívesen megnézném, ahhoz viszont ki kellene mennem...
Ilyen esetben speciális szoptatási pozíciót vagy túl nagy téraránytalanság esetén speciális bimbóvédőt ajánlanak.
15 éve egyetlen fajta bimbóvédő volt: egy üvegharang, aminek a végén fityegett egy mini cumi. Szvsz nincs csecsemő a Földön, aki azon keresztül tudna szopni...
Amúgy nem volt túl nagy téraránytalanság, mivel a lányom 4120 gr volt, de ettől még a tályog az tályog maradt, és nem lett volna szabad szoptatnom vele, mert az egy hetes babám kakijában félig emésztett vér is volt. Talán nem részletezném tovább a kérdést...
Azért használják IBCLC vizsgára a diploma szót, mert ez egy nemzetközi vizsga, amire nemzetközi szinten abszolút elfogadott szó a diploma. Szerintem ez egy minimális szóhasználati különbség, amin nem érdemes fönnakadni. És erről nem tehetnek a magyar IBCLC-k. Tudod, ez számomra nem érv. A franciák is megértik pl. a magnetofon vagy a softwer szót, mégis a lecteur casette-et és a logicielt használják helyette... Amit Te minimális szóhasználati különbségnek nevezel, az simán megtévesztés. Nem takar felsőfokú végzettséget! Ha annyira korrekt akar(na) lenni a magyar IBCLC-sek ügyelnének erre. De nem teszik. Vajh miért? (Talán mert a diploma szó nagyobb tekintélyt kölcsönöz?)
Kérlek vedd a fáradtságot és ismerkedj meg személyesen Ibollyal, Köszi, de annyira nem érdekel, hogy utazzam miatta 200 km-t.
Iboly a szó szoros értelmében rendkívül korrekt, igazságszerető, becsületes ember. Ha elolvasod az írását, akkor abból is kiderül, hogy nem mondja azt, hogy "ezt személyesen kellene látnom" és aztán elkéri a pénzt a látogatásért. Elolvastam az írását, de ettől függetlenül áll fenn az, amit fent írtam.
eleddig mindössze csak 6 családnál volt kinn pénzért, mint magánpraxist vezető IBCLC.
Tudod, ezt úgy is értelmezhető, hogy ennyi családnak volt pénze kifizetni a 6000 Ft-ot...
Mégis kérlek, légy tisztelettel Iboly iránt, akit nem ismersz és ne írj ilyen találgatásokat róla, sem másról!
Ugyanez vonatkozik arra a bizonyos táblára is. Őket nem kell(ene) tisztelni?! Csak Ibolyt?
Tudod, én majdnem minden délután foglalkozom a hozzám forduló emberek lelki problémáival, de eszemben sincs megkérni őket, hogy fan-klubot alakítva jöjjenek dícsérni engem. Hitelét vesztené az egész...
A bimbóvédő sajnos sok esetben igenis problémát okozhat. Cumi-mellbimbó zavart
Akkor nekem van 3 igencsak speciális gyerekem, mert bár mindhármat elég sokáig szoptattam (11, 12, 16 hó), mindegyik ivott cumisüvegből is, mégia szoptak tovább. Miért? Mert egészen másképp kell szívni a cumisüveget, mint szopni.
ha kevesebb idő telt el az előző szopás óta, akkor arra a mellre tegyék vissza, amelyiken utoljára szopott. Meg fogsz lepődni, de erre magamtól is rájöttem mindenféle IBCLC tanácsadó nélkül is... egyszerűen azért, mert úgy okoskodtam, hogy abból nem bír majd annyit enni, és nem fog annyit hízni... (Volt olyan hetünk, hogy 62 dkg-t gyarapodott.) A probléma változatlanul fennállt.
az igény szerinti szoptatáshoz hozzátartozik még a helyes büfiztetési technika is, ill. jó tudni, hogy a délutáni, esti hasfájások igazi oka a stressz, amit a túl sok új inger okoz a csecsemőnél. Azonkívűl bizonyos szoptatási pozíciókban sokkal kevesebb levegőt tud nyelni még a legmohóbb baba is.
Az én fiam nem csak délután és este sírt, hanem zsinórban! Kötve hiszem, hogy bárki tudna nekem újfajta szoptatási pozíciót mutatni, mert én a fejenálláson kívül, (amit sosem tudtam megcsinálni), bárhol és bármilyen pózban tudtam szoptatni :-)
Nem konkretan Gaborra gondolok.
Szerintem eleve ferde szemmel fognak nezni arra az emberre, aki felkerul egy ilyen listara. Tudod, ez olyan, mint amikor valakirol egyszer leir valamit egy bulvarlap. Tobbet nem mossa le magarol.
Laufer doktor valóban nagyon tapasztalt, nagytudású nőgyógyász. De szoptatási tanácsokban valóban nagyon elavult a tudása. Ezért kerülhetett fel arra a "szégyenlistára", aminek nem az a célja, hogy megszégyenítse az arra felkerülőket, hanem inkább az, hogy figyelmeztesse a kismamákat, hogy vigyázzanak, az ott szereplő szakemberek tudása a szoptatással kapcsolatban hiányos, tehát fogadják fenntartással a tőle kapott szoptatási tanácsokat, inkább kérdezzék meg más szakember véleményét is.
Na allj! Szerintem az emberek 90%-a, ha meglat egy ilyen "szegyenlistan" egy nevet, nem erdekli, hogy miert kerult oda, csak azt jegyzi meg, hogy ez az orvos NEM JO, OVAKODNI KELL TOLE. Termeszetes emberi reakcio. Viszont innen mar konnyen beszelhetunk hitelrontasrol...
Az en velemenyem szerint is.
Azt mindig elfelejtik a harcos nagy magyar anyak,hogy attol,hogy gyerekem van,meg en is itt vagyok.Es a ferjem es a nagyok is.Nekem is vannak szuksegleteim,ugy mint az alvas,stb.
Nem szuntem meg nonek lenni,csaladanyanak,szeretonek,esetleg dolgozonak.
Haho,a gyereken kivul mas is van,meg ha per pillanat o is a legfontosabb.
Bocs,hogy ide i belekotyogok,de mivel 3 gyerekem van,a kicsi 15 honapos es meg estenkent szopik,ugy gondolom,talan jogosan.
Nagy a kulonbseg az elso-masodik-illetve haromgyerekes anyukak kozott ebben is.
Semmi kivetnivalo nincs abban,ha az elso gyerekes anyuka mindent a tole telheto legjobban,de tapasztalat hijan tanacsok,konyvek alapjan probal csinalni.Magam is igy tettem.Ahogy no a gyerekek szama,ugy valunk egyre lazabba.
Az ismert Murphy szerint,mikor az elso gyerek leejti a cumit,anyuka sterilizalja es visszaadja.A masodiknal mar csak lenyalja,a harmadik gyereknel mar a kutya kuldi erte.
Ha nem is ennyire,de nagyon talalo.
Ez igaz a szoptatasra is.Az elsonel 18 eve meg az volt a divat,hogy szigoruan 3 orankent kellett szoptatni.Az oraval a kezemben alltam az odito gyerek mellett,mert mindenki,az orvos is azt mondta,ezzel teszek jot a gyereknek.A masodiknal mar lazabban,esetleg 2,5 es 4 ora kozott szopott.Most,a harmadiknal mar,amikor kert.De erdekes modon sosem elt vele vissza,pedig ejszaka is kapott.Max 2x kellett neki,nem logott egesz nap es ejjel a mellemen.Most is szopik meg este,de mar csak altatas funkcioja van,hiszen mar nemigen van benne tejci.
El kellene fogadnunk,hogy mi is masok vagyunk,a gyerekeink,a neveltetesunk,a habitusunk is mas.Mindenki csinalja,ahogy neki,a csaladjanak es a babanak is jo.
Egyebkent azt en is megfigyeltem,hogy vannak anyukak,akik azt hiszik,azzal teszenk jot a gyereknek,hogy egesz nap patyolgatjak.Ha nem szopi,akkor biztos olben van.Egyszeruen nem hagyjak,hogy a gyerek megtanuljon onalloan jatszani,ugy erzik,az a feladatuk,hogy egesz nap bohocot,hurcolaszot,cseledet jatszanak.Pedig ezzel egyaltalan nem tesznek jot sem maguknak,sem a gyerekuknek.
Aztan csodalkoznak,hogy aldozatok,nincs egy szabad poercuk sem sem magukra,sem a ferjukre,sem masra.Hosszu tavon ez nem hiszem,hogy jot tesz az egesz csalad eletenek.
Az LLL senki számára nem teszi kötelezővé, hogy az elvei szerint szoptasson vagy nevelje a gyerekét. Az LLL fő célja az, hogy - naprakész, az aktuális kutatási eredményeknek megfelelő - információt szolgáltasson, a döntést pedig mindig a családra bízza.
Aki a babaneten hozzászól, az nem mind az LLL. Mi a csudáért szapulod azt a néhány odaszánt mamát, aki a saját családja mellett megpróbál segíteni azoknak, AKIK HOZZÁ FORDULNAK. Én még egyetlen olyan Liga vezetővel nem találkoztam, aki azzal foglalkozott volna, hogy telefonálgat az anyukáknak, és megpróbálja rájuk erőltetni a saját nézeteit.
Ma már különösen széles a paletta, mindenféle végletet képviselő könyvet megtalálsz a boltokban. Válassz, dönts!
Egyébként szerintem éppen Te vagy az, aki eléggé arrogánsan hangoztatod itt a saját nézeteidet, és haragszol mindazokra, akik nem úgy gondolkodnak, ahogyan Te.
Kedves Ylang !
Jó, abban igazad van a felvilágositás, a segitség dicséretes, abban is igazad van, hogy laufer doktor meg mindenki más is updateolhatná a tudását szoptatás terén.
Nekem akkor sem kell, hogy valaki megmondja a tutit, mikro tegyem mellre a babám. Addig se kellett amig szoptattam.
Én márpedig ki akartam aludni magam az első pár hét után, ezért ugy itéltem meg éjjel max 4 óránként van szopi és semmi lelki izé, csak böfi meg tiszta pelus aztán lazán áttettem a másik szobába és rácsuktam az ajtót. Azóta is az a szokás nálunk, hogy este gyerek megy aludni, pedig már tizenévesek.
Cumisüvegem sem volt, ha szomjas volt szophatott, két mellből szoptattam és akkor amikor jónak láttam de csak szektás szoptatásmániások állithatják, hogy egy babának félóránként mellen kell lógnia.
Egyzser megmértem kétszáz körül szopott, de egy óra múlva simán szopott volna újra, annyire telezabálta magát, hogy folyt ki még az orrán is a tej.
Erre nekem miért kellett volna egy lll-es, aki kioktat, amiért azt mondom a józan ész nevében, hogy nem vagyok hajlandó 2 óránál gyakrabban szoptatni ?
Egyébként meg akinek egészséges a babája meg ő is és nincs a lelke mélyén valami gond, annak megy a dolog. Biztos közrejátszik egy csomó tényező pl szereti a testét, szereti-e a szexet, sikerélmény-e számára az egész, szeret-e önállóan dönteni, kötöttségnek tartja-e meg ilyesmi.
Szülés előtt nulla mellem volt, fantazstiksu sikerélményként éltem meg, hogy tej jön belőle. A szex is fantasztikus lett és végre nagy dudáim lettek :-) Aki ugy megy az családi ágyba mint a vezstőhelyre a szoptatás alatt annak nyilván más a hozzáállása...
A gyerekeim meg azért hagyták abba a szopás olyan 10-11 hónaposan, mert megfogták a poharat és abból akartak inni.Tudni kell leválni is a gyerekről, ha az önálló akar lenni.Még egy ideig próbáltam a szájukba spriccelni de már csak akkor ment ha félálomban voltak.
Nem vagyunk egyformák, a gyerekek is külön egyéniségek, az egyiknek ez a jó a másiknak meg más, az egyik nőnek a szoptatás, a másiknak a tápszer.
Feladom.
Nem egy gyerekről vontam le következtetést, csak éppen példaként hoztam fel. Sokkal több rokon és imsmerős kisgyerek van, akinél be tudnék dilizni, hogy mondjuk 4-5 éves korukra sem képesek egymagukban eljátszani, de mindegyiküknél azonos az, hogy állandóan hurcolászták őket, nem csak 4-5 hónapos korukig, hanem később is. És minden nyikkanásukra az volt a reakció, hogy vagy cicit vagy cumit vagy cumisüveget a szájba és kész!
Viszont.
Van több unokahúgom is.
A másik pár hónapos koráig szoptatott, aztán bizony vissza kelett mennie dolgozni, mert nem hiába végezte el az egyetemet. Reggel este szoptatott azért... de az a gyerek nem volt hurcolászva, azt - ha meglátogattam őket - vagy a kiságyban, vagy a járókában, vagy a földön játszva találtam, attól függően éppen hány hónapos volt.
Régi szomszédasszonyom az ikreit szoptatta, kb. egy éves korukig, igaz, akkorára már csak reggel-este. Mert vegyész volt a lelkem, és neki is vissza kellett mennie dolgozni. Ő sem kötözte őket magára, és éjszaka sem szoptatta.
Öcsém felesége - sógornőm - szintén 8-9 hónapos koráig szoptatta a kedvenc kisunokahúgomat, de ő sem szoptatta éjszaka. Ez az unokahúgom egyébként később nagyon súlyos allergiás lett csak nem azért, mert éjszaka nem szoptatta????
Te azt mondod, mindenki tegye azt ami neki jól esik, ezzel szemben az LLL nem ezt hirdeti! Éppen az a bajom, hogy nem lehet rögtön átesni a ló túlsó oldalára.
És hogy már valami konkrtétumot mondjak: szvsz. 3 hónapos korára a babát - teccik nem teccik - be kéne állítani mindenképpen arra, hogy bizony van éjszaka és van nappal is.
És nem kellene azért minden ételt méregnek beállítani, amit nem a hatodik hónap után kapnak a babák. Ha valami ételre rosszul reagálnak, akkor úgyis azonnal jelzi azt a szervezetük kiütésekkel vagy hányással, hasmenéssel,és olyan ételt normális anya úgysem táplál hozzá az anyatejhez...
magam diplomás lennék, nagyanyám eccerű hatelemis parasztasszony, és a 194-es hsz-ban próbáltam érzékeltetni "megpróbáltatásaimat", a sikeres szoptatáshoz vezető úton. Tehát valamennyire kompetensnek érzem magam. (bocs most fél kézzel írok, mert a babec szopik itt a gép előtt egy picit) Nagyon örülök ylang-ylang hozzászólásainak, felüdítette a lelkemet. szóval együttalvás konkrét esete: már 3. gyerekkel csináltam, mindig a gyerek felé fordulok, és nem őt rakosgatom, hanem én mászok az ágyam megfelelő oldalára (ciciváltás). mostanra önkiszolgáló rendszerben működik. Emlékszem, milyen megható volt, kb 3 hetes lehetett, amikor arra ébredtem, mintha lepkeszárnyak verdesnék a mellkasomat, és a kis kezei matattak.
nagyon jó műsor volt egyébként március 8-án a sprektumon, mamák és babák címmel, ahol több nemzet, indonéz, eszkimó, afrika valamelyik népe volt szülés, szopi, témában. nagyon tanulságos volt, remélem megismétlik egyszer. (É. most aludt el a cicin)
én is csak 38 éves koromra lettem ilyen nagy ősanya, és nagyon sajnálom a nagyobb gyerekeimet, akiket "neveltem" piciként is.