Szia! Az ottaniak közül én a Sztereó félét vagy a Jokerface félét javasolnám, esetleg még 1 hónapig a "Kezdő osztott edzésterv férfiaknak" -ot és utána váltani a Sztereó/Jokerface valamelyikére.
Szerintetek egy jó hónapos átmozgató, "bemelegítő" edzés után melyikkel lenne érdemes folytatni ezek közül?
A Weider edzésterv szimpatikusnak tűnik, vagy a legalsó (kezdő osztott edzésterv), de mégis eléggé más a kettő. Egy kicsit nehéz dönteni... érdemes már így az elején osztott edzést végezni?
athos777: személyeskedni akarsz? privátban légyszives. Szerintem senki nem kíváncsi itt erre, mellesleg nem tettél hozzá semmi értelmeset a témához.
chainie: Testépítés nem 9 éves kislányoknak való, és itt a szellemi érettségről is beszélek; nem kell mindjárt rinyálni meg besértődni. Látszik, hogy nem vagytok tisztában az ALAPOKKAL amire ez a sport ÉPÜL, enélkül csak bohóckodás az egész, egyhelyben topogás. Segíteni próbáltam avval, hogy belinkeltem azokat az alap dolgokat, amit minden testépítőnek illik tudni.
Akinek persze, az a jó, hogy eszi a szalámis zsemlét és várja a csodát, annak nem tudok mit mondani, aki hajlandó tenni is valamit annak jó munkát és kitartást!
Itt nem a mondanivalóval van a gond, hanem a stílussal.
Mert azért te is sötét vagy ám, DunkelZ (és nem csak a nevedben), ha azt hiszed, hogy nem linkelték be vagy 10x az alapismereteket. pár hete én is megtettem, mert nem volt kedvem regényt irni.
Látod, mi már csak ilyen sötétek vagyunk, köszönjük is, hogy méltóztattál belátogatni hozzánk. A belinkelt cím amúgy tényleg jó, de mi köze ennek az index fórumához?
Az ide írogatók szvsz inkább csak egy-két izgalmas percet szeretnének elkölteni azzal, hogy egy-két -lehet, hogy 100-szor feltett- kérdésükre választ várnak, vagy épp beírják, hogy hogyan telt az edzésük..miért baj ez?
Ha Neked ennél magasabb színvonal kell, nyiss egy topicot, ahová csak PROFI kérdésekkel fordulhatnak az érdeklődők.
De mindenekelőtt: no offense, csak úgy leírtam, amit gondolok.
Dex minden elismerésem a tiéd, amiért próbálsz fényt vinni ide a sötétségbe. A "misszionárius" munkádat megkönnyitendö bedobok ide egy linket. Kérem tisztelettel a fórumozókat elolvasni, ugyanis a feltett kérdéseitek nagy része ebben meg van válaszolva és kaptok egy kis áttekintést ez a sport valójában hogy is működik, mik az alapelvei: http://body.builder.hu/edzo_faq.htm4 (a szabályok alatt)
Továbbá a táplálkozásról egy különálló cikk: http://body.builder.hu/pub_kezdoknek2.htm4
Érdekes az ötleted a struktúraváltásról (MELL/VÁLL/TRIC + HÁT/BIC), emlékszem ezen sokat diskuráltunk anno, mikor nekikezdtem az egésznek.
Tudom, hogy azt szorgalmazzátok, hogy próbálkozgassak, ne "idegenek" okosságait vegyem alapul, de meg kell értenetek, hogy mivel egyedül edzek, nincs más, akivel megbeszéljem ezeket.
Na mindenesetre ki fogom próbálni ezt az összeállítást is, hagy legyen változatos az edzés.
nem nagy kunszt, a felülőpadot meredekre álitom (45-60fok kb) és ugy ülök fel, hogy acsipőm nem mozdul el (csak a törzsemet hajlitom, akárcsak a hasprésnél). a pozitiv fázis robbanékony, gyors, a csucson feszitek 1-2 másodpercig, aztán lassan le. ez meg olyan, mintha hátra akarnék nézni, a fejem oldalraforditása nélkül.
most, hogy igy olvasom, hülyén hangzik, látni kéne.
a lábemelés jó, csak ott se a lábemelésen van a hangsúly, hanem a medence emelésén.
Nem hiszem, hogy ennyi ido alatt ennyi izmot tudtal volna felszedni, meg, ha abszolut most kezdted volna, akkor sem. Lasd a tobbiek hozzaszolasait is. Ha elkezdesz rendesen kajalni plusz rendesen (de nem tul)edzeni, es eleget pihensz, akkor kezdesz majd latni egy lassu izmosodast (ez szemelyfuggo, de szerintem 2kg/honal ne nagyon varj tobbet). Nem kell gyakran merni magadat, hasznald a tukrot. Ez azert is fontos, mert a sulygyarapodas nem csak izom lehet. Nemi zsirosodas belefer, de figyelni kell, hogy ne az legyen a sulyemelkedes nagyresze
has: nem hinném, hogy az ugrálókötelezés direkt a hasizmot fejleszti. talán abban segithet, hogy a zsirt leszedje róla, bár szerintem ehhez túl intenziv mozgás.
régebben én is sokat ültem fel súlyal. nem fájt tőle a derekam. most nem használok súlyzót, ennek 2 oka van. 1. ritkán hasazok (pedig kéne) 2. kifejlesztettem egy olyan technikát, amivel súly nélkül is brutál módon beég a hasam, 10 ismétlés után. nincs értelme súlyt használni. 3-4x 20-30 ismétlés, és kész is. volt olyan is , hogy másnap nem tudtam felülni az ágyból emiatt... :D
Hát, kedves plump, én meglehetősen szerényen vagyok eleresztve izomzatilag, nem is edzek túl nagy súlyokkal. Össz-vissz 68 kilónyi súlyom van, tehát 68+9=77 kg végleg megállít.
Sajna bár én 70 kilós vagyok, nem bírko ennyivel fekvenyomni, a 60 felett pakolt rúd teljesen végez velem. Mondjuk az is igaz, hogy egyedül edzek, segítség nuku. Így nem is merek bevállalni nagyobb, "határon" lévő rudat.
Anyway:
Neked van valami tipped a hasizomerősítést és ugrálókötelet illetően?
általában igaz, hogy a fekvenyomás mozdulatának alsó régiójában jobban dolgozik a mell, a felső részében a tricepsz. ezér sok profi testépitő a fekvenyomást men fejezi be, csak 3/4ig nyomják vissza a súlyt. igy kikapcsolják a tricepszet (persze nem 100%ig), valamint az izületeknek (könyöknek)is előnyösebb. a szélesfogás szintén csökkenti a tricepsz szerepét.
a szűknyomást tricepsz gyakorlatnak dogmatizálják, de a mellizom azért itt is jelentős szerephez jut. sok ismerősöm a szűknyomást nem engedi le teljesen, mert ilyenkor nem a mellet célozza. személyszerint én franciarúddal szoktam szűkennyomni (tudom, furán hangzik), nekem valahogyan az jobban kézreáll leengedéskor. valamint a mellem belső részét is nagyon jól edzi ez a fajta nyyomógyakorlat.
ha egy napon edzed a tricepszedet a mellel, akkor ez egy frankó átvezető gyakorlat is lehet. a nyomógyakorlatokat én a helyedben 1 napra tenném, mell váll tricepsz, és a húzó jellegűeket egy másik napra (hát, bicepsz)
nem tanácsolok semmmit, csak azt, hogy próbálgass. ruddal szélesfogással, vállszéles fogással, szűken, stb. a tapasztalat fontosabb, mint egy pár szó egy idegentől. A változatosság gyönyörködtet, és a test is jobban reagál a válltozó terhelésre.
Így tehát eléggé "rövid úton" mozog majd a rúd, de ez akkor gondolom nem csökkenti a hatékonyságot. Ez a ferde pados egykezes fekvenyomás akkor maradjon a szűk fogásos helyett?
Közben jutott eszembe:
- minden edzés végén, amolyan levezetésként csinálok 3x25 felülést úgy, hogy a nyakamban tartok egy súlyzót. Még nem fáj a hátam, de az egyik ismerősöm azt javasolta, hogy térjek át inkább a lábemelgetésre (fekvés közbeni), mert az kecésbé terheli a gerincoszlopot. Ez igaz szerinted?
- mit gondolsz az edzés végére tett ugrálókötelezésről? Erről is hallottam, hogy jó hasra...
Üdv! a szűkfogású nyómógyakorlatok általában jobban terhelik a vállat, és a tricepszet. a ferdepados nyomásnál nem tudod kiküszöbölni a válladat (a sima fekvenyomásnál se) de nem is kell. de ha médis ez a célod, akkor próbáld meg a karodat (könyöködet) a lehető legtávolabb vinni a törzsedtől a gyakorlat kötben. ezzel jelentősen csökkenthető a vállak szerepvállalása a nyomásban.
Uhh, látom nem sokat változott a garnitúra, a nagy testedzők még mindig itt vannak..
Sziasztok!
Jópár hónapja nem írtam ide, egyszerűen nincs időm, de most ismét a segítségetekre/véleményetekre lenne szükségem.
Magamról csak annyit, hogy egy kis településen, magamban edzek egy lyukban, limitált lehetőségekkel: van egy fekpadom (nem állítható), két egykezes és egy kétkezes rudam.
Ehhez sikerült szereznem nemrég egy franciarudat, nameg egy szebb napokat is megélt régi fekpadrendszert, ami kábé 30 fokban (inkább 25) dönthető (maszek úton), és a végén van egy SCOTT-Paddá alakítási lehetőség, a másik végén pedig egy csiga található, amin lehúzásokat tudok csinálni, a hátam erősítendő.
Alapvetően kétfajta edzésnapom van: HÁT/VÁLL/TRIC és MELL/BIC.
Ezen sokat diskuráltunk már, én a lábamat a kosárlabda miatt nem edzem, illetve ez hülyeség, amiatt nem jut rá időm. Ugorjunk.
A melles napomon 3 féle mellgyakorlatot csinálok:
fekvenyomás, a ferde padon fekvenyomás egykezes súlyzókkal, illetve tárogatás szintén a ferde padon. Mégis úgy érzem, hogy a vállam túl sokat kap. Próbálok összpontosítani meg minden, de a bal (gyengébb) vállrendszerem néha sajog. :-)
Nos, az lenne a kérdésem, hogy mi lenne, ha a ferde padon való egykezesekkel történő nyomogatás helyett szűk fogással, kevesebb súllyal a klasszikus fekvenyomást csinálnám? Az gondolom kevésbé hatna ki a vállamra, nemigaz?
Biztos lesznek még kérdéseim, de most ez a legfontosabb, ami érdekel.
Tudom, hogy nem azon múlik, meg sem fordult a fejemben. Csak érdeklődtem ezekről a cuccokról, nem akarok ilyeneket venni. A jó étkezésre és az edzésre fektetem a hangsúlyt, pihenés meg alap (és adott).