Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Ez pont ugyanaz lesz mint március végén volt, már abban a tekintetben hogy egymástól 2 kilométerre és 50 m szintkülönbségre lévő helyek között simán lehet 5 fok különbség, ugyanis kisugárzási fagyok lesznek. Nincs ember aki megmondja hogy az adott ponton mi lesz a minimum. Bekúszik egy kis felhő? Feltámad egy kicsit a szél? stb. ezek több fokot jelenthetnek egy adott helyen
Azt tudjuk, hogy 1,5 km magasságban mínusz 1-2 fok lesz, ami azt jelenti a levegő standard rétegződése miatt, hogy ahonnan kicsit is le tud csorogni a levegő, ott nem lesz fagy. A völgyekbe, mély pontokra meg ha nincs szél és nincs felhő akkor becsúszik a fagy. Ez van, pontosabbat senki sem fog tudni mondani.
Plusz még annyi hogy mivel észak/nyugatról tolódik a magasban a hideg levegő, ezért Nógrád/Borsod völgyeiben szinte biztos hogy lesz fagy, más mélyebb területeken a szél és a felhők fogják eldönteni
Nyáron ahogy mondod is zöldmetszést szoktunk végezni a fás metszést jobb tavasszal elvégezni nyáron pedig az az évi hajtásokat vissza esetleg levágni . Tehát ha a mostani fás részeket akarod metszeni akkor azt most nyáron pedig a friss hajtásokat lehet .
Azért kell a fás metszést tavasszal csinálni mert több ideje lesz begyógyulni a fás részeknek .
Van 3 kajszi fám (Kuresia), de egyiknek sincs valami jó kialakítása. Kérhetnék javaslatokat a metszéséhez? Egyáltalán érdemes most még metszeni, vagy hagyjam nyárra zöldmetszésnek?
Majd meglátjuk OMSZ már +3 módosította a minimumot . Nagy lehet a szórás akár fagy is lehet belőle . Fagy esetén kérdés lesz az időtényező most úgy néz ki , hogy éjfélkor még 5 fokot mutat . Mivel már termések vannak több idő kell hogy átfagyjon és károsodjon a magbél . Olyan már volt hogy a felületén fagyott ami később varasodás jellegű lett de ez annyira nem gond ( csak kis százalékban ) és persze ha úgy látjuk akkor befűtünk , de remélem nem kell .
Köszi, a fáim koronája kb. 120 cm körül kezdődik, hátha... (A legutóbbi fagyáskor nagyjából 170-180 cm-ig kiment az összes virág, feljebb vannak "malackák"...)
A met ma reggel felénk kedd reggelre még +1 fokot jelzett, most néztem, ez már 0 fok lett... Aktuális kérdésem, a pici kajsz-, őszibarack és egyéb "malackák" vajon mennyit viselnek el?
Igen kötött, de hát víz nélkül abban sincs élet. Egyébként a ventusky szerint az olaszok is magkapták sajnos a magukét, láttam korábban, ott is aratott a fagy....Szóval Mozo, lehetséges, hogy lesz ára az idén is a kajszinak.
kedd hajnalra mondja a leghidegebbet ide egyelőre +1 fokot bízunk benne hogy valóban plusz lesz az az 1 fok . Ahogy néztem keletre barátságosabb időt jósol .
Azért nagyon érdekes hogy kicsi ország ráadásul egy gödörben ( Kárpát-medence ) és ekkora különbségek vannak minden téren . Épp visszagondoltam március 28 -ra mikor itt nálunk +3 fokkal ment át az éjszaka 150 kilométerre meg - 7 körül .
Remélem idén kellemesen fogsz/fogunk csalódni a húsvétban (is). Még az is lehet, hogy Ceglédi óriásból értékelhető mennyiség terem idén, ha nem üt be az idősjárás.
Az elmúlt 3 hónapban összesen 6 mm esőt kaptunk, míg Dunántúl nem ritka a 40-50 mm. A kajszi szemzéseim még élnek, de a fák nem bírnak kilevelesedni....Minden áll, a vetéseket tárcsázzák kifelé...Még kb 1-2 hétig bírják a fák, utána lehet hogy kakukk...
Nem kötném én sehova de ami komoly fagykár volt eddig az vagy április első hete volt vagy húsvét hete . ( 2002 , 2003 , 2012 ) és tavaly március 1 a kivétel .
Nekünk a héten sikerült hozzájutni kb. 1 mm csapadékhoz. Szerdán csak 5 km-en múlott, hogy elestünk jelentősebb mennyiségtől. Hónapok óta nem volt esőnk.
Na erre gondoltam kb 1 hete mikor azt írtam " ha nem lesz komolyabb lehűlés " .... hát lett .
Tegnap járt a fiam gépügyben Kecskemét környékén és azt mondták neki hogy ott a környéken a kajszi és az őszi is elfagyott mind egy szálig . Az idén váltott az ország területe keleten nincs nyugaton van ...egyelőre .
A kiindulópontod jó. Valóban a fitoplazmák maggal nem terjednek.
De mivel a betegség nem csak oltással, hanem a szilva levélbolhával is terjed, semmi garancia nincs arra vonatkozólag, hogy a magoncok egész életük során egészségesek maradnak. Tehát a magoncok is később ugyanúgy megfertőződnek különösen ha az ültetvény szélén kökények vagy elvadult szilvák találhatók amelyek kedvenc tápnövényei a szilva levélbolhának. A bolha azonban a kajszisba is bekóborol és ha először egy beteg fát kóstolt meg, akkor már továbbviheti a fitoplazmát az egészséges fákra köztük a magoncokra is.